'de mensen die zo’n akkoord in elkaar zetten geen idee hebben hoe de werkelijkheid eruit ziet' In deze neoliberale wereld draait alles om kokervisiebeleid vol marketingtheorieën, geld en targets. Daar past de werkelijkheid uit de praktijk niet bij. Het ergste hiervan is dat dit in wet- en regelgeving zit ver(k)ankerd. Bedankt voor dez inkijk.
Ik moet hoe langer hoe meer denken aan het prachtige stuk van Ewald Engelen over de onstuitbare opmars van beleidsmatige lulkoek: http://www.nrcnext.nl/blog/2011/07/22/de-onstuitbare-opmars-van-de-bestuurlijke-larie/ "Maar om haalbaarheid gaat het helemaal niet bij lulkoek. Veel belangrijker is mobilisatie. Lulkoek heeft vier functies: het suggereert daadkracht, projecteert succes, genereert draagvlak en verdoezelt de coalities van particuliere belangen die zich erachter hebben geschaard. Lulkoek gedijt vooral in postdemocratische tijden. Door het afkalven van georganiseerde belangenverbanden is het politieke spel steeds meer veranderd van een elitair onderhandelingsspel achter gesloten deuren in een quasi-openbaar gezelschapsspel dat draait om verleidelijke verhalen. " De LHV heeft kleur bekend; huisartsen weten inmiddels waar de LHV staat in dit gezelschapsspel met verleidelijke verhalen.
Kijk voor niets gaat dezon op. Dus alsde huisartsen meer taken moeten uitvoeren moeten er meer huisartsen komen. De kosten daarvan moet je afzettenbtegen de bespaarde kosten bij de andere functies in de gezondheidszorg. Mijn indruk? Er worden kosten weggemoffeld omdat dit in het R-S accoord staat, de totale kosten zullen ongetwijfeld gelijk blijven.
Praktijkverkleining zou natuurlijk de oplossing zijn. Helaas willen de meeste huisartsen hier niet aan. Kijk maar eens hoe moeilijk het is je tussen bestaande praktijken vrij te vestigen als huisarts, iets wat weliswaar sinds 2006 theoretisch mogelijk is., maar waar in de praktijk niets van terecht komt omdat de bestaande huisartsen dit allerwegen tegenwerken. Ook bij vele huisartsen gaat het dus, uiteindelijk, erom het inkomen (lees, het aantal patienten) zo hoog mogelijk te houden en geen vreemde eenden in de bijt toe te laten.
Zoals met alles in Nederland moeten dingen, die op voorhand al waren voorspeld, eerst flink fout gaan eer er aanpassingen kunnen worden gedaan. Is geen troost, maar de harde werkelijkheid!!
En ik voorspel dat van "die dingen die voorspeld zijn" er heel weinig daadwerkelijk fout gaat, en dan blijken we ineens de crisis opgelost te hebben, dat we de zorg niet verder financieel uit de hand hebben laten lopen, dat de inkomens weer stijgen, dat de werkloosheid weer gaat dalen en zo verder.