Joop

Elke dag vlees

  •    •  
23-11-2011
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Milieuvriendelijk leven is net zo moeilijk als proberen structureel vijf kilo af te vallen
Echt leven is veel biefstuk eten. Volgens de overleveringen van mijn moeder tenminste. Toen ik klein was vertelde ze me vaak een verhaal over haar leven voor mijn geboorte. Het was een eenvoudige anekdote over haar en mijn vader, maar ze vertelde het iedere keer met zoveel liefde en trots in haar stem dat ik het steeds weer mooi vond.
Het ging ongeveer zo: toen ik er nog niet was en mijn smoorverliefde vader en moeder samen gingen wonen op een kleine flat in Rotterdam, hadden ze niets. Geen geld, geen bezittingen, geen gezamenlijke geschiedenis, alleen die lege flat en elkaar. In die flat maakte mijn vader een eettafel van een oude deur en stoelen van sinaasappelkistjes. Daar dineerden ze ’s avonds, bij kaarslicht. ‘En ook al hadden we niets,’ zo sloot mijn moeder haar sprookje altijd even stralend af, ‘we aten wel altijd verse biefstuk.’
Zo klein als haar verhaal was, zo groot is de invloed ervan op mijn leven. Ik denk dat mijn moeder mij onbewust haar levensmotto vertelde. Niet zozeer dat je altijd vlees moet eten, maar wel dat je het altijd goed moet hebben. Als kinderen van door de Tweede Wereldoorlog gevormde ouders wilden ze alleen maar gaan voor het beste. Ook voor hun kinderen. Dat voornemen hebben ze dubbel en dwars waargemaakt.
De flat werd opgezegd en mijn ouders kochten een eengezinswoning. De deur die dienstdeed als tafel maakte plaats voor een eikenhouten eettafel, de sinaasappelkistjes werden ingeruild voor comfortabele eetkamerstoelen en er kwam een luxe keuken waar het vaak rook naar stoofpotjes, kippenragout, gebakken spekjes, rookworst en varkenskoteletten.
Er was altijd genoeg geld voor nieuwe kleren, we hadden twee auto’s en gingen ieder jaar op zomer en wintervakantie. Als het koud was ging de verwarming aan, in alle kamers. Zelfs als er een raam openstond. We gingen vaak met de hele familie uit eten en als we dat niet deden, maakte mijn moeder de meest uitgebreide maaltijden. En vrijwel altijd met vlees of vis, ondanks het feit dat ze een cursus vegetarisch koken had gevolgd. Alsof dat vlees iedere keer weer het bewijs was van de rijkdom waarin we leefden.
Die levenshouding van mijn ouders botste weleens met die van mijn oma, die ons maar ongebreideld zag consumeren en vond dat we best wat zuiniger en bescheidener mochten zijn. Mijn oma had de hongerwinter meegemaakt en was dus de enige in onze familie die wist wat het was om echt honger te hebben. Zij bewaarde iedere kruimel. Als wij weer eens een restje eten weggooiden of ons bord niet leeg wilden eten, konden we er donder op zeggen dat er een verhaal kwam over de tijd dat zij alleen maar suikerbieten at.
In de jaren die volgden deden we wat zoveel jonge stellen doen: we studeerden af, vierden ons geluk in cafés, restaurants en discotheken, vlogen samen de wereld over en kochten een appartement. We ontwierpen onze eigen badkamer met vloerverwarming, ligbad en regendouche waar we samen onder stonden tot onze vingertoppen week en gerimpeld waren. We haalden de halve Ikea-gids in huis en ruilden de trein in voor de oude auto van een familielid. Als we het druk hadden, haalden we complete maaltijden bij een van de exotisch afhaaltentjes in de buurt of we gingen uit eten. Koffiezetten deden we ook steeds minder omdat we zo’n luxe koffieboer om de hoek hadden die de bonen ter plekke voor je maalde en er gelijk een verse latte met een niet te evenaren schuimlaag van maakte.
Na een tijdje raakte ik zwanger en kregen we een dochter. Nog geen twee jaar later werd onze zoon geboren. Er kwamen kinderkamers, kinderwagens, kinderbadjes, kinderspeelgoed en een heuse kindermaaltijdblender. We kochten kinderzitjes, kinderpotjes, kinderflesjes. Ik werd een grootverbruiker van billendoekjes, snoetenpoetsers en andersoortige schoonmaakdoekjes. Er kwam een groter huis, een nieuwere auto, een hogere energierekening en een vollere vuilnisbak.
En we aten bijna elke avond vlees.
Tot er na de geboorte van mijn twee kinderen onverwacht nóg iets werd geboren: mijn nieuwe bewustzijn. Als er een speentje op de grond viel, snelde ik naar de keuken om het gelijk te steriliseren. Babyprakjes uit een potje kwamen er niet in, tenzij ik zeker wist dat er geen bestrijdingsmiddelen of onverantwoorde E-nummers inzaten. Ik waste alles driedubbel op zestig graden en als ik met mijn ergonomische kinderwagen op straat liep en er reed een vieze brommer voorbij, dan wendde ik de wagen demonstratief af in de hoop de uitlaatgassen te ontwijken. Ik gromde er nog net niet bij.
Maar mijn nieuwe bewustzijn ging verder. Ik kon me wel zorgen maken om de gassen van die ene brommer. Maar de straat waar ik woonde stond in de top vijf van straten met de hoogste concentratie fijnstof van Nederland. En ik kon me wel zorgen maken over mijn straat, maar hoe zat het eigenlijk met de wereldwijde co2-uitstoot?
Ik begon me te verdiepen in het klimaat en stuitte op het verhaal van de Amerikaanse schrijver Colin Beavan, die een jaar lang co2-neutraal had geleefd. Ik las zijn boek, probeerde een week net zo co2-neutraal te leven als hij een jaar had gedaan en schrok van mijn persoonlijke milieubelasting. Wat ik in één week aan afval produceerde was schokkend en het besef dat er miljoenen, miljarden mensen waren die hetzelfde weggooiden, was een regelrechte nachtmerrie.
We putten de aarde sneller uit dan die zich kan herstellen. De lucht raakt vervuild door onze vliegtuigen en auto’s, diersoorten sterven uit door vervuiling of vernietiging van oerwoud, oceanen worden overbevist, gletsjers smelten. 
We eten steeds meer vlees, afkomstig uit een van de meest milieuonvriendelijke industrieën ter wereld, zonder te willen nadenken over hoe het op ons bord is beland. Vlees van dieren die nooit de buitenlucht hebben geroken, die zijn grootgebracht met kunstmatig versterkt krachtvoer en antibiotica. Vlees dat wordt volgespoten met water en smaakstoffen, omdat het anders niet eens lekker is. En dat vervolgens als een niet tot een dier te herleiden kiloknaller in een plastic bak in een plastic tas op de achterbank van een van die miljoenen auto’s belandt. 
We kopen spullen die zo kapot zijn. Dan gooien we ze weg en kopen we weer nieuwe. Dat is namelijk zo makkelijk dat je wel gek zou zijn die oude te repareren.
Ik dacht terug aan de verhalen van mijn oma en mijn moeder en vroeg me af: wat zullen mijn kinderen zich straks herinneren van hun jeugd? Dat hun moeder een paar keer per jaar in het vliegtuig stapte, ook al wist ze dat het het meest vervuilende vervoermiddel op aarde was? Dat ze zonder schuldgevoel de grootste rotzooi in de afvalbak kieperde, dat ze in een benzineauto reed terwijl ze wist hoe vervuilend het was? En dat ze iedere dag onbekommerd vlees at terwijl ze wist dat ze bijdroeg aan de vervuilende bio-industrie? Kortom, dat ze niets deed toen ze ontdekte dat zij en haar tijdgenoten de aarde aan het vernietigen waren?
Schaamte is een slechte raadgever, net als angst en schuldgevoel. Toch waren dat drie belangrijke emoties die me deden besluiten uit te zoeken hoe je op een goede manier groener kunt leven. Ik schaamde me voor mijn eigen verkwistende gedrag, vreesde voor een ingewikkelde toekomst voor mijn kinderen en voelde me schuldig over het feit dat ik niet alles deed om die toekomst net zo zorgeloos te laten zijn als mijn leven tot nu toe was geweest.
Maar er was nog een reden waarom ik besloot dat het roer om moest: liefde. Ik wil het beste voor mijn kinderen, zoals mijn moeder dat voor mij wilde en mijn oma voor mijn moeder. Zoals iedere moeder dat voor haar kind wil. Die liefde is sterker dan het verlangen een halfuur onder de douche te staan om wakker te worden, even snel in de auto te stappen als het weer eens regent, wegwerpartikelen te blijven kopen omdat het zoveel tijd bespaart, zomaar ergens een hamburger te bestellen als je trek hebt, of de verwarming op twintig (of hoger) te zetten als het buiten wat frisser wordt.
Je leven opnieuw inrichten en afrekenen met gewoonten en misverstanden die tientallen jaren hebben kunnen inslijten is makkelijker gezegd dan gedaan, zelfs als je daar met een oneindige voorraad liefde aan begint. Mijn nieuwe bewustzijn is wat dat betreft nog maar een klein kind dat veel moet leren. Je ‘gewoon’ voornemen klimaatbewust te gaan leven werkt in ieder geval niet. Voor je het weet stap je weer in de auto als het even regent, mogen de kinderen toch een kipnuggets-kindermenu en boek je weer die vlucht naar dat tropische eiland.
Milieuvriendelijk leven is net zo moeilijk als proberen structureel vijf kilo af te vallen. Je mag best af en toe iets doen wat niet in je dieet past, daar kom je niet meteen vijf kilo van aan, maar als je het echt goed wilt doen, vereist het een ijzeren discipline en een lange adem. En dan is afvallen zelfs nog makkelijker dan milieubewust leven. Wanneer je lijnt, merk je op een bepaald moment verbetering: je past opeens weer in je lievelingsbroek en mensen geven complimentjes over je uiterlijk. Maar als je milieuvriendelijker gaat leven, word je niet meteen beloond met een graadje minder opwarming van de aarde. Sterker: je gaat er soms zelfs op achteruit.
Een voorbeeld daarvan is mijn eerste lunch met ‘biologische vegetarische knakworstjes’. Ik had de industriële Unox-knakworstjes definitief vaarwel gezegd waarop mijn dochter begon te klagen over het feit dat wij geen knakworstjes op brood aten en haar vriendinnetjes wel. Ze raakte me recht in mijn onzekere moederhart en dus ging ik meteen op zoek naar een vegetarische variant. Die vond ik bij de biologische supermarkt. Ik nodigde snel haar vriendinnetjes uit en zette trots een schaal brood met vegaknakworstjes op tafel, om vervolgens te zien hoe die door drie meisjes tegelijk walgend werden uitgespuugd. Dit waren geen knakworstjes, riepen ze in koor, dit was vies! En als ik eerlijk ben hadden ze gelijk.
Maar met of zonder knakworst: als je niets doet, verandert er sowieso niets en dat vind ik veel erger. Ik wil niet meer onverschillig meedoen aan de roofbouw op ons kostbaarste bezit. Ik wil niet meer meegaan in de gedachte dat de oplossing bij de politiek ligt of van de grote milieuvervuilende multinationals moet komen. Daarmee schuif ik het probleem uiteindelijk alleen maar bij een ander op zijn bord. En dus bleef er maar één ding over: me volledig onderdompelen in de wereld van de ecofreaks, geitenwollensokken, klimaatalarmisten, politici, onderzoekers, biologische boeren, natuurliefhebbers, energiedeskundigen, milieuactivisten en psychologen, om erachter te komen hoe ik écht milieubewust kan leven, mijn kinderen het goede voorbeeld kan geven en het zelf ook nog naar mijn zin kan hebben.
Tussen het leven van mijn oma en dat van mij zit maar één generatie. Als we in zo’n korte tijd van zestig jaar zo’n grote negatieve invloed op het milieu hebben gehad, dan kunnen we die verandering hopelijk ook in één generatie stoppen. Mijn moeder is van de hippiegeneratie en werd groot met het Make love not war -credo. Nu wordt het tijd om lief te zijn voor de aarde.
Deze week verschijnt van Marie-Claire van den Berg het boek ‘Groen Doen, verslag van een zoektocht naar klimaatvriendelijk leven’. Dit artikel is een bewerkte versie van de inleiding uit het boek. Zie groendoen.nu

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

msj_meijerink
msj_meijerink23 nov. 2011 - 11:24

En zo doen honderden Nederlande moeders precies hetzelfde. En ik zal er geen hap vlees minder door eten, want dat vind ik lekker: een stukje vlees of bal, gewoon een 'normaal' maatje (100 gr), geen lappen van 250 gr of meer.

marietjejansen
marietjejansen23 nov. 2011 - 11:24

Ik weet na, 12 jaar vegetarisch zijn, nog goed hoe lekker vlees was. Maar ik weet ook dat ik er niet aan bij wil dragen dat er dieren op zo'n afgrijselijke manier behandeld en gedood worden. Die prijs voor hedonisme is te hoog. Inmiddels vind ik vlees eigenlijk naar aanvoelen als je het moet snijden (dode en koude substantie), en het stinkt. Verder is (relatieve) armoede een prima manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen; recyclen/Kringloop/Marktplaats, niet funshoppen, zelf maken en repareren, fietsen en dichtbij op vakantie.

Joeri2
Joeri223 nov. 2011 - 11:24

Ik vroeg me al af waar dit verhaal naartoe ging. En helemaal aan het eind word het duidelijk. " Dit artikel is een bewerkte versie van de inleiding uit het boek " Blijkt dat ik een advertorial zit te lezen.

Michiel Online
Michiel Online23 nov. 2011 - 11:24

we staan aan het begin van een evolutie of het uitsterven van de mens (of halveren of verder van de wereldbevolking). and im not joking. het gaat er komen. en heel veel mensen gaan heel blij zijn en heel veel mensen gaan helemaal niet blij zijn. voor het eerst in de geschiedenis van de mens komt de aarde ons tekort en zullen we ons leven moeten veranderen. sommige mensen hoeven dat niet omdat ze al wisten hoe ze moesten leven met de aarde. afgezien van het feit dat ik best kritiek zou kunnen uiten op Marie's stuk raakt ze ergens die waarheid. het is een goed stuk, maar een moeder kan niet vertellen hoe de wereldbevolking zich zou moeten gedragen. dat kan alleen een idealist ;).

steffie2
steffie223 nov. 2011 - 11:24

Slap gelul.De meeste mensen zijn blij als het de einde van de maand is.Ze kunnen niet eens bio eten,geen geld

Reprehensionem
Reprehensionem23 nov. 2011 - 11:24

Wellicht dat een groot deel van de schuld aan een systeem te wijten is, maar dat neemt niet weg dat als men collectief een product boycot dat dit zoden aan de dijk kan zetten. Wat zou er denk je gebeuren als niemand meer bij McDonalds zou eten? Het gaat ook om het principe zelf niet meer aan het leed en de vervuiling deel te willen nemen. Die keus heb ik ook onlangs gemaakt door geen vlees meer te eten. Na het zien van Earthlings en het lezen van andere schokkende zaken was de maat toch wel vol. Zie www.achtergeslotendeuren.org

Nescio2
Nescio223 nov. 2011 - 11:24

In ons overconsumerende deel van de wereld is het blijkbaar rendabel en rationeel om per jaar zoveel voedsel weg te gooien (zowel door producenten, supermarkten en consumenten) dat we de gehele wereldbevolking daar twee maal mee zouden kunnen voeden. Daarmee te stoppen zou al een hele, hele hoop schelen! Kijk deze documentaire... 'Taste the Waste' (heeft mijn voorheen achteloze weggooien van eten drastisch beperkt): http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/t/taste-the-waste.html

Michiel Online
Michiel Online23 nov. 2011 - 11:24

de film "our daily bread" werd vertoont op onze studie. iedereen helemaal overstuur natuurlijk. maar ja er gebeurt niks. het staal, de chemicalien, de olie, de pillen. ze blijven maar komen. het is al lang duidelijk dat we het niet moeten doen. je kan nog zo'n politieke of omhooggevallen eikel zijn maar ze gaan me niet vertellen dat ze het niet weten. achter onze rug om wordt er met onze gezondheid en levensstijl gepokerd en gehandeld. hoe lang laten we dit nog toe? wanneer gaan we gewoon op tafel leggen wat er gebeurt en structureel en volhardend de mensen verantwoordelijk houden voor dit soort ongein? hoe lang nog?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai23 nov. 2011 - 11:24

veel vlees is ongezond maar te veel mensen is onverstandig en het is beter er voor te zorgen dat de wereldbevolking sterk afneemt dan toe!

Waterbeer
Waterbeer23 nov. 2011 - 11:24

Het heeft niet zoveel zin je te laten bedriegen door grappige eco-sokkengeitensojabiostinktroep dat 4 x zo duur is een 4 x zo vies . Structurele veranderingen zijn nodig en die gaan niet via een individuele maag . Het systeem vervuilt . Daarom moet je bijvoorbeeld niet je heil zoeken bij GroenLinks die het vervuilende systeem gewoon in stand willen houden. Voorbeelden die navolging verdienen zijn Bolivia en Ecuador waar er naast de rechten van de mens rechten van moeder aarde zijn opgenomen in de grondwet. Zie ook : http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/moeder_aarde_krijgt_rechten_met_steun_vn_1_399213 Want met economisch geleuter over rendabele energie en handjeklap met emissierechten etc. komen we er nooit . Ook niet met vies eten . Het probleem moet bij de kern worden aangepakt en dat is het onverantwoorde systeem van eeuwige groei.

2 Reacties
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben23 nov. 2011 - 11:24

" - Het systeem vervuilt . Daarom moet je bijvoorbeeld niet je heil zoeken bij GroenLinks die het vervuilende systeem gewoon in stand willen houden. - " Inderdaad... daarvoor moet je dus je heil zoeken bij Partij voor de Dieren.. natuur.. milieu.. én uiteraard de mens.. ;•)

Centurion2
Centurion223 nov. 2011 - 11:24

"Het probleem moet bij de kern worden aangepakt en dat is het onverantwoorde systeem van eeuwige groei." --------- Ik moet zeggen dat je hier een punt hebt. Maar juist dat is de vicieuze cirkel waarin we leven. We móeten wel groeien, want geen groei is per definitie achteruitgang. Sterker nog, als jij minder hard groeit dan je buurman, dan ga je ook achteruit. Niemand wil achteruit gaan. Wat dacht je, dat Rusland het goede voorbeeld zal gaan nemen? China? VS? Nee. Nederland wel zeker? Sorry, maar zo zit het systeem in elkaar, leg je er maar bij neer. Aan de dino's kwam tenslotte ook een einde. En maak je over de wereld maar geen zorgen. Al asfalteren we de hele wereld, in enkele 100.000-en jaren is Zij weer in Haar oude staat. Mét nieuwe levensvormen. Zo gaat dan al 4,5 miljard jaar. They come and go...

[verwijderd]
[verwijderd]23 nov. 2011 - 11:24

Het valt inderdaad niet mee vegetariër te zijn, vooral niet wanneer je partner dat niet is. Dubbel koken is niet altijd leuk. En dan ook nog eens milieubewust uitzoeken welke eventuele vleesvervanger je het beste kunt gebruiken, welke groente, welk brood, welk broodbeleg. En waarmee je de kleinst mogelijke footprint achterlaat. Mijn systeem is gewoon het ter plekke uitzoeken bij een bio-boer. En verder af en toe de lijn te laten vieren. En lekker een haring te happen. ;)

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer23 nov. 2011 - 11:24

[Dubbel koken is niet altijd leuk.] En heel slecht voor het milieu Laat gewoon die auto staan Fietsen naar Groningen is geen straf .

sjaakie2
sjaakie223 nov. 2011 - 11:24

-----Dubbel koken is niet altijd leuk.---- Kom op la chatte, niet zo aanstellen iedereen weet dat een vleesvervanger zo klaar is. Het kost je maar 1 pannetje meer om een maaltijd voor te bereiden.

bertschaak
bertschaak23 nov. 2011 - 11:24

Als je het op een gegeven moment gewoon vindt is het niet erg meer. Je wen er dus aan. We hebben al 20 jaar bijna geen afval meer. Alles is te hergebruiken en restafval is misschien alles bij elkaar nog 5 kliko´s jaarlijks. Vlees kopen we niet meer. Omdat we in een heel groot natuurgebied van Europa wonen houden we onze eigen (2) schapen, die ieder jaar twee lammetjes hebben die we ook zelf slachten, kippen voor de paar eitjes en die gaan uiteindelijk ook de soep in. Meer vlees eten we niet. Alles medicijn en krachtvoer vrij. Het kan wel, je moet het alleen doen. 1 Auto hebben we nog, kunnen ook niet zonder omdat we een eigen bedrijf hebben. Stoppen we daar mee in de toekomst dan stappen we over op een huurauto. Voor als we er een nodig hebben.

1 Reactie
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben23 nov. 2011 - 11:24

Inderdaad.. zoals Anja zegt... Prachtig !

[verwijderd]
[verwijderd]23 nov. 2011 - 11:24

Marie-Claire, mooi verhaal, maar 'groen' kunnen eten en leven zoals jij doet, is alleen weggelegd voor mensen met wat geld. Eigenlijk is het -met Mees en Sterre in de baboebakfiets, op weg naar de peperdure ecologische winkel- een voortzetting van de decadentie van 'hippie-ouders'. Met het verschil dat het gedrag een wat minder vervuilende uitwerking heeft. De woorden duurzaam, groen en biologisch staan tegenwoordig echter voor big business. Ik denk dat dit niet de weg is die we moeten gaan. Leef gewoon lekker, maar houdt één stelregel aan: koop nooit meer dan je nodig hebt. Maak porties van eten dat over is en vries het in. Loop H&M en Esprit voorbij en koop iets minder, maar duurdere kleding, die langer mee gaat. Schaf een goede fiets aan. Kies voor tijdloze meubels in het interieur, zodat je nooit meer aan iets nieuws toe bent. Vergeet die onnozele, op niets gestoelde waterdrink-hype en zorg dat je gewoon anderhalve liter vocht binnenkrijgt.

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber23 nov. 2011 - 11:24

1,5 liter vocht. Hmmm. Lekker Belgisch bier of 3 glazen Weizenbier van goede kwaliteit. Vlees. Joh, de ene dag tofu in een pasta de andere dag een lekkere steak met champignons en gepofte aardappelen.

neutralist
neutralist23 nov. 2011 - 11:24

Bewust leven is voor de happy few. Dat is kwalijk maar zo is eht. Ben een keer naar een bioslager gegaan, gewoon omadt ik het ook wel eens tijd vond worden. De keuze kwam hierop neer: vanavond biologische slavinken of voor hetzelfde geld de rest van de week biefstuk. Ik heb het geen van beide gedaan. Verder ben ik van mening dat de zorgen over de aarde onnodig zijn. De aarde overleeft ons wel.

1 Reactie
BasVV
BasVV23 nov. 2011 - 11:24

He. Wat een heerlijk relativerende opmerking. Natuurlijk overleeft de aarde ons.