Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Elsevier-columnist Afshin Ellian tuint in IS-hoax

  •  
11-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ellian_300.jpg
Opiniesite verwijdert verzinsel over klokkenluider Snowden uit column
Afshin Ellian, de toonaangevende columnist van opiniesite Elsevier, gelooft in het verzonnen verhaal dat NSA-klokkenluider Snowden IS een complot van Israël genoemd heeft. De site heeft na ontdekking een passage daarover in allerijl verwijderd, zonder melding of verklaring.
De blunder werd gesignaleerd door Bright :
In een artikel op de website van het opinieweekblad betoogt hij dat Snowden zich voor het karretje van de Russische autoriteiten laat spannen. “Snowden verschijnt, om zijn Russische bazen een dienst te bewijzen, geregeld in de media met bizarre en ongefundeerde stellingen”, aldus Ellian. “Vorig jaar vertelde hij in een interview met een staatsmedium van Iran dat Islamitische Staat (IS) door Israël is bedacht.
Ellian, onder meer fervent criticus van Iran, tuint daarmee in een verhaal dat is verspreid door het Iraanse staatspersbureau IRNA en allang is weerlegd als verzinsel. De met feiten en verzinsels goochelende Ellian haalt hard uit naar Snowden omdat deze onthullingen heeft gedaan over de Nederlandse AIVD. Hij noemt de klokkenluider een ‘fantast’ en ‘verrader’.
Die gekke Snowden had zelf gezegd dat de AIVD met de NSA zou hebben overlegd over de verruiming van de wet voor het verzamelen van inlichtingen via internet. Dat hij dat zegt, betekent dan hij echt niets weet over het wetgevingsproces in Nederland. Hij beweerde het nog in 2014. Snowden zat toen op schoot van de FSB, de Russische veiligheidsdienst. Hij heeft geen toegang meer tot de NSA. Hij verzint van alles, en er zijn idioten in de media die erin geloven.
Blijken er nog meer idioten in de media dan hij al dacht, nu hij zichzelf er ook toe kan rekenen.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

RoBru
RoBru11 mei 2015 - 9:20

Ach, ik geloof dat iedereen wel eens tuint in een verzonnen verhaal. Relevanter is de vraag die hij opwerpt, met een begin van een antwoord, over wat je moet of mag doen met staatsgeheimen. Keurig altijd geheim houden: de ambtelijke (of koninklijke?) weg is niet altijd ethisch; alles meteen op straat gooien, zonder interne kanalen geprobeerd te hebben ook niet. Die afweging is soms best lastig, zeker met het oog op het particuliere belang van de klokkenluider / landverrader...

Jan5
Jan511 mei 2015 - 9:20

jeetje wat een scoop ! gelukkig is het bericht heel snel verwijderd van zijn kolom ! helaaas zonder vermelding , dat weer wel

JanVG2
JanVG211 mei 2015 - 9:20

Dit is ietwat kort door de bocht. Het is een hoax! , maar één met veel `believers'. Voor een betere uitleg zie http://snowdenhoax.blogspot.nl/

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 mei 2015 - 9:20

Ongeschikt, onbekwaam, dus ontslag? Ik denk dat is logisch toch?

TruusBeek
TruusBeek11 mei 2015 - 9:20

Zo dat is een lekkere en domme uitglijder. Dat zal hem lang nagedragen worden. Frank Ik lees dat je een mening over Elsevier hebt maar je geeft er gelijk blijk van dat je het blad nooit leest !

JonasTH
JonasTH11 mei 2015 - 9:20

Heb Afshin Ellian zelf eigenlijk altijd als hoax beschouwd...

msj_meijerink
msj_meijerink11 mei 2015 - 9:20

Wie is hier de grootste fantast?

LoLiTa2
LoLiTa211 mei 2015 - 9:20

Ach, ja, die Elian, ik herinner me hoe hij als ultra-rechtse sidekick en domoor van de week stukjes schreef in het NRC. Uiteindelijk kreeg hij in de gaten, hoe hevig men hem daar uitlachte en poetste hij met de staart tussen de benen de plaat. Sindsdien vergiet hij zijn tranen in een voddig blad dat slechts af en toe onder mijn ogen komt, aan het uiteinde van een gloeiende pook. Ik herinner me ook - zij het vaagjes - hoe Ilja Leonard Pfeijffer de gedichten van deze pompeuze kletsmeier onsterfelijk belachelijk maakte, louter door eruit te citeren. Afijn, de geruchten dat deze wandelende woordenbrij, dit tragische herseninfarct voor de CIA, de Mossad , de NSA of de AIVD zou werken, zijn hiermee nu wel gelogenstraft : te dom.

GingerTed
GingerTed11 mei 2015 - 9:20

Niet echt vreemd om een bericht dat Snowden iets dergelijk onzinnigs zou geloven dat IS een Israëlisch en/of CIA-product zou zijn zoals wel meer paranoïde aluhoedjes geloven. Temeer daar Snowden middels toespraken en schrijfsels al liet weten dat de Amerikaanse overheid gebruik maakt van zaken als mindcontrol, HAARP, chemtrails, en dat buitenaardse wezens (reptilians) al sinds zeker 1945 achter de schermen in samenwerking met geheime genootschappen waaronder vele hoogwaardigheidsbekleders de wereld beïnvloeden cq besturen. http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Edward_Snowden

MikeJohn
MikeJohn11 mei 2015 - 9:20

Ik heb (jammer genoeg) jarenlang de opiniestukken van Afshin Ellian gelezen; me eraan geërgerd en er op gereageerd. Soms besef je te laat dat je die tijd beter had kunnen besteden. PVV standpunten volgend: Enkele reis Teheran.

CliffClavin1993
CliffClavin199311 mei 2015 - 9:20

Humor. Het zal, denk ik, de gemiddelde Ellian-groupie bij Elsevier niet deren. Die schrijft altijd hetzelfde: 'Dank, dank, dank, professor Ellian, voor dit lucide exposé! U weet het zo mooi te vertellen, en zo duidelijk en waarheidsgetrouw! U bent uit hetzelfde goede hout gesneden als Bram Moskowicz en Leon de Winter! En U laat die vieze dieprode linkse multicul-theedrinkmaffia toch weer een poepje ruiken! Ik ga deze column printen en boven mijn bed hangen, zoals ik dat altijd doe!' Ja ja, die voormalige Volkskrant-souschef Arendo Joustra, die heeft wat op zijn geweten...

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus11 mei 2015 - 9:20

@@Het zal, denk ik, de gemiddelde Ellian-groupie bij Elsevier niet deren. Die schrijft altijd hetzelfde:@@ Tja frank,je kletst , als je de commentaren gelezen had , dan zag je dat hij toch flinke kritiek krijgt.

Grozny
Grozny11 mei 2015 - 9:20

jmmr dat je de laatste tijd steeds opportunistischer, radicaler, op de personen aanvallend en met minder feiten reageerd, maakt het lezen van je posts een stuk onaangenamer

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 9:20

Als je erg hard werkt kun je weleens een foutje maken. Verder heeft dhr Elian een zeer goede kijk op het midden oosten en het hele gebeuren omtrent het mohammedanisme.

5 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199311 mei 2015 - 9:20

Wat is: mohameddanisme? Ik lees die term alleen bij jou, Andrea. Zelfs Wilders gebruikt hem niet. Is er iets dat ik weten moet?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 mei 2015 - 9:20

[Als je erg hard werkt kun je weleens een foutje maken.] Dat is zo. Blijkbaar is voor Elian hetzelfe als af en toe google opstarten om in de vergaarbak van ongestructureerde informatie en desinformatie van Internet een willekeurig linkje te zoeken dat zijn standpunt onderbouwd. Als ie gelukt heeft dan gaat het om informatie, heeft ie pech dan gaat het om desinformatie. Daarmee loopt ie structureel meer risico op een foutje dan mensen die wel werken en gewoon onderzoek doen naar wat ze beweren.

Beisser
Beisser11 mei 2015 - 9:20

["Verder heeft dhr Elian een zeer goede kijk op het midden oosten en het hele gebeuren omtrent het mohammedanisme."] Helemaal niet. Hij kijkt alleen met zijn rechter oog.

Sardar2
Sardar211 mei 2015 - 9:20

Oh ja? Zijn bronnen zijn de veiligheidsdiensten, en die van jou zijn dus zijn schrijven?

Lopez
Lopez11 mei 2015 - 9:20

[Als je erg hard werkt kun je weleens een foutje maken.] Ellians columns staan helaas bol van de ‘foutjes’, en zijn stukken ontstijgen vaak het niveau-schoolkrant niet. [Verder heeft dhr Elian een zeer goede kijk op het midden oosten en het hele gebeuren omtrent het mohammedanisme.] Als hij zo’n ‘goede kijk’ heeft, houdt hij die zorgvuldig verborgen. Ik heb talloze columns van hem over het Midden-Oosten en de islam gelezen, en die waren doorgaans beschamend slecht en vooringenomen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 9:20

En de volkskrant had ter ere van de dodenherdenking een nogal foute column van Middendorp over kamp Westerbork en de "leugens" die daar verteld worden. Daar hoor je dan weer niks over. http://www.volkskrant.nl/dossier-peter-middendorp/redactieblog-column-peter-middendorp-over-westerbork~a3995648/

2 Reacties
Beisser
Beisser11 mei 2015 - 9:20

Peter Middendorp en de Volkskrant hebben zich op het redactieblog van de Volkskrant (2 mei 2015) uitgebreid en zonder voorbehoud de fout erkend en er zich voor verontschuldigd. Tegenover de lezer, het herinneringscentrum en de directeur ervan persoonlijk. Dat heb ik Afshin Ellian en Elsevier nog niet zien doen.

Lopez
Lopez11 mei 2015 - 9:20

[Daar hoor je dan weer niks over.] U bedoelt zeker dat ú daar niks over heeft gehoord. Middendorp is diep door het stof gegaan. Niet alleen, zoals Edward Beisser schrijft, op het redactieblog van de Volkskrant, maar ook in de papieren krant.

LoLiTa2
LoLiTa211 mei 2015 - 9:20

Ach, ja, die Elian, ik herinner me hem toen hij als ultra-rechtse sidekick en domoor van de week stukjes schreef in het NRC. Uiteindelijk kreeg hij in de gaten, hoe hevig men hem daar uitlachte en poetste hij met de staart tussen de benen de plaat. Sindsdien vergiet hij zijn tranen in het blad dat slechts af en toe onder mijn ogen komt: aan de uiteinde van een gloeiende pook. Ik herinner me ook - zij het vaagjes - hoe Ilja Leonard Pfeijffer de gedichten van deze pompeuze kletsmeier onsterfelijk belachelijk maakte louter door eruit te citeren. Afijn, de geruchten dat deze wandelende woordenbrij, dit tragische herseninfarct voor de CIA, de Mossad , de NSA of de AIVD zou werken, zijn hiermee nu wel gelogenstraft : te dom.

2 Reacties
Beisser
Beisser11 mei 2015 - 9:20

Beste Hendricus, Je postheeft me echt blij gemaakt. Ik had mijn mening over deze meelijwekkende hofnar van rechts Nederland niet beter kunnen verwoorden. Maar één keer is genoeg hoor. ;-)

Lopez
Lopez11 mei 2015 - 9:20

Touché. Ellian manifesteert zich in zijn columns al jarenlang als de vleesgeworden borrelpraat en als een even ijdel als rancuneus heerschap dat van redeneren weinig kaas heeft gegeten. Overigens schreef hij al op Elsevier voor hij bij NRC aan de slag ging - samen met die andere zelfbenoemde ‘Verlichtingsdenker’, Leon de Winter. Het duo vormde een soort Genootschap voor Verongelijkte Heeren, dat de buitenwereld bekogelde met tenenkrommend slechte, maar uiterst giftige verhalen. Groezelig en griezelig met een grote G. Bij NRC moest Ellian na zeven jaar vertrekken om plaats te maken voor een andere columnist. Typerend is dat hij zijn gedwongen vertrek voorstelde als een actie van het ‘linkse establishment’ om zijn ‘kritische vrijheidsstem’ te smoren. Op zijn Elsevier-blog sprak hij er nog regelmatig schande van, en in zijn laatste NRC-column schreef hij: “Maar het establishment van links, inclusief de professionele regenten, ziet in vrijheid de afname van macht. Het establishment kreeg een beetje last van mij. Niet veel, want ik ben maar een schrijvend legertje van één persoon, maar toch. Ik heb er nooit over geschreven, maar er werd druk op mij uitgeoefend. Ik kan niet capituleren. Ik dacht dat ik perfect bij een liberale krant paste. Maar ik heb de indruk dat scherpe kritiek en tegenspraak als ballast ervaren worden. Op pagina’s vol politiek-correcte verhalen over de lieve islam, multiculturalisme en de verzorgingsstaat wordt mijn lastige, nogal kritische vrijheidsstem als te provocerend gezien.” De hoofdredacteur van NRC schreef in antwoord op dit groteske zelfbeklag: “Wat is de simpele waarheid? Aan de heer Ellian was voorgesteld om zijn column voort te zetten tot aan de zomer om vervolgens ad hoc bijdragen te gaan leveren voor de opiniepagina’s van de krant. Na zeven jaar willen we ook andere mensen nu en dan een plaats geven... Zo prozaïsch is de realiteit.”

rbakels
rbakels11 mei 2015 - 9:20

Ellian is hoogleraar aan de rechtenfaculteit in Leiden en als zodanig zou hij er goed aan doen om niet bij te klussen als columnist bij Elsevier waarbij hij zich uitgesproken politiek opstelt. Natuurlijk heeft ook hij vrijheid van meningsuiting, maar iemand die een officiële overheidsfunctie bekleedt moet oppassen dat zijn rollen niet worden verward door de buitenwereld. Het gevaar is groot dat Ellian de misvatting lijkt te bevestigen dat "wetenschap ook maar een mening" is. Er zou meer aandacht besteed moeten worden aan immigranten uit islamitische landen die radicaliseren anti-islam, want ook die zijn gevaarlijk. Een ander voorbeeld is Malik Azmani in de VVD Tweedekamerfractie. Ellian zit in de VVD-denktank op de Leidse universiteit waar ook Paul Cliteur deel van uitmaakt, en Frits Bolkestein zich een tijdje professor mocht noemen. Dit extreem rechtse gezelschap wijst in essentie de rechtsstaat af - de rechtsstaat in de klassieke betekenis van een staat met gescheiden machten. En Bolkestein ging als "professor" gewoon door als politicus - en zei daarbij onzin die een echte wetenschapper nooit zou debiteren. Willem der Zwijger - die de Leidse universiteit oprichtte als "Praesidiunm Libertatis" draait zich om in zijn graf.

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus11 mei 2015 - 9:20

@@Dit extreem rechtse gezelschap wijst in essentie de rechtsstaat af @@ Vraag mij af of je überhaupt weet wat extreem rechts is, Frits en Paul zijn hooguit iets minder links..

JanVG2
JanVG211 mei 2015 - 9:20

Dus alle professoren die als columnist optreden in NRC, Trouw, Volkskrant, De Groene etc etc moeten ook per direct stoppen?? Ze zitten ook in allerlei commissies en adviesraden .. Schande!! Of moeten alleen mensen met een afwijkende mening hun mond houden? Het is toch te zot dat mensen die ergens over van mening verschillen daar uiting aan geven ... Bah bah bah ..