Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Elektronisch patiëntendossier geen groot succes

  •  
13-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
epd300.jpg
Slechts 1 miljoen patiënten geven toestemming opname gegevens in elektronisch patiëntendossier … VZVZ hoopte op acht miljoen
Het elektronisch patiëntendossier is geen groot succes. Sinds deze week bevat het één miljoen patiëntgegevens. Dat blijkt uit cijfers van VZVZ, de vereniging die het EPD landelijk invoert en het aantal aanmeldingen bijhoudt. VZVZ had gehoopt in 2013 acht miljoen aanmeldingen te krijgen. Dat lijken ze nu bij lange na niet te zullen halen.
Vanaf 1 januari kan iedere patiënt toestemming geven voor het gebruik van zijn of haar medische gegevens. In 2011 werd het landelijk EPD nog unaniem door de Eerste Kamer afgeschoten, vanwege zorgen over de privacyschending en de veiligheid van het ict-systeem. Die zorgen lijken patiënten nog steeds te hebben, zo blijkt uit de tegenvallende animo voor het EPD.
Tot 1 januari waren 400.000 mensen akkoord, sindsdien zijn daar 530.000 patiënten bijgekomen. Een woordvoerder van VZVZ verklaart tegenover NRC nog niet tevreden te zijn met het proces:
We hadden graag flink meer aanmeldingen gehad. Maar het eerste miljoen is het moeilijkste miljoen.
Eind vorig jaar ontstond er ophef rondom de werkwijze van private partijen. Artsen en apothekers kregen een financiële prikkel om mensen aan te moedigen toestemming te geven om opgenomen te worden in het EPD. Voor iedere patiënt die een huisarts of apotheker in het systeem zet, krijgen ze een vergoeding van zorgverzekeraars. Minister Edith Schippers besloot hierop tot wettelijke aanscherping. Dat voorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Ook oefenden zorgverzekeraars veel druk uit op medici om zich aan te sluiten bij het systeem. In de nieuwe contracten die zorgverzekeraars sluiten stond onder meer dat de ‘aansluiting op het systeem ‘in de toekomst […] niet meer vrijblijvend is’.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

paradoxical
paradoxical13 aug. 2013 - 7:55

Wat verwacht de men dan, het imago wat betreft ICT-projecten is niet bepaald vlekkeloos in Nederland. Tel daarbij op alle schandalen en corruptie: waarom zou ik als burger toestemming moeten geven mijn dossier in een fraude-gevoelig systeem te zetten wat voor bijna iedereen opvraagbaar is? Het vertrouwen in bedrijven is hier precies 0.0.

Jantje68
Jantje6813 aug. 2013 - 7:55

Dit wordt je alleen maar gevraagd als je een arts bezoekt. Je kunt je nergens aanmelden!. Als je geen arts bezocht hebt kom je ook niet in dat dossier. Dezelfde mensen die niet in dat dossier willen waren in 1980 tegen de invoering van de strippenkaart, waar ze nu weer naar terug verlangen.

lembeck
lembeck13 aug. 2013 - 7:55

Ik vind dit goed nieuws. Een piepklein stukje extra bemoeizucht voorlopig nog even uitgesteld. Min of meer.

EricWakker
EricWakker13 aug. 2013 - 7:55

Zolang de overheid haar knieën laat knikken voor commerciële belangen over die van de burgers heb ik er geen zin in.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 aug. 2013 - 7:55

Wat een waanzinnig succes! Elke (direct) marketeer weet dat je normaal maar een procent van de gevraagden mee kunt krijgen. Als je met de autoriteit van (betaalde) artsen en apotheken maar liefst 1 miljoen van de 16 miljoen mensen weet binnen te halen is dat een uitstekend resultaat, 6% respons! En het eerste miljoen is de makkelijkste, niet de moeilijkste, meneer de woordvoerder! Iedereen die zich makkelijk door de arts of apotheek laat intimideren is nu binnen, de rest laat zich echt niet zo makkelijk vangen. Ik vraag me trouwens af hoeveel kinderen er door hun ouders zijn ingeschreven en wanneer die zelf gevraagd worden of zij in dat EPD willen blijven.

1 Reactie
toshiba
toshiba13 aug. 2013 - 7:55

Nee hoor, dat ligt maar aan de wijze waarop je salesfunnel is opgebouwd.

[verwijderd]
[verwijderd]13 aug. 2013 - 7:55

Mijn vrouw en ik hebben onze toestemming met liefde en plezier gegeven. Het zal je maar gebeuren dat je 's nachts in een verkeersongeluk ver buiten je woonplaats betrokken raakt en de behandelende Eerste Hulp afdeling van een vreemd ziekenhuis niet over vitale gegevens beschikt die misschien nodig zijn om je in leven te houden. In het ergste geval ga je dan - weliswaar heel trouw aan je principes, dat wel, maar - hartstikke dood.

2 Reacties
toshiba
toshiba13 aug. 2013 - 7:55

Dat onjuiste argument steekt elke keer de kop op, maar over het algemeen is 1e hulp daar niet van afhankelijk. Werkelijk spoedeisende hulp zoals stoppen bloedingen, op gang houden van je hart etc, is niet afhankelijk van het beschikbaar zijn van je gegevens. Hooguit allergien. Maar daarvoor heb je een keurig allergie ID plaatje.

ikbenhork
ikbenhork13 aug. 2013 - 7:55

"de behandelende Eerste Hulp afdeling van een vreemd ziekenhuis niet over vitale gegevens beschikt " Als er belangrijke gegevens zijn die in geval van nood onmisbaar zijn, dan zorg ik zelf wel dat ik daar iets over bij me heb. Ik zie geen enkele reden om die gegevens in een particulier computernetwerk te laten stoppen. Ziekenhuizen zijn met heel iets anders bezig dan versleuteling en veiligheid van databases. Terecht, want ze hebben het druk genoeg en moeten mensen helpen in plaats van systemen beveiligen. Banken zijn er wel mee bezig, en toch worden er nog steeds miljoenen creditcardgegevens van hun netwerken gestolen. Het staat de laatste weken ook nog eens in alle kranten hoe makkelijk het is om gegevens van burgers van computernetwerken te halen, hoe de NSA hun gegevens ook weer aan andere instanties ter inzage geeft, en hoe het in Europa niet veel anders ligt. De prijs is nogal hoog voor iets dat je in het geval van het EPD zelf ook kunt organiseren. Verder zal de aanhouder wel winnen. Het persoonsnummer is ook ingevoerd ondanks grote tegenstand.

KoningPruts
KoningPruts13 aug. 2013 - 7:55

Wat een angst en wantrouwen, je zou maar zo moeten leven. Het EPD is een oplossing voor omslachtige en dure communicatie tussen zorgprofessionals, geen nazi middel om selecte groepen uit te roeien.

2 Reacties
Jantje68
Jantje6813 aug. 2013 - 7:55

Gelukkig dat er nog meer mensen zijn die er een reeele blijk op na houden. Dit soort complot denken is niet uit te roeien en helaas laat de politiek zich ier te veel door beinvloeden. Daarom mogen we ook weer met potlood stemmen. Al eens nagedacht hoeveel werk het is om bij duizende stembureaus via zenders de stemcomputers de uitslag substantieel te beinvloeden? Er zijn eenvoudigere middelen om rijk te worden.

Florian2
Florian213 aug. 2013 - 7:55

De overheid heeft al vele malen aangetoond niet goed met IT projecten te kunnen omgaan. De identiteitsfraude waar veel mensen mee te maken hebben gekregen door problemen met de DigiD website zijn zeer ernstig en zeker geen paranoia illusie! Het is dan ook eerder common sense dan paranoia door niet aan dit soort zaken te willen deelnemen.

DBC123
DBC12313 aug. 2013 - 7:55

Prima ontwikkeling..... de data van burgers is immers 95 miljard waard..

1 Reactie
bEngel2
bEngel213 aug. 2013 - 7:55

Prima, dan krijg je mij alleen in een EPD wanneer ik daarvoor eerst €5.500 betaald krijg.