Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Emily Ratajkowski over het recht om sexy te zijn

  •  
18-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
368 keer bekeken
  •  
sexy Emily Ratajkowski
Een foto die is geplaatst door Emily Ratajkowski (@emrata) op 16 Nov 2015 om 10:21 PST
Ze is een van de mooiste vrouwen ter wereld en werd wereldberoemd door haar optreden in de omstreden videoclip Blurred Lines. De Britse die opgroeide in de VS werd al op jonge leeftijd model en is ook actrice, ze speelde onder meer in de thriller Gone Girl. Ze is ongekend sexy en toont dat ook graag.
Het probleem is alleen dat er nogal wat mensen zijn die dat niet accepteren. Al van jongs af aan werd ze daarmee geconfronteerd. In een essay voor Lenny Letter, een nieuwsbrief opgezet door Lena Dunham, vertelt ze over haar ervaringen. Zo werd ze als 15-jarige door jan en alleman gewaarschuwd omdat ze al op zeer jonge leeftijd professioneel model was “want de modewereld zit vol viezeriken”. Althans dat werd beweerd. Volgens Ratajkowski was de modewereld redelijk veilig omdat iedereen in de gaten wordt gehouden en is het daarbuiten juist veel erger. Leraren, vriendjes, volwassenen, dat waren degenen die haar een schuldgevoel gaven over haar ontluikende seksualiteit. En dat galmt nog steeds door.
"Ik hoor de stemmen die me er aan herinneren dat ik geen verkeerde boodschap moet afgeven. En wat is die boodschap precies? De gevolgtrekking is dat seksueel zijn betekent dat je waardeloos bent omdat sexy betekent dat je inspeelt op de verlangens van de man. Voor mij is ‘sexy’ een vorm van schoonheid, een vorm van zelfexpressie, een die gevierd met worden, een die geweldig vrouwelijk is. Waarom moet dat er op neer komen dat seks een ding is dat mannen van vrouwen afnemen en dat vrouwen opgeven? De meeste opgroeiende vrouwen maken kennis met ‘sexy’ vrouwen via porno of gephotoshopte beelden van beroemdheden. Is dat het enige voorbeeld van een seksuele vrouw dat we geven aan de jonge vrouwen van onze cultuur? Waar kunnen meiden terecht om vrouwen te zien die juist kracht ontlenen aan hun eigen beslissing al dan niet sexy te zijn?"
"Ik denk aan de vrouwen die zich op hun werk zorgen maken over de vraag of hun seksualiteit niet per ongeluk iemand kwetst, opwindt of jaloezie opwekt. Ik denk aan de moeders die aan hun dochters proberen uit te leggen dat, ook al was het niet hun fout, ze zich volgende keer tot meer moet bedeken. Ik weiger in deze wereld van schaamte en stille verontschuldigingen te leven. Het leven kan je niet gedicteerd worden door de zienswijzen van anderen en ik zou gewild hebben dat de wereld me duidelijk had gemaakt dat de reacties van mensen op mijn seksualiteit niet mijn problemen waren, maar die van henzelf."
Lees de hele open brief   ‘Baby Woman’ hier
Een foto die is geplaatst door Emily Ratajkowski (@emrata) op 8 Feb 2016 om 1:57 PST
Ratajkowski is overigens een fervent supporter van Bernie Sanders, de linkse politicus die in de race is voor de Democratische nominatie tot presidentskandidaat. Ze zegt daarover in een interview :
“Ik word echt doodziek van de ‘een procent’ die zich al het geld van dit land toeëigent, de middenklasse uitknijpt tot die niet meer bestaat. Naast dat denk ik ook dat omdat ‘Bernie’ zich niet bindt aan belangengroepen, van particulieren of bedrijven, hij in staat zal zijn veranderingen te realiseren die ik graag zie en Hillary dat niet zal kunnen.”
Een foto die is geplaatst door Emily Ratajkowski (@emrata) op 15 Feb 2016 om 9:03 PST
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.