Joop

En daar was Ivar

  •  
16-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Er zijn mensen die menen dat het leven maakbaar is.
Succes een keuze. En falen dus ook. Voor die mensen is dit verhaal.
Wat kan je eigenlijk gebeuren als je op zomaar een willekeurige ochtend staat te wachten op de trein? Op een klein stationnetje in een kleine plaats in Groningen? Tussen forenzen die er altijd staan? Wie doet je wat?
Hans is 62. En druk bezig zijn pensioen in de steigers te zetten. Ruim zestig jaar leven achter de rug en nu klaar om te genieten. Kom maar op.
Ivar is 37 en geboren in Litouwen. Kale kop. Nors. Ivar vist op krab. Een Ierse kapitein heeft hem ooit aangenomen om op zee voor hem te werken. De boot vaart ergens eind september een haven binnen in Noord-Nederland. Ivar is in zijn geboorteland veroordeeld voor een verkrachting en een overval.  Ooit schopte hij een vrouw tegen het hoofd in Noorwegen. Het slachtoffer liep voorbij. Met een kinderwagen. Baby van negen maanden.
Knal. Schop. Krijs. Vonnis.
Ivar gaat zestig dagen de bak in. Maar krijgt weer werk op zee. Want wie daar hard kan werken, mag hard werken. Strafblad of niet.
Ivar en Hans ontmoeten elkaar op het treinstation van Zuidbroek. De man uit Litouwen loopt door. Hans blijft voor dood achter. Omstanders voorkomen dat hij stikt in zijn eigen bloed. Hans is met een stuk hout bijna uit het leven geslagen.
Daar lig je dan. In je eigen bloed. Met hersenletsel.
Vier dagen eerder krijgt Ivar ruzie met zijn Ierse kapitein. Hij is weer eens dronken. Onhandelbaar. De kapitein laat hem zijn roes uitslapen. Maar Ivar is ook zonder roes niet te genieten. En dus gooit zijn baas hem van boord. Zijn bootgenoten lappen wat geld. Ivar krijgt een ticket. Opzouten.
Maar Ivar is niet zo van het luisterend oor. Hij pakt de trein naar Groningen. Slaat het geld stuk op wodka. En een wijnfles op de achterhoofden van twee vrouwen in een winkeltje.
De politie arresteert hem, maar moet hem na drie dagen laten gaan. De officier van justitie volgt de letter van de wet en ziet geen gronden om hem langer vast te houden. Niet genoeg voor een celstraf van twaalf jaar. Geen aanleiding om te denken dat hij opnieuw in de fout gaat. Een strafblad reist niet zo snel.
Ivar krijgt van de Staat een buskaartje naar het station.
Justitie zegt dat hij de volgende dag Hans ontmoet. In Zuidbroek.
Hout. Boem. Breuken in het hoofd. Hersenletsel.
Hans zit nu in een verzorgingstehuis. Hij denkt dat we in 1970 leven en hij nog in militaire dienst zit. Herkent zijn vrienden en familie niet meer. Is zijn verleden en toekomst kwijt.
Omdat het leven hem ooit ongevraagd op het pad van Ivar bracht.
Succes is een keuze.
Tuurlijk.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

JoopSchouten
JoopSchouten16 dec. 2010 - 21:41

Ivar is geestesziek en zijn directe omgeving is de pineut. Sociale controle ontbreekt.

joopje2
joopje216 dec. 2010 - 21:41

Ik zou graag eens willen weten of er ooit een kamerlid heeft gevraagd of het (dis-)functioneren van zo'n officier van justitie ook onderdeel is van diens (dis-)functioneringsgesprekken en (negatieve) consequenties heeft voor zijn/haar loopbaan.

krid58
krid5816 dec. 2010 - 21:41

En Ivar, wat gebeurd daar nu mee?

Echo10
Echo1016 dec. 2010 - 21:41

Wat een zot argument dat het leven niet maakbaar is. Dat succes niet een keuze is. Het feit dat je ieder moment een dakpan op je hoofd kan krijgen of een hartaanval kunt krijgen (of een stuk hout in je nek van de een of andere gek) wil toch niets zeggen of je wel of niet succes in het leven (tot op bepaalde hoogte) af kan dwingen?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 dec. 2010 - 21:41

Tragisch natuurlijk. Het leven is maakbaar binnen uiterst fragiele grenzen. De contingentie van het leven valt niet te negeren. Dat geldt ook voor je sociale, economische en biologische achtergrond. Veel is ook een kwestie van weerbaarheid, levensinstelling en verbeeldingskracht. Ik moet denken aan Terry Waite, een onderhandelaar in de gijzelingsacties in Libanon in de jaren tachtig. Later werd hij zelf door Hezbollah ontvoerd en gegzijzeld. Tijdens zijn vijfjarige gevangenschap schreef Waite in zijn verbeelding een boek (is later uitgegeven). Hij heeft ooit een interview gegeven waarin hij vertelde dat hij in zijn isolatie nauwkeurig een huis had ontworpen in zijn gedachten. Dit heeft hem al die tijd overeind gehouden. Naar verluid heeft hij het huis uiteindelijk gebouwd.

Yggdrasil
Yggdrasil16 dec. 2010 - 21:41

De politie arresteert hem, maar moet hem na drie dagen laten gaan. ================== Ik begrijp geloof ik niet zo goed hoe het allemaal werkt. De damschreeuwer slaakt tijdens de dodenherdenking een schreeuw en weet zich vervolgens 90 dagen lang opgesloten. Een jongen die meewerkt aan een aanval op een website zit ook langer vast dan die drie dagen. En deze crimineel met toch al een gedegen strafblad pleegt een geweldsdelict en staat na drie dagen weer op straat. Maar zoals gezegd een strafblad reist niet zo snel want wat lees ik elders op internet over ene Robert M. die kleine kinderen misbruikt en ik quote Intussen heeft de Duitse politie bekendgemaakt dat Robert M. in 2003 in Heidelberg betrapt werd op het bezit van kinderporno. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar. Ook toen werkte de man in een kinderdagverblijf. Neem me niet kwalijk dat ik het af en toe niet meer begrijp.

arieroos
arieroos16 dec. 2010 - 21:41

[De reeks van geweldadige misdrijven van Ivar in Nederland (voornamelijk zware mishandeling) was reden genoeg om hem in ieder geval 4 jaar op te sluiten. Daar heb je geen strafblad uit het buitenland voor nodig.] Ehm ... ik zou het artikel eens lezen voordat je erop reageert ... Ivar had slechts 1 licht gewelddadig vergrijp gepleegd in Nederland voor dit akkefietje. Als de rechter bij dit vergrijp over zijn buitenlandse strafdossiers had beschikt, zou hij waarschijnlijk heel anders hebben geoordeeld.

[verwijderd]
[verwijderd]16 dec. 2010 - 21:41

Bedankt voor dit voorbeeld van het volledig falen van het huidige rechtssysteem. Gelukkig worden de teugels de komende jaren flink aangetrokken.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 dec. 2010 - 21:41

TSk. Hoe dan? Behalve de dikke taal dan? Hoe?

ErnsTT2
ErnsTT216 dec. 2010 - 21:41

Nou ik zie eerder het tegendeel gebeuren, met Lucassen, Sharpe en Brinkman zelfs tot in de regering doorgedrongen, notoire veelplegers van geweld...

arieroos
arieroos16 dec. 2010 - 21:41

[Geen aanleiding om te denken dat hij opnieuw in de fout gaat. Een strafblad reist niet zo snel.] En, Nihilist, vertel me eens ... hoe gaat de PVV ervoor zorgen, dat we strafbladen uit andere landen op tijd in ons bezit hebben, zodat de rechter over de juiste informatie beschikt ?

[verwijderd]
[verwijderd]16 dec. 2010 - 21:41

Bedankt voor dit voorbeeld. Tragisch en ik denk dat dit ook nog wel vaak voorkomt. Maar waarom word er iemand uit Litouwen (of all countries!) als voorbeeld genomen voor de daden die 1 van de hoofdpersonen pleegt? Het valt iets teveel op dat er hier een neutraal persoon gekozen is. Wel buitenlands, maar niet een nationaliteit waar het in bovenstaand verhaal vaak over gaat. Het is een algemeen voorbeeld, gebruik dan ook een nationaliteit die hier algemeen vaak in voorkomt. Beestje bij de naam noemen graag. U weet wel wie ik bedoel

2 Reacties
BenJoosten
BenJoosten16 dec. 2010 - 21:41

"een nationaliteit waar het in bovenstaand verhaal vaak over gaat." Het gaat in bovenstaand verhaal over Groningers, een Ierse kapitein, een Noorse vrouw en een Litouwer. Ik ben een biet als ik weet waar u het over hebt.

ErnsTT2
ErnsTT216 dec. 2010 - 21:41

Het komt gewoon niet in je vooringenomen hoofd op dat het gewoon een case-study is hè, zo geindoctrineerd ben je al door de staatspropganda, dat je het alleen geloofd als een moslim een ander van izjn leven beroofd. Maar helaas in de realiteit is het aantal moslim dader zwaar in de minderheid... Get real, get educated!

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet16 dec. 2010 - 21:41

Wat probeert Chris Klomp nu eigenlijk te vertellen met dit verhaal? Dat je iedere dag weer het noodlot kan ontmoeten? Natuurlijk. Maar wat moet je met die informatie? Naast je neerleggen, lijkt mij. Wie zijn leven laat leiden door dit soort fatalistische gedachten vervalt in lethargie. Dus mijn stelling is: Het leven is wel degelijk maakbaar, maar tegen het noodlot is geen kruid gewassen.

4 Reacties
GijsUtrecht
GijsUtrecht16 dec. 2010 - 21:41

Mooie stelling, mee eens!

JoopSchouten
JoopSchouten16 dec. 2010 - 21:41

Ik denk dat Chris bedoeld dat de 'sociale controle' (...) ontbreekt of onvoldoende is. Vandaag de dag worden geesteszieke mensen zoals Ivar onvoldoende 'gemonitord' begeleid en afgeschermd.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 dec. 2010 - 21:41

Als er geen kruid gewassen is tegen het noodlot dan is het leven dus niet maakbaar.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 dec. 2010 - 21:41

[Dus mijn stelling is: Het leven is wel degelijk maakbaar, maar tegen het noodlot is geen kruid gewassen.] Dat is een contradictio in terminis. Net zoiets als: "De aarde is kurkdroog, maar tegen het water is geen kruid gewassen."

Ginerted
Ginerted16 dec. 2010 - 21:41

Dank je Chris! Vanaf nu blijf ik in m'n bed liggen. Gaan werken en iets proberen te bereiken in het leven is zinloos. Straks overkomt me nog wat.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 dec. 2010 - 21:41

Wat een vreemde fatalistische instelling, en nog vreemder dat je blijkbaar nu pas beseft dat jou elke dag iets kan overkomen. Je doet je best, uiteraard, alleen al omdat nou eenmaal plezierig is. Maar bij alles wat je bereikt, houd je jezelf ook voor dat je ongelofelijk vee geluk hebt ten opzichte van heel veel anderen. Zo moeilijk is dat toch niet? Het is gewoon een kwestie van reëel zijn en de werkelijkheid onder ogen willen zien.