Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

EK Atletiek juist goedkoper dan verwacht

  •  
05-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Rasoptimist wethouder Van der Burg heeft nog een lange weg te gaan'
‘EK Atletiek kost 1,5 miljoen meer dan verwacht’, zo kopte het Parool dinsdag. Ik kan me zo voorstellen dat de lezers van deze krant een zucht van ergernis niet konden onderdrukken: een project van de gemeente dat wéér duurder wordt. Nu is zo’n ergernis soms terecht, maar in dit geval klopt het niet helemaal. Het EK Atletiek wordt theoretisch namelijk helemaal niet duurder, maar zelfs ietsje goedkoper. Toch komt de gemeente er financieel niet zo goed vanaf. Hoe zit het nu precies?
Vorig jaar september stemde de gemeenteraad in met het organiseren van het EK Atletiek in 2016. GroenLinks is voorstander van dit evenement; niet alleen omdat er talloze toeristen en sportliefhebbers op dit topsportevenement zullen afkomen, maar ook omdat er flink geïnvesteerd zal worden in de amateursport. Het Rijk bekostigt een groot deel van de organisatie (totale kosten 19 miljoen euro), maar ook wordt er een deel door Amsterdam betaald: in elk geval 4 miljoen euro. Daarnaast is er nog een gat van 2 miljoen, dat eigenlijk opgevuld zou worden door een bijdrage van de provincie Noord-Holland, het ministerie van VWS en de NOS vanwege de uitzendrechten. In het uiterste geval zou onze stad die 2 miljoen betalen, en daarom was in de Amsterdamse begroting al rekening gehouden met totale kosten van 6 miljoen euro. Dit bedrag was echter nadrukkelijk bedoeld als laatste redmiddel.
Deze week werd bekend dat de provincie Noord-Holland 150.000 euro in haar begroting heeft gevonden voor het EK. De wethouder Sport, Eric van der Burg, kon zijn geluk niet op: 150.000 euro, wat een bedrag! Diverse partijen in de gemeenteraad, waaronder GroenLinks, delen die vreugde van de wethouder echter niet. Inderdaad worden nu de kosten van Amsterdam niet 6 maar 5,85 miljoen euro, maar tegelijkertijd hebben we in september vorig jaar de wethouder de opdracht meegegeven om er maximaal 4 miljoen euro van te maken.
De wethouder heeft dus nog een lange weg te gaan. De jubelstemming die hij ook gister in de commissie Sport weer ten toon spreidde kan hij beter bewaren voor het moment waarop blijkt dat de Amsterdamse achtervangregeling van 2 miljoen euro niet nodig blijkt te zijn.
GroenLinks waarschuwde tegelijkertijd de wethouder vorig jaar al dat andere partijen niet zo happig zullen zijn om hun portemonnee te trekken als Amsterdam het gat uiteindelijk toch wel opvult. Van der Burg is echter van nature een rasoptimist en blijft hoop houden. Nu zal ik de eerste zijn die hem feliciteert als het hem inderdaad lukt, maar tot die tijd is het verstandiger om realistisch te zijn om zo teleurstelling bij raadsleden en ergernis bij de Amsterdammer te voorkomen.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Evelien van Roemburg. Volg Evelien ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

kalmpjes
kalmpjes5 jul. 2012 - 12:37

Als de bedoeling was dat je initieel 4 miljoen bij zou dragen en je uiteindelijk toch voor de maximale 5.85 miljoen op moet draaien ben je inderdaad een stuk duurder uit; 1.85 miljoen. Het enige wat hier niet helemaal klopt is de berekening van het Parool ;)