@vdbemt: je bedoelt in maximum aantal vluchten (nu 500.000 p.j); door veel vooral buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen en dus qua aantal vluchten niet kunnen uitbreiden wordt dit nu al (gedeeltelijk ) ondervangen door de inzet van veel grotere vliegtuigtypes waardoor ze per vlucht tot wel 40 % extra passagiers kunnen meenemen (o.a. Turkish Airlines, Aeroflot en Air Europe doen dit met tientallen vliegtuigen per week). Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de uitstoot van schadelijke gassen hiermee misschien niet evenredig ( per extra passagier) maar in ieder geval wel stijgt.
Dank voor de toelichting. Dit alles terwijl vliegtuigmaatschappijen hun stoelen niet weten te vullen en ze daarom tegen woekerprijzen aanbieden (afgelopen week in het nieuws). Van een gezond 'vraag en aanbod', wat als excuus voor de groei gehanteerd zou kunnen worden, is dus niet eens sprake. De groei wordt ons,en het klimaat, door de strot gedouwd. Zelfs met een stop aan de groei van de luchtvaart, worden de klimaatdoelstellingen niet gehaald. Het zou minder moeten. Amsterdam is dan toch in ieder geval een partij die er de rem op wil zetten. Onze regering stelt het alleen maar uit. "Het mag niet te snel". Terwijl de klimaatsignalen al vanaf de jaren 70 klinken (Eerste Rapport van Rome). En de neuzen van onze regeringen bleven bloeden. Hoezo 'te snel'?
Niet dat ik het vliegverkeer wil promoten, maar vliegverkeer is een vorm van OV. Particuliere luchtvervuilers vinden we toch vooral op de grond.
Simpel, de autoindustrie biedt niet het soort betaalbare (liefst zonder subsidie natuurlijk) EV aan die het A’damse plan mogelijk maken. Maar met een deadline van 2030 hebben ze wel een stok achter de deur om die te gaan leveren. Die ontbreekt nl. Heimelijk zullen autofabrikanten het best waarderen. Via beleid krijg je dan een level playing field. Zeker als ook andere landen en steden volgen.
En ondertussen verdwijnen alle 2e hands electro auto's naar het buitenland zodat het nog moeilijker wordt voor mensen die geen 'groen' inkomen hebben.
Je denkt toch niet dat de elektrische autofabrikanten zich gaan aanpassen aan Amsterdam?
Stok achter de deur? Als over tien jaar de stad uitstootvrij moet zijn moeten alle auto's die nu verkocht worden uitstootvrij zijn. Een auto gaat gemiddeld tien jaar mee. De stok komt dus een jaar of vijf te laat: autofrabrikanten zijn druk aan het ontwikkelen, maar nog (lang) niet klaar.
men is nog vergeten te melden dat ook vliegtuigen niet meer boven Amsterdams grondgebied mogen vliegen maar een omwegje naar/van Schiphol dienen te maken. Electrische grachtbootjes waren er al dus dat is al onder controle.
Amsterdam kan vliegtuigmaatschappijen toch ook wel dwingen om binnen maximaal vijf jaar elektrische vliegtuigen te gaan produceren? De autofabrikanten moeten het binnen een jaar of twee kunnen (vindt Amsterdam)