Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Elon Musk valt Braziliaanse rechter aan

  •  
08-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4429 keer bekeken
  •  
ANP-493597120

De Braziliaanse rechter Alexandre de Moraes is een onderzoek gestart naar Elon Musk en zijn platform X (voorheen Twitter) wegens de bewuste verspreiding van nepnieuws.

Volgens de rechter zou Musk zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan onder meer opruiing en belemmering van de Braziliaanse rechtsgang rondom de verkiezingen in 2022, waarbij de zittende president Jair Bolsonaro verloor van Lula da Silva. Vervolgens bestormden aanhangers van de uiterst rechtse Bolsonaro het Braziliaanse Congres. De Moraes doet onderzoek naar Bolsonaro’s handelen tijdens deze verkiezingen. Er zouden plannen zijn geweest voor een staatsgreep en een plan om Brazilianen te laten twijfelen aan een eerlijk verloop van de verkiezingen. Het verspreiden van nepberichten via onder meer X zou hier een rol in hebben gespeeld.

Elon Musk, de libertarische miljardair die zich X heeft toegeëigend, heeft De Moraes daarop hard aangevallen. Hij betitelt de magistraat tot 'verrader', eist zijn aftreden en adviseert Brazilianen maatregelen te nemen voor het geval X in Brazilië verboden wordt.

Musk heeft verdachte accounts, die eerder door de rechter verboden waren verklaard, gereactiveerd. Die account behoren toe aan extreemrechtse types die ervan verdacht worden de staatsgreep te willen plegen. De minister van Communincatie heeft in reactie op het gedrag van Musk gesteld "sociale netwerken zijn geen wetteloos gebied". En hij verduidelijkte volgens de BBC: "We zullen niet toestaan dat iemand, hoeveel geld en macht die ook heeft, ons land beledigt."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.