Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Elk streven naar een coronavrije leefomgeving heeft huiveringwekkende kanten

  •  
04-08-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
51305242010_0b55aa3403_k

© cc-foto: Sephalopod

Niemand verplicht je een prik te halen maar je komt gewoon nergens meer in en je kunt ook je brood niet meer verdienen
Burgemeester Bill de Blasio van New York neemt geen halve maatregelen. Binnenkort is het ongevaccineerden verboden de binnenruimtes van horeca, sportscholen en bioscopen te betreden. Dat geldt voor de klanten én het personeel. Zo hoopt De Blasio zijn burgers te stimuleren hun prikken te halen. Drang zouden ze dat op een Nederlands stadhuis noemen. Je hoeft niet maar als je weigert, maken we je het leven zuur.
Tegelijkertijd dringt de burgemeester er bij alle gevaccineerden op aan in die binnenruimtes wel degelijk een mondkapje te dragen. Een verplichting, zoals die geldt in het openbaar vervoer, op scholen en in ziekenhuizen, vindt hij vooralsnog te ver gaan. Aan de andere kant aarzelde hij niet voor gemeentelijk personeel een vaccinatieplicht in te voeren. Het is daarnaast voor New Yorkers lucratief zich bij een gemeentelijke locatie te laten prikken want dan ontvangen zij honderd dollar premie.
Het is een allegaartje aan maatregelen dat burgers beloont als ze zich laten prikken en straft als ze zich aan vaccinatie onttrekken. Dat is de enige lijn die je erin kunt ontdekken, behalve misschien dat De Blasio graag een algemene vaccinatieplicht in zou voeren maar dan de Amerikaanse wet op zijn weg vindt. Dus realiseert hij in arren moede iets wat daar nog het meest op lijkt.
Kan Nederland een voorbeeld aan De Blasio nemen? August Hans den Boef constateerde al dat een vaccinatieplicht bij ons uit den boze is omdat dit gewetensproblemen op kan leveren bij bepaalde soorten gelovigen. Die hebben volgens hem in de praktijk meer rechten dan de overige burgers. Een vaderlandse De Blasio zou onmiddellijk de pas worden afgesneden. Zie ook de kerkgang bij de Gereformeerde Gemeente in het hartje van de lockdown. Kon je niks tegen doen. Den Boef wijst er mismoedig op dat Nederland zelfs geen uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gebruikt waarin wordt gesteld dat de volksgezondheid boven het recht op lichamelijke integriteit gaat.
Misschien moet je proberen het over een andere boeg te gooien. Het gaat, zoals het Europese Hof zegt, bij dit soort kwesties inderdaad niet om jouw persoonlijke gezondheid maar die van een ander. Dan kent ons land wel degelijk een precedent. Aan het begin van deze eeuw al heeft iedere Nederlander recht gekregen op een rookvrije werkplek en een rookvrije horeca, althans binnenshuis.
Je kunt van dat recht niet afzien en uitnodigend zeggen: “Wat mij betreft hoef je niet naar buiten om te roken”. Op grond daarvan wordt het burgers op steeds meer plekken onmogelijk gemaakt er eentje op te steken. Ze laten dan immers anderen ongewild meeroken en brengen zo hun gezondheid in gevaar. De afgelopen jaren is het aantal rookvrije zones steeds meer uitgebreid. De tijd is niet ver meer dat verslaafden alleen nog maar thuis hun behoefte aan nicotine mogen bevredigen. Tot de overheid daarin een argument te meer ziet om je kinderen uit huis te halen. Daar kun je donder op zeggen. Elektronische sigaretten elimineren het meerookeffect voor het allergrootste deel. Die uitweg voor verslaafden wordt meer en meer met verboden afgesneden. De ander mag niet het minste risico lopen door jouw toedoen kankerverwekkende stoffen in het lichaam te krijgen.
Naar analogie hiervan zou het logisch zijn als burgers een zoveel mogelijk coronavrije leefomgeving eisen. Altijd en overal. Je wilt binnen niet dicht in de buurt zijn van eventueel besmettelijke personen. Dat kan alleen door hen de toegang te ontzeggen tot ruimtes waarin jij verkeert: sportscholen, de horeca, het openbaar vervoer, school, kantoor, fabriek. Niemand verplicht je een prik te halen maar je komt gewoon nergens meer in en je kunt ook je brood niet meer verdienen. Andermans veiligheid gaat voor. Kijk maar naar de antirookwetgeving.
Lag het maar zo eenvoudig. In New York heeft De Blasio zélf zijn strenge maatregelen ondergraven door gevaccineerden sterk aan te raden in openbare binnenruimtes toch mondkapjes te dragen. Kennelijk vertrouwt hij ook hen niet genoeg. Als gevaccineerden geen besmettingshaarden zijn, is het onzin ze een mondkapjesplicht op te leggen. Dat doet de burgemeester wel. En niet ten onrechte want uit steeds meer gegevens blijkt dat gevaccineerden het virus nog steeds verspreiden. Verschillende landen hebben hun maatregelen daarop al aangepast. In hun ogen bieden privileges voor gevaccineerden schijnveiligheid.
Conclusie: als je coronavrije binnenruimtes voor iedereen wilt realiseren, is massaal en overal testen de enige mogelijkheid. Dat heeft op zijn beurt alleen maar zin als de testbewijzen niet te vervalsen zijn, hetwelk overigens een vrome wens is. Anders glippen teveel besmettingshaarden er doorheen. Men zou ook zware sancties moeten leggen op het zich zonder of met vervalste documentatie bevinden op plekken waar men die moet kunnen tonen. Nog zwaarder dienen zij bestraft te worden die zulke onechte documenten leveren. Dan nog zou het maatschappelijk leven vastlopen omdat de ene helft van de burgers bezig was de andere helft continu te testen en te controleren.
Dat is geen optie. Aan de horizon doemt dan de volgende serie lockdowns op. Dat kunnen wij dankzij steunregelingen in rijke landen nog wel een tijdje volhouden maar ook die zijn eindig en op den uur stort dan de economie toch in elkaar. In ontwikkelingslanden zie je al hoe lockdowns mensen massaal in de armoede storten. Wij in het verwende Noorden zullen daar een stuk minder adequaat op reageren dan de veel meer aan onzekerheid gewende inwoners van het Zuiden.
Er is nog één alternatief: corona accepteren als een risico des levens. Met vaccinaties kunnen burgers zich goed tegen het virus beschermen. Wie ze weigert, komt in de gezondheidszorg terecht maar daar gelden geen privileges meer. Geplande zorg wordt niet uitgesteld omdat zich coronaslachtoffers melden. Vol is vol. Men zou zelfs een maximum aan ziekenhuisbedden kunnen stellen voor coronapatiënten want zij lijden aan een eenvoudig vermijdbare ziekte. De dokter zegt tegen dikke mensen ook dat ze eerst maar eens moeten vermageren. Natuurlijk zal er nu en dan een gevaccineerde tussen de ernstige patiënten liggen maar die heeft dan pech. Een honderd procent risicoloze samenleving voor iedereen is onmogelijk. En wie weet, komt er nog wel eens een betaalbaar geneesmiddel.
Élk streven naar een zo coronavrij mogelijke samenleving heeft huiveringwekkende kanten. Hoeveel hebben wij over voor een zo coronavrij mogelijke leefomgeving? We zitten nog steeds middenin een rampenfilm en een goede afloop is allerminst zeker. Verdomd mensen, dit is ook al geen gouden eeuw. Toch is er hoop: in het verleden ebden dodelijke epidemieën na een jaar of twee drie vanzelf weg. De mensen begroeven hun doden, ze incasseerden hun erfenissen. Ze begonnen opnieuw.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (131)

DaanOuwens
DaanOuwens17 aug. 2021 - 18:38

De vergissing die Van der Horst maakt is dat niet wordt gestreefd naar een corona vrije omgeving maar naar een omgeving die zo veel mogelijk corona vrij is. De meeste bestuurders en de meeste andere mensen leven met het besef dat geheel corona vrij onmogelijk is. Dat weet China, Australië en Nieuw Zeeland ook. Het gaat dus om een pakket van middelen dat het grootste deel van het probleem oplost. Dat is dus vaccinatie. Echter de vaccins zijn niet voor 100% werkzaam en niet alle mensen die gevaccineerd zijn worden niet besmet en kunnen ze toch een besmetting overdragen. Dus zelfs als 100% is gevaccineerd krijg geen geen 100% garantie. Alle andere middels bieden ook geen 100% garantie. Ook een test biedt geen 100 % garantie. Afstand houden niet. Avondklokken niet, grenzen dicht niet, maar alles helpt een beetje en die werking is afhankelijk van draagvlak in de samenleving. Dus de maatregelen staan niet in het teken van 100% garantie maar in het teken van het zo goed mogelijk doen. En dan zijn naast vaccineren allerlei andere maatregelen noodzakelijk. Iedereen testen, niet gevaccineerden weigeren, in lockdown blijven, alle kwetsbare mensen opsluiten. In dat palet van keuzes is het weigeren van mensen die niet bereid zijn het vaccin te nemen een van de meest aantrekkelijke opties. Alle andere mensen leveren naar hun mogelijkheden een bijdrage maar het beperken van de verspreiding van het virus en deze groep niet. Ze kiezen dus zelf voor hun eigen uitsluiting. Dus alle reden om ze dan dus ook uit te sluiten.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander11 aug. 2021 - 9:51

Even globaal voordringen. Vreemd verhaal met vreemde vergelijkingen. Hoewel er genoeg bedrijven en ook politici zijn die verslavingen in zekere zin in stand willen houden, jong geleerd oud gedaan, it's all about money, kiest een roker om te gaan of te blijven roken. Die sigaret komt haar of hem niet 'gratis' aanwaaien. Als je de vergelijking doortrekt zou iedereen die ongezond leeft( slechte voeding, weinig beweging) allerlei vrijheden moeten ontzeggen, inclusief opname in het ziekenhuis. Dat is natuurlijk onzin want je gaat voorbij aan de sociale aspecten en de verslaving aan(ongeremde) groei en daarbij stimulatiepakket van onze regering. Dat is met de corona-economie natuurlijk wel gewenst: niet meer denken aan ecologische en sociale oorzaken en vooral niet aan je medemens daar ergens in Verweggistan denken.En voor de goede orde een virus koop je trouwens niet bij de tabakshandel of supermarkt. Ötkan Amal hieronder begrijpt het een stuk beter dan de meesten hier. En onderscheidt maken daar zijn we heel goed in in dit landje. Wat verderop gebeurd, "Who care's". In Laos bijvoorbeeld, waarom is het volk daar niet gevaccineerd? Ook veel gevaccineerden denken trouwens dat ze weer van alles mogen en waarbij vaccinatie juist is ingegeven door het idee alles weer te kunnen doen. Zuipen, knokken, vliegen, schreeuwen, geen afstand houden, etc. Ook daarbij beklijft niet dat Covid en andere opstapel zijnde pandemieën meerder dieperliggende oorzaken hebben. En evengoed zijn er ook niet gevaccineerden die zich volledig aan de regels en bescheiden leven. Een goede voorouder proberen te zijn daar zou het om moeten gaan. Maar vooralsnog zijn de meesten toch vaccinatievoordringers die de verbinding met natuur en medemens volledig kwijt zijn. Talking Heads- Once in a lifetime. En je kan er ook nog super op dansen.Dance like an idiot maakt ons weer echt gelijk.

CharlesdeValois
CharlesdeValois11 aug. 2021 - 9:14

Wel hele andere tijden dan pas geleden. Als de leraar zich ziek meldde (griep) maar ondertussen een klas van 40 kinderen op je zat te wachten. Advies: 'Neem toch gewoon wat extra citroendrank en kom toch maar, van werken bouw je weerstand op.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois11 aug. 2021 - 9:25

.'

Frans Kwakman
Frans Kwakman5 aug. 2021 - 18:51

Han, ik heb een aantal kaartjes voor een show gekocht. Best wel duur maar gezien de nostalgische aspecten nog net justificeerbaar. Nu vertellen ze mij dat ik mij moeten laten testen, testen voor toegang, heet dat. Uiteraard ben iknreeds gevaccineerd.Voor dat testen voor toegang moet je een smartfoon hebbenbwaar de code op geschreven wordt. Voor mij is dat een stap te ver, ik bezit geen smartfoon en vraag mij afcwaaromnik niet gelijk voor tbc, mazelen en joost mag weten waar meer voorcgetest moet worden, met een code op een smartfoon. Kan het gouvernement eisen dat een ieder zo' apparaat aanschaft, ook begrijp ik dat deze service door commerciele aanbieders verricht wordt. Dus ergens wordt er weer iemand rijker van. En wat doet onze regering? O,ja niets want die is met vakantie.

6 Reacties
gimli55
gimli556 aug. 2021 - 7:11

Als het Covid probleem is teruggebracht tot een verongelijkte klant met 2 nutteloze kaartjes voor een show, is er iets fundamenteels mis met Nederland en het Covid beleid. Volgens mij zijn er een heleboel meer urgente zaken die beter geregeld dienen te worden, Bijv. Een verhoging van het aantal IC bedden en het beter voorbereid zijn op nieuwe epidemieën, zodat niet het hele land op slot moet omdat de zorg overbelast is. De zorg en vele andere maatschappelijke instanties inrichten op de totale minimum capaciteit is ontzettend dom en kortzichtig. Er was geen draaiboek om de kwetsbaren te beschermen, of om zo wie zo deze pandemie het hoofd te bieden. Dan zijn 2 kaartjes exemplarisch in het leggen van prioriteiten, en waar volgens de reageerder de aandacht naar toe moet gaan van onze overbelaste politici. Zo lang onze regering en volksvertegenwoordiging niet geïnteresseerd is in het oplossen van Ongekend Onrecht, en institutioneel racisme en discriminatie, hoort dit bij de categorie : Helaas pindakaas. Er zijn op dit moment en in de nabije toekomst urgentere zaken op te lossen. Zeker als de golfstroom sterk is vertraagd of misschien zelfs tot stilstand is gekomen. Dat zijn echte grote mensen problemen, die heel veel mensen aangaat.

Middenman
Middenman6 aug. 2021 - 7:38

@Frans - mijn partner heeft bewust geen smartphone. Zij print haar vaccinatie- of testbewijs op papier en dat werkt uitstekend. Zoek het eens goed uit. Wacht, ik help je: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs/vaccinatiebewijs

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl6 aug. 2021 - 8:17

De pandemie is inmiddels uitgelopen op een grote janboel. Wie een evenement in Nederland wil organiseren of door Europa wil reizen, begeeft zich in een mijnenveld van regeltjes van wat wel en niet kan en mag. En ieder moment kunnen de regeltjes anders zijn als de verkeerslichten van kleur verschieten. Misschien komt dat ook omdat de leiders de pandemie zijn gaan koesteren. Zolang die op een laag pitje doorsuddert met vijfde, zesde en zevende golven, met evenzoveel inentingsronden, hoeven ze niet aan andere structurele problemen te denken. Corona is een ideale afleidingsmanoeuvre die het rechtvaardigt eindeloos geld bij te drukken om te voorkomen dat het volk gaat morren en die de grote, maar o zo reële noden weet te verdoezelen. Politici vrezen de tijd dat schoon schip moet worden gemaakt. Ineens worden dan de echte uitdagingen weer duidelijk: de vergrijzing, de klimaatverandering, de gigantische schulden, de economische en politieke machtsstrijd tussen de VS en China, de enorme ongelijkheid en de onzekere toekomst van de EU en de euro. "We're on the road to nowhere" (Talking Heads)

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 aug. 2021 - 8:44

gimli55 - een goede manier om problemen echt de wereld uit te helpen is om ze stuk voor stuk aan te pakken, niet allemaal tegelijk. Maar je hebt gelijk, die kaartjes voor de show geef ik met genoegen weg hoor. O, ja, over de Golfstroom, wanneer was de laatste keer dat je de NASA kaart met de watertemperatuur van de Noord Atlantic bestudeerd hebt? En wat dacht je er aan te doen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 aug. 2021 - 9:57

[Kan het gouvernement eisen dat een ieder zo’ apparaat aanschaft] in Zuid-Korea wel (zodat de overheid je gangen 24 uur per etmaal kan nagaan), hier niet, maar het leven wordt wel steeds ingewikkelder zonder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2021 - 5:59

DanielleDefoe Maar het leven wordt wel steeds ingewikkelder zonder. Dat denk ik niet. Het leven is een stuk aangenamer zonder en een stuk minder ingewikkeld.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 aug. 2021 - 17:44

In Duitsland kan iedereen die dat wil zich laten vaccineren. Ook jongeren van 12 tot 18 jaar. Veel ouders weten echter niet wat ze moeten doen, omdat de Duitse vaccinatiecommissie, de StiKo (Ständige Impfkommission) geen algemeen advies wil geven om kinderen zonder medisch risico te laten inenten. Dit omdat kinderen niet zo erg ziek worden en zelden in het ziekenhuis belanden. Het vaccin is veilig volgens de StiKo, maar er zijn te weinig data over eventuele bijwerkingen van het vaccin en evenmin over de mogelijkheid van het ontstaan van long Covid bij jongeren. Vanuit de politiek wordt echter druk uitgeoefend op de StiKo om toch met een positief advies te komen. Dit omdat het welliswaar onwaarschijnlijk is dat jongeren ernstig ziek kunnen worden, maar wel het virus kunnen doorgeven en dit wordt afgeremd door het vaccin. De StiKo is een onafhankelijke commissie. Voorzitter Thomas Mertens liet weten de bemoeienis van de politiek niet op prijs te stellen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 aug. 2021 - 15:00

Elk streven naar een coronavrije leefomgeving heeft huiveringwekkende kanten 0A “Niemand verplicht je een prik te halen maar je komt gewoon nergens meer in en je kunt ook je brood niet meer verdienen” Hypocrisie (indirecte of (=) directe verplichting). Er is hier dus sprake (in logische zin) van de bekende hypocrisie, welke we ook al kennen van het neoliberalisme en het globalisme (van hoogopgeleiden). Hoogopgeleide elites, hoogopgeleiden en wetenschap (en financiers) zijn meesters in de hypocrisie: Fundamenteel merkwaardig is: Experimentele vaccins gebieden (verplichten) En Goedkope medicijnen verbieden. 0B Ook kan er bij gevaccineerden sprake zijn van cognitieve dissonantie met verdringing en agressie, vanwege hun “moeilijke” beslissing (een dilemma, met bovendien onbekende termen). 1 “En wie weet, komt er nog wel eens een betaalbaar geneesmiddel.” 1A Stel, dat deze (goedkope) middelen er al zijn of konden zijn. Maar dat men het gebruik of de ontwikkeling van deze (goedkope) middelen verbiedt of tegenwerkt. In Nederland is vroeg behandeling met bepaalde (goedkope) medicijnen (nog steeds) verboden. Wie is de boeman. Hoe zit het dan met de schuld van vaccinatie fundamentalisten of gevaccineerden, die niet gevaccineerden beschuldigen (van allerlei corona zaken)? 1B Bovendien is er tegenwoordig censuur met repressie of een cancel cultuur. Dit belemmert het agenderen van misstanden. 2 “Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.” De publieke aandacht. De (elitaire) politieke campagne voor “Goede” censuur, waaraan Joop volgens mij mee lijkt te doen, tegen nepnieuws, desinformatie, complotdenkers, antivaxxers, wappies, populisten, enzovoort belemmert ook het agenderen van dit type of andere schandalen. Er is dan geen of niet voldoende publieke aandacht voor bepaalde (potentiële) schandalen. Ook niet bij Joop. Is de huidige corona en vaccinatie politiek / strategie niet (voor een (te) belangrijk deel) een voortzetting en uitbreiding van de / een politiek, welke ook de hierboven door Han genoemde schandalen mogelijk maakte / maakt? Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: “Men zou zelfs een maximum aan ziekenhuisbedden kunnen stellen voor coronapatiënten want zij lijden aan een eenvoudig vermijdbare ziekte.” Eenvoudig (bij een experimenteel vaccin als enige oplossing / enig alternatief). Zijn de feitelijke of mogelijke (ernstige) bijwerkingen op de korte of lange termijn van experimentele vaccins (met nieuwe (genetische) technieken) te benoemen als “eenvoudig” voor een (individuele of collectieve) beslissing? Wie betaalt “de prijs” voor deze “eenvoudige vermijding”? En is “de prijs” al bekend? En “de prijs” bij de (bijna) totale vaccinatie van de hele wereld, inclusief (eventueel) tieners of kinderen (met herhaal prikken)? Het hier genoemde risico moet men ook “meewegen” bij een oordeel of een beslissing en men moet niet net doen, alsof het niet bestaat (op nul stellen). Misschien is het verwaarlozen van dit risico wel roekeloos.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 aug. 2021 - 11:31

@Han [ Toch is er hoop: in het verleden ebden dodelijke epidemieën na een jaar of twee drie vanzelf weg. De mensen begroeven hun doden, ze incasseerden hun erfenissen. Ze begonnen opnieuw. ] In het verleden werd er ook minder massaal de wereld rondgereisd. Daardoor verspreiden de epidemieën zich sneller dan ooit over de globe. Meer ook dan in het verleden dringen mensen met hun steden en industrieën binnen in de leefgebieden van wilde dieren, waardoor het aantal zoönose virusuitbraken alleen maar zal toenemen. Zelfs als epidemieën vanzelf wegebben - iets wat sars-corona overigens nog lang niet van plan lijkt te zijn - zal de hersteltijd tussen deze uitbraken steeds korter worden. Ik zou dat niet hoopvol willen noemen.

3 Reacties
henk-alexander
henk-alexander5 aug. 2021 - 13:46

Objectief gezien is het wel 'hoopvol' dat de bijna exponentiële groei van de wereldbevolking en de urbanisatie worden afgeremd - wat 'de leefgebieden van wilde dieren' ten goede zal komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 14:01

[Ik zou dat niet hoopvol willen noemen.] Ik ook niet. De pest wordt geacht per schip te zijn gearriveerd. In het verleden werd er weliswaar ook massaal de wereld rondgereisd maar wel langzamer en alleen over land & zee. Geografische isolatie is ook niet meer wat het geweest is en het binnendringen van leefgebieden van wilde dieren zal voorlopig alleen maar toenemen. Dat is een somber vooruitzicht.

zekernietjoops
zekernietjoops6 aug. 2021 - 11:42

Henk-Alexander, N.L. heeft inmiddels ruim 17.500.000 inwoners en ca. 8.000.000 woningen. Van begin tot medio jaren ’50 waren deze getallen ca. 10.300.000 inwoners en hooguit 2.500.000 woningen. In tegenstelling tot de huidige en inmiddels dus zeer alarmerende situatie, waren er geen snelwegen, veel minder - en dan ook nog minder ruimte in beslag nemende - doorgaande wegen, nauwelijks of geen ruimte vretende bedrijventerreinen, nauwelijks auto’s, Schiphol was weinig meer dan een aantal weilanden en andere luchthavens waren er niet. Toch werd N.L. toen officieel vol en zelfs overvol bevonden en daardoor emigratie bevorderd, waardoor zeker 250.000 mensen emigreerden. Om vervolgens, gegeven deze toen al van regeringswege gemaakte beleidsvaststelling, gaandeweg en zonder inspraak van de bevolking, TOCH steeds meer - tot inmiddels al ruim 4. 000.000 – immigranten binnen te halen, is – nog zeer eufemistisch geformuleerd - verbijsterend en een van de hoofdoorzaken van vele problemen waarmee vooral en meestal uitsluitend modaal en lager betaalden worden geconfronteerd. Nogmaals, verbijsterend: temeer omdat deze problemen al tientallen jaren geleden werden voorspeld, maar aan de orde stellen en beleidsgevolgen hebbend bespreken, gaandeweg en systematisch werden weggewuifd en taboe verklaard. En dit alles wordt nog verontrustender en beklemmender in het licht van steeds meer ‘vergroening’- en ‘klimaat’discussies en -artikelen, zoals onlangs de bijdrage over ”kokende steden“.

Middenman
Middenman5 aug. 2021 - 9:13

Goed artikel, dit zijn inderdaad de moeilijke afwegingen die gemaakt moeten worden. Wel een aanvulling; het zijn al heel lang niet meer alleen de gelovigen die tegen vaccinatie zijn. In die groep vind juist een ontwikkeling plaats naar meer vaccinatiebereidheid; het is ten diepste namelijk meer cultureel bepaald dan religieus. In Staphorst zit de vaccinatiebereid tegen de 60%, dat is ongekend hoog als je dat vergelijkt met een jaar of 20-30 geleden. Andere antivaxxers zitten in de hoek van de antroposofie en natuurgeneeskunde. En natuurlijk de FvD virusontkenners.

5 Reacties
gimli55
gimli555 aug. 2021 - 13:41

Laat ik nu niet tot een van de drie genoemde stromingen behoren, ik wijs vaccinatie ook niet af en veroordeel niemand die er voor kiest. Het is mijn volledige vrije en goeddoordachte keuze om mij niet te laten vaccineren. Ik heb mij goed ingelezen op vele fronten mijn informatie gezocht en zelfs moeite gedaan om vragen te stellen aan het COTG, die ook de moeite hebben genomen om mij te beantwoorden. Al die informatie heeft mij doen besluiten om het niet te doen, dat betekent niet dat die keuze vast staat en blijvend is. Het is altijd slim om na te blijven denken en indien nodig van mening te veranderen. Dat is wat iedereen behoort te doen, daar heeft verder niemand iets mee te maken. Zie het als stemmen, daar is iedereen ook vrij in. Dat is de essentie van eigen verantwoordelijkheid nemen en dragen. Natuurlijk heeft het gevolgen. Ieder besluit wat iemand neemt, heeft gevolgen. Veronderstellen en aannemen dat mensen daar geen rekening mee houden is erg naïeve. Het is juist het gevaar dat mensen gedwongen worden keuzes te maken door druk, daar zit altijd een vorm van eigen belang in verborgen. Denk daar eens over na? Hoe zuiver zijn je gedachten over de noodzaak om mensen te dwingen iets te doen. Waarbij zo langzamerhand alles is toegestaan, zoals chantage, beschuldigen, verwijten, en buitensluiten.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl5 aug. 2021 - 16:25

Middenman, alleen simplisme maakt iemand meent dat vaccinatieweigeraars tot drie categorieën kunnen worden gereduceerd. Simplisme PLUS de weigering om te luisteren naar geluiden uit de brede samenleving en niet-regeringsgebonden wetenschappelijke kringen. Een jaar of 40 geleden leerden wij op school, bij biologie, dat de mens is toegerust met een immuunsysteem dat erg adequaat weet te reageren op veruit de meeste aanvallen van buitenaf die de mens ziek kunnen maken (ik zeg niet alle!). Een enkeling, zeg een promille van dat totaal, lukt dat niet en dan kun je last krijgen of zelfs doodgaan. Dat was allemaal voordat we de chemische lichaamsvreemde hulpmiddelen massaal heilig verklaarden als DE garantie voor een lang en gelukkig leven. Ik denk dat we zieker zijn dan 60 jaar geleden, doch dit terzijde. Inmiddels zijn we in elk geval toch zover gekomen dat we niet meer zonder lichaamsvreemde chemie schijnen te kunnen leven, zelfs niet voor die nieuwe aandoeningen die dat ene promille aandoen. Als je in dergelijke logica kunt of wilt meegaan, zal je vooral op een voedingsbodem van doodsangst moeten leven en het vertrouwen in allerlei aangeboren afweermechanismen hebben moeten inruilen voor grenzeloos vertrouwen in de chemie. Fijn dat ze chemische correctiemiddelen er zijn hoor, zeker voor die promille, maar verreweg de meesten beschikken toch echt nog over van die immuunsystemen waarover we vroeger bij biologie een beetje leerden hoe ze precies werkten. Je weet wel, die systemen die maken dat we al een paar miljoen jaar de tand des tijds doorstaan en die onze overleving steeds garandeerden. Die gelden plots niet meer. De logica daarvan ontgaat wellicht velen, maar dat heeft niet alleen met religie (innerlijk vertrouwen), antroposofie (nog meer innerlijk vertrouwen) of ontkenning (gebrek aan vertrouwen in overheidsfunctioneren) te maken, maar bijvoorbeeld vooral ook met aloud wetenschappelijk inzicht waar momenteel geen cent aan te verdienen valt.

Middenman
Middenman5 aug. 2021 - 21:39

@Gimli en Ötkan - In mij reactie noem ik geen drie maar vier categorieën. Maar het mogen er van mij nog veel meer zijn hoor. Ik wilde slechts aangeven dat het niet alleen gelovigen zijn zoals vaak wordt gesuggereerd, ook in het artikel van Han. @Gimli - In elk systeem worden mensen verleid of gestimuleerd om dingen te doen. Wie het daar niet mee eens is noemt het dwang. In ons fiscale systeem zitten bijvoorbeeld prikkels die bepaalde groepen mensen als dwang ervaren. Ook in het onderwijs zitten prikkels om jongeren een bepaalde richting uit te duwen waar ze niet zelden later spijt van krijgen. Veel van die 'stimulerende regels' vind ik kwalijk, maar in het geval van vaccinatie tegen Covid vind ik het algemene maatschappelijk belang zo groot, dat ik dergelijke prikkels te rechtvaardigen vind. @Ötkan - Ik vind dat iedereen zijn eigen afweging moet kunnen maken, maar ga nu niet degenen die anders beslissen dan jij in een bepaalde hoek duwen. Dat doe je door deze uitspraak: "zal je vooral op een voedingsbodem van doodsangst moeten leven en het vertrouwen in allerlei aangeboren afweermechanismen hebben moeten inruilen voor grenzeloos vertrouwen in de chemie." Dit geldt niet voor mij en voor niemand die ik ken en zich laat vaccineren of medicijnen neemt wanneer dat nodig is. Wij zijn geen domme of bange schapen, ook al roepen antivaxxers dat voortdurend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 8:41

https://www.ed.nl/gezin/meer-zwangeren-met-corona-in-het-ziekenhuis-jonge-slanke-witte-vrouwen-zonder-vaccinatie~a1368cf9/

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2021 - 8:26

Middenman' Als dwang ervaren. Veel maatregelen m.b.t. uitkeringen zijn juist letterlijk genomen om 'dwang' toe te passen. Als prikkel om te gaan werken bijvoorbeeld gaan uitkeringen al jarenlang omlaag en nog steeds.

Freddy2
Freddy25 aug. 2021 - 4:52

Het zou wel zin hebben als niet gevaccineerden besmettelijker zouden zijn als gevaccineerden, maar dat blijkt niet geheel het geval te zijn, dus kun je mensen niet dwingen zich te vaccineren omwille van de gezondheid van anderen. En over dat roken gesproken. [De ander mag niet het minste risico lopen door jouw toedoen kankerverwekkende stoffen in het lichaam te krijgen.] Die stelling houdt geen stand. Dan kan ik alles wel laten verbieden wat een beetje uitstoot heeft. Als dit door de wet en of rechter bepaald gaat worden, zou iedereen een automobilist kunnen dwingen om de auto te laten staan en zouden vele industrieen niet meer mogen, maar moet ook onze voedingsindustrie volledig op de schop. Dat wordt gezellig.

6 Reacties
poeslief
poeslief5 aug. 2021 - 6:49

Wat vindt jij van het rijbewijs vs. vaccinatiepaspoort argument Freddy?

lmgikke
lmgikke5 aug. 2021 - 7:25

niet gevaccineerden zijn ongeveer 3x meer besmettelijk dan gevaccineerden. Dus je argument gaat niet op Freddy.

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 9:17

@Imgikke Dat betekent dat 33 % van de besmettingen optreden door gevaccineerden, waarom gaat het argument van Freddy niet op. Het zijn er minder, maar niet afwezig.

Rick Hofland
Rick Hofland5 aug. 2021 - 9:27

Freddy, jij schrijft “ Het zou wel zin hebben als niet gevaccineerden besmettelijker zouden zijn als gevaccineerden, maar dat blijkt niet geheel het geval te zijn” Hoe kom toch bij dit soort onzin? Alle onderzoeken wijzen uit dat gevaccineerden veel minder besmet raken en daardoor ook minder anderen besmetten. Wat jij schrijft is pure fantasie, misschien die van jouzelf, of misschien dat je volstrekte wappie websites bezoekt. Hou er mee op, je lijkt wel op Trump.

henk-alexander
henk-alexander5 aug. 2021 - 11:06

In principe heeft Freddy gelijk. Ook de gevaccineerde kan nog altijd (opnieuw) besmet raken, maar zal niet ziek worden - althans heeft een milder verloop. Een gevaccineerde is in zo'n geval 'drager' van het virus kan dus voor besmetting van anderen zorgen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 8:44

Henk-Alexander Maar draagt, naast dat hij/zij minder besmet wordt ook nog eens in geval van besmetting, een stuk minder virus met zich mee, waardoor de kans op verspreiding fors wordt ingeperkt, het R-getal daardoor zal dalen en de besmettingen constant afnemen. Het zal ook geen super-spreader worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 aug. 2021 - 21:40

Gevaccineerden die besmet zijn, zijn overigens een heel stuk minder besmettelijk, dragen veel minder virus bij zich en verspreiden het ook een stuk minder. Uit hetzelfde Engelse onderzoek blijkt ook dat juist jongeren voor de grote verspreiding zorgen. Voor het overige laat ik het maar zo.

3 Reacties
gimli55
gimli555 aug. 2021 - 8:12

Er zijn 2.5 miljoen jongeren tussen de 0 en 12 jaar die niet gevaccineerd zijn, je krijgt geen Covid vrije leefomgeving, ook niet door allerlei repressieve maatregelen. In de VK hebben ze alles opengegooid en wat schetst mijn verbazing, of eigenlijk niet, ook daar daalt het aantal besmettingen even hard als in andere landen met verschillende maatregelen. De statistieken geven overal een zelfde verloop van de varianten, met verschillende maatregelen. Iets om over na te denken, vooral gezien de ratio van vaccinatie in de verschillende landen.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl5 aug. 2021 - 16:32

Ja Minoes&tuin, gevaccineerden zijn ook heel veel beter beschermd dus waar maken we ons nu eigenlijk zo sappel over? Of je voelt je veilig als je spuit in je systeem hebt gekregen, of je voelt je nog altijd kwetsbaar, wat dan de vraag weer oproept waarom je je überhaupt moest laten inspuiten. Daarnaast blijken en ongelofelijk veel mensen besmet te zijn geraakt, aldus de testen, die allemaal op eigen kracht antistoffen aanmaakten die een veel breedbandigere bescherming teweegbrachten dan waar enig vaccin ook maar aan kan tippen. Kortom: net nu groepsimmuniteit in zicht komt slaan we geheel door in het zondebok aanwijsproces en vergeten gemakshalve dat het grootste deel van de mensheid de prik niet mag krijgen omdat ze er niet voor kunnen betalen en wij het patent niet wensen te delen. Hoe geloofwaardig kunnen we zijn?

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2021 - 6:17

gimli55 Toch maar iets beter inlezen zou ik zeggen wat de VK betreft. Overigens hebben ze daar niet gevaccineerd? Ze waren een van de eersten.....Maar ook wat het overige betreft wat de VK aangaat, beter inlezen.. Je vraagt anderen steeds te onderbouwen maar ik zie hier niets van jou ter onderbouwing wat betreft de VK.

Volrin
Volrin4 aug. 2021 - 21:25

Hans bekijkt het weer eens veel te eenzijdig of zwart/wit. "Je hoeft niet maar als je weigert, maken we je het leven zuur." Of: "Je hoeft niet, maar als je weigert beschermen we jou en mensen die wel gevaccineerd zijn door geen nieuwe situaties toe te staan waar het virus zich makkelijk kan verspreiden."

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 aug. 2021 - 7:51

Dat is hetzelfde. Alleen gebruik jij gesuikerde woorden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2021 - 8:30

HanvanderHorst Het zijn wel wat meer dan gesuikerde woorden. Het middel is zuur het doel is echter niet om het leven zuur te maken maar om te voorkomen dat het leven nog zuurder wordt.

JanB2
JanB24 aug. 2021 - 20:03

Voor een capitulatie is het nog veel te vroeg. Pas als blijkt dat vaccins onvoldoende garantie’s bieden op een terugkeer naar het oude normaal en containment bewezen onmogelijk is kun je verder kijken.

3 Reacties
gimli55
gimli555 aug. 2021 - 9:26

@JanB Dat blijkt al uit het feit dat de gevaccineerden ook verantwoordelijk zijn voor nieuwe besmettingen, al zijn het minder. Containment is onmogelijk met 2.5 jongeren tussen de 0 en 12 jaar die niet gevaccineerd zijn, wat een grotere groep is dan de 5% die niet gevaccineerd kan of wil worden. Dat zijn er 850.000 en opgeteld zijn dat er 3.5 miljoen. De regels waaraan voldaan moet worden om terug naar normaal te gaan, worden elke keer aangepast aan de wensdroom van de regering en de menigte. Eerst ging het om de pandemie, toen om overbelasting van de zorg, nu is het de wens om iedereen te vaccineren. Bij alle aanpassingen zullen we elke keer zien, dat er een nieuwe reden wordt gevonden om niet naar normaal terug te keren. En de menigte zeer voorspelbaar elke keer weer een groep aanwijst die ze de schuld kunnen geven. Het lost niets op, het verandert niets aan de situatie, maar het geeft de menigte weer een boost van een onterecht superioriteitsgevoel van wij zijn goed en zij zijn fout en slecht. Zoals ik al zei, die mentaliteit lost niets op en er verandert niets aan de situatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 14:18

Marion Koopmans voorspelde dacht ik ook dat het virus niet weg is te krijgen (voorlopig). Dan wordt het zoiets als jaarlijks vaccineren van kwetsbaren.

JanB2
JanB26 aug. 2021 - 17:56

Vaccinatie kan de verspreiding van het virus ook remmen als gevaccineerden besmettelijk kunnen zijn. Simpelweg omdat gevaccineerden waarschijnlijk minder besmettelijk zijn dan ongevaccineerden. Pas als blijkt dat de parameters kennelijk zodanig zijn dat desondanks de verspreiding niet kan worden ingedamd kun je je beraden op een nieuwe modus vivendi.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 aug. 2021 - 19:32

"De dokter zegt tegen dikke mensen ook dat ze eerst maar eens moeten vermageren." Maar hij of zij helpt ze wel, ook als dat advies niet wordt opgevolgd. Hetzelfde geldt voor de zware drinkers, rokers en wat heb je nog meer.

3 Reacties
Middenman
Middenman5 aug. 2021 - 9:19

@Frans - dat klopt niet. Niet spoedeisende operaties worden bij te dikke mensen niet uitgevoerd omdat het risico te hoog is, o.a. bij de anesthesie.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 aug. 2021 - 10:15

@Middenman Maar dat is toch iets anders dan een patiënt afwijzen of voorwaarden stellen? Ook bejaarden worden soms niet geopereerd vanwege een te groot risico.

Middenman
Middenman5 aug. 2021 - 21:54

@Frans - richtlijn van een willekeurig Nederlands ziekenhuis: "De maatschap anesthesie hanteert een BMI van maximaal 45 als grens voor een operatie die geen spoed vereist. Als uw BMI hoger is wordt u verzocht om af te vallen tot een BMI van onder 45 voor de operatie." In veel ziekenhuizen krijgen ouderen voor een heup- of knieoperatie een vergelijkbaar advies bij een BMI van boven de 30. Dergelijke patiënten worden dus afgewezen en er wordt een voorwaarde gesteld. Hierbij gaat het om het risico voor de patiënt die mogelijk op de IC kan komen of erger. In het voorbeeld van Han is dat ook zo, maar gaat het om het risico van heel veel patiënten, die niet behandeld kunnen worden als de ziekenhuizen te vol raken door andere mensen die zich bewust niet laten vaccineren.

Bert de Vries
Bert de Vries4 aug. 2021 - 19:31

Het is heel eenvoudig: als je door je gedrag het leven van anderen in gevaar brengt, is dat gedrag verboden. Er kan worden gewezen op ander potentieel levensbedreigend gedrag zoals deelname aan het verkeer, maar een verbod van dat gedrag ontwricht de samenleving totaal. (en kost, uiteraard, legio levens)

9 Reacties
Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 6:53

Bert Heel eenvoudig? Daarom zijn natuurlijk autoraces bijvoorbeeld ook verboden. Bungyjumpen, wanneer je dat organiseert. Daarom bieden we geen busreizen aan, wordt er niet met vliegtuigen gevlogen.......

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2021 - 8:38

Daarom moet die ene buschauffeur een rijexamen afleggen, oftewel een proeve van bekwaamheid. Dit in ruil voor een soort van vaccinatiebewijs. Neem je erin plaats dan neem je zelf een risico en bent geen risico voor de ander. Met Bungyjumpen neem je zelf de verantwoordelijkheid voor jezelf. Met auto-racen neem je allemaal risico voor elkaar en jezelf omdat je het gevaar kent en je gezamenlijk dat risico wenst te nemen. Dat is ook niet besmettelijk waardoor je al die anderen niet volkomen onvrijwillig daarin meeneemt. Dat is geheel iets anders. Bovendien is ieder mens genoodzaakt elementaire bewegingen te maken alleen al om aan zijn voeding te komen. Het meest elementaire daarvoor is lopen. Een mens moet bewegen om aan voedsel te komen, aan levensmiddelen, anders gaat hij juist dood, dan gaat het om de meeste elementaire manieren van bewegen die vooropstaan. Ook daarbij kan je iets overkomen. De vergelijkingen vind ik totaal onhoudbaar.

Bert de Vries
Bert de Vries5 aug. 2021 - 10:15

Zandb, het is heel eenvoudig. Het gaat om een niet herkenbaar levensbedreigend risico in de publieke ruimte. En betreed je de privéruimte dan heb je het recht om te vragen wie niet is gevaccineerd. Wie zijn weinig wegende privacy stelt boven andermans leven, is een wappie.

Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 14:30

Bert Ik blijf erbij dat dit - "Het is heel eenvoudig: als je door je gedrag het leven van anderen in gevaar brengt, is dat gedrag verboden." - grote nonsens is.

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 15:28

@Bert Je doet panisch, de IFR van Covid is 0.15 %, je suggereert dat het een levensgevaarlijke ziekte is, met een veel hoger dodelijk gevolg dan in werkelijkheid het geval is. Verdiep je in de materie en je bent toch gevaccineerd? Dan ben je toch veilig?

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl5 aug. 2021 - 16:35

Die redenatie kan echter alleen voortkomen uit een geestesgesteldheid die ervan uitgaat dat een ander mens verantwoordelijk gehouden kan worden voor jouw welzijn, gezondheid of levenslot. En over die ietwat eencellige drogreden valt nog wel een boompje op te zetten.

Middenman
Middenman5 aug. 2021 - 22:03

@Gimli - In Nederland ligt de ifr tussen de 1,0 en 1,3%. Dat zijn best veel meer doden dan jouw getal suggereert. Wereldwijd varieert het per leeftijdsgroep van 0,04% tot 28%. De laatste weken wordt ook duidelijk dat de werkelijke sterfte in veel landen veel hoger is dan gerapporteerd. https://www.rivm.nl/node/157841 https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic#Infection_fatality_ratio_(IFR)

Crunchy Frog
Crunchy Frog6 aug. 2021 - 7:23

@gimli [de IFR van Covid is 0.15 %] Ik heb je al eens eerder uitgelegd dat die 0.15% niet 'het' getal is, maar de mening van 1 enkele schrijver (met een politieke agenda en een twijfelachtige omgang met de brongegevens). Dat getal blijven copy-pasten is niet inhoudelijk. Waar het verder om gaat is dat dit virus ondanks strenge lockdown-maatregelen en een vaccinatiecampagne in anderhalf jaar tijd minimaal 4.2 miljoen (en schattingen van het werkelijke totaal lopen tot boven de 9 miljoen) mensen heeft gedood. Tegen die cijfers is gefoefel met laag klinkende CFR's of IFR's ook nog eens irrelevant. Psychologisch interessant gezien je eigen weigering je te laten vaccineren, maar voor de inhoudelijke discussie niet relevant.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2021 - 8:36

Zandbergen Dat is helemaal geen grote nonsens. Als jij te hard rijdt en je rijdt iemand aan die overlijdt dan ben je gewoon strafbaar aan dood door schuld alleen al omdat je teveel gedronken hebt. Dat is precies de reden dat met alcohol op in een auto rijden op zich strafbaar is.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 aug. 2021 - 19:06

Mooi geschetst toekomstbeeld, beangstigend waar het naar toe gaat. Als dit door gaat wens ik er geen deel meer van uit te maken, uiteindelijk.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 6:54

Mening Uiteindelijk zal uw wens verhoord worden.

RaRa17
RaRa174 aug. 2021 - 18:25

Het vermijden van een Corona vrije samenleving is exact wat Rutte wil. De grens is of de zorg het aankan. Is dat het geval, dan kunnen we weer clubben en festivallen. Nu kan alleen wat er net onder zit. Lijkt mij prima beleid. Er gaan dagelijks 120 mensen dood aan kanjer. Daar hoor je ook niemand over. De zogenoemde zwarte Corona scenario’s die door bangeriken in de lente werden voorspeld waren dan ook kul.

8 Reacties
Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 7:00

RaRa U spreekt zichzelf wel tegen. Streven naar een coronavrije samenleving, houdt natuurlijk in, dat je geen grens hanteert. Verder is kanker geen besmettelijke ziekte, voor zover ik dat kan beoordelen en dat betekent, dat je dat dus niet met corona kunt vergelijken, zoals u doet. Ik denk, dat wanneer de verspreiding van kanker net zo 'makkelijk' te bestrijden zou zijn, als die van corona, dan zou u een punt hebben

Hanvander Horst
Hanvander Horst5 aug. 2021 - 7:52

Je koestert je nog steeds in het zonnetje van de summer of love, merk ik.

RaRa17
RaRa175 aug. 2021 - 9:20

Zandb: kanker is niet besmettelijk, maar er is wel een oorzakelijk verband met alchohol, paffen, kilo’s vlees en vetten eten, etc. Dat gebruik is allemaal toegestaan en vindt iedereen prima. Daarnaast spreek ik mijzelf helemaal niet tegen. Het beleid is er namelijk nooit op gericht om 0 besmettingen te halen. Dat vond Rutte geen wenselijk beleid en dat is dus prima.

Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 14:40

Ra U spreekt zich niet tegen? Hoe kan je naar een coronavrije samenleving streven, wanneer je een grens hanteert, wat dan nog toelaatbaar is. Dus hiermee - "Het vermijden van een Corona vrije samenleving is exact wat Rutte wil. De grens is of de zorg het aankan." - spreekt u zichzelf tegen. Kanker is een ziekte waarbij weliswaar (want natuurlijk) ook sprake is van oorzakelijke factoren maar van een compleet andere en onvergelijkbare aard als dat bij een besmettelijke ziekte aks corona het geval is. Ik kan u niet tegenhouden, dat verschil te negeren maar ik vind het wel heel dom (gevaarlijk), wanneer u dat verschil veronachtzaamt.

LaBou
LaBou 5 aug. 2021 - 16:08

"Dat vond Rutte geen wenselijk beleid en dat is dus prima" Het feit dat Rutte iets prima vindt maakt het nog geen wenselijk beleid.

RaRa17
RaRa175 aug. 2021 - 19:32

Zandb: ik zeg dat Rutte juist geen Corona vrije samenleving ambieert. Dat lijkt mij prima. Wel is er een Corona bovengrens. Namelijk kan de zorg het aan. Hopelijk begrijp je het nu.

RaRa17
RaRa175 aug. 2021 - 19:38

Labou: je schrijft: “ Dat vond Rutte geen wenselijk beleid en dat is dus prima” Waar staat dat citaat???? Weet je wel wat citeren is? Dat is niet zelf woorden bij elkaar rapen en even tussen haakjes zetten.

Zandb
Zandb6 aug. 2021 - 7:10

RaRa Excuus. Heb weer eens verkeerd gelezen. U hebt gelijk en ik niet. Blijft mijn kritiek op uw vergelijken van kanker met corona wel overeind?

Durk Morrees
Durk Morrees4 aug. 2021 - 17:55

Sterk de gelijkenis van de ontwikkeling naar rookvrije ruimtes zowel binnen als buiten en de weerstand ertegen. Die is meteen een treffende gelijkenis dat de weerstand niet voornamelijk uit rechtse hoek komt zoals bij de corona-maatregelen ten onrechte vaak beweerd. Begonnen als onlosmakelijk met de provo- en hippie-cultuur, de overig massaal shag-rokende linkse kringen, of dat nu de progressieve studenten waren, of die meer algemeen onder de tot links gerekende arbeiderscultuur, of de alternatievelingen binnen en buiten de coffeeshops, zij verzetten zich veel meer tegen de beperkingen die gaandeweg werden. opgelegd tegen het roken dan welke anderen ook. Tet illustratie is dat de coffeeshops als laatste bastion van het vrijelijk mogen roken in een horeca-gelegenheid onder invloed van die weerstand zelfs gevrijwaard werden van sluiting ten gevolge van corona terwijl iedere andere horecagelegenheid behalve allang een rookverbod kenden ook gewoon dicht moesten. Dat juist deze vrijgevochten generaties geneigd zijn tot veel meer weerstand tegen dergelijke maatregelen, als die tegen roken en dus ook nu tegen de corona-maatregelen werd mooi geïllustreerd in een Volkskrant-artikel een paar weken terug: "Zo'n individualistisch en competitief universum staat op het eerste gezicht haaks op dat van de hippies van een halve eeuw terug, met idealen als universele liefde en gezamenlijkheid. Maar het valt goed te betogen dat eigengereidheid en hedonisme evengoed kenmerken waren van die tegencultuur. Veel leden daarvan hadden zich losgemaakt uit traditionele milieus omdat ze genoeg hadden van autoriteit en vrij wilden zijn om hun eigen gang te gaan. Een dergelijk streven zie je interessant genoeg ook bij een tegencultuur in onze tijd. Het wordt vaak gezegd dat een tegencultuur die vijftig jaar terug links was tegenwoordig rechts is. Maar als je de links-rechts-dichotomie vervangt door anti-establishmentsdenken (weg met het partijkartel, de baantjesmachine en de virologenmaatschappij) en een hedonistisch doen-en-laten-wat-je-wilt-idee (van mijn dansschool, yogaklas en wintervakantie naar Thailand blijf je met je virologenpoten af), worden de verschillen minder groot. Mike Love van The Beach Boys gold in de VS al jaren als het archetype van 'de rechtse hippie', bij demonstraties tegen coronamaatregelen zagen we Nederlandse geestverwanten. Onder de Forum-kiezers van afgelopen maart bevonden zich mensen van rond de 70 die een halve eeuw eerder CPN of PSP stemden. Net als toen konden die hun keuze beargumenteren als stem tegen de autoriteiten. De term 'welness-rechts' was nog niet in omloop toen schrijver en essayist Bas Heijne in maart in de Volkskrant werd geïnterviewd, maar hij heeft het over deze groep in dit citaat: 'Ze waren altijd gewend om hun eigen ding te doen (...). En plotseling staan ze onder een regime en zijn ze hun onafhankelijkheid kwijt. Daarom worden die Willem Engels helemaal gek, dat zijn van die vrije jongens die zichzelf ineens tot marionetten zien worden van een regering die ze dwang oplegt, autoriteit opeist.' "

2 Reacties
Durk Morrees
Durk Morrees5 aug. 2021 - 11:00

De bron was overigens van Olaf Tempelman in het Volkskrant-artikel van 24 juli geheten: "Meditatie helpt elke tegencultuur".

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 8:56

Het gevaar van roken voor een ander is totaal onvergelijkbaar met dit virus. Veel verboden, vooral die in de buitenlucht, zijn overigens ingesteld om kinderen niet het 'slechte' voorbeeld te geven. Dat gaat dus heel veel verder in verhouding tot de dodelijkheid van dit virus.....

Loebkesman
Loebkesman4 aug. 2021 - 17:22

Zelf heb ik voor een ander alternatief gekozen. Natuurlijke immuniteit. Heb het gehad en behoorlijk ziek van geweest, maar uit bloedonderzoek is gebleken dat ik antistoffen heb aangemaakt waarmee ik mijzelf en anderen bescherm. Net zoals vroeger. Tegen verkoudheidsvirussen.

4 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper5 aug. 2021 - 11:14

Loebkesman 4 augustus 2021 at 19:22 Doe nou niet net alsof je daar voor 'gekozen' hebt. Je hebt domweg de pech gehad besmet te raken. Daarna heb je het geluk gehad er zonder kleerscheuren doorheen te komen. Ook ik had de pech besmet te raken. En ook ik ben er doorheen gekomen. Maar in mijn geval kostte dat wel een ambulancerit plus een vijf dagen durende ziekenhuisopname plus medische nazorg. Als er toen al een vaccinatie was geweest had ik mezelf graag de ziekte (en het risico) bespaard, en de samenleving de hoge kosten. [ Net zoals vroeger. Tegen verkoudheidsvirussen. ] De immuniteit tegen rhinovirussen - de meest voorkomende veroorzaker van verkoudheid - is van zeer korte duur. nl.wikipedia.org/wiki/Rhinovirus De immuniteit die je na doorgemaakte ziekte opbouwt tegen respiratoire virussen is sowieso altijd beperkt. Dat geldt ook voor de door jou en mij opgebouwde immuniteit tegen sars-corona. Wat ik hoor wordt de duur van natuurlijke immunisatie tegen dit virus geschat op een maand of 8 a 9.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 14:08

De natuurlijke immuniteit tegen andere luchtwegvirussen zal trouwens ook wel drastisch verminderd zijn.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl5 aug. 2021 - 16:44

@ Nick the Stripper "Je hebt domweg de pech gehad besmet te raken. Daarna heb je het geluk gehad er zonder kleerscheuren doorheen te komen." Beste Nick, enkele miljoenen mensen in dit land en een paar miljard in deze wereld hadden reeds die pech en dat geluk. Dat komt omdat slechts bij 1 promille van al die mensen het immuunsysteem niet helemaal toereikend functioneert. Daar hoeven we toch geen doekjes om te winden, en ook niet over het feit dat al heel snel bekend werd welke mensen nu precies tot die risicogroepen behoorden? Moeten we die vormen van onderliggend lijden nog benoemen, nu iedereen weer zo snel mogelijk naar die all-inclusive obesitasfarms wil vliegen? Je kunt dus wel net doen alsof iedereen ter wereld tot één grote risicogroep behoort, maar de realiteit laat zien dat dit toch wel iets anders in elkaar steekt. Precies omgekeerd zelfs. We mogen ons namelijk heel gelukkig prijzen dat we ondanks 50 jaar chemische preparaten slikken nog steeds niet zo steriel in elkaar steken dat we niks meer kunnen hebben en ook dat zoveel mensen blijkbaar in staat zijn om zoveel "geluk" te hebben, dat ze zonder veel kleerscheuren met een geheel nieuw virus weten af te rekenen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 9:00

Mensen met onderliggend lijden gaan er juist aan dood of zweven op het randje. Maar niet alleen zij lopen gevaar. Ik vind dit een totaal onzin argument. Noem je dit ook onderliggend lijfden? Ik kan nog wel meer opzoeken als jij dat wenst, van gezonde jonge mensen die overleden zijn of lang op de IC hebben gelegen. Halve waarheden zijn geen hele waarheden. https://www.ed.nl/gezin/meer-zwangeren-met-corona-in-het-ziekenhuis-jonge-slanke-witte-vrouwen-zonder-vaccinatie~a1368cf9/

Petra Privacy
Petra Privacy4 aug. 2021 - 16:53

Dan gaan we eerst maar eens de samenleving rookvrij maken. Dus nergens meer roken zodra er anderen in de buurt zijn. En als ze in het ziekenhuis terecht komen, er sterven jaarlijks circa 20.000 mensen aan roken of meeroken, dan moeten ze meteen stoppen. En als ze dat niet doen, dan is dat wel de keuze. Met de nodige gevolgen toch? Nieuwe longen kan je niet kopen in de supermarkt, maar tabak nog steeds. Je kan ook preventief voor je gezondheid zorgen en je lichaam waarderen voor al het werk wat het doet voor je. Bij de beweging van sociale en positieve mensen komen we niet op dat idee. Daar is de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Dus alle horeca rookvrij, ook de terrassen. Zelf kom ik er niet, omdat de horeca dus niet gastvrij is. Wij zijn welkom als we de tabaksverslaving van die anderen 'accepteren'. Maar thuis kan ik met genoegen rookvrij van een betaalbaar drankje genieten.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2021 - 8:46

Weet jij dan ook hoeveel rokers er geen kanker krijgen? Een wanneer krijgen ze daar wel en geen kanker van? Kanker krijgen van meeroken is m.i. nog nooit bewezen. Ik heb het bewijs middels onderzoek daarnaar nog niet kunnen vinden. Maar als jij mij dat kan leveren, graag.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2021 - 10:35

petra die is al zowat rookvrij als roker mag je nog net buiten roken dus zeur niet zo je hebt je zin ga dan ook eens naar die kroeg die zo nodig stuk moest geef je geld eens uit aan dat gedroomde nietrokersparadijs

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 aug. 2021 - 12:18

Minoes&tuin 5 augustus 2021 at 10:46 " Passief roken verhoogt risico op longkanker en hart- en vaatziekten Bij mensen die worden blootgesteld aan omgevingstabaksrook (passief roken) neemt het risico op longkanker met 20% tot 30% toe ten opzichte van mensen die niet passief roken (Gezondheidsraad, 2003; Surgeon General, 2006). Ook het risico op hart- en vaatziekten neemt door passief roken naar schatting toe met 20% tot 30%. Passief roken veroorzaakt in Nederland jaarlijks enkele honderden sterfgevallen aan longkanker en enkele duizenden sterfgevallen aan hart- en vaatziekten. Meeroken is ook een risicofactor voor het ontwikkelen van dementie (Stirland et al., 2017)." www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/roken/cijfers-context/gevolgen#node-gezondheidsgevolgen-van-passief-roken

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2021 - 14:04

Ja dat was toen indertijd in het nieuws dat de antirooklobby had gelogen over meeroken hun verweer was dat het voor een goede zaak was

Tjeempie2
Tjeempie24 aug. 2021 - 15:39

Er is nog één alternatief: corona accepteren als een risico des levens

11 Reacties
Tjeempie2
Tjeempie24 aug. 2021 - 15:40

Zoals de griep ?

Rick Hofland
Rick Hofland4 aug. 2021 - 16:40

We zijn 4 miljoen doden verder, bij welk aantal vind jij het niet langer een griepje?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 16:42

Dat kan . Alleen dat betekent wel dat we alle ziekenhuizen die Rutte heeft laten slopen weer moeten opbouwen en dan nog ongeveer 100 erbij .

Me, myself and I2
Me, myself and I24 aug. 2021 - 16:56

De griep, autorijden, vrijen, kinderen krijgen, kermisattracties bezoeken, hamburgers eten, frisdrank drinken, leven in het algemeen, alcohol drinken, vlees eten, vliegen, ramen zemen. Je kan bijna aan alles dood gaan.

gimli55
gimli554 aug. 2021 - 20:45

@Tjeemoie Het IFR getal van Covid is lager dan van de griep. Er kan tegen gevaccineerd worden. Het is geen epidemie meer volgens de regels sinds mei 2020. Er zijn sterke toenames geweest, dat wel. Nu worden de positieve testen weggezet als besmettingen, die het natuurlijk niet zijn. Dat is een semantisch trucje. Zeer waarschijnlijk dooft het virus vanzelf uit, al zullen de regeringen dat niet accepteren en zullen we nog heel lang opgescheept zitten met lockdowns en andere maatregelen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst5 aug. 2021 - 7:55

Zoals bijvoorbeeld longontsteking voordat er antibiotica bestonden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2021 - 8:53

Ook nu nog kan longontsteking dodelijk zijn, ook al hebben we anti-biotica evenals corona ondanks vaccinatie. Van iedere longontsteking opgelopen gaan je longen overigens achteruit. Corona overleven mensen in dat geval niet, want overleven mensen met onderliggende aandoeningen vaak niet, ook niet al zijn ze gevaccineerd. Ik zou toch ook nog graag aandacht willen besteden aan mensen uit de reguliere zorg. Dat zijn nl. allemaal mensen uit de reguliere zorg.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl5 aug. 2021 - 16:45

@ Rick Hofland "We zijn 4 miljoen doden verder, bij welk aantal vind jij het niet langer een griepje?" Heb jij weleens berekend hoeveel delen van een promille dat is op de totale wereldbevolking?

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 21:56

@Otkan Amahl Dat is 0.057148571 % en die 4 miljoen geldt voor de hele wereld. De bekende truc om het groter te doen lijken, dat maakt bij sommigen meer indruk. Mijn excuses voor het niet correct spellen van je naam, mijn typen gaat nog niet zo ver.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl6 aug. 2021 - 8:22

@Gimli Het is een half promille, ongeveer, met een marge van een tiende promille. Het kan allemaal Ötkan Amahl...

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 9:53

Ik kan wel zien welke mensen hier niet uit Brabant komen en daar de eerste golf niet hebben meegemaakt. Dan zouden ze wel anders piepen. Is het nodig te bagatelliseren vraag ik me af, omdat je je niet wenst te laten vaccineren? Voor mij totaal onbegrijpelijk.

Me, myself and I2
Me, myself and I24 aug. 2021 - 15:26

Ik stem voor Han. Hij heeft, waarschijnlijk door het feit dat hij historicus is, over het algemeen een heldere kijk op waar wij als mensen de mist in gaan. Dit is precies waar ik bang voor ben. Ik ben geen antivaxxer, ik ben geen complotdenker, ik ben niet bang voor vaccins en overigens ook niet voor corona. Ik ben voornamelijk bang voor mijn medemens en de massa-hysterie die op dit moment aan het ontstaan is. Toen corona kwam was ik bang. Zo bang dat ik mijn kinderen een paar weken thuis heb gehouden, omdat ik geen idee had wat er op ons afkwam. Die angst werd minder toen duidelijk werd welke risico's we liepen, als individu, als gezin, als samenleving. Maar de angst die ik nu voel is vele malen groter dan die ik voor de toen nog onbekende pandemie voelde. Omdat ik zie wat er op ons afkomt. Een samenleving die gebouwd is op leugens en angst. Waar mensen worden overtuigd van de noodzaak voor bepaalde een leefwijze, waarvoor eigenlijk helemaal geen noodzaak is. Waar een kunstmatige tweedeling in stand wordt gehouden, omdat we dan zo fijn de illusie van veiligheid creëren en er tevens een hoop extra geld kan worden verdiend. En er zijn zo weinig mensen die het zien. Dus ja, ik ben blij dat er af en toe nog mensen zijn die nadenken en het lef hebben om hun zorgen op te schrijven.

10 Reacties
gimli55
gimli554 aug. 2021 - 21:00

Bedankt, Me, myself and I Waar ik bang voor ben is de onverdraagzaamheid van beide zijden. De tunnelvisie en het gebrek aan de stip op de horizon. Geen overzichtelijk plan met uitleg van de bestrijding, het is hoofdzakelijk hap snap werk. Het onterechte verwijt en beschuldigingen aan het adres van beide zijden. De tweespalt in de maatschappij, van de have's en de havenot's. Of het nu over Covid gaat of over de Toeslagaffaire, het is dezelfde verdeel en heers tactiek van de heersende politiek en de aanhangers, die het makkelijker vinden om een schuldige aan te wijzen dan om in de spiegel te kijken en de oorzaak aan pakken. Het gehakketak gaat constant over de maatregelen die de gevolgen proberen aan te pakken van de oorzaak. Het huidige systeem laat de oorzaak buiten beschouwing en profiteren van de beschuldigingen en de verdeel en heers uitkomst in het maatschappelijke debat. "Links" geeft "rechts" de schuld en vise versa, zodat de status quo van de macht behouden blijft. Er wordt geen fundamentele problemen opgelost, alleen gewezen. Die problemen blijven staan, ook al lijken ze nu ver weg. Er zullen helaas nog wat Leersumpjes en Valkenburgjes moeten gebeuren, voordat de problemen eindelijk zullen landen. Het systeem faalt en blijft falen, met wijzen los je geen problemen op en met beschuldigen nog minder. Hooguit kun je de politici op hun verantwoordelijkheid wijzen. Maar, ja. De weg van demonstreren is ook slim afgesneden.

Volrin
Volrin4 aug. 2021 - 21:25

"Ik stem voor Han. Hij heeft, waarschijnlijk door het feit dat hij historicus is, over het algemeen een heldere kijk op waar wij als mensen de mist in gaan. " Als mede-historicus heb ik een andere mening dan Han. Wat nu?

Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 7:09

Thomas Gelukkig maar, denk ik dan, dat 'ik, ik en ik' het woordje "waarschijnlijk" gebruikt en "over het algemeen" inbrengt. Over het hoofd gezien?

Fabius
Fabius5 aug. 2021 - 8:04

'Een samenleving die gebouwd is op leugens en angst.' Kunt u iets precieser zijn? Wat zijn precies de leugens en welke angsten worden er gegenereerd? 'Waar mensen worden overtuigd van de noodzaak voor bepaalde een leefwijze, waarvoor eigenlijk helemaal geen noodzaak is' Welk soort levenwijzen precies? En waarom zou daar geen noodzaak voor zijn volgens u? 'kunstmatige tweedeling' Tussen wat en wat? 'de illusie van veiligheid' Of misschien toch echte veiligheid? Zoals vacinatie tegen een bepaald virus of stoppen voor een rood licht?

Me, myself and I2
Me, myself and I25 aug. 2021 - 9:01

@Fabius ‘Een samenleving die gebouwd is op leugens en angst.’ Kunt u iets precieser zijn? Wat zijn precies de leugens en welke angsten worden er gegenereerd? Yep. Leugens over de noodzaak van vaccineren van kinderen en jonge mensen terwijl die geen risico lopen onder het mom van beschermen van ouderen waar inmiddels vaccins voor zijn zodat die geen risico lopen. De angst die wordt aangewakkerd voor de ziekte zelf, terwijl het grootste deel van de bevolking daarvan niets te vrezen heeft en de angst voor 'ongevaccineerden' ‘Waar mensen worden overtuigd van de noodzaak voor bepaalde een leefwijze, waarvoor eigenlijk helemaal geen noodzaak is’ Welk soort levenwijzen precies? En waarom zou daar geen noodzaak voor zijn volgens u? We hebben te maken met een ziekte die in eerste instantie veel slachtoffers eiste, maar waartegen nu verschillende vaccins zijn alsmede betere behandelmethoden en medicijnen als je het toch krijgt. Ga kijken op het coronadashboard hoeveel mensen er nog dood aan gaan en snapt wat ik bedoel. Dat maakt dat lockdowns en een testsamenleving inmiddels overbodig zijn geworden. Net zo min als de hele bevolking vaccineren overigens. ‘kunstmatige tweedeling’ Tussen wat en wat? Tussen mensen die bang zijn voor het virus en ongevaccineerden en diegenen die snappen wat de daadwerkelijke risico's zijn en daar een overwogen keuze maken. En voor alle duidelijkheid, in die laatste groep zitten ook de mensen die op basis van hun eigen verstandige overweging hebben besloten om zich te laten vaccineren. ‘de illusie van veiligheid’ Of misschien toch echte veiligheid? Zoals vacinatie tegen een bepaald virus of stoppen voor een rood licht? Nogmaals, ik heb niets tegen vaccinatie. Sterker nog, als we weer een beetje normaal gaan doen neem ik hem zelf misschien ook wel. Ik wordt er ook niet jonger op. Maar mijn kinderen raad ik absoluut af om te kiezen voor vaccinatie. (wat niet wegneemt dat ze de vrijheid hebben om dit wel te doen). En tot die tijd houd ik de statistieken bij en probeer ik de risico's in te schatten en bepaal op basis daarvan mijn gedrag. Ik sport onder andere meer, ben zo'n 10 kg afgevallen het afgelopen halfjaar en ik let op mijn voeding. Maar ook, ik verzeker mijn ziektekosten en mijn huis tegen brand, maar ik sluit geen reisverzekeringen af of regenverzekeringen. De meeste veiligheid verkrijg je door goed op te letten en je hersens te gebruiken.

Me, myself and I2
Me, myself and I25 aug. 2021 - 9:09

@gimli Je hebt gelijk. Onverdraagzaamheid zit natuurlijk aan beide kanten. Wat ik overigens wel positief vind is dat, ondanks dat veel specialisten in de msm en de grote social media platforms niet aan het woord komen, ze ook niet monddood kunnen worden gemaakt. Een groeiende groep mensen ontdekt dat ook de meningen die tegen de stroom in gaan gewoon te beluisteren zijn. Misschien is het ook een periode waarin meer en meer mensen de verantwoordelijkheid oppakken om zelf na te denken en te doen in plaats van achter een leider aan te lopen.

Me, myself and I2
Me, myself and I25 aug. 2021 - 10:23

@Thomas Schrijf op wat je vind. Daarvoor zijn dit soort discussieforums. Als het goed is wordt iedereen er wijzer van. Ik heb soms een mening ergens over, maar die is niet in steen gebeiteld. Als er iemand komt met betere argumenten heb ik geen probleem om van mening te veranderen. Dat heet voortschrijdend inzicht :)

Fabius
Fabius5 aug. 2021 - 11:10

@Me, myself and I 11:01 Varianten van Corona hebben inmiddels aangetoond dat ook kinderen niet veilig zijn. De tijd dat Corona 'een oude mensen ziekte' was ligt achter ons. Ik ben met u eens dat er minder mensen doodgaan aan Corona, maar wat 'het gehad hebben van de ziekte' met de gezondheid van mensen doet op langere termijn is nog steeds niet helemaal duidelijk. De berichten hierover zijn vooralsnog verontrustend. Wij weten gewoonweg nog niet alles over Corona. Daarom lijkt het mij zeer verstandig dat we heel voorzichtig zijn. Het ontstaan van varianten is een duidelijk signaal dat we nog steeds achter de ontwikkelingen aanhollen. Varianten zijn namelijk alleen succesvol als ze kansen krijgen. Die kansen vinden ze daar, waar wij het niet zo nauw nemen met de maatregelen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 aug. 2021 - 11:18

Me, myself and I 5 augustus 2021 at 11:09 [ Misschien is het ook een periode waarin meer en meer mensen de verantwoordelijkheid oppakken om zelf na te denken en te doen in plaats van achter een leider aan te lopen. ] Ja. En voor virussen biedt deze periode daardoor een buitenkans om toe te slaan. Met dank aan al die verantwoordelijke zelfdenkers die het beter denken te weten dan de experts. Of dacht je dat deze corona-sars de laatste pandemie is die we gaan meemaken?

Me, myself and I2
Me, myself and I25 aug. 2021 - 12:38

@Fabius Dat is maar wat je onder veilig verstaat. Elk kind krijgt ook waterpokken en gaat daar ook niet dood aan. Misschien dat er een enkeling problemen heeft maar in de statistieken komen ze niet voor. In het nieuws misschien wel, daarom moet je ook naar de statistieken kijken als je je niet bang wilt laten maken. En ja, we weten nog niet alles over corona. Net zoals overigens over influenza wat al een paar jaartjes bij ons is. Virologie is ook een apart vak hoor. Net zoiets als astronomie. Als je met een viroloog praat (wel eens gedaan) dan merk je natuurlijk dat deze 1000 x zoveel weet als jezelf. Logisch. Maar als je gaat doorvragen wat ze allemaal nog niet weten dan blijkt het verschil tussen een viroloog en jezelf helemaal niet zo groot. Er is namelijk veel meer onbekend dan bekend. Maar goed, voorzichtigheid geboden. Daar ben ik het mee eens. Maar tegelijkertijd ook accepteren dat mensen soms dood gaan. En ook voorzichtigheid geboden met nieuwe vaccins. Ik blijf het onzinnig vinden dan je een hele bevolking gaat inspuiten met iets nieuws terwijl maar een klein deel van die bevolking die bescherming echt nodig heeft. En wat ik vervolgens helemaal onzinnig vind is dan dat deel van de bevolking die daar voor bedankt als wappies en niet solidair af te schilderen. Maar goed, misschien denk ik heel raar. Dat is dan maar zo.

Greendutch
Greendutch4 aug. 2021 - 15:22

in een 'Samen-'lening mag men loyaliteit / solidariteit als geldende regel stellen. de reden waarom mensen zeer ernstig ziek worden daar hebben zij niet zelf voor gekozen. covid-'19 is ontstaan (hoogstwaarschijnlijk) omdat mensen de habitat van dieren in beslag nemen, net zoals eerder gebeurd dat dierlijke virussen op de mens overgingen als Merz, Sars en Aids. er zijn nu miljoenen mensen gestorven omdat een kleine menigte vindt dat ze dagelijks de hele wereld over moeten/mogen reizen en zo wordt het virus verstrooid. alle mensen die nooit reizen hebben daar geen verantwoording in en dus is het onrechtvaardig hen te onderwerpen aan je idee. aangezien volgende pandemie al aangekondigd zijn (men weet meer dan men bekend maakt zodat we ons daartegen kunnen wapenen) moet ook daarover nagedacht worden want degenen die zich alle rechten toe-eigenen dienen ook de verantwoording te nemen, onschuldigen dienen beschermd te worden.

4 Reacties
Greendutch
Greendutch4 aug. 2021 - 15:55

'samen-leving'

Sam V
Sam V4 aug. 2021 - 19:03

@ Greendutch Uw kijk op “samenleving” is ook best apart als u reizigers de schuld geeft van de pandemie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2021 - 10:39

ik ben het wel met de groen nederlander eens die pandemie was er niet geweest als men gewoon even gestopt was met dat rondvliegen de hele tijd en rutte schiphol dicht had gegooid dat was uiteindelijk beter voor de economie maar goed sommigen van u zien vliegen als een recht hele wereld gaat naar de klote maar u moet vliegen maar o wee als iemand wil roken dan zijn de rapen gaar

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2021 - 11:52

Dat mensen de habitat van dieren inpikken heeft te maken met de bevolkingsgroei. Daar doen we allemaal aan mee.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 aug. 2021 - 15:10

Gewetensbezwaarden tegen vaccinaties in kerkelijke kringen is voornamelijk gebaseerd op het werk van de activistische dominee Kerstens, de grondlegger van de SGP. De historicus De Jager heeft hier eens over opgemerkt: "Ds. Kersten en ds. H. Kieviet overhandigden het adres op 9 februari 1922 persoonlijk aan koningin Wilhelmina. Het had geen concreet resultaat; de vaccinatiedwang, die inhield dat alleen tegen pokken ingeënte kinderen de basisschool mochten bezoeken, bleef voorlopig gewoon bestaan. Bestudering van het adres is om meerdere redenen interessant, vertelt De Jager. „Het is een illustratie van het feit dat ds. Kersten de identiteit van zijn groepering en van zijn nieuwe partij, de SGP, met name zocht in de bekende drie v’s: tegen het vrouwenkiesrecht, tegen verzekeringsdwang en tegen vaccinatiedwang.” Boeiende vraag hierbij is hoe breed het verzet tegen vaccinatiedwang in zijn achterban nu werkelijk leefde. „Dat het er was, staat vast. Maar het valt niet uit te sluiten dat ds. Kersten door zijn opstelling en ageren dat verzet ook versterkt heeft. Misschien kun je zelfs stellen dat hij dit principe, voor zover hij het presenteerde als een van dé kenmerken van héél zijn kring, als het ware heeft uitgevonden.” (https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/tag:RD.nl,20180416:newsml_01625837fb4ed3aad242bdae320d5704) Gewetensvrijheid is een groot goed. Maar als dat geweten gevormd is door politieke agitatie mag je daar vraagtekens bij zetten. Opmerkelijk is ook dat de geloofsgenoten van Kersten in het buitenland geen moeite hebben met vaccinaties en in de Bijbel geen grond vinden om zich daar tegen te keren. Het aantal mensen in orthodoxe kringen dat zich wel laat vaccineren in wel steeds stijgend. Kennelijk kunnen steeds meer van hen het niet tegen hun geweten ingaan om anderen ziek te maken als dat voorkomen kan worden.

1 Reactie
GHS
GHS5 aug. 2021 - 12:16

Toen de zoon van mijn overovergrootvader ziek werd mocht er geen dokter komen. Want...... volgens de bijbel had God hem ziek gemaakt en zou God hem weer genezen. Tot mijn overovergrootmoeder met de vuist op tafel sloeg en een dokter liet komen.

wittecisnoot
wittecisnoot4 aug. 2021 - 14:58

"De dokter zegt tegen dikke mensen ook dat ze eerst maar eens moeten vermageren". Nee, dan gaat deze geest ook echt uit de fles. Bij overgewicht kom je achteraan in de rij. Evenals amateursporters die met lomp gedrag hun ledematen slopen. Kortom, bij ziekenhuisopname eerst een kort onderzoek of het vermijdbaar is, zo ja: achteraan in de rij, Verder moeten we dan ook een naar zaken zoals abortus kijken. Tenzij je verkracht bent en dus een aangifte hebt: achteraan. Laat de mensen uit die klinieken maar eerst mensen helpen die geen blaam troffen, voorbehoedsmiddelen zijn vrij verkrijgbaar. (Nee, ik ben hier geen voorstander van maar als mensen zo gaan beginnen, dan ook consequent zijn. Dus niet één groep eruit pakken).

Hallo4
Hallo44 aug. 2021 - 14:44

''Burgemeester Bill de Blasio van New York neemt geen halve maatregelen'' Dat had hij beter eerder kunnen doen. https://www.washingtonpost.com/politics/2020/04/01/new-york-mayor-bill-de-blasios-repeated-comments-downplaying-coronavirus/ Samen met zijn maat Cuomo, gouverneur van New York en hun vliegvelden waar iedereen zomaar kon doorlopen heeft hij in februari 2020 de grootste besmettingshaard in het hele land veroorzaakt. https://www.washingtonpost.com/politics/2020/04/01/new-york-mayor-bill-de-blasios-repeated-comments-downplaying-coronavirus/

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 aug. 2021 - 14:04

Nogmaals, in Nederland bestaat de grootste groep ongevaccineerden uit kinderen tot 12 jaar, dat zijn er 2.155.000. Nu gaan die meestal niet naar de kroeg of naar festivals, maar wel naar opa en oma in de verzorgings- en verpleeghuizen, winkels en scholen. Ik ben benieuwd hoe de strevers naar een zo coronavrij mogelijke samenleving met deze groep omgaan..

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 aug. 2021 - 7:56

Waarom zou je ze niet vaccineren? Kinderen worden al tegen heel wat ziektes gevaccineerd.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 aug. 2021 - 8:23

"Waarom zou je ze niet vaccineren?" Dat vraag ik me dus ook af. Momenteel heeft het beoordelingscomité van EMA de coronavaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna goedgekeurd voor gebruik bij kinderen vanaf 12 jaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 9:12

Dick Roelofsen Inderdaad die gaan niet naar de kroeg, maar binnenkort willen die wel allemaal heel graag naar school. En dat wens ik ze niet te onthouden, en ook hun leerkrachten niet. Zeker niet na de afgelopen 2 jaar. Het is uit onderzoek gebleken dat vooral jongeren het virus verspreiden en vooral daar waar zij allemaal samenkomen. Die nemen het jawel, weer mee naar huis. Ik vind het ook van de gekke dat velen alle mensen met een onderliggende aandoening waar zij in veel gevallen stervensoud ( excusez le mots) mee kunnen worden, de dood dientengevolge wel gunnen. Om nog maar niet te spreken van het nieuwe leven in aantocht. Echt onbegrijpelijk. Ik ben benieuwd of zij ingeval van kanker ook alle behandelingen weigeren. Bijvoorbeeld chemo-therapie, want dat klinkt wel heel erg eng.

tijsraman
tijsraman4 aug. 2021 - 13:33

"Naar analogie hiervan zou het logisch zijn als burgers een zoveel mogelijk coronavrije leefomgeving eisen. Altijd en overal." Dus binnenshuis een goed geventileerde leefomgeving met virusveilige ventilatiesystemen en CO2-meters om dit aan te kunnen tonen.

Roeluit1986
Roeluit19864 aug. 2021 - 13:33

De laatste twee alinea's vind ik heel belangrijk. Dit zijn de vragen waar we als maatschappij nu over moeten denken. Gelukkig gebeurt dat ook op forums zoals hier. Wat mij zorgen baart is dat in de politiek en een groot deel van de media de trein maar doordendert qua preventie. Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan de preventie van coronabesmettingen. Hoe kan dit toch? Zijn mensen het overzicht kwijtgeraakt? Bedankt voor het schrijven van dit stuk. En laten we vooral eens nadenken hoe we nu verder moeten met een blik op de lange termijn in plaats van het steeds maar indammen van het virus, dat na 1,5 jaar nog steeds niet gelukt is.

Rick Hofland
Rick Hofland4 aug. 2021 - 13:22

De vergelijking met rokers is wel treffend, maar er is toch een groot verschil. Rokers zijn verslaafd en krijgen een fysieke beloning zodra ze een peuk opsteken. Die verslaving is zo sterk dat het menig verstokt roker niet uitmaakt dat ie op tochtige hoekjes in de kou moet staan om zijn duur betaalde peuken met een schuld gevoel te kunnen roken. Een vaccinatie weigeraar heeft die euforische prikkel niet iedere keer als na een dure test een publieke ruimte binnen loopt en dan met trots zijn negatieve test mag tonen. Dus voer de druk maar flink op zoals in New York, maar ook in Dutsland en Zwitserland de plannen zijn. Ik denk dat 99% van de antivaccers binnen no-time alsnog een prikje gaat halen. (dan wel stiekem om geen gerichtsverlies te lijden)

1 Reactie
wittecisnoot
wittecisnoot4 aug. 2021 - 20:32

"Een vaccinatie weigeraar heeft die euforische prikkel niet iedere keer als na een dure test een publieke ruimte binnen loopt en dan met trots zijn negatieve test mag tonen". Waar baseer je dit op. Onderzoek of is dit jouw eigen projectie?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 13:19

Maar goed rokers leven al in die huiveringwekkende samenleving zoals je al aangaf .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 9:25

Barbecuen daarentegen mag nog steeds en doen we veelvuldig, zelfs op het binnenhof.

ton14024
ton140244 aug. 2021 - 13:19

Ja, want zelfs het streven van Rutte is van een huiveringwekkende domheid.

tempest
tempest4 aug. 2021 - 13:10

Het wordt een mix tussen Corona accepteren als risico en beperkte lockdowns. Zoveel mogelijk zal alles weer open gaan en op een gegeven moment hebben de mensen die geen vaccin willen de ziekte doorgemaakt. Net als nu zal de ziekenhuis bezetting centraal staan. Verspreiding wordt tegengegaan enkel voor zover nodig voor de ziekenhuis bezetting. Hoe dan ook zal de overige zorg te lijden blijven hebben onder de pandemie, "vol is vol" gaan ze echt niet doen, dan komen er simpelweg lockdowns. Het vertrouwen in onze overheid is wonderlijk genoeg nog steeds redelijk hoog als je dat met andere landen vergelijkt, en daardoor zal in Nederland de vaccinatie graad best hoog eindigen (in vergelijking tot Frankrijk of de VS). Maar of dat vertrouwen over 10 jaar nog zo zal zijn betwijfel is sterk, zo ontzettend veel schandelijk handelen de afgelopen jaren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 13:02

waarom niet de Chinese optie? het virus naar 0

4 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I24 aug. 2021 - 16:53

Omdat dit niet lukt, ook in China niet. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/het-virus-is-na-een-jaar-weer-terug-in-wuhan

Loebkesman
Loebkesman4 aug. 2021 - 17:12

Onmogelijk Lukt China ook niet.

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 aug. 2021 - 20:32

Als iedereen een individuele schuilkelder bouwt en het liefst ophoudt met ademhalen krijgen we het virus best wel op 0. Succes, maar ik kies in deze niet voor de Chinese optie dus. Maakbaarheid is een illusie die zoals jede Konsekwenz zum Teufel führt. De Chinezen komen daar uiteindelijk ook nog wel achter.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2021 - 10:42

nee het is juist omdat ze naar 0 willen dat alles even dicht moet als het virus weer opduikt opdat alles snel weer vrij kan zijn je hebt de keuze maandenlange softe lockdown of twee weel harde lockdown nou voor mij is die keuze zo gemaakt en voor de heilige economie is dat natuurlijk ook beter maar blijf maar aanrutten als jullie dat zo leuk vinden maar waarom moet ik daarvan meegenieten?

Duralex
Duralex4 aug. 2021 - 13:01

Volgens mij is er een vaccinatiebereidheid van tegen de 90 %, we staan nu net boven de 50%. Het aantal on (volledig)gevaccineerden wordt 4 a 5 keer kleiner. Medisch is er nu al niet een issue dat de samenleving ontwricht of zelfs verscheurd. Laten we dat ook vooral niet gaan creëren. De samenleving vooral lekker samen laten leven. Vaart maken met vaccineren voor wie wil en dan gaat het misschien prima lukken. En zit het tegen, dan een nieuw plan maken. Plan B wordt dan wat mij betreft testen voor iedereen, twee keer per dag antigeen om verspreiding tegen te gaan. Ik doe sowieso niet mee met een duaal model, gevaccineerd versus ongevaccineerd. Dan maar niet. Ben dan ook niet meer van plan nog langer netto betaler te zijn voor iedereen die zich privileges toeeigent op basis van een prik. Vergeet het maar, differentieren is ook echt zonder mijn bijdrage aan de schatkist. En dan doe ik uiteraard ook geen aanspraak op fooitjes vd staat en betaal met liefde mijn zorg en onderwijs voor mijn kinderen zelf. Maaar zover is het nog niet. Solidariteit is een groot goed, laten we dat aan alle kanten van het vaccinatiespectrum verdedigen

2 Reacties
ton14024
ton140244 aug. 2021 - 17:31

Ik wil me best solidair opstellen, maar niet met waanzin. Met waanzin kun je niet leven.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 18:02

[Met waanzin kun je niet leven.] Tsja toch ben ik er nog - ondanks dat dit land en deze wereld de waanzin elk jaar tot grotere hoogten weten te stuwen . Dus het kan . Het is alleen niet leuk .