Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ekoplaza doet palmolie in de ban. Een beetje dan

  •  
10-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
orangoetan
Wie een huismerkproduct van Ekoplaza koopt, hoeft niet langer bang te zijn dat er palmolie in zit. Door de palmolie te vervangen door alternatieven komt de supermarktketen tegemoet aan klachten van consumenten.
Het gebruik van palmolie is omstreden. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt veel tropisch regenwoud gekapt. In Indonesië is zo al een kwart van het regenwoud verdwenen. Dat is niet alleen rampzalig voor bedreigde dieren als de orang-oetan en de Sumatraanse tijger, ook de oorspronkelijke bewoners worden bij de aanleg van plantages van hun land verdreven. De arbeidsomstandigheden op de plantages zijn bovendien om te huilen: werknemers krijgen slecht betaald en moeten in veel gevallen zonder bescherming met bestrijdingsmiddelen werken.
Niet helemaal stoppen met palmolie Dat Ekoplaza de palmolie uit zijn driehonderd huismerkproducten heeft gehaald, betekent niet dat de supermarktketen de grondstof volledig in de ban doet. In sommige producten die niet onder het Ekoplaza-huismerk vallen, zit nog steeds palmolie. Wel kiest de supermarkt in die gevallen voor biologische, gecertificeerde palmolie, schrijft Trouw. De supermarkt legt in de krant uit dat het na onderzoek tot de conclusie kwam dat het onverstandig is om volledig te stoppen met palmolie.
"Palmolie heeft een hoge opbrengst per hectare en voor de teelt zijn relatief weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. Ook heeft de oliepalm weinig water nodig. Geen andere plantaardige olie scoort op deze milieuaspecten beter dan palmolie, schrijft Ekoplaza. Als alle gebruikte palmolie vervangen moet worden door andere plantaardige olieën, is voor dezelfde productie veel meer landbouwgrond nodig. Ontbossing zou dus niet zomaar stoppen."
Biobrandstof Behalve in voedingswaren wordt palmolie ook gebruikt als biobrandstof. Ook daar is veel kritiek op. Tegenstanders vinden het verkeerd dat een voedingsproduct als brandstof wordt gebruikt. Daar komt bij dat biobrandstoffen uit voedselgewassen meer CO2 de lucht in blazen dan de diesel die ze moeten vervangen. Om die reden heeft de Europese Unie besloten om het gebruik van palmolie als brandstof aan banden te leggen. Vanaf 2023 moet het gebruik van palmolie omlaag. In 2030 mag er helemaal geen palmolie meer worden bijgemengd.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.