Joop

EMA: Geen aanwijzingen voor bijwerkingen door AstraZeneca

  •  
16-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FRANCE - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© A nurse vaccines a health student with the AstraZeneca Covid-19 vaccine,on March 12, 2021 at the UBO (Universite de Bretagne occidentale)in Brest, western France. Fred TANNEAU / AFP

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat het AstraZeneca-vaccin bijwerkingen veroorzaakt zoals ernstige bloedstollingen. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA bekendgemaakt. Het agentschap deed onderzoek naar het vaccin, nadat in meerdere landen bij mensen trombose was opgetreden na een injectie met het vaccin. Nederland staakte maandag om die reden de vaccinatiecampagne met AstraZeneca.
Vorige week stopten Noorwegen en Denemarken de toediening van AstraZeneca, nadat meerdere gevaccineerden te kampen kregen met bloedstollingen. In Denemarken overleed een persoon aan de gevolgen ervan. Reden voor die landen om in elk geval voorlopig de vaccinatie op te schorten. Uit het daarop ingestelde onderzoek bleek vervolgens dat bij de onderzochte personen een zeldzame combinatie van bloedstolling en een tekort aan bloedplaatjes aanwezig was. Onder meer vanwege die berichten, besloot ook Nederland in elk geval voor twee weken niet meer met AstraZeneca te vaccineren.
Het onderzoek is nog niet afgerond, donderdag wordt de definitieve conclusie verwacht. EMA-directeur Emer Cooke benadrukte dat alle feiten ‘grondig en wetenschappelijk’ wordt bestudeerd alvorens het eindrapport wordt opgesteld. Voor Nederland betekent het opschorten van de campagne dat de komende twee weken bijna 300.000 mensen hun geplande vaccin niet krijgen. Het inenten met de andere beschikbare vaccins, Pfizer en Moderna, gaat wel gewoon door.
Bron: Parool
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

EenMening
EenMening16 mrt. 2021 - 19:10

Nederland had beter niet kunnen stoppen met vaccineren. Maar de gevolgde procedure is op zich juist. EMA moet nu per direct adviseren om weer te starten met AstraZeneca.

Joop den Uil
Joop den Uil16 mrt. 2021 - 17:49

tot op heden houdt de Tabaksindustrie ook vol dat het niet bewezen is dat roken ongezond is ; ook de wereldwijde overheid heeft de tabaksconsumptie niet verboden omdat de ziekenhuisbedden niet door slachtoffers van rokers worden bezet. Selectieve suppressie noem ik dat.

Ellen Schoof
Ellen Schoof16 mrt. 2021 - 17:17

Waarschuwingen. 1) Naar de Noordkaap reizen zonder pauzeren leidt tot trombose. 2) Ik heb een aantal jaren een anticonceptiepil geslikt die van alle merken en soorten de meeste tromboses veroorzaakte. 3) Covid-19 veroorzaakt geregeld bloedstolsels.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mrt. 2021 - 14:21

Ook waar

Ellen Schoof
Ellen Schoof17 mrt. 2021 - 16:10

Nu ja, ik wil er niet lichtvoetig mee omgaan, zeker met mijn beroep moet ik dat niet doen. Ieder persoon die ziek wordt of overlijdt is er een te veel en vind ik verschrikkelijk. Maar persoonlijk vind ik Covid-19 ook zeer gevaarlijk.

Ellen Schoof
Ellen Schoof17 mrt. 2021 - 16:12

Er moet staan: ...'en alles wat mensen overkomt vind ik verschrikkelijk'.

Mokker
Mokker16 mrt. 2021 - 15:55

En dan toch weer die lafheid van onze beleidsmakers, om voor een aantoonbaar heel klein risico toch maar de hele vaccinatie met AZ te stoppen. Altijd maar willen kiezen voor 100% veiligheid heeft al meer geleid tot besluiteloosheid bij deze minister, hij durft gewoon geen verantwoordelijkheid te nemen en risico's te accepteren.

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 15:52

Een ambulance mag zich met optische- en geluidssignalen door het verkeer bewegen en ambulances redden daarmee levens. Heel soms raakt een ambulance betrokken bij een botsing. Stoppen met prikken is alsof je als slachtoffer van een ernstig ongeval niet per ambulance vervoerd wil worden wat je leven kan redden omdat je bang bent onderweg betrokken te raken bij een ongeluk.

Thuiszitter
Thuiszitter16 mrt. 2021 - 15:26

In dat geval de vaccinatie weer hervatten met dit vaccin , lijkt mij. Als het maar goed is onderzocht , nietwaar ?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 mrt. 2021 - 15:22

Mooi, maar we moeten nu van de faalhaas nog 13 dagen wachten voordat er weer volle bak geprikt kan worden.

Sonic2
Sonic216 mrt. 2021 - 15:10

Vaccins hebben bijwerkingen en bij een heel, heel, heel erg klein aantal mensen kunnen dat zeer ernstige bijwerkingen zijn. De media vergroot die helaas uit. Ik zou eerder uitkijken met keukentrapjes of met het oversteken van de straat. Nu het ongelijk is aangetoond. Kan die onbeschofte Baudet dan meteen eens excuses maken? Omdat hij er weer eens naast zat.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mrt. 2021 - 14:18

Zelfs medicijnen die zonder recept verkrijbaar zijn kunnen in uitzonderlijke gevallen tot de dood leiden.

JasDon
JasDon16 mrt. 2021 - 14:14

Tja, zodra getallen groter worden kunnen mensen ze steeds moeilijk interpreteren. Dus ook in het geval van een paar individuen die ziek worden na (en niet per se door) het injecteren van een vaccin. Die miljoenen prikken gedeeld door het aantal mensen die mogelijk bijwerkingen ervaart levert een best groot getal op. Maar het kwartje valt niet bij mensen met een gebrek aan rekenkundig inzicht.

action2
action216 mrt. 2021 - 13:59

Spelen met vuur.

2 Reacties
JanVG2
JanVG216 mrt. 2021 - 16:25

Hoeveel mensen zijn de afgelopen week aan Corona gestorven, hoeveel aan Trombose na inenting?

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 17:12

En is dat gebaseerd op uw onderbuik, fingerspitzengefühl of op basis van uw professionele inzichten?

ton14024
ton1402416 mrt. 2021 - 13:54

De pandemie toont een nieuw symptoom, zwakzinnigheid.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans16 mrt. 2021 - 19:44

Helaas zijn er best veel latente zwakzinnigen

Leontrotsky
Leontrotsky16 mrt. 2021 - 13:49

Duidelijk en helder. Nu zo snel mogelijk weer gaan prikken. Vaccins zijn veilig dat was allang aangetoond. Dit soort fake nieuws berichten over bijwerkingen (Russische trollen) mogen niet de oorzaak worden van massale sterfte omdat mensen zich niet willen laten vaccineren vanwege dit fake nieuws. Mensen zijn intelligent genoeg om zelf te kunnen inschatten dat vaccins volledig veilig zijn.

1 Reactie
HarrieV2
HarrieV216 mrt. 2021 - 17:34

Zo snel mogelijk weer doorgaan met vaccineren. Helemaal mee eens. Fake news. Nee, dat geloof ik niet. Eerder een hoax. De overheden maken elkaar gek. Mensen intelligent genoeg. Há, há. Van politici en wetenschap zou je mogen verwachten dat ze intelligent zijn en die zijn het nog zeer oneens en dan zouden mensen de intelligentie moeten hebben om zelf een afgewogen keuze te kunnen maken. Echt niet. Uiteindelijk is het wel ieders eigen verantwoordelijkheid om een eigen keuze te maken, maar dat gebeurt niet op basis van feiten, maar veelal op basis van emotie.