Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

  •  
29-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1712 keer bekeken
  •  
ANP-447948587

De afgelopen tien jaar zijn zeker 1.700 milieuactivisten vermoord. Oftewel, gemiddeld elke twee dagen een moord. Dat blijkt uit een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Global Witness. Het werkelijke aantal moorden ligt vermoedelijk vele malen hoger.

De dodelijkste landen voor activisten zijn Brazilië, Colombia, de Filipijnen, Mexico en Honduras. De moorden worden voornamelijk gepleegd door huurmoordenaars en georganiseerde misdaadbendes, al dan niet in opdracht of in samenwerking met overheden. Dat gebeurde bijvoorbeeld wanneer de activisten onderzoek deden in gebieden waar sprake was van illegale hout- of mijnwinning. 

Het rapport maakt ook duidelijk dat het gros van de moorden werd gepleegd in lage-inkomenslanden en onder de inheemse bevolking. De natuurgebieden waar de moorden plaatsvinden zijn vaak de ecosystemen die van cruciaal belang zijn om de klimaatcrisis tegen te gaan, zoals het Amazonegebied.

Een van de onderzoekers, de Indiaase wetenschapper Vandana Shiva, schrijft in het rapport over de activisten die een doelwit zijn:

'We bevinden ons niet alleen in een klimaatcrisis. We bevinden ons aan de vooravond van de zesde massa-extinctie en deze verdedigers zijn enkele van de weinige mensen die dat in de weg staan. Ze verdienen niet alleen bescherming om fundamentele morele redenen. De toekomst van onze soort en onze planeet hangt ervan af.'

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

dirk den boer
dirk den boer2 okt. 2022 - 15:11

Over de foto: wat doet deze dame daar in korte broek en met hoedje/ Is het een activiste? Zeer onwaarschijnlijk, ze is daar door de ftograaf neergezet. trouwens, wat zien we hier? We zien een brede strook ontbost gebied, met rotsen en stenen, dus niet voor landbouw, bomen niet zo hoog als in het oerwoud, meer van de droge Mato Grosso, waar denkelijk een weg of spoorweg komt, om die soja naar de havens te vervoeren, Santarem, of andere (waar dan, oh schande, schande, schande, NL met zijn ingenieursbureaus en baggeraars weer een rol in hebben gespeeld). Ja, we kunnen ons druk maken over kolonialisme enzo, maar dit is toch ook te gek voor woorden? Terwijl ik dit schrijf, zit ik me al weer op te winden, waar eindigt dit allemaal??

dirk den boer
dirk den boer1 okt. 2022 - 10:39

Vandaag hierover in de NRC: Weten nlers wel dat wij ons leven wagen voor die soja voor jullie koeien? Van een indiaanse activiste en juriste, al vele malen bedreigd, maar standvastig in haar strijd. In datzelfde stuk van Nina Jurna een sojaboer aan het woord: Wij zorgen voor het voedsel wereldwijd. Hoe zou de wereld andes te eten krijgen?? Rypisch, dat hoor je ook zo vaak op Joop, en in andere kranten, van de Farmers Defence n de BBB. Gebeiteld in de boerenhoofden wereldwijd, is het genetisch? Of toch een besmettelijk,persistent virus dat wereldwijd niet meer te stoppen is? Het is natuurlijk klinkklare onzin, maar wel van een zeer hardnekking soort....

dirk den boer
dirk den boer30 sep. 2022 - 11:44

Sorry, had bij het verhaal over de Iraanse Protesten moeten staan.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer1 okt. 2022 - 10:40

Slaat op hier beneden, kinderboek van Harari dus.

dirk den boer
dirk den boer30 sep. 2022 - 11:41

Yuval Harari in zijn nieuwe kinderboek: - Geloof heeft geweld en intolerantie gebracht - Is dat wel verantwoorde kinderkost? Snapt een kind wat intolerantie is, of dat goed of fout kan zijn, en dat de religie waarin hij opgroeit dus niet de universeel juiste is? Het boek zal n Iran (en waarschijnlijk in andere islamitische staten als Qatar, Afghanistan, Irak, Turkije) wel op de verboden lijst komen te staan. Twijfel en persoonlijk onderzoek en overweging zijn daar ongewenst, gevaarlijk zelfs voor de eenheid en de gemeenschap....

Mokker
Mokker29 sep. 2022 - 16:49

Net zo erg als dat milieuambtenaren en politici worden vermoord door een milieuactivist die het niet met ze eens is - en dat is nota bene in ons eigen Nederland gebeurd.

11 Reacties
Déjà vu
Déjà vu29 sep. 2022 - 22:47

Er zijn duizenden mensen vermoord door rechts extremisten zoals u. En u komt met een sneue, niet ware stelling aan, om uw denkbeelden onder de aandacht te brengen. Daar is maar één menselijke reactie op mogelijk: walging!

Mokker
Mokker30 sep. 2022 - 7:32

Leg even uit waarom ik rechts en ook nog een extremist zou zijn? Mensen worden vermoord vanwege demonisering door domme zwart-wit denkers.

oproerkraaier
oproerkraaier30 sep. 2022 - 19:34

Je loopt het gewoon te bagatelliseren. Walgelijk.

oproerkraaier
oproerkraaier30 sep. 2022 - 19:42

even voor de duidelijkheid, jij gebruikt de moord op Fortuyn om de feiten zoals in dit nieuwsbericht te bagatelliseren. Waarom in godsnaam?

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna1 okt. 2022 - 10:50

Mokker, 29 sep. 2022 - 18:49 "Net zo erg als dat milieuambtenaren en politici worden vermoord door een milieuactivist die het niet met ze eens is..." - Eén in Nederland tegenover, 1.700 milieuactivisten, zal in uw mokkende ogen wel weer 'marginaal' heten. En ik ben erg benieuwd, wie al die 'milieuambtenaren en politici' zijn. Nota bene in uw eigen Nederland. TX

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna1 okt. 2022 - 11:01

Mokker, 30 sep. 2022 - 9:32 "Leg even uit waarom ik rechts en ook nog een extremist zou zijn?" - Misschien omdat 1700 onschuldige vermoorde mensen u geen reet interesseert en wel door blijft zaniken over één vermoorde politicus! En omdat u over het leed van anderen heen walst om uw punt proberen te maken. Als het zwetst als een..., loopt als een...en eruit ziet als een..., dan is het in 99.9% van de gevallen er ook een.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna1 okt. 2022 - 11:19

oproerkraaier, 30 sep. 2022 - 21:42 "...jij gebruikt de moord op Fortuyn om de feiten zoals in dit nieuwsbericht te bagatelliseren. Waarom in godsnaam?" - Omdat dit soort individuen vaak ook lijden aan een vergevorderd stadium van hersenverklontering. Het afgelopen decennium, zijn er oppervlakten groter dan Nederland ontbost om voornamelijk soja te telen, die in Europa gebruikt wordt om varkens mee te voeden, terwijl de arme plaatselijke bevolking dit niet kan betalen. Hele ecosystemen worden er vernietigd en inheemse volken systematisch uitgeroeid, maar dat kan menige 'Mokker'niet deren, want het universum is blijkbaar om zijn\haar egeo heen gebouwd.

Mokker
Mokker1 okt. 2022 - 13:50

Nog steeds zie ik in de comments geen basis waarom ik een extremist of ook maar rechts zou zijn, stelletje walgelijke onderbuikdenkers hier.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna1 okt. 2022 - 14:19

ToussaintX, 1 okt. 2022 - 13:19 "Correctie: "...om zijn\haar ego...

dirk den boer
dirk den boer1 okt. 2022 - 14:20

Wees nou ook eens beetje redelijk, Mokker, was het verstandig om Fortuyn op te voeren waar het in het Braziliaanse woud over ging, of wat daar nog van over is, en zo waardevol voor onze planeet, te beginnen over die gek uit Wageningen? Dat heeft er toch niets mee te maken? Kom gewoon tot bezinning, appels en peren is er niets bij....

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna1 okt. 2022 - 14:26

Mokker, 1 okt. 2022 - 15:50 "Nog steeds zie ik in de comments geen basis waarom ik een extremist of ook maar rechts zou zijn..." - Omdat u een gigantisch onverschillig bord voor uw mokkerige kanis heeft. Vincent van Gogh wenteld zich blijvend in zijn graf momenteel.

Rene712
Rene71229 sep. 2022 - 14:54

Wat vreselijk om vermoord te worden voor je inzet voor een betere wereld. Ik vraag me echt af wat je hier internationaal aan zou kunnen doen. Ik snap - keur het niet goed - wel dat als je een arme keuterboer in bijvoorbeeld Brazilië bent en nauwelijks kunt rondkomen, dat je voor je voedselvoorziening voor jou een je gezin wat bos affakkelt om landbouw te kunnen bedrijven. En dat heb je mensen die jou in je bestaansrecht aantasten met ecologische en klimaat doelen. Tsja. Geef die boeren gewoon meer geld voor hun producten zodat je het evenwicht in de samenleving kan herstellen. Voor wat betreft milieu-activisten die vermoord worden door stropers: geen genade. Sluit ze maar 40 jaar op in de gevangenis op Robbeneiland (bij wijze van, het is nu natuurlijk geen gevangenis meer).

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer29 sep. 2022 - 18:00

Wel goed om te weten waartegen die activisten zich verzetten, dat is niet namelijk tegen een paar kleine jongens, shifting cultivators (ladang bouwers in koloniale term), want die doen dat al eeuwenlang om 1 of 1,5 ha bos te kappen voor zelfvoorziening (ze laten vaak de grootste bomen en nuttige palmen gwoon staan, en trekken weer verder of weg na 2 of 3 jaar, en laten het afgebrande deel gewoon weer aangroeien). Die activisten trekken van leer tegen de echt grote jongens, de sojaboeren, de veeboeren, die 100en of 1000en has tegelijk afbranden en neersabelen met groot materieel en kettingen, en alle boomstumpen uittrekken en verbranden. Geen herstel mogelijk. Maak je ook geen illusies over afkopen van die boertjes, er zijn er 10 duizenden die niet geregistreerd zijn en alleen wat knolletjes en bananen telen, die geen commerciele waarde hebben (none to speak of). Ze zitten trouwens verspreid over gebied van 1000en kilometers waar de enige weg die van de rivier is. Zo gauw je weet waar meneer X dan en dan zit, zit hij na 1 jaar al weer 10 km verderop, op nieuw stukje afgebrand bos (zonder kap kun je niet eens inzaaien daar). Ik weet het omdat ik zelf daar ooit een klein stukje bos heb afgebrand, om er medicinale gewassen te telen voor NLs bedrijf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2022 - 7:29

Tsja, weten waar je het over hebt is wel vaker een dingetje .....

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna1 okt. 2022 - 11:25

Rene712, 29 sep. 2022 - 16:54 "Sluit ze maar 40 jaar op in de gevangenis op Robbeneiland (bij wijze van, het is nu natuurlijk geen gevangenis meer)" - T.o.v. Brazilië, ligt het aan de ander kant van de wereld, maar een Braziliaanse gevangenis is al erg genoeg, denk ik. Alhoewel...

Gio Servas
Gio Servas29 sep. 2022 - 12:02

Landen hebben natuurlijk recht op souvereiniteit, echter stopt dit niet wanneer landen door hun toedoen de hele wereld in gevaar brengen? Vergelijk het met de mens zelf. Wij mogen heel veel met onszelf doen. Ik mag mijzelf verwaarlozen en zelfs vergiftigen. Echter zijn er grenzen. Zodra ik met mijn gedrag anderen in gevaar breng, dan houdt die vrijheid voor mij op. Zo mag ik niet meer overal roken en geen alcohol drinken als ik ga autorijden. In dit geval is er ook sprake van bewust kapot maken van eigenlijk de hele wereld. Is het dan ook niet zo dat wij ons daar allemaal aktief mee mogen bemoeien?

jandebakker
jandebakker29 sep. 2022 - 11:49

Een overheid die uit winstbejag zijn eigen burgers vermoord. Triest

dirk den boer
dirk den boer29 sep. 2022 - 10:55

Vanwege - illegale houtwinning -.....welk hout? en voor wie? Als bij mij in de buurt een bruggetje of beschoeiing wordt gerepareerd of aangelegd, wordt daar voor steevast een of ander tropisch hardhout gbruikt uit Midden Amerika of West Afrika, uit de achterlanden van meest arme landen, waar de wet niet zo strict gehandhaafd wordt als in ons land, dus als er dan IFC op dat hout staat (waarborg voor dat hout), zegt dat niet zoveel. Onze leefstijl is dus deels zeker wel betrokken of oorzaak van de misstanden rond die winning van hout of andere zaken. In VN verband zou daar strenger naar gekeken kunnen worden, maar niet elk land dat zijn inkomsten (roofbouw is de makkelijkste inkomstenbron voor armere landen of regios) daardoor verminderd ziet, zal meewerken. Maar het is wel iets om je goed te realiseren, en mogelijke stappen te ondernemen.

4 Reacties
Ranonkel2
Ranonkel229 sep. 2022 - 13:35

Eigenlijk kan je het die landen ook niet kwalijk nemen dat ze hun grondgebied gebruiken om er economisch beter van te worden. Wij hebben in de loop der jaren ons complete land grotendeels ontbost en ander soort natuur om gezet in industrie of stedelijk gebied. Het zou een idee zijn om de gemiste inkomsten te vergoeden. Maar ook dat zal een eindeloze discussie worden.

dirk den boer
dirk den boer29 sep. 2022 - 15:00

Vergoeden ja, goed idee, en het kost niet eens zo veel om daar zoveel hectares te beschermen, maar het gebeurt natuurlijk niet, want die landen zijn soeverein en wijzen op onze ontbossing in de historie (en waar zou het geld blijven als we inderdaad zouden willen gaan betalen, in Brazzilie, Gabon, of Kalimantan??). Dus een en ander gaat gewoon door.. Wat ik dan denk, dat oude kolonialisme met hun strenge boswetten (in Belize, in Java, Sumatra, Maleisie) jammer dat dat verleden tijd is, maar past niet meer in onze tijd....dus we gaan vrolijk met zijn allen naar de kloten.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2022 - 9:42

Voorlopig eerst de natuur .. . Zeg maar dag tegen de Orangoetans.

dirk den boer
dirk den boer1 okt. 2022 - 15:20

Individuen, boeren, ondernemers, kun je het inderdaad niet kwalijk nemen, Ranonkel. Regeringen van een natie wel natuurlijk....

Jopie666
Jopie66629 sep. 2022 - 9:33

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 sep. 2022 - 10:05

Aanzetten tot geweld is strafbaar.

Paul250371
Paul25037129 sep. 2022 - 9:32

De kogels komen van rechts.

1 Reactie
Rene712
Rene71229 sep. 2022 - 14:57

Lekker makkelijk Paul250371. Ik denk dat de gemiddelde moordenaar van een milieu-activist niet zo politiek ge-engageerd is. Die is ofwel bezig met broodwinning voor zijn gezin ofwel in het geval van stropers met exorbitante winsten die hij of zij niet zou kunnen verdienen met een normale baan in dat soort landen. Het zal diegene waarschijnlijk worst zijn of er een linkse of rechtse regering zit. Maar goed, sommige mensen weten bij elk onderwerp wel iets erbij te halen om datgene waar zij in het dagelijkse leven ernstig gefrustreerd over zijn te bashen.

Sven Stevin
Sven Stevin29 sep. 2022 - 9:08

Kwalijk. Gelukkig is dat hier in Nederland niet het geval maar wel andersom dat milieuactivisten intimideren, geweld plegen, en soms zelfs moorden.

13 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 sep. 2022 - 10:06

In Nederland krijgen dat soort lieden een beloning voor dit gedrag.

EenMening3
EenMening329 sep. 2022 - 10:11

Geradicaliseerde milieu- en klimaatactivisten zijn inderdaad gevaarlijk. Mensen die menen de wereld te moeten redden, lopen het risico te radicaliseren met alle gevolgen van dien.

Satya
Satya29 sep. 2022 - 10:27

Er is maar één reageerder die altijd de boel wil draaien naar zijn zondebok. Succes hier in de buurt met zichtbare protest tegen bv de kippenschuren, binnen korte tijd heb je intimiderende boeren voor je neus.

Paul250371
Paul25037129 sep. 2022 - 10:52

Ja het zijn boefjes die jongens van het milieu.

Jopie666
Jopie66629 sep. 2022 - 11:22

Ik zeg altijd oog om oog tand om tand en wapens zat in Nederland en sommige bedrijven moeten heel goed gaan oppassen. Want een drone die iets laat droppen is al behoorlijk vervelend.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 sep. 2022 - 12:45

Zijn dat vergelijkbare acties als op nord stream? Is het milieu daar bij gebaat?

Satya
Satya29 sep. 2022 - 12:56

"In Nederland krijgen dat soort lieden een beloning voor dit gedrag." Hoe hoog is die beloning? "Mensen die menen de wereld te moeten redden, lopen het risico te radicaliseren met alle gevolgen van dien." Volgens mij valt dat wel mee, het zijn mensen die vinden dat zij bijzondere rechten hebben en altijd gelijk waar je je zorgen om moet maken.

dirk den boer
dirk den boer29 sep. 2022 - 15:09

Ik heb trouwens weinig problemen met een of andere vorm van ecofascisme, anders gaat het binnenkort met de hele planeet helemaal mis, onder de vlag van vrije meningsuiting, democratie en vrije markt, goeie hemel, het was leuk tot nog toe (gezellig, leuke talkshows ook, Eva die ons opvrolijkt), maar waar drijft het ons heen, waar komen we terecht op den duur???

Rene712
Rene71229 sep. 2022 - 15:11

@Satya "Volgens mij valt dat wel mee, het zijn mensen die vinden dat zij bijzondere rechten hebben en altijd gelijk waar je je zorgen om moet maken." Volgens mij gaat het wat jij benoemt om mensen die in hun bestaansrecht worden bedreigd, niet zozeer mensen die vinden dat ze bijzondere rechten hebben. Met onze boeren valt het dus gelukkig nog wel mee als je het vergelijkt met andere landen.

Satya
Satya30 sep. 2022 - 5:24

Rene Nee, letterlijk mensen die denken een claim op de waarheid te hebben, vanuit dat altijd gelijk zijn ze bereid anderen op te offeren, zie jihadisme en bv rote armee fraction. Met de boeren valt het nog mee al vind ik dat fdf ook trekjes vertoond van radicalisme en waar je zo een tak ziet ontstaan die altijd gelijk hebben.

Rene712
Rene71230 sep. 2022 - 9:53

@Satya "Nee, letterlijk mensen die denken een claim op de waarheid te hebben, vanuit dat altijd gelijk zijn ze bereid anderen op te offeren, zie jihadisme en bv rote armee fraction. Met de boeren valt het nog mee al vind ik dat fdf ook trekjes vertoond van radicalisme en waar je zo een tak ziet ontstaan die altijd gelijk hebben." Volkomen met je eens

dirk den boer
dirk den boer30 sep. 2022 - 15:04

Nog even over dar ecofascisme dat ik voorsta: Daar bedoe ik iet mee een bewind van narrow minded ecologen (die zich focussen op klokjesgentiaan enzo) , maar van een platform ecologen broad minded, landschapsarchitecten, landschapsschilders eventueel, bioboeren, gangbare die aan vogelbeheer doen, ruimtelijke ordenaars, auteurs als Bijlsma over de Geur van het Bos, en andere soortgelijken.....

oproerkraaier
oproerkraaier30 sep. 2022 - 20:44

ook jij wenst de moorden waar het hier over gaat te bagatelliseren. Waaom in godsnaam? De opmerking van nooitgelijk slaat weer eens nergens oo, verraad slechts een zieke geest.