© cc-foto: 7CO
Bestuurders van elektrische auto’s veroorzaken veel vaker ongevallen met letsel dan die van fossiele auto's. Dat ligt niet alleen aan de bestuurders maar ook aan het ontwerp van de auto's. De motoren reageren zo snel en krachtig dat bestuurders vaak de controle over de auto verliezen. Het aantal ongelukken ligt daardoor 50 procent hoger dan gebruikelijk.
Het AD bericht over cijfers die de Duitse verzekeringsmaatschappij AXA openbaart:
,,Hoe krachtiger het voertuig, des te vaker de bestuurders schade toebrengen aan hun eigen voertuig of die van iemand anders”, zo vat Michael Pfäffli, hoofd ongevallenonderzoek en -preventie bij AXA het samen. De ongevalsdeskundige vermoedt dat de belangrijkste reden bij elektrische auto’s hun acceleratievermogen is. Vooral het enorme koppel dat direct voorhanden is wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt, levert herhaaldelijk gevaarlijke situaties op. ,,Er kan een ongewenste acceleratie optreden, die de bestuurder niet meer onder controle heeft”, aldus Pfäffli.
Uit de cijfers blijkt dat er een directe relatie is tussen het vermogen dat de industrie aan een auto toekent en de kans op ongelukken. Hoe meer vermogen, hoe meer mensen daar slachtoffer van worden.
cc-foto: 7CO
Dus het gaat eigenlijk niet over elektrische aandrijving maar over acceleratievermogen. Het risico hiervan zou op evenredige wijze door de verzekeraars in de premie verrekend kunnen worden. Probleem opgelost. De enige reden waarom ze dit niet zouden doen, is dat het in de eerste plaats hun eigen wagenpark zou treffen.
En daarom onmiddellijk de volledige wegenbelasting heffen al naar gelang het gewicht van deze bakken. Waarom mag een elektrische auto van 1800 kg wél gratis het asfalt doen slijten en mijn niet-elektrische auto van 1200 kg niet? Krankzinnig is nog maar zwak uitgedrukt…
@spelregeltoerist Als we willen dat Shell bijdraagt aan een reductie van de co2 uitstoot met 40% kunt u en alle anderen niet doorgaan met gewoon benzine tanken.
Zou het ook kunnen komen doordat elektrische auto’s relatief veel gereden worden door leaserijders vanwege de hogere aanschafprijs maar lagere bijtelling? En bij een lease auto is de drempel veel lager en vaak verplicht om schades door te geven.
Ik denk dat de gedachtengang wel klopt dat het vooral aan het hoge motorvermogen en het koppel ligt. Dat koppel is bovendien ook al bij lage toerentallen beschikbaar. Het is heel anders als je daarbij het gas ver intrapt dan bij een oude diesel. Er zijn ook veel gevallen bekend dat iemand zijn nieuwe Ferrari oid al na een paar km omgekeerd in de vangrail parkeerde. Het is jammer dat de electrische auto met Tesla begon, je kunt ook normale kopen. Maar ook die hebben relatief veel vermogen. Een e2008 bijvoorbeeld 100kW en dat veel voor een beschaafd autootje. Er zit echter in de meeste een driestandenknopje. De e2008 regel je dan virtueel terug naar 80 of 60kW en dan rij je rustiger en verder op de lading van je batterij. Het is even wennen. Oook met die stilte. Mogelijk ze voorzien van een luidspreker waar dan echte autogeluiden uit komen. Kun je zelf kiezen tussen vroemvroemgeluiden of stampestampdiesel of paardengehinnik met hoevengekletter.
Niet alleen veroorzaken de bestuurders van electrische auto's meer ongelukken; zij rijden ook in auto's die - op zijn zachts gezegd - heel slecht zijn voor het milieu in hun productie-proces.
Volgens verzekeraar AXA rijden bestuurders van elektrische auto’s veel vaker schade. Volgens verzekeraar Allianz is dat niet het geval. Wel zijn de schades duurder. https://www.gelderlander.nl/auto/schade-aan-elektrische-auto-of-hybride-veel-duurder-dan-bij-benzine-of-dieselauto~ad4c068e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F Lijkt me dat er meer onderzoek nodig is.
Electrisch rijden is nogal kostbaar. Zo'n auto kost al snel een ton. Dus is degene achter het stuur ook rijk. En rijk zijn is echt vreselijk. Weg net de rijken. Niemand wil dus rijk zijn, maar haast iedereen wil het wél worden.
@bouwman Al gauw een ton? Waar baseer je dat op? Inmiddels zijn er elektrische auto’s in alle prijsklassen. Vanaf 20.000 euro voor een nieuwe.
Denk dat dit ook gevolgen heeft voor de verzekeringspremie, die, behalve van gewicht en aanschafprijs, ook uitgaat van het risico. Elektrisch rijden wordt ook al minder aantrekkelijk door de hoge stroomprijzen. Vanaf 2026 moet er dan ook nog wegenbelasting voor worden betaald. Maar goed, allemaal theorie, voor de gemiddelde automobilist is een ev erg duur.
Sommige maatschappijen rekenen ook een hogere premie voor rode of zwarte auto’s. Komt ook uit hun statistieken
Het is een tendentieus bericht. De titel zou moeten zijn dat bestuurders in voertuigen met veel vermogen meer ongelukken veroorzaken. Niet het voertuig zelf of de brandstof is het probleem. Het maakt niet uit welk type brandstof. Zie bijvoorbeeld de ongelukken die regelmatig in het nieuws komen met hele dure auto's van een paar ton. Het probleem wordt veroorzaakt door bestuurders die niet kunnen omgaan met het vermogen en de acceleratiesnelheid van bepaalde auto's.
« Het probleem wordt veroorzaakt door bestuurders die niet kunnen omgaan met het vermogen en de acceleratiesnelheid van bepaalde auto's.« ……Exact , en vooral die denken dat ze dat wel kunnen.
Elektrische auto's zijn daarnaast zwaarder. Als je eronder komt, is de overlevingskans kleiner. Dit bedacht ik me laatst. Wel iets om mee te nemen.
Zou het werkelijk. 2500 kilo is dodelijk maar 1500 kilo is nog wel te overleven?
@Joost ---------------------- Ja. Meer overlevingskans, al hangt het altijd af over welk deel van een lichaam de auto rijdt. Een vrachtwagen eroverheen geeft nog minder overlevingskansen. Kwestie van statistiek. En nee, ik ben geen ervaringsdeskundige.
wat accelleratie, ze rijden ook gewoon te hard en je hoort ze niet aankomen: het zijn potentiële stille moordenaars van fietsers en voetgangers
Dus ook maar verbieden? Allemaal terug naar paard en wagen; oh nee, co2...
electrische auto's veroorzaken net zoveel fijnstof als gewone auto's door de banden e.d.
Ik snap nooit waarom die elektrische veelal zo groot zijn. Als je voor t milieu gaat dan kun je toch beter in n kleine auto rijden?
@JoepJos - dat is ook niet zo: er zijn al goede kleine elektrische auto's, zoals de Renault Zoe en de Fiat 500. Die ontwikkeling gaat heel snel.
@middenman: ik zeg dan ook ‘veelal’ en niet ‘altijd’. Het gros van de elektrische auto is nog altijd groot.
Beste reageerders, het antwoord is simpel: waar een kleine Daihatsu Cuore 1000 km op een tank doet doet een fiat 500 (net iets groter) er misschien 250. Accu’s zijn nu eenmaal veel minder energiedicht dan benzine. Bovendien heeft een kleine auto vaak geen plaats voor de electronica van een groot vermogen (DC-DC) snellader. Dit betekent dat als je een auto wilt hebben met een redelijke range (500 km) je een wat grotere moet hebben. Rijden de meeste mensen elke dag 500+? Nee, maar wel regelmatig. Zo rij ik regelmatig van Den Haag naar Drenthe voor familiebezoek en een auto is dan heel handig, zeker gezien het beperkte OV daar.
Het grootste gevaar van elektrische auto's is dat het ons volledig afhankelijk gaat maken van China qua materialen die nodig zijn voor de batterijen. Misschien niet zo handig, met gas hebben we nu ook een issue met een autocratisch regime. Ik zou nog eens serieus naar waterstof gaan kijken. Ironisch is de huidige dip in elektrisch rijden, nu de brandstof (stroom via gas) duurder is dan benzine.
NRC heeft dit Telegraaf bericht inmiddels al weer succesje-debunked vanwege grotendeels onwaar. Reactie redactie: Dat betreft een ander onderwerp https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/31/factcheck-stekkerrijders-zijn-duurder-uit-dan-benzinerijders-a4140366
(Bewerkt door redactie)Waterstof kun je niet delven, dat moet je maken. Dat gaat nu nog uit aardgas, en soms uit elektrolyse. Het maken van waterstof kost simpelweg te veel energie, en is dus geen tijdelijke oplossing. Dan hebben we twee keer zo veel windmolens, zonnecellen en andere duurzame energiebronnen nodig.
“Ironisch is de huidige dip in elektrisch rijden”. Dit bewijst maar weer eens dat mensen met een elektrische auto niet zo begaan zijn met milieu maar meer met eigen portemonnee.
De Europese autofabrikanten zijn in een razend tempo hun productie naar Europa aan het overbrengen. Daarnaast zijn ze accutechnologie aan het ontwikkelen waarmee ze binnen afzienbare tijd ook niet meer afhankelijk zijn van grondstoffen uit China. Ik rij elektrisch en zou nooit meer anders willen. Het is ook absoluut goedkoper.
@JoepJos, inderdaad met eigen panelen kom je een heel eind. Wacht maar tot de winter als die net genoeg stroom leveren voor je tv en koelkast, en de extra vraag naar gas de stroomprijzen nog wat opjaagt.
Als we volledig afhankelijk worden van China is dat door het gebrek aan innovatie en verkeerde investeringen in Europa. Er is een sterke lobby van op fossiele technieken gebaseerde industrie die helaas veel invloed heeft op politieke besluitvorming. Dit remt de innovatie te veel af waardoor we achterop raken ten opzichte van China. De grondstoffen die we voor accu's, zonnepanelen en windmolens nodig hebben, zijn met het juiste ontwerp allemaal te recyclen. Zodra die materialen eenmaal binnen de Europese economische zone zijn, zouden we ze niet meer uit China hoeven te importeren. Daar heb je wel het juiste beleid voor nodig en dat wordt in ernstige mate gehinderd door de lobby voor belangen van met name fossiele ondernemingen.
@Middenman, ah mooi. Elektrisch en/of waterstof zijn ook de toekomst. Ik weet niet of het voor iedereen 'absoluut goedkoper' is. Ik rijd zo weinig, maar heb wel een eigen auto nodig. Tweedehands benzine wagen lijkt vooralsnog voor mij een stuk voordeliger. Kijk wel weer hoe de situatie is als deze echt niet meer vooruit wil ;-)