Joop

EMA bevestigt zeldzaam verband tussen AstraZeneca en bloedprop

  •  
06-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Prime Minister Boris Johnson AstraZeneca Visit

© cc-foto: Pippa Fowles / No 10 Downing Street https://flic.kr/p/2kRtf1S

Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), heeft tegenover Italiaanse media verklaard dat er inderdaad een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsel en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de bijwerking die in enkele gevallen zelfs dodelijk is gebleken. Er volgt nog een officiële verklaring en advies van het EMA. Het agentschap heeft 14 geregistreerde sterfgevallen onderzocht.
Geen video? Klik hier.
Nederland heeft vorige week naar aanleiding van de sterke vermoedens het vaccineren van personen onder de 60 jaar met het middel gestaakt. Duitsland ging daar al eerder toe over. Inmiddels is daarnaast de vaccinatie voor bepaalde leeftijdsgroepen opgeschort in Frankrijk, Italië, Spanje en Canada. De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert het vaccin te blijven toedienen omdat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen.
Uit onderzoek in Australië blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die gevaccineerd worden, last krijgen van milde bijwerkingen, zoals vermoeidheid en spierpijn.
De zorgen rond de veiligheid van AstraZeneca en het opschorten van de vaccinaties leidt tot een sterke vermindering van de vaccinatiebereidheid en veroorzaakt een chaos, meldt Omroep West. Gevreesd wordt dat het realiseren van de zo gewenste bescherming op grote schaal, die een voorwaarde is voor de heropening van de samenleving, maanden vertraging gaat oplopen.
"Huisarts Mook-Kanamori ziet door de AstraZeneca-discussie dat het animo voor een prik met dit vaccin daalt. ‘Voordat er iets over werd gezegd, zag je in Limburg dat 85 tot 95 procent van de mensen die mochten komen, ook daadwerkelijk een vaccinatie kwamen halen. Wij zitten nu op veertig procent. Er kunnen nog afspraken worden gemaakt, dus ik hoop dat we op zestig of zeventig procent gaan uitkomen, maar het is echt heel erg.’ Hij zegt ook: ‘Ik hoor van mijn bronnen dat de kans dat je iets krijgt iets van 1 op 100.000 is. Dat is een heel klein risico, en we krijgen er wel de ziekenhuizen mee leeg. Maar als mensen zich niet laten vaccineren en we blijven een grote groep houden die niet is ingeënt, ben ik bang dat we straks in september nog steeds met overvolle ziekenhuizen zitten.’"
De EU wijt het spaak lopen van de vaccinatiecampagnes aan AstraZeneca. Het Brits-Zweedse consortium zou gemaakte afspraken niet nagekomen zijn. Anders zou Europa nu een zelfde hoge vaccinatiegraad hebben als de Britten. Thierry Breton, de EU-commissaris die verantwoordelijk is voor de vaccinatiestrategie, heeft tegenover Franse media verklaard dat de leveringen aan het Verenigd Koninkrijk volgens plan verliepen terwijl die aan EU-landen vertraging opliepen “ondanks dat wij eerder dan de Britten de contracten tekenden”. De Britse premier Johnson heeft verklaard dat zijn land succesvol vaccineert “dankzij hebzucht en kapitalisme”. Hij nam dat later terug maar de indruk blijft bestaan dat de regering in Londen een voorkeursbehandeling heeft weten los te krijgen bij het deels Britse bedrijf.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 7:49

Normaal gesproken is er onder verpleegkundigen en verzorgenden ook heel weinig animo voor een gewone griepprik die altijd aanbevolen wordt en aangeraden vanwege kwetsbare patiënten/clienten. Soms is het ook toeval, die waren nl. juist nu aan de beurt voor vaccinatie met Astra Zenica. zoals ook werkers in de GGZ. Ik weet niet of dat hier ook mede aan de hand is als ik zie hoe weinigen uit die groep gevaccineerd zijn.

Tom7
Tom77 apr. 2021 - 6:19

Een artikel van de onderzoekjournalistiek, over angst, paniek, infantilisering, maakbaarheid fetisjisten,Master of the Universe radicalisering, en de mogelijke gevolgen daarvan. https://www.groene.nl/artikel/farmaceuten-keken-niet-naar-de-bijeffecten-van-coronavaccins-op-vrouwen "Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) baseert zich in haar beoordeling van een vaccin niet op wetenschappelijke artikelen maar op ruwe data, aangeleverd door farmaceuten." (Note, behalve Moderna) Fijne dag, and enjoy the weather

EricDonkaew
EricDonkaew7 apr. 2021 - 3:23

Vrijwel iedereen, van links tot rechts, van arm tot rijk, van laagopgeleid tot hoogopgeleid, vindt dat we moeten doorgaan met vaccineren met AZ. Waarom gebeurt dat dan niet?

4 Reacties
Autofiets
Autofiets7 apr. 2021 - 7:32

Waarschijnlijk omdat vrijwel iedereen, van links tot rechts, van arm tot rijk, van laagopgeleid tot hoogopgeleid, vindt dat iedereen een AZ prik moet krijgen, maar als ze zelf op de planning staan het toch net even anders ligt....

adriek
adriek7 apr. 2021 - 8:20

Uit welke bron heeft u die informatie? De GGD wordt 'overspoeld' met mensen die niet (meer) gevaccineerd willen worden met AZ, dat lijkt op het tegendeel te wijzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 9:33

Nu functioneert AZ even als afleider, maar er was al een de groep die wantrouwig stond tav vaccineren. Die zal nog wel groter worden.

EricDonkaew
EricDonkaew7 apr. 2021 - 9:59

@Eirda --------------------------------------------------------- Er zijn misschien wel tien miljoen mensen, of zelfs meer, die gevaccineerd kunnen worden met AZ. Bij welk aantal hiervan kun je spreken van 'overspoeld worden'?

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2021 - 23:18

EU drug agency denies already finding causal link between AstraZeneca vaccine and blood clots https://www.theguardian.com/world/2021/apr/06/ema-denies-already-finding-causal-link-astrazeneca-vaccine-blood-clots

Michaela2
Michaela26 apr. 2021 - 21:32

Nu dus direct starten met alle nieuwe vaccinaties voor boven de 60 met AZ en onder de 60 met Pfizer en binnenkort Jansen. Inderdaad vertraging zo veel mogelijk beperken.

7 Reacties
adriek
adriek7 apr. 2021 - 8:21

Als de coronacrisis langer duurt leidt dat wel 'lekker' af van de echte problemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 9:28

Het vaccin van Janssen is ook een vectorvaccin en er is aanzienlijk minder ervaring mee dan met de drie waarmee nu wordt gewerkt.

Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2021 - 10:33

Zoals ik al bij andere draadjes meldde, heb ik persoonlijk de effecten van corona, long covid meegemaakt en nog steeds ben ik niet dezelfde. De beschrijvingen van de gevolgen van een vaccinatie mat Astra Zeneca wijzen op hetzelfde erfelijke probleem bij degenen met de ernstige trombosegevolgen. Ik zou persoonlijk geen enkel probleem hebben met een ander vaccin. Ook Janssen zou ik nemen. Ik denk, dat Astra het reeds gemuteerde stekeleiwit als basis heeft gebruikt voor het vaccin en Janssen een oudere variant. Het eerste effect van de stekels is de covid 19 met luchtweginfecties. Het tweede effect is het doordringen in de bloedbaan en daar de poortwachters, de bradykinine aanzetten tot een op hol geslagen productie en na verloop van tijd wordt iemand ernstig ziek. Wellicht worden gevallen nu nog gemist, omdat het tijdsverloop sinds corona blootstelling dan wel vaccinatie te groot is..... Daarbij vermoed ik een relatie tot de hoeveelheid virus of vaccin, dat het lichaam binnen komt.

LaBou
LaBou 7 apr. 2021 - 16:21

En welke leeftijdsgroep is Michaela? Want ik krijg de indruk dat het enthousiasme voor het prikken met Pfizer/Moderna onder de 60 versus prikken met AZ boven de 60 wel erg groot is. Misschien toch een kwestie van de risico's bij de andere groep neerleggen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 19:18

Bij Janssen ontwikkelden op 4,5 miljoen prikken 3 mensen in de weken na de vaccinatie bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 19:20

Overigens is de afgelopen tijd ook bij enkele mensen die waren ingeënt met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna trombose vastgesteld. De NRC vermeldt niet welke vorm het betrof.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 apr. 2021 - 6:06

DanielleDefoe Dat wist ik al. Bij Lareb kun je alles terugvinden aan gemelde 'bijwerkingen' per medicijn. Ook zie je dat de reacties op het eerste en het tweede vaccin bij ieder vaccin verschillend is. Bij de een meer op de eerste vaccinatie bij de ander op de tweede. Zo nu en dan verschijnt er een samenvatting, een conclusie van Lareb.

Michaela2
Michaela26 apr. 2021 - 21:03

Dan toch maar erkennen, dat Rusland en China misschien toch niet een inferieure technologie hebben en gauw met hun vaccins gaan prikken. Zal wel even slikken zijn voor onze zichzelf zeer hoog achtende medische wetenschappers en politici.

7 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2021 - 22:34

Dat betekent dat de stijgings graad van besmettingen nog nauwelijks toeneemt. Het aantal op zich verandert niet veel. Elke 10 besmette mensen besmetten 11 nog niet besmette mensen.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 0:21

Ach, alle vaccinaties hebben het risico van bijwerkingen en de rest is politiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 7:34

The Apple Maar nooit is het risico per individu hetzelfde, ook niet per vaccin en staat er altijd in de bijsluiter wanneer je iets liever niet moet gebruiken. Meestal worden ze langer geëvolueerd en krijg je individueel advies en heb je keuze als er meer vaccins zijn. Bovendien is dit wel wat zwaarder dan een gewone griepprik wat 'de bijwerkingen' betreft. Zelfs aan de bijwerkingen kun je nl. dood gaan als je onderliggende ziekten hebt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 10:10

Wetenschappers denken niet zo. Die zijn over het algemeen internationaal georienteerd.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 17:29

DanielleDefoe - Vandaar dat de Nederlandse markt wordt overspoeld met Russische en Chinese vaccins. Nog effe en de westerse farmaceutische industrie kan wel opdoeken. Maar gelukkig kunnen die internationale wetenschappers dan daar een baantje vinden, dat is het grote voordeel als je internationaal bent georiënteerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 19:04

Chinezen komen liever zelf in Europa werken/studeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 apr. 2021 - 6:17

DanielleDefoe Ik ben geen statistiek. Ik wens geen collaterale damage te zijn door keuzes die de overheid voor mij maakt. Ik wens eerlijke informatie. Ik heb vanaf het begin al gezien van waaruit geredeneerd wordt en de mooi verzonnen termen waarmee mensen bewust op het verkeerde been gezet werden.

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 20:40

Er is ook goed nieuws, R had op 22 maart 2021 een waarde van 1,01. Dat betekent dat het aantal besmettingen nog nauwelijk toeneemt. Dat zou dan heel snel zichtbaar moeten in het aantal besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames. https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/positief-geteste-mensen

3 Reacties
The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 5:00

De hoogste tijd om de huid van de beer te verkopen voor we hem geschoten hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 7:36

Een tijdje geleden was het in België ook heel laag, heel veel lager dan bij ons. Het schoot echter weer binnen no-time recht omhoog.

adriek
adriek7 apr. 2021 - 8:25

Een R beneden de 0,7, of liever nog beneden 0,5 zou goed nieuws zijn. 1,01 betekent nog steeds groei, en nog steeds tientallen doden per week, en dat nog wekenlang, 1.01 is geen goed nieuws, net zo min als 0.95. Dat R daalt, is goed nieuws als 'in het land der blinden...', of als de brandweer meldt dat ze je huis gecontroleerd laten uitbranden maar dat dat van de buren gespaard blijft.

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 19:06

Toen de 3 nu in ons land gebruikte vaccins werden ontwikkeld, beweerde iemand dat AZ slechter zou zijn dan de anderen, omdat dit vaccin mede door de universiteit van Oxford werd ontwikkeld. Big Pharma zou dit veel beter alleen kunen doen. Daar werd toen de gek mee gestoken, maar deze reaguurder had wel 100%gelijk... Zonder Big Pharma zouden er überhaupt nauwelijks vaccins zijn en zeker niet binnen een jaar.

1 Reactie
The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 0:26

Voorlopig produceren de Chinezen meer vaccins tegen lagere kosten dan welk bedrijf van de "Big Pharma" ook. En in tegenstelling tot AZ heb ik daar in Brazilië nog geen klachten over gehoord.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn6 apr. 2021 - 18:36

De kans op trombose bij de anticonceptiepil is ongeveer één op de vijfduizend dus waar hebben we het in Godsnaam over? Dus ook maar onmiddellijk stoppen met de distributie van dit voorbehoedsmiddel? Dit is complete waanzin!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 5:26

Daarom gebruiken veel mensen ook die niet. Zeker niet als je een contra indicatie hebt.

The Apple
The Apple6 apr. 2021 - 18:03

Gelukkig lijkt het Chinese vaccin -waarmee ik ingeënt ben- wel veilig te zijn.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 5:29

Geluksvogel!

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 7:42

The Apple Veel bijwerkingen?

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 17:32

Ik heb net een vrij zware operatie achter de rug, dus hoe moet ik nou weten waarom ik me zo klote voel? Ik denk eerder dat het daar aan ligt en slik nog een pil.

Jozias2
Jozias26 apr. 2021 - 17:25

Goed dat we dit weten, en dan nu weer doorprikken

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 apr. 2021 - 16:19

De kans op trombose na vaccinatie met Astrazeneca: één op vijfhonderdduizend. De kans op trombose na een vliegreis: één op vijftigduizend. Als de overheid om die reden het vliegen zou verbieden, brak er een revolutie uit. Diezelfde overheid heeft de vaccinatiecampagne met AZ stopgezet, terwijl de kans op trombose daarbij tien maal zo klein is als bij een vliegreis.

6 Reacties
Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2021 - 11:59

De vergelijking gaat niet op. Een vliegreis onderneemt men vrijwillig met alle risico’s die erbij horen. In het geval van vaccineren, moet er gekeken worden welke mensen per vaccin risico lopen. Ga door met prikken en laat de huisartsen plus patiëntenverenigingen die risico’s afwegen. De feiten en de verklaringen die ik hoor van trombose experts stellen mij niet gerust. Ook omdat het afgelopen jaar de gevallen van bv. longembolie zijn vastgesteld, die niet bewezen aan corona gelinkt konden worden. Interessant is het totaal aantal onverklaarde tromboseziektebeelden van het gehele jaar 2020 te vergelijken met dezelfde cijfers van eerdere jaren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 12:55

Huisartsen zijn gegarandeerd minder deskundig dan experts op gebied van thrombose en de statistiek kan ook beter worden over gelaten aan deskundigen. Huisartsen hebben daarin ook slechts een minimale expertise.

Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2021 - 13:16

Danielle, Zij hebben daarentegen wel inzicht in de complexe voorgeschiedenis van hun patiënten die wijzen op EDS of HMS! Al dan niet reeds gediagnosticeerd!

Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2021 - 13:54

Lees over de aangeboren aandoening EDS: https://www.umcg.nl/-/ehler-danlossyndroom

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 17:21

Als deze of gene aandoening niet voorkomt in de lijst van huidige contra-indicaties houdt het snel op met de adviesmogelijkheden.

Gerygrr
Gerygrr8 apr. 2021 - 11:37

Danielle, Dat is helaas juist. Daarom hoop ik op een andere opstelling vanuit de overheid. Geen idiote vaccinatieschema’s maar maatwerk. Artsen worden nu overspoeld met telefoontjes van angstige mensen. Het lijkt mij veel rustiger als er serieus naar de patiëntengroep EDS HMS wordt gekeken en de huisartsen daar hun beleid op mogen afstemmen. Dan kunnen we veilig doorprikken met Astra en wie kans heeft op grond van bindweefselzwakte op de reactie van het immuunsysteem prikken met een ander vaccin.

Poeha
Poeha6 apr. 2021 - 15:57

Terecht dus dat Nederland is gestopt met Astra. Een vaccin moet veilig zijn. Zeker voor jonge vrouwen. Er zijn nu mensen dood gegaan, voor de veiligheid van anderen. Dat mag je van een burger niet verwachten.

5 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend6 apr. 2021 - 19:41

Er zijn in het VK inmiddels 17 miljoen mensen geprikt met AZ. Gevolg;(waarschijnlijk) 5 doden. Waren deze 17 miljoen niet gevaccineerd waren er in de tussentijd zeker 6000 extra doden geweest. Nou jij weer...

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 5:29

In de VK kunnen ze niet tellen. Ik hoor ze steeds iets anders zeggen.

Poeha
Poeha7 apr. 2021 - 6:14

Door Astra hebben jonge vrouwen hun leven gegeven. Voor de veikigheid van anderen. Die vrouwen zijn geen militairen, maar burgers. Het was de vrouwen die zijn overleden ook niet gezegd, maar hen was verteld dat het veilig was.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 apr. 2021 - 7:26

@Poeha Wel eens van het woord relatief gehoord ? Zo wordt vliegen ook zeer veilig genoemd en terecht. Maar nul risico bestaat niet.

Poeha
Poeha7 apr. 2021 - 18:10

Tuurlijk ken ik relatief. Vliegen die je voor jezelf. Veel jongeren laten zich inenten voor de veiligheid van een ander. Zelfs krijgen ze nauwelijks klachten van COVID. Wel jammer een paar jonge vrouwen hun leven hebben gegeven.

Thuiszitter
Thuiszitter6 apr. 2021 - 15:39

Zo snel een alternatief is er niet, gewoon doorgaan

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 14:33

Met een aanpassing van de bijsluiter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2021 - 15:09

Ondertussen zijn er weer mensen aan covid overleden. Sinds het begin van de uitbraak in 2020 zijn dat er naar schatting 16.629 op 1.307.466 besmettingen. De kans op thrombose in deze vorm is nog steeds ongeveer 1 op de miljoen vaccinaties.

12 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 apr. 2021 - 15:23

Is wel zo maar het moedigt mensen niet aan het vaccin te nemen. Voor grote groepen mensen is covid helemaal niet gevaarlijk. Waarom zou je dan dat vaccin nemen?

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 apr. 2021 - 16:13

@ RechtdoorZee93 'Voor grote groepen mensen is covid helemaal niet gevaarlijk. Waarom zou je dan dat vaccin nemen?' Om het virus niet door te geven aan iemand voor wie het wel gevaarlijk is, bijvoorbeeld. En je kunt het ook omdraaien; waarom zou je het vaccin niét nemen? De kans op trombose is heel klein, namelijk tien maal zo klein als wanneer je een vliegreis maakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2021 - 16:30

De weg naar de uitgang voor iedereen bestaat uit vaccineren. Maar het ziet er naar uit dat we eerder naar een testsamenleving zullen opschuiven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2021 - 16:35

In de UK gaat het al stukken beter, dankzij de vaccinatie.

Gaitj
Gaitj6 apr. 2021 - 17:41

@RechtdoorZee93 Misschien om ervoor te zorgen dat u anderen om u heen, waarvoor Covid wel gevaarlijk is, niet besmet?

rvb2
rvb26 apr. 2021 - 18:12

@rechtdoorzee: Voor die grootste groepen is covid zo'n 1 op 100.000 gevaarlijk. 1 op miljoen heeft gevaar van het vaccin. Daarnaast helpen gevaccineerden verspreiding van covid tegen. Makkelijke keuze toch?

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 19:14

@Danielle Defoe Aan onze kant van de Noordzee zagen we Boris Johnson lang als een incompetente paljas. Maar het vaccineren heeft hij zeer goed geregeld. Hij heeft daarvoor wetenschapper en durfkapitalist (!) Kate the Great aangetrokken omdat je dat, zoals hij zei, niet moet overlaten aan "trage ambtenaren". Bureauambtenaren zijn so wie so zeer beperkt inzetbaar. De Britten kunnen hun economie weer opengooien en net als de VS voorlopig een voorsporng opbouwen ten opzichte van de EU. De pandemie heeft de aandacht afgeleid van Brexit en de problemen die na 1 januari 2021 optreden. Nu heeft BJ de EU ook nog eens het nakijken gegeven bij de aankoop van vaccins en het inenten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2021 - 22:23

Johnson zal maar weinig aan de uitvoering hebben bijgedragen. Hij had alleen formeel de verantwoordelijkheid. Kennelijk kan de NHS ook goed met noodsitiaties omgaan. https://pharmaceutical-journal.com/article/feature/everything-you-need-to-know-about-the-uks-covid-19-vaccination-programme

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 5:34

DanielleDefoe: "Johnson zal maar weinig aan de uitvoering hebben bijgedragen. (...) Kennelijk kan de NHS ook goed met noodsituaties omgaan." Inderdaad en "wetenschapper en durfkapitalist (!) Kate the Great" evenmin, want het is vooral de bedoeling om in de toekomst haar portret op de zijkant van de één of andere bus te plakken, voorzien van de tekst "Big Brother Johnson cares for you." - https://www.thetimes.co.uk/article/vaccine-tsar-kate-bingham-runs-up-670-000-pr-bill-sjxmrz2bx Het hele geheim van "Kate the Great" is dat ze zich kon bedienen van een geoliede organisatie die de kunst verstaat om te improviseren: de nationale gezondheidszorg (een overheidsinstantie dus). En die kreeg het heel pragmatisch voor elkaar dat je je in no-time overal kon laten vaccineren, indien nodig in de gymzaal van de plaatselijke school. Dat is het grote verschil met Nederland, waar ze het graag net zo zouden doen als in Duitsland, maar daar uit het oogpunt van organisatie mijlen ver achteraan lopen. Nederland is weliswaar wereldkampioen logistiek, maar alleen binnen een organisatie en niet bij het samenwerken tussen organisaties, omdat elke vorm van centrale sturing ontbreekt. Ons ideaal is tenslotte een nachtwakersstaat, waarin onderlinge concurrenten altijd voor elkaar klaar staan om elkaar heel onbaatzuchtig te helpen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 9:21

De NHS is permanent in crisis en moet dus flexibel zijn. Het geklungel zal inderdaad veel te maken hebben met een veelheid aan instanties die langs elkaar heen werken zonder centrale sturing. Dat is niet in een vloek en een zucht te veranderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 12:13

Ondertussen verdienen “Kate the Great” en haar legertje "consultants" wel een aardige "sandwich" aan de crisis.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 17:35

DanielleDefoe: "De NHS is permanent in crisis en moet dus flexibel zijn." Het lijkt de SUS wel.

JasDon
JasDon6 apr. 2021 - 14:23

We gaan hard richting Idiocracy met zijn allen. Domheid en onvermogen om met grote getallen te kunnen rekenen zorgen voor dit soort uitwassen.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2021 - 15:19

Vergeet ook de logistieke chaos niet.

Herr Vorragend
Herr Vorragend6 apr. 2021 - 15:22

En emotionele uitbarstingen vindt men tegenwoordig geloofwaardiger dan nuchtere rationele betogen.

JanB2
JanB26 apr. 2021 - 17:01

@JasDon Volledig mee eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 5:35

Fijn dat jullie allemaal zo gezond zijn.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 5:37

DanielleDefoe - Volledig mee eens. -

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 7:58

JasDon Ik kan heel goed met grote getallen rekenen en begrijp wat er staat en de redenatie in abstractie. Dit vergelijken met een reeds bestaand en goed gevolgd griepvaccin op heel andere basis, is echter even absurd. Van geen een griepvaccin heb je immers de vele en ernstigere, en niet voor eenieder veilige bijwerkingen van al deze vaccins. Dat kan funest zijn voor onderliggende ziekten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 9:48

Juist mensen met een zwakke gezondheid moeten zsm worden gevaccineerd.