Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

  •  
29-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2071 keer bekeken
  •  
ANP-447948587

De afgelopen tien jaar zijn zeker 1.700 milieuactivisten vermoord. Oftewel, gemiddeld elke twee dagen een moord. Dat blijkt uit een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Global Witness. Het werkelijke aantal moorden ligt vermoedelijk vele malen hoger.

De dodelijkste landen voor activisten zijn Brazilië, Colombia, de Filipijnen, Mexico en Honduras. De moorden worden voornamelijk gepleegd door huurmoordenaars en georganiseerde misdaadbendes, al dan niet in opdracht of in samenwerking met overheden. Dat gebeurde bijvoorbeeld wanneer de activisten onderzoek deden in gebieden waar sprake was van illegale hout- of mijnwinning. 

Het rapport maakt ook duidelijk dat het gros van de moorden werd gepleegd in lage-inkomenslanden en onder de inheemse bevolking. De natuurgebieden waar de moorden plaatsvinden zijn vaak de ecosystemen die van cruciaal belang zijn om de klimaatcrisis tegen te gaan, zoals het Amazonegebied.

Een van de onderzoekers, de Indiaase wetenschapper Vandana Shiva, schrijft in het rapport over de activisten die een doelwit zijn:

'We bevinden ons niet alleen in een klimaatcrisis. We bevinden ons aan de vooravond van de zesde massa-extinctie en deze verdedigers zijn enkele van de weinige mensen die dat in de weg staan. Ze verdienen niet alleen bescherming om fundamentele morele redenen. De toekomst van onze soort en onze planeet hangt ervan af.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.