Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Elke windmolen telt voor het klimaat

  •  
10-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4451133462_52ff4770b2_k

© cc-foto: Johan Wieland

We moeten alle bestaande vormen van duurzame energie maximaal opschalen, want onze energievoorziening bestaat nu nog uit 90% olie, kolen en aardgas, terwijl we over minder dan 20 jaar volledig fossielvrij moeten zijn
Dit is een opinie ingezonden door 10 Amsterdammers, hun namen vind je onderaan.
Als omwonenden van zoekgebieden voor windmolens in Amsterdam kijken we met verbazing naar hoe de discussie over windmolens zich voltrekt. Verschijnen er niet wekelijks alarmerende rapporten in de media over de klimaatopwarming? Waren de afgelopen zes jaar niet de warmste zes jaar ooit gemeten? Moeten we niet zo snel mogelijk stoppen met fossiele brandstoffen? Het klimaat redden wordt met de mond beleden, maar het uitzicht mag niet worden aangetast.
‘Zet ze maar op zee’ is een veelgehoord argument, maar dat betekent niet dat we windmolens op land minder nodig hebben. Ook wij willen op zee meer windmolens. Maar dat is niet genoeg. ‘Doe meer aan energiebesparing’, is een ander argument en inderdaad, daar moet veel meer op ingezet worden. Maar dat zal de vraag naar duurzame stroom voorlopig niet drukken, omdat veel processen (bijvoorbeeld industrie, verwarming en auto’s) nu worden geëlektrificeerd, juist om CO2 uitstoot te beperken.
We moeten alle bestaande vormen van duurzame energie maximaal opschalen, want onze energievoorziening bestaat nu nog uit 90% olie, kolen en aardgas, terwijl we over minder dan 20 jaar volledig fossielvrij moeten zijn om de opwarming niet volledig uit de hand te laten lopen. En dus zijn ook op land windmolens nodig. Elke nieuwe windmolen voorkomt de uitstoot van nog meer CO2. Als we dat niet prioriteren, staan straks alle windmolens op zee, en onze huizen erbij.
We profiteren al decennia lang van elektriciteit gemaakt uit energiecentrales op aardgas en kolen, waarvan we in Amsterdam niets merken, want het gas komt uit de grond en de steenkool wordt geïmporteerd uit mijnen in Colombia en Zuid-Afrika, met verschrikkelijke gevolgen voor omwonenden in de vorm van onder andere watervervuiling en landroof. Een duurzame energievoorziening betekent dat we de opwek van elektriciteit gaan zien in onze leefomgeving, met zonnepanelen en windmolens als werkpaarden.
Dat biedt ook kansen voor omwonenden: mensen kunnen zelf eigenaar worden van zonnepanelen of een stukje windmolen, door deel te nemen aan een lokale energiecoöperatie. Windmolens bieden kansen om de energie weer van ons allemaal te maken, en de opbrengsten ook lokaal ten goede te laten komen aan bijvoorbeeld biodiversiteits of sociale projecten, door energie in lokaal eigenaarschap te organiseren.
Windmolens passen op veel plaatsen niet, maar ook op veel plekken wel. Een gepaste afstand van woningen is nodig om overlast te beperken en ook een open landschap en natuurbescherming zijn belangrijk. Dat pleit er juist voor om windmolens te plaatsen langs snelwegen, waar het omgevingsgeluid zodanig is dat je windmolens niet of nauwelijks meer hoort. En natuurlijk zoveel mogelijk windmolens in het havengebied, waar grotere molens mogelijk zijn.
In Amsterdam Noord staat sinds 2007 een windmolen bij de A10 op ongeveer 500 meter van woningen. Vrijwel niemand weet van die molen. Wat we wel weten is dat we windmolens nodig hebben voor de toekomst van onze kinderen. Daar hoort onvermijdelijk een verandering van het landschap en uitzicht bij. Laten we daarom de energietransitie vooral lokaal omarmen als kans: voor meer samenwerking met elkaar als omwonenden, als basis voor meer sociale- en klimaatrechtvaardigheid en bovenal: als de beste optie hier en nu voor het klimaat. Want: elke windmolen telt.
Aleida Verheus Ariette de Vos Bart van Opzeeland Bastiaan van Perlo Hapee de Groot Kees Kodde Mikael Karlsson Nathalie van Loon Paulo van Cuijck Pieter Tinbergen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

S Tahiri
S Tahiri12 mei 2021 - 7:49

Lekker weer zo'n clubje hoogopgeleide welgestelde blanke mensen die weet wat goed is voor mijn vader met hartklachten in Amsterdam Oost. Mijn vader is de Nederlandse taal niet zo machtig maar namens hem bedankt dat we gratis gebruik mogen maken van jullie kennis. "We profiteren al decennia lang van elektriciteit gemaakt uit energiecentrales op aardgas en kolen, waarvan we in Amsterdam niets merken, want het gas komt uit de grond en de steenkool wordt geïmporteerd uit mijnen in Colombia en Zuid-Afrika" Als jullie dan je zendingsdrang willen omzetten in ontwikkelingswerk; we hebben in de Sahara veel wind, zon en ruimte beschikbaar. Laat Marokko de energie opwekken en omzetten in groene waterstof. Zoals de Denen in Suriname gaan doen. Dat levert veel kennis en veel banen op in Marokko. En daar helpen we jullie ook nog eens mee. Misschien dat mijn familie daar dan geld naar mijn vader kan sturen. Want hij zal wel verder achteruit gaan.

Lou3
Lou311 mei 2021 - 16:49

"Dat pleit er juist voor om windmolens te plaatsen langs snelwegen, waar het omgevingsgeluid zodanig is dat je windmolens niet of nauwelijks meer hoort." Wij wonen, met nog een paar duizend anderen, langs zo'n snelweg. Een verkeersknooppunt zelfs. Altijd al herrie voordat de turbines er stonden, nu een verschrikking. Overdag is thuiswerken niet te doen. Voorheen konden we 's nachts met open raam slapen als het verkeerslawaai wegviel, nu komt de turbine-bulder extra hard binnen, ook met alle ramen gesloten. De slagschaduw is mogelijk een grotere kwelling, buurman links is vertrokken door migraine ervan, buren rechts omdat het geflits epileptische aanvallen uitlokte. Onze eerder kerngezonde hond kreeg overigens ook toevallen en is daaraan met kerstmis overleden. Het gaat om 11 turbines over een lengte van 2 km langs de snelweg. De eerste woonhuizen staan op 500 meter. We zijn er letterlijk ziek van, het halve dorp loopt bij een psycholoog of dokter. We zijn zelf ook nog zo stom geweest om voor de bouw een aandeel te kopen van de windcoöperatie, uit idealisme én enthousiasme.We hebben ons huis al goed geïsoleerd, zijn gasloos, zon-op-dak en deels sedum. En ik vond ze best mooi. Maar ook door het type verhalen van dit soort briefschrijvers. Wij hebben hier een heerlijk huis in een fijn dorp, maar de windmafia dwingt ons en veel van onze buren nu een veilige plek elders te zoeken waar we weer kunnen slapen en werken. Ik weet 100% zeker dat deze briefschrijvers niet op 500 meter afstand van een turbine van 149 meter hoog wonen! Wind naar zee, het kan wél!

The Apple
The Apple11 mei 2021 - 16:01

Thijssen, R : "Voor de Floriade is een prijswinnend plan een deel van de snelweg te overkappen en te bedekken met zonnepanelen." Zo kun je ook nog eens een einde maken aan een groot deel van de geluidshinder door het verkeer. Gelukkig wonen er dus ook nog verstandige mensen in Nederland. Als de stroom nou maar niet vervolgens voor een habbekrats wordt verkocht om energieverslindende bedrijven in stand te houden of zelfs aan te trekken. De grootste winst valt te behalen door besparen, besparen en nog eens besparen

2 Reacties
Thijssen, R
Thijssen, R11 mei 2021 - 18:14

Die stroom mag alleen naar het bedrijf die de fijnstof wil afvangen boven de snelweg onder de overkapping.

The Apple
The Apple12 mei 2021 - 1:02

Thijssen, R: Ga jij nou maar Air Bubbles verkopen. De wereld zit te springen om een innovatief perpetuum mobile. Dan zorg ik ervoor dat al die fijnstof gewoon met de wind wegwaait om elders de wereld te vervuilen.

KM2
KM211 mei 2021 - 15:21

Fossiel gaat op, tot de laatste druppel. Of we willen of niet.

adriek
adriek11 mei 2021 - 15:10

"Een duurzame energievoorziening betekent dat we de opwek van elektriciteit gaan zien in onze leefomgeving, met zonnepanelen en windmolens als werkpaarden." Voor Amsterdammers betekent dat dat ze tijdens hun fietstocht door de polder ineens een molen zien in plaats van stoom pluimen uit een conventionele centrale: een verbetering dus, waar ze in hun woonomgeving helemaal niets van merken, net zo min als van gaswinning.

Huber Buijsman
Huber Buijsman11 mei 2021 - 14:37

Graag zouden we met deze personen om tafel willen om te kijken wat we voor hen kunnen betekenen. Dit kan bv in coöperatieve vorm. Met ons KPP systeem is er voldoende energie opwek mogelijk zonder het gebruik van wind of zon. Goedkoop en milieuvriendelijke CO2 vrije manier om duurzame energie op te wekken. Voor informatie kijk op www.biovitalita.org Of mail naar info@biovitalita.org

2 Reacties
The Apple
The Apple11 mei 2021 - 16:13

Even Air Bubbles Do Not Break the Laws of Nature - https://www.skepsis.nl/blog/tag/kinetic-power-plant/

Thijssen, R
Thijssen, R11 mei 2021 - 18:12

Mooi voorbeeld van kinetische energie! Al die ziekmakende brommende megawindturbines zijn gewoon niet nodig. Ik vraag me af of er überhaupt naar dergelijke innovaties gekeken is.

NimbyOpZee
NimbyOpZee11 mei 2021 - 10:51

In hun eigen achtertuin, of beter nog, op ZEE. Willen die 10 initiatief nemers hun postcode of afstand tot de voorkeur zoekgebieden van de gemeente bekend maken?

Cruise
Cruise11 mei 2021 - 10:43

Een partij die nog veel meer op heeft met natuur en milieu dan Groen Links ( de partij van Kodde) , de Partij van de Dieren fractie Amsterdam heeft al aangetoond dat de geplande windmolens in Amsterdam buiten dan die in het Havengebied, niet noodzakelijk zijn en in sommige zoekgebieden een gevaar voor de biodiversiteit. Het probleem in Amsterdam is dat de expliciete voorstanders die de publiciteit zoeken , vuistdik in vooral de wind coöperaties ( beoogd exploitanten) en of windenergie industrie zitten ( o.a. Peer de Rijk) en daarom volstrekt niet onafhankelijk. Daar prikken de tegenstanders dus gewoon doorheen na wat onderzoek !

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗12 mei 2021 - 6:32

« de Partij van de Dieren fractie Amsterdam heeft al aangetoond dat de geplande windmolens in Amsterdam buiten dan die in het Havengebied, niet noodzakelijk zijn en in sommige zoekgebieden een gevaar voor de biodiversiteit. »......Goed dat de PvdD weer met de natuur bezig is ipv in het klaagkoor van Wilders en Baudet mee te zingen. Wel ben ik benieuwd naar de argumentatie en de alternatieven. Deze groene energie is natuurlijk wel nodig en zet het maar in Groningen of op zee is te vaak Amsterdamse logica. Op zee is onvermijdelijk maar ook dat is natuur dus graag niet onbeperkt en ondoordacht..

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mei 2021 - 11:55

Zee is inderdaad ook natuur, en de noordelijke provincies zouden ook niet verpest moeten worden door ambitieuze wethouders.

Greendutch
Greendutch11 mei 2021 - 9:57

Wanneer gaan jongeren hier ook een proces aanspannen (net als m’n Duitsland ) om hun rechten op te eisen bij het volgende kabinet? Bedrijfsterreinen bieden ook goede mogelijkheden voor windmolens. Hier wordt alleen over A’dam geschreven maar de rest van het land telt ook mee. Het zou goed zijn als schrijvers hier zich dat bedenken. Wat betreft windmolens op zee?!; https://www.mo.be/nieuws/oceanen-kreunen-onder-menselijke-soundtrack

3 Reacties
JasDon
JasDon11 mei 2021 - 11:02

"Bedrijfsterreinen bieden ook goede mogelijkheden voor windmolens. Hier wordt alleen over A’dam geschreven maar de rest van het land telt ook mee." Dus de polderbewoner wordt op windmolens getrakteerd omdat niet veel Amsterdammers het praktisch vinden voor de waarde van het huis. Voldoende molens op de plek waar veel wordt geconsumeerd vind ik op zijn minst redelijk.

adriek
adriek11 mei 2021 - 15:13

@JasDon er zijn flink wat kerncentrales nodig. Die maken geen lawaai, stoten niets uit, kunnen desnoods een glimmende glazen bekleding krijgen: daarvan kunnen er best een paar in Amsterdam, hoeven niet eens op bedrijfsterreinen maar kunnen gewoon in een woonwijk of op de Zuidas gebouwd worden.

Thijssen, R
Thijssen, R12 mei 2021 - 5:48

@JasDon en @Eirda ook ik ben het eens met het principe dat de vervuiler betaald. Maar dat zijn niet de huishoudens die maar een aandeel van afgerond 14% hebben. En zou het volgens jullie retoriek zo moeten zijn dat degene die het wilt de megawindturbine in zijn tuin krijgt dan nog zijn er buren die er niet voor zijn. Op de grachtengordel of het welgestelde Amsterdam Zuid wordt echt geen tuintje leeggehaald. De megawindturbines komen op plekken voor de minder goed gesitueerden in Amsterdam. Waar de mensen al aan de snelweg zitten en er in de nacht nu ook nog eens lawaai bij krijgen. Onder het vliegverkeer van half Nederland en voor een deel van de Amsterdammers aan de Oostkant zelfs ook nog eens in de rook van de geplande biomassa centrale in Diemen waar honderdduizenden kilo's aan pellets worden verbrand. Het eerlijkst zou dus zijn volgens jullie beredenering, als megawindturbines de enige oplossing zouden zijn, deze dan naast energie slurpende bedrijven te zetten. Misgun een ander niet hetzelfde lot als de slachtoffers in Nederland van megawindturbines. Wens andere betere innovaties toe als een overkapping over de snelweg met zonnepanelen of bijvoorbeeld kinetische energie. Werkt het ergens dan werkt het overal en dan is Nederland sneller af de ziekmakende megawindturbines op land. We hebben namelijk land te winnen met onze huizencrisis ipv op te geven in een cirkel met een diameter van 3km om een megawindturbine heen.

LHTJ
LHTJ11 mei 2021 - 9:15

500 meter van woningen vandaan, knettergek en levensgevaarlijk. Het is niet voor niets dat in veel Europese landen minimaal 3 x de tiphoogte of een afstand van minimaal 1.5 km gehanteerd wordt. En in Nederland willen we dan die dingen aan de rand van een dorp of in de periferie van een stad plaatsen. Daarnaast wordt er vaak liefkozend gesproken over windmolens maar het zijn in veel gevallen geen windmolentjes meer maar industriële turbines met bladen van 130 meter. De rapporten met schokkende conclusies over de gezondheidsschade van slagschaduw en infrasoongeluid zijn net zo hoog als de gemiddelde turbine. Dan hebben we het nog niet over de bijeffecten zoals waardedalingen van woningen, horizonvervuiling, bomenkap, vogelsterfte, netto opbrengst als we de vervuiling die de staalwinning meebrengt meerekenen enz. kortom even gechargeerd: Er zit een giga lobby achter die de deugers achter zich weet te scharen en per saldo levert het helemaal niets op.

pastafari
pastafari11 mei 2021 - 8:41

We kunnen ook gewoon in Amsterdam windmolens zetten. Een stad slaapt nooit, er is altijd lawaai, dus kunnen die windmolens er wel bij. Ik bedoel, als jij als Amsterdammer windmolens wil, bouw ze dan. Kan best, 1 huis weg per straat en er is ruimte genoeg. Enige probleem is dat een groot bouwproject in Adam snel 10 keer zoveel kost dan beraamd..

1 Reactie
adriek
adriek11 mei 2021 - 15:16

Amsterdammers zijn allemaal rijk, dus de prijs van de stroom maakt dan ook niet uit.

Simplex2
Simplex211 mei 2021 - 6:42

Ik woon tegenwoordig tussen 2 grote windparken in. Totaal 50 molens van 200 meter aan de ene kant en 35 molens aan de andere kant van ook 200 meter. Ik snap de urgentie van het klimaatprobleem...maar om nu zo'n concentratie van windmolens in 1 gebied te moeten plaatsen... Daarbij zijn er ook nog allerlei opmerkingen te plaatsen over de besluitvorming van beide parken. Klachten en opmerkingen van omwonenden zijn niet gehoord, gebagatelliseerd of gewoon afgedaan als gezeur. Bij windpark 1 klaagt men inmiddels van een monotone bromtoon, die bewezen is door geluidsmetingen en windpark 2 staat nog deels in de steigers. Dan horen wij dat men zich in Amsterdam gedraagt als enorme NIMBY's en dat ze ook nog hun zin krijgen ook. Zijn wij Groningers / Drenthen nu echt gewoon tweederangs burgers geworden? Schuif alles maar onze kant op? Zal me niets verbazen, dat ondanks alle weerstand, de Eemshaven alsnog wordt aangewezen als locatie voor een eventuele kerncentrale. Want, immers toch maar Groningen. Rutte heeft het al eens geopperd...

1 Reactie
Paard van Christus
Paard van Christus11 mei 2021 - 8:46

Eens een wingewest, altijd een wingewest. En electoraal is het gebied natuurlijk totaal niet interessant dus maar volbouwen met windmolens. En die bromtoon heb ik zelf ook gehoord, het klinkt alsof er continu een tractor over het land rijdt...

Thijssen, R
Thijssen, R11 mei 2021 - 6:35

Dus geluidsoverlast langs snelwegen moeten we maar in stand houden? En hoe zit het met de sociale cohesie in een buurt wanneer de buurman verdient aan de megawindturbine die de buurvrouw ziek maakt? Je kunt niet zo maar buurten en gezinnen die aan de snelweg wonen opgeven met dit soort door angst ingegeven dystopische denkbeelden. Met wat minder angst en meer positivisme zul je zien dat er voor iedereen winst is te behalen. Daar zijn megawindturbines op land niet voor nodig. Voor de Floriade is een prijswinnend plan een deel van de snelweg te overkappen en te bedekken met zonnepanelen. Zouden we dit nu zo doen dat we er ook nog groen over heen doen en onder de overkapping fijnstof afvangen is er winst voor iedereen. Wonen aan de ring kan dan geluidstil en zelfs genietend van de vlinders en bijen die de ring over kunnen. In plaats van ontwaarding gaat de WOZ waarde omhoog en zijn er meer inkomsten voor de stad. In plaats van meer zieken krijgen we minder zieken vooral onder de mensen met longaandoeningen. Want wel 80% van het fijnstof kan worden afgevangen met een spanningsnet. En mogelijk winnen we zelfs bouwgrond in plaats van dat we het verliezen wat kan helpen in het tegengaan van de woningdruk. Al deze innovaties bestaan al en leveren veel meer Kwh op. Kortom laat lobbygevoelige politici vooral niet met energieboeren onderhandelen maar laat ze een goed programma van eisen opstellen en het dan verder aan onafhankelijke innovators en urban designers voorleggen. Met wat bereidheid het beste te willen voor iedereen komen mens, natuur en klimaat dan allen als winnaar uit de bus.

Kuifje3
Kuifje311 mei 2021 - 6:27

We MOETEN helemaal niet in 20 jaar af van fossiele brandstoffen. Dat is iets wat we (nou ja, ik niet persé) WILLEN. Windmolens kunnen bij die doelstelling natuurlijk een rol spelen, maar brengen weer andere problemen. Zo waait het niet 24 uur per dag, net als de zon niet permanent schijnt om de zonnepanelen van licht te voorzien. We zullen dus open moeten staan voor andere oplossingen. Kernenergie zou weleens DE oplossing kunnen zijn, maar is voorlopig onbespreekbaar. Een andere oplossing is waterstof als bron in plaats van aardgas of waterkrachtcentrales langs de kust of langs de rivieren te plaatsen.

Buitenstaander
Buitenstaander11 mei 2021 - 6:11

Waarom heb ik toch het idee, dat - het lijstje van namen doorwerkend- dat deze windmolens niet vlak in de buurt staan of komen van de ondertekenaars? En de verhalen die langzamerhand doorschijnen te sijpelen; Hoe groot de lobby -en dus financiele belangen - achter de namenlijst is?

1 Reactie
Paard van Christus
Paard van Christus11 mei 2021 - 7:49

Laten de dames en heren eens een keer bij mij een kop koffie drinken, kunnen ze de geneugten van de energietransitie met eigen ogen aanschouwen. Zonneparken tot aan de horizon en tachtig windmolens met tiphoogte van meer dan tweehonderd meter. De overlast in de nacht is inmiddels zo groot voor de omwonenden dat één gemeente binnenkort gaat handhaven en de molens tussen middernacht en zes uur in de ochtend laat stilstaan.

Pater
Pater11 mei 2021 - 5:41

Het is inderdaad zeer urgent. Maar er zijn ook belangrijke fouten gemaakt. De overlast voor omwonenden is groter dan vanuit volksgezondheid gewenst, er wordt weinig rekening gehouden met waardeverlies van woningen, boeren die molens op hun grond laten zetten hebben zelf alleen de lusten de omwonenden de lasten. De bouw van E-vretende datacentres werkt demotiverend. Een volgend kabinet moet met een nieuw klimaatprograma komen en fatsoenlijke voorwaarden afdwingen.

2 Reacties
adriek
adriek11 mei 2021 - 7:25

De overlast is groter omdat de overheid weigert naar het advies te luisteren dat grote windturbines op minimaal 1500 meter van woningen gebouwd moeten worden. De archaische 500 meternorm wordt aangehouden en dan horen bewoners de molens nog veel te goed. Dat zet veel kwaad bloed.

korheiden2
korheiden211 mei 2021 - 10:23

@Eirda : Zo is het. Maar als we in Nederland minstens 1500 meter afstand tussen woningen en windmolens willen vallen nogal wat locaties af.

RainB
RainB11 mei 2021 - 4:07

Meer windmolens? Heeft u de windmolenkerkhoven al gezien? Aangezien windmolens van groottendeels niet receiclebaar materiaal zijn gemaakt. Zij worden opgeslagen c.q. bergraven voor de generaties na ons om op te lossen. Verder heb ik ook nog eens begrepen dat er voor isolatie een gas gebruikt wordt wat erg giftig is en wat erg lekt uit de windmolens. Dan hebben we ook nog de consequenties van het dierenleven. Uit onderzoek is toch gebleken dat windmolens een gehaktmolen zijn voor vliegende dieren zoals vogels en vleermuizen en alhoewel de absolute cijfers hiervan ontbreken omdat veel windmolens in het water staan waardoor de lijken direct verdwijnen betekent een extra sterfte van 1% al gauw een sterfte van 2 tot 27% per 10 jaar (afhankelijk van soort) en vooral de windmolens die in het water staan zorgen voor een continue resonerend geluid in het water waardoor vele dieren niet meer kunnen navigeren en het heien heeft al voor zoveel overlast gezorgd dat het jaren gaat duren voordat het gebied voor dieren weer geschikt is. Het oproepen voor meer windmolens is zeer kortzichtig waarvan de consequenties nog niet te overzien zijn. Als we diversiteit in de zee en in de lucht willen vernietigen, moeten we daar vooral mee doorgaan.

4 Reacties
Paard van Christus
Paard van Christus11 mei 2021 - 7:29

In Duitsland zijn er sinds de plaatsing van de eerste windmolens in totaal 158 zeearenden gesneuveld. Het laatste mij bekende slachtoffer is opgegroeid in de Biesbosch die net over de grens zijn/haar Waterloo vond. Te triest voor woorden...

adriek
adriek11 mei 2021 - 7:30

Die windmolenkerkhoven bestaan niet. Extreme eco solutions recycled windmolenbladen. "Verder heb ik ook nog eens begrepen ..." U heeft natuurlijk bronnen die geheim moeten blijven? Uit onderzoek is gebleken dat het met de aantallen slachtoffers onder vogels erg meevalt. Er sneuvelen heel veel meer vogels tegen auto's, onder treinen en tegen ramen van huizen. Ook van de onderwatergeluidsoverlast heeft u ongetwijfeld wel een betrouwbare bron? (Met betrouwbare bronnen bedoel ik bronnen van rapporten of serieuze websites, niet van types zoals u die maar wat napapegaaien van Facebook)

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2021 - 7:31

'Zij worden opgeslagen c.q. bergraven voor de generaties na ons om op te lossen.' Flauwekul. Er zijn verschillende bedrijven die die dingen inmiddels recyclen. 'wat erg giftig is en wat erg lekt uit de windmolens.' Alweer fout. Het gaat om SF6 wat een zwaar broeikasgas is. Dat gas kom je in allerlei elektrische installaties tegen. De besparing aan CO2 uitstoot door windmolens weegt riant op tegen het lekken van SF6. 'Uit onderzoek is toch gebleken dat windmolens een gehaktmolen zijn voor vliegende dieren' Dat is inderdaad een probleem waar bijv aan gewerkt wordt door de toepassing van detectiesystemen die molens tijdelijk stil kunnen zetten. Echter dat argument is nogal selectief als je het afzet tegen het aantal dode dieren soort het verkeer wat veel groter is en de gigantische schade aan het milieu dankzij fossiele brandstoffen. 'Het oproepen voor meer windmolens is zeer kortzichtig' Ga je eerst eens wat beter informeren voordat je dit soort kortzichtige uitspraken doet. 'Als we diversiteit in de zee en in de lucht willen vernietigen, moeten we daar vooral mee doorgaan.' En fossiel geeft natuurlijk geen schade....

korheiden2
korheiden211 mei 2021 - 10:28

@Eirda en @Joe : het aantal slachtoffers onder vogels t.g.v. windmolens is inderdaad gering vergeleken bij andere oorzaken, zoals verkeer en grote ramen of huiskatten. Maar het maakt wel uit wat voor vogels het zijn. Een zeearend of kiekendief is toch wat anders dan een spreeuw of mus. Als er ergens een dassenburcht of zeldzame varen wordt ontdekt worden werkzaamheden stilgelegd, maar voor de bouw van windmolens moet blijkbaar alles wijken. Er lijken me goede plekken te zijn, langs alle snelwegen en industrieterreinen bijvoorbeeld. En vooral aan de kust, waar het nu eenmaal harder waait. Waarom elke Nederlandse regio per se windmolens zou moeten plaatsen ontgaat me. Zet ze daar waar het waait.

JanB2
JanB210 mei 2021 - 20:36

Onzinverhaal. De energietransitie vereist een (zeer) grootschalige aanpak. Dat redt je niet met een windmolentje hier en daar dat daar door het geitenwollensokkenleger is neergelobbyd. Grote parken op zee, zo groot dat je ze nergens op het land kwijt kunt zonder een volksopstand te veroorzaken. Dát is een aanpak die het verschil kan maken. Dáár kan ik me in vinden. Een windmolentje in een weiland daarentegen dient hooguit ter morele zelfverheffing van de initiatiefnemers.

2 Reacties
Pater
Pater11 mei 2021 - 5:44

Windmolens langs de snelwegen en op industrieterreinen en in havengebieden: wat is het probleem? De Halifax-X (zie Hallahan) op zee, molens van 80 of 100 m hoog op land.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2021 - 8:02

Pak de kaart er eens bij! Het probleem is dat Nederland al vrij egaal vol ligt met snelwegen en zo dus ook egaal vol komt te staan met windmolens (ipv bomen).

Hallahan2
Hallahan210 mei 2021 - 19:39

Windmolens zijn het niet en zullen het nooit worden. Simpelweg te groot en te aanwezig vergeleken met de hoeveelheid stroom die ze kunnen opwekken. De grootste windmolen op dit moment, de Haliade-X (260 meter hoog, bladen van 107 meter) kan onder ideale omstandigheden 16.000 huishoudens voorzien van stroom. Je zult er dus 500 van moeten bouwen om ons allemaal van stroom te voorzien. 500 van deze monsters in ons klein landje. Onze buurlanden stappen over op gas terwijl wij er volgens de heren juist vanaf moeten. Te gek voor woorden. En paar kerncentrales bouwen en totdat deze operationeel zijn lekker gas blijven gebruiken. En ja, de kerncentrale mag gerust bij mij in de buurt gebouwd worden, woon mijn hele leven al in de buurt van een Duitse kerncentrale en geef nog steeds geen licht in het donker.

6 Reacties
The Apple
The Apple11 mei 2021 - 2:16

Ga je er ni van uit dat kerncentrales de aarde niet zullen opwarmen? Of interesseert je dat helemaal niet en wil je alleen maar energieslurpende ondernemingen aantrekken die elders niet meer welkom zijn? We kunnen zo natuurlijk wel van het IJsselmeer in de kortst mogelijke tijd een tropisch buitenbad maken.

Pater
Pater11 mei 2021 - 5:36

"En paar kerncentrales bouwen en totdat deze operationeel zijn lekker gas blijven gebruiken." In 2030 moet tenminste 27% van al onze energie duurzaam zijn, en 70 van van de elektr.productie. Die doelstellingen worden al te mager geacht om de doelstelling de opwarming tot 1,5 - 2 % te beperken. Los van alle milieu- en financiële en veiligheidsbezwaren: als je nu begint met een programma voor één kerncentrale (geen bedrijf dat het aandurft overigens) wordt het 2040 voordat de centrale volop draait. De overheid moet de afzet dan garanderen (en dus de ontwikkeling van andere E-bronnen afremmen) en opdraaien voor de eeuwen durende opslag van het radioactief afval. Kernenergie kun je bovendien niet zomaar aan of uit zetten. Laten we vooral serieus blijven. https://www.trouw.nl/verdieping/het-bouwen-van-een-kerncentrale-is-duur-gaat-langzaam-en-wordt-niet-meer-winstgevend~b296a078/ De Haliade is bij uitstek geschikt voor plaatsing op zee. Schitterend dat je met een beperkt aantal van die dingen alle huishoudens kunt bedienen, en dan hebben we het nog niet over de andere duurzame opwekkingen. In Denemarken willen ze in 2027 alle elektr.productie duurzaam hebben. Door het gemak van het aardgas lopen we flink achter, maar dat moet 2030 toch lukken.

Pater
Pater11 mei 2021 - 5:52

PS "Onze buurlanden stappen over op gas terwijl wij er volgens de heren juist vanaf moeten. Te gek voor woorden." Als je je nou eens in die zaak verdiept in plaats van je onderbuik alle ruimte te geven? Duitsland is al goed op streek: Momenteel wordt in Duitsland meer dan 36% van de bruto-stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen, voornamelijk uit windkracht, zonne-energie en waterkracht (samen 76,3% aandeel in duurzame stroomopwekking). Het beoogde aandeel voor 2025 is 45% en voor 2035 ligt dat tussen 55-60%. Maar Duitsland moet op korte termijn de toekomstige sluiting van de zeer vervuilende bruinkoolcentrales en van de kerncentrales (Energiewende) opvangen. Daarvoor zijn gascentrales het meest geschikt: snel te bouwen, en aan en uit te zetten als de duurzame energie volop op gang komt.

Willem D2
Willem D211 mei 2021 - 6:19

Zullen we stoppen met het rekenen in huishoudens ? Ons land telt 7 miljoen huishoudens die samen slechts 13% van de elektriciteit gebruiken.

itsme3
itsme311 mei 2021 - 6:28

De situatie is nog veel ernstiger. Huishoudens zijn maar verantwoordelijk voor 14% van het elektriciteitsverbruik en elektriciteit maar voor 17% van het totale energieverbruik. U kunt uw aantal molens dus gerust verveelvoudigen.

adriek
adriek11 mei 2021 - 7:32

Voor Nederland zijn zes kerncentrales nodig, het dubbele als we daadwerkelijk van het gast af gaan en het aantal moet richting twintig als we echt allemaal electrisch moeten gaan rijden en de bevolking richting twintig miljoen gaat. Twintig kerncentrales. (Voor het overige ben ik het er mee eens dat we het met een paar windmolens ook niet gaan redden).

Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 19:33

In deze fase ben ik het nog met jullie eens. Maar windmolens moeten een deeloplossing blijven. Ze kunnen niet alles oplossen, want dan moeten we heel veel ruimte opofferen aan die molens, aan energieopslag in diverse vormen zoals waterstof en aan centrales om daar weer electriciteit van te maken. Dan moet er ook een infrastructuur komen voor supertankers die dat transporteren. Die hele infrastructuur staat haaks op fe uiteindelijke infrastructuur voor kernfusie. Laten we zo snel mogelijk een lange termijn plan maken want dit is uiteindelijk niet de weg.

3 Reacties
Pater
Pater11 mei 2021 - 4:54

Je weet toch dat operationele kernfusie, áls het wat wordt, niet eerder dan 2050 te verwachten is? Hydrolyse van water kan overal gebeuren, als er al een tanker nodig is: er zijn er zat. Een centrale op aardgas kan geschikt worden gemaakt voor waterstof.

Juppé🎗
Juppé🎗11 mei 2021 - 7:39

« Je weet toch dat operationele kernfusie, áls het wat wordt, niet eerder dan 2050 te verwachten is? « ........rel daar nog maar 10 of 20 jaar bij op Pater, maar het is zonder twijfel de uiteindelijke weg. Daarom nu graag er al rekening mee houden om het naadloos in te kunnen passen. Dat vereist een integraal plan met ideale energiemix. Daar past ook windenergie en zon in ( graag op faken en niet in de natuur).. Belangrijk hierbij om te weten is dat er vrijwel iedere winter een hogedrukgebied een dag of 10 boven West Europa ligt. De opbrengst van zon en wind is dan heel laag, zeker snachts. Ga er van uit dat de industrie dan maar moet stoppen, maar dat diensten doorgaan en gezinnen het warm moeten houden. Dan berekenen hoeveel overcapaciteit, opslag en transport Bij uw idee nodig zijn. En dan hoeveel natuur, landbouwgrond en geld dat kost inclusief de oude gascentrales die operationeel moeten blijven. Een infrastructuur die grotendeels onnodig is zodra er fusiecentrales komen die de noodzakelijke basisenergie leveren. De door mij aangegeven 10 dagen zijn niet overdreven, want als er nog een tweede hogedrukgebied kort daarna komt zijn Uw waterstoftanks nog niet erg gevuld. We zullen er dus meteorologische modellen bij moeten halen om de echte noodzakelijke overcapaciteit en opslag te quantificeren. Maar goed bij mijn benadering zullen we het al niet meer willen. Dan maar zwaartekrachtsaccu’s? Getijdenmeren aan de kust? Hoeveel willen we weggooien om te voorkomen dat er 50 jaar 5 a 6 kerncentrales in NL draaien die dan naadloos door fusiecentrales kunnen worden vervangen?

Juppé🎗
Juppé🎗11 mei 2021 - 8:17

PS rel=tel en faken=daken, zou niet durven om U te beschuldigen van rellen en faken. Vergeet niet dat waterstof een energiedichtheid heeft van maar een derde van aardgas. Zelfs als U het comprimeert onder 200 bar heeft het maat een twintigste van de energiedichtheid van dieselolie (alles per liter) Bij het maken van synthetische dieselolie verliest U minimaal 70 procent van de ingezette energie.

The Apple
The Apple10 mei 2021 - 19:28

Ik ben allerminst tegen windmolens, MAAR dit soort acties zijn weinig zinvol als de stroom vervolgens voor een habbekrats wordt verkocht om energieverslindende bedrijven in stand te houden of zelfs aan te trekken en zonder actie om in Nederland eerst ALLE daken vol te leggen met zonnepanelen. Tevens verdient het aanbeveling actie te ondernemen om de netbeheerder te verplichten om zo snel mogelijk in de benodigde infrastructuur te voorzien.

2 Reacties
Pater
Pater11 mei 2021 - 4:55

Dat kan allemaal, je hoeft niet te kiezen. Overigens, zo te zien ben jij ook een ijverig internetgebruiker. Daar zijn datacentres voor nodig.

The Apple
The Apple11 mei 2021 - 15:27

Pater - Ik probeer niet te kiezen, ik stel vragen bij de prioriteiten. Overigens runnen wij een B&B met 12 kamers en een enorm zwembad en desondanks is ons energieverbruik (met internet) waarschijnlijk lager dan dat van jou. Daar heb ik bij de bouw namelijk al op gemikt: wij hebben bijvoorbeeld geen air-conditioning omdat we optimaal profiteren van een frisse zeewind, zonder dat je wegwaait. We hebben -als eerste- 100 lichtpunten met de hand laten aanpassen, omdat je hier al wel PL-letjs kon krijgen, maar geen sockets om ze in te plaatsen. Op het dak staan gemetselde -vrij primitieve- zonneboilers, omdat je de "echte" hier nog niet kon kopen, terwijl iedereen het water hier elektrisch verwarmt (!!!) Kortom, alles is hier gericht op besparen, besparen en nog eens besparen en -guess what- we zijn verreweg het goedkoopste van allemaal, omdat niemand daarmee kan concurreren. Onze slogan zou kunnen zijn: "Ontdek hoe comfortabel eenvoud kan zijn." Daarvoor kies ik al sinds de "Club van Rome" en niet uit armoede, maar terwijl "het geld tegen de plinten klotste".

WeesGeenKees
WeesGeenKees10 mei 2021 - 18:54

Enig idee beste Kees hoeveel grondstoffen (met name metalen) er nodig zijn om de klimaatdoelen te halen? Dus dan haal je je klimaatdoelen maar deze planeet is daarna compleet uitgewoond vanwege de totale vernieling vanwege al die mijnen. Dat snap ik dus niet mag dat aub.?