Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eindredacteur Sinterklaasjournaal dreigt met wegsturen Dieuwertje

  •  
05-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
498 keer bekeken
  •  
diew_300.jpg

Kritiek op blackface taboe voor man achter de schermen: "Ik kan mijn blik niet veranderen"

In een interview met het AD dreigt de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal Ajé Boschhuizen (53) dat de populaire presentatrice Dieuwertje Blok mogelijk moet vertrekken omdat ze zich heeft uitgesproken tegen het gebruik van blackface bij het vormgeven van Zwarte Piet.
Het lijkt een cliffhanger uit het Sinterklaasjournaal zelf, net nu de laatste aflevering voorbij is en er geen enkele nieuwe verandering is doorgevoerd, dreigt de eindredacteur en bedenker van het programma dat Dieuwertje voor volgend seizoen mogelijk het veld moet ruimen.
In een interview met het AD haalt hij fel uit naar criticasters van de omstreden traditie, zoals bijvoorbeeld ‘hoofdpiet’ Erik van Muiswinkel die stelde dat het Sinterklaasjournaal in 2006 had moeten vasthouden aan regenboogpieten. Boschhuizen zet de kritische cabaretier weg als lid van “een klein, kringetje blanke intellectuelen” dat op 200 meter afstand van de Westergasfabriek woont, waar het studiocomplex van Pauw en De Wereld Draait Door is gevestigd. “Ik ben er voor het grote publiek,” verklaart de eindredacteur over zichzelf en als verkalring waarom hij vast wil houden aan de kwetsende blackface-figuur. Het AD, dat een militante pro-blackface positie inneemt in het debat, wil weten of Dieuwertje Blok die in november bekende dat ze wel klaar is met de traditionele blackface figuur omdat die niet meer van deze tijd is, eigenlijk nog wel kan aanblijven. Boschhuizen:
Dat is een goede vraag. Dat weet ik nog niet. Daar moeten we het, als alle drukte voorbij is, nog maar eens uitgebreid over hebben.” Zinspeelt u op een vertrek? Een Sinterklaasjournaal zonder Dieuwertje, dat bestaat toch niet? “Jawel hoor. Het Sinterklaasjournaal bestaat dan nog steeds.
Op de vraag of Boschhuizen of hij Zwarte Piet zelf racistisch vindt antwoordt hij dat hij daar al tientallen jaren met Amerikaanse collega’s die dat stellen over discussieert.
Ik kan er niks aan doen dat ik hun blik niet heb. Ik kan mezelf niet loskoppelen van deze traditie en die bekijken zoals zij.
Overigens is het niet aan Boschhuizen om te bepalen wie het toonaangevende Sinterklaasjournaal presenteert. Dat wordt beslist door de NTR-top. Zij beslissen ook wie de eindredacteur is. Nu Boschhuizen zo duidelijk aangeeft dat hij niet in staat is van mening te veranderen wordt het misschien tijd te zoeken naar iemand die de vooruitgang niet in de weg staat. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.