Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EMA: kans op ernstige bijwerkingen Janssen-vaccin is heel klein

  •  
20-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Symbolic photo of Johnson & Johnson vaccine.

© usage worldwide Photo via Newscom

Na onderzoek stelt het Europees Medicijnagentschap (EMA) dat de voordelen van het Janssen-vaccin veel groter zijn dan de nadelen als gevolg van de zeldzame bijwerkingen. Daarmee lijkt de weg vrij om het Janssen-vaccin te gaan gebruiken.
Een week geleden besloot Hugo de Jonge om voorlopig niet meer te prikken met het Janssen-vaccin. Kort daarvoor was de VS al gestopt, omdat er zes trombosegevallen werden vastgesteld. Ongeveer 7 miljoen Amerikanen hebben tot nu toe een prik gehad met het in Leiden ontwikkelde vaccin.
De ernstige problemen die tot nu toe zijn vastgesteld met het Janssen-vaccin deden zich in alle gevallen voor bij mensen jonger dan 60, stelt het EMA. In de meeste gevallen ging het om vrouwen.
“De gerapporteerde combinatie van bloedstollingen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes is zeer zeldzaam”, schrijft het EMA. “De voordelen van het covid-19-vaccin van Janssen zijn groter dan de risico’s van bijwerkingen.”
Het agentschap adviseert om mensen die na vaccinatie last krijgen van bloedstollingen en een laag aantal bloedplaatjes zo snel mogelijk te behandelen. Mensen die worden gevaccineerd met het Janssen-vaccin (of AstraZeneca) moeten daarom goed letten op mogelijke symptomen, stelt het EMA. Het gaat daarbij onder meer om kortademigheid, pijn op de borst, aanhoudende buikpijn, opgezwollen benen, zware en langdurige hoofdpijn en wazig zicht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Bouwman2
Bouwman221 apr. 2021 - 8:29

De kans op ernstige trombose in vitale delen als brein en lever is inderdaad klein, minder één op de miljoen. Mensen en speciaal de Nederlanders onder hen zijn uitgesproken zwak in kansberekening. Ze kopen massaal loten want ze overschatten de begeerte die hen heeft aangeraakt. De misleiding is inderdaad groot. Telkens weer zie je hun reclames die aanzetten voor een bezoek aan de sigarenleverancier. Hier op mijn dorp zit vlak tegenover de pastorie een sigarenzaak die zonder de verkoop van loten zou moeten sluiten. . . In het gemeen houdt de rede de pas in en laat de emotie voorgaan. Iemand die de redelijkheid strikt in acht neemt en de emotie met ironie tegemoet treedt is Marion Koopmans. Ik zie haar virtueel zo vaak, dat ik best Marion, kom binnen tegen haar zou zeggen als ze aanbelde. Ze is onze virtuele vriendin. De vraag is, waarom zit Marion nou niet bij Herman TW in de stadhouderskamer? Ze zou immers een geweldige leider zijn. Een ferme minister president met oorhangers? De reden waarom heb ik hiervoor aangegeven. Graag zou ik vernemen of jullie het met me eens zijn. Dat jullie een pittige discussie niet uit de weg gaan. La raison d' être de JOOP. nota bene.

1 Reactie
JasDon
JasDon21 apr. 2021 - 11:15

"Mensen en speciaal de Nederlanders onder hen zijn uitgesproken zwak in kansberekening." Grote getallen zijn voor veel mensen moeilijk, 6 gedeeld door 3 lukt nog wel, maar 120.000 * 50.000 is ondanks dat het makkelijk uit te rekenen is voor veel mensen niet eens meer te bevatten. Ik kan me nog herinneren dat ik als jonge gozer redelijk snel carrière kon maken omdat ik uit mijn hoofd eenvoudig de business case en kansen kon doorrekenen, vertalen naar dagelijkse, maandelijkse inkomsten etc. Hoogstens een factor 0,85 - 1,15 afwijking. Binnen twee maanden mocht ik meedelen in de bonussen van het MT, bonussen die ze eigenlijk niet verdienden, maar soit. Maar ja, wat wil je in een samenleving waar op docenten zelf niet eens kunnen hoofdrekenen?

Greendutch
Greendutch20 apr. 2021 - 20:00

als vrouwen wél en mannen niet de gevolgen van vaccinatie , t.w. trombose met symptomen, krijgen is de oplossing toch om alleen mannen deze middelen te geven en vrouwen de pfizer en moderna

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew21 apr. 2021 - 2:13

@Greendutch ---------------------------------- Maar zo diep kan Hugo de Jonge niet doordenken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 10:07

Pfizer voorraden klotsen niet tegen de plinten en Janssen is een welkome aanvulling, met name omdat er ook maar 1 prik nodig is.

GHS
GHS21 apr. 2021 - 14:05

Ik heb me laten uitleggen ( echt door een kenner) dat het bij vrouwen ( onder de 60) om de "hormonen zou kunnen gaan" .

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 15:30

Dat kan maar bij 60plussers zal dat niet meer het geval zijn en het risico is hoe dan ook erg klin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 15:30

klein

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2021 - 8:50

Er is weinig/geen reden om aan te nemen dat het gevaar van vaccinatie groter is voor vrouwen. Doorprikken.

Uw Psychiator
Uw Psychiator20 apr. 2021 - 19:19

Ik kan er niets aan doen - onwillekeurig las ik 'HEMA' in plaats van 'EMA', en ik moest grinniken bij het idee alleen al.

3 Reacties
JanB2
JanB220 apr. 2021 - 21:40

“ Nu bij 2 worsten: 1 Jansen vaccin gratis”

Uw Psychiator
Uw Psychiator21 apr. 2021 - 6:31

@ JanB - haha, ook dat zie ik meteen in een scène voor me...

JanB2
JanB221 apr. 2021 - 18:50

Idem hier. Zo’n groot bord in schreeuwende letters bij de ingang. Wedden dat er een rij bij de worsten onstaat.

Thuiszitter
Thuiszitter20 apr. 2021 - 18:48

Mensen die worden gevaccineerd met het Janssen-vaccin (of AstraZeneca) moeten daarom goed letten op mogelijke symptomen, stelt het EMA —- Ach welnee je hoeft niet goed op te letten, je voelt het vanzelf als het niet goed gaat

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 apr. 2021 - 11:45

Of even in de spiegel kijken zoals ik deed. Had net de AZ prik gehad en keek toevallig in de achteruitkijkspiegel en zag dat mijn gezicht er uit zag alsof ik te lang in de zon had gezeten. Nog geen half uur na de prik. De eerste dag een beetje moe, de tweede dag een beetje verkouden en een enorme zin in eten, slapen en koffiedrinken. De derde dag alles weer normaal. Ik denk dat meteen na de prik het lichaam in verhoogde staat verkeert en veel brandstof en rust nodig heeft om die enge ziekmaker de nek om te draaien. O ja en de prik is pijnlijk.

rvb2
rvb220 apr. 2021 - 18:05

en nu graag doorprikken! Ik wil ook zo'n spuit!

Rdetje
Rdetje20 apr. 2021 - 15:51

Nou Hugo, begin maar met de vaccinaties. Leg ook even uit waarom Rotterdam Airport volgende week de deuren weer sluit, is net weer open na een 2 weken sluiting. Groots een een nieuwe priklocatie (De Van Nelle Fabriek) openen en een ander sluiten, helpt niet echt bij het vaccinatietempo.

3 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha20 apr. 2021 - 16:20

Voor vragen kunt u terecht bij: https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier

erikbos
erikbos20 apr. 2021 - 16:48

"Groots een een nieuwe priklocatie (De Van Nelle Fabriek) openen en een ander sluiten, helpt niet echt bij het vaccinatietempo." Dat is niet relevant voor het vaccinatietempo, de beschikbaarheid van vaccins is bepalend. Vorige week zijn er bijna 800.000 vaccins geprikt, komende week worden er dat waarschijnlijk 600.000. De voorraad vaccins bepaalt het tempo.

EenMening
EenMening20 apr. 2021 - 18:10

@erikbos Dat weet @Rdetje ook wel maar die vraagt graag naar de bekende weg. De EU heeft ons een bijzonder slechte dienst bewezen door zeer slechte contracten af te sluiten met vaccinleveranciers. Boris Johnson en de vorige Amerikaanse regering hebben dat veel beter gedaan en kunnen daarom hun landen en economieën weer opengooien.

ton14024
ton1402420 apr. 2021 - 15:14

En de behandeling bij bloedstollingen door Janssen is ook al verbeterd dus de kans op schade is geminimaliseerd.

MAD1950
MAD195020 apr. 2021 - 15:03

Ik zou bijna zeggen: "Geef mij maar Janssen." Maar ik heb eindelijk een oproep, en het wordt Pfizer. Voor de volledigheid: ik ben 71 en hartpatiënt. Vanochtend sprak ik met een cardioloog, en die vertelde dat hij nog geen oproep had gekregen. "Maar het lijkt me toch logisch dat mensen in de medische sector als eersten worden gevaccineerd?," zei ik. "Ja, dat vind ik ook," zei hij, "maar de regering ziet dat anders."

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 11:00

De regering moet opschieten. Tandartsen lopen ook risico's.

GHS
GHS21 apr. 2021 - 14:09

Ik ken 2 personen, de een is Medisc h specialist in een kliniek, de ander is borstkankenchirurge, maar geen van beide heeft al een oproep ( ze zijn tussen 45 en 60 jaar)voor vaccinatie gekregen.