Joop

Elke bandiet zijn koosjere lied

  •    •  
13-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Job, de Bijbelse, is boeiend
Job was intensief in het nieuws. De ene (met s) werd de hemel in geprezen omdat ie de mensheid ‘technologisch beschaafder’ had gemaakt, de ander (zonder s) werd aan de schandpaal genageld omdat ie ‘te beschaafd’ is, en weer een andere (de Bijbelse) is van stal gehaald als strijdwapen tegen de onbeschaafdheid.
Job is van alle markten.
Maar deze laatste Job, de Bijbelse, is boeiend. In het Amerikaanse Bay Minette (Alabama) zijn een aantal geestelijken de operatie ‘Restore Our Community’ gestart. De bedoeling is (tenzij de rechter roet in ’t eten gooit) dat boeven voortaan mogen kiezen tussen celstraf of 1 jaar kerkbezoek.
Aardig idee leek me, jail or Job, bajes of bijbel, maar ’t stuitte meteen op weerzin en hoongelach. Een laffe manier van zieltjeswinnerij! Hoezo scheiding van kerk en staat! Schande dat dit bolwerk van kinderverkrachters en bloedgieters zich over onze boefjes ontfermt!
Gutgut, de kerk kan ook niks meer goed doen, terwijl het toch echt wel Jezus was die zei dat ‘tollenaars en hoeren’ zullen voorgaan in het koninkrijk Gods.
Toch heb ik ook m’n bedenkingen. Want behalve dat de predikanten onbedoeld de indruk wekken dat kerkgang een vorm van boetedoening is, geloof ik niet dat je iemand in de Here krijgt door hem protocollair en bij decreet elke zondag braaf vooraan op de bankjes laat zitten met gekamde haartjes en een net pak. Vraag het aan Wolkers en ’t Hart. Niettemin, lijkt mij de klassikale halleluja zwaaien-met-de-armen-liedjes, met gratis hostie en rode wijn toe, veruit verkiesbaar boven de eenzame indolentie van vier lege muren. Was ik een boefje uit Bay Minette, ik wist het wel. 
Toch zit ik met iets in de maag: de wijn. Dat gegiste druivendrankje schijnt in de conservatieve Alabama-kerken een standaard ritueel.
Als moslim kan ik Job (Ayub) onstuimig bezingen en bezwaaien, ook Jezus (Isa) can be really my Light, idem Abraham, David, Mozes, de hele eregalerij, prima. Maar dat mooie rooie sapje (‘drink my son, this is my blood’), daarvoor moet de muzelman (wel of geen autodief) toch vriendelijk bedanken. En dat zit me niet lekker. Het is meedoen of niet meedoen, niet dat halve werk. Daarom roep ik alle moskeeën en synagogen in Alabama op: ‘Gooi óók uw deuren open, bandiet of geen bandiet, ieder zijn koosjere lied.’
Deze column stond eerder in VolZin.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

dino_radja
dino_radja13 okt. 2011 - 21:15

goed idee, verplicht naar de satanskerk voor misdadigers. scientology bijeenkomsten bijwonen, of een weekje in de maand bij de baghwan. misschien kan het bevrijdingsleger van de heer ook een kerkje beginnen, goed voor oorlogsmisdadigers.

opgeheven
opgeheven13 okt. 2011 - 21:15

Een absurd idee, dat natuurlijk geen enkele misdadiger zal weerhouden om opnieuw zijn misdaad te plegen. Als het ergste wat je kan overkomen als je gepakt wordt 52 keer twee uur op een ongemakkelijke houten bank zitten is, dan voorspel ik een toename van criminaliteit.

ErnsTT2
ErnsTT213 okt. 2011 - 21:15

Het is toch juist heel effectief, de kerk kent grote leegloop onder hun kindermolest organisatie, dus waarom niet "vakmensen" uit de seculiere criminaliteit werven...? (sorry voor mijn cynisme, maar ik walg er werkelijk van, het idee alleen al...)

JoopSchouten
JoopSchouten13 okt. 2011 - 21:15

'Gutgut, de kerk kan ook niks meer goed doen, terwijl het toch echt wel Jezus was die zei dat 'tollenaars en hoeren' zullen voorgaan in het koninkrijk Gods.' Jezus redt... http://www.youtube.com/watch?v=1dyCXOEaTFY ... Toen het Christendom op aarde kwam En ieder mens het recht ontnam Om zo te leven als hij dacht dat het goed was En heel de aardkorst dik bevlekt met bloed was Werd het meteen de hoogste tijd Dat heidenen na zware strijd Door legers door de kerk geleidt Van hun cultuur werden bevrijdt Dat hield men eeuwenlang in stand Vol liefde werd de rechterhand Van dieven, slaven, kinderen en vrouwen Als zij een misstap deden, afgehouwen Men zorgde voor een schuldcomplex Wanneer je rondliep in iets geks Of je ten buiten ging aan sex Je stond al snel bekend als heks Jezus redt, Jezus redt, alle mensen opgelet Jezus redt, Jezus redt, enkel door het gebed Soms wordt een land vol hongersnood Bezocht door weer zo'n vrome kloot Die steeds dezelfde oude kool komt stoven En roept, vanuit zijn draagstoel blijft geloven Die zegenend naar mensen zwaait Voor ieder lijk zijn hoofd omdraait Elk argument van tafel maait En steeds opnieuw de mensen paait Al jaren gaan er stemmen op Voor pil en voor geboortestop Maar Rome weigert steeds om te beperken Dat zou de zedeloosheid maar versterken Elk recht wordt u nog steeds betwist En sex blijft steeds de anti-christ Hij die door zijn orgaan slechts pist Heeft steeds voor duizenden beslist Jezus redt, Jezus redt, alle mensen opgelet Jezus redt, Jezus redt, enkel door het gebed Maar kijk, men is veranderd want Rooms-katholiek en protestant Begonnen toch hun grip wat te verliezen Men moest toch wel een andere koers gaan kiezen Men was geweldig in zijn sas Want wat ontdekte men alras Toen men nog eens de bijbel las Dat Jezus ook een hippie was De wereld kraakt aan alle kant En grote delen staan in brand Je zou dus zeggen, helpt het onheil weren Het gehuichel moeten wij de rug toe keren Maar niets daarvan, vergeet het maar Het is Boedha hier, Jahova daar Men draaft getuigend door elkaar En heeft de oplossing al klaar Jezus redt, Jezus redt, alle mensen opgelet Jezus redt, Jezus redt, enkel door het gebed Het is maar al te waar helaas De paus, de kerstman, sinterklaas Ze zijn al eeuwen lang de baas En eeuwen lang al even dwaas Jezus redt, Jezus redt, alle mensen uit de nood Jezus redt Jezus redt Jezus uit de goot

Michiel Online
Michiel Online13 okt. 2011 - 21:15

ik zal het nog maar een keer zeggen: leugens worden gebruikt door mensen die een verkeerde opvoeding hebben gehad maar toch succesvol zijn geworden en door middel van hun macht beslissingen maken die vele mensen pijn doen. daar zit religie ook bij. er is geen god, er is geen allah, er is geen religie. het is allemaal hersenspoeling en de reden dat nederland clashed met religies is dat wij wat dat betreft al veel verder zijn dan andere landen. we begrijpen het alleen nog niet zo goed omdat ook zonder religies machtsmisbruik nog een alledaags uitgevoerd begrip is. en ik ben *&^&&^%$&$& een mens en geen atheist, geen agnost en geen religieuze. mensenrechten zijn een eis die je jezelf kan toe-eigenen om te kunnen overleven, en de rest is extra. dat is zo en zal altijd op deze aarde zo blijven. de rest is filosofie en per definitie NIET WAAR, en dat moet ook duidelijk aangegeven worden. we hadden al lang die VIJFTIG DODE KINDEREN in afrika kunnen helpen als we ons hadden geconcentreerd waar het om gaat: niet om religie, maar om die 50 kinderen. PUNT.

msj_meijerink
msj_meijerink13 okt. 2011 - 21:15

Alweer het bewijs dat Karl Marx in dezen gelijk had: Geloof is de opium van het volk!