Joop

Eindhovense studente die 'fuck the police' riep al dagenlang in de cel

  •    •  
18-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1660 keer bekeken
  •  
ANP-442240713

Een studente van de TU Eindhoven wordt al sinds dinsdag vastgehouden omdat ze tijdens een demonstratie “Fuck the police” heeft geroepen. Dat meldt de advocaat van de studente, Willem Jebbink, in een persbericht. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan ‘een strafbare belediging van de politie. 

De vrouw werd dinsdagmiddag gearresteerd tijdens een studentendemonstratie op het universiteitsterrein. De studenten protesteerden tegen de aanwezigheid van het milieuvervuilende Shell op de carrièrebeurs. 

Volgens advocaat Jebbink, is de opsluiting in strijd met de vrijheid van meningsuiting: ‘In 2015 is de man die “fuck de Koning” riep, niet vervolgd. Het OM erkende toen na veel maatschappelijke ophef dat hij ten onrechte als verdachte was aangemerkt. “Fuck de Koning” valt onder de vrijheid van meningsuiting, vond ook het OM. Het is van de gekke dat je dit dus wel tegen de koning mag zeggen, maar kennelijk niet tegen de politie. “Fuck the police” betekent “weg met de politie”, en dat mag iedereen vinden. Het is geen parlementaire taal, maar zeker geen aantastasting van de eer en goede naam van de politie. Deze arrestatie verwacht je in het Rusland van nu, niet in onze democratische samenleving.’

De advocaat heeft er donderdag bij de rechter-commissaris in Den Bosch op aangedrongen de zaak met spoed te beoordelen, maar die heeft laten weten dat niet te kunnen doen, ‘omdat het OM de rechter geen stukken van de zaak verstrekt’, aldus Jebbink.

Foto ter illustratie, niet de aangehouden studente

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert19 mrt. 2022 - 13:51

Kan een aangeklaagde zich beroepen op een door de andere partij volstrekt verkeerd begrijpen van de uitlating die zij deed in een hoogst emotionele bui? Ware ik die studente, dan zou ik een geloofwaardige alternatieve uitleg van die drie woorden bieden. Ik zou grootmoedig erkennen dit en niets anders geroepen te hebben; en tegelijk openhartig vertellen dat ik alleen maar krachtig wilde getuigen van mijn hartgrondige hekel aan de popgroep The Police (Sting, Andy Summers, en Stewart Copeland). Tenslotte zou ik onder tranen eraan toevoegen dat ik niets dan sympathie koester voor onze politie, die altijd zo waakzaam en dienstbaar is. Origineel waar, heus! Kan de tegenpartij eigenlijk bewijzen dat alleen haar interpretatie de juiste kan zijn?

FredD2
FredD219 mrt. 2022 - 6:33

Hahahaha, even mijn woke pet opdoen. Het is niet alleen een belediging van een ambtenaar in functie (in dit geval heleboel ambtenaren) het is ook nog eens aanzetten tot sexueel overschrijdend gedrag en we weten allemaal hoe vreselijk dat is. Het wordt tijd dat mensen een keer gaan leren wat de consequenties zijn van wat ze zeggen. "Fuck the police" betekent namelijk iets heel anders dan "weg met de politie" hoor

Thuiszitter
Thuiszitter18 mrt. 2022 - 22:15

Mocht het inderdaad zo zijn dat alleen die drie woorden de reden zijn dat zij nog vast zit, heeft het OM een probleem. Kan mij niet voorstellen dat zij in bewaring komt en dus bij de rechter-commissaris moet verschijnen, en dat zij nu in vrijheid is gesteld. Ik vermoed dat er meer aan de hand is.

Nina4
Nina418 mrt. 2022 - 19:35

Fok de politie. Anderzijds mogen we niet klagen met onze dienders. Of je moet toevallig tot een minderheidsgroep horen,of klimaatactivist, of niet zo sterk zijn.

1 Reactie
MB19
MB1918 mrt. 2022 - 21:42

Tja, dat zeggen die wappies ook!

Ewout Pool
Ewout Pool18 mrt. 2022 - 18:43

1. De studente is vanochtend vrijgelaten. (Staat gewoon in de link) 2. Dit is een eenzijdige verklaring van haar advocaat. Zonder wederhoor en onafhankelijke getuigen kunnen we lastig vaststellen wat er precies speelde.

Satya
Satya18 mrt. 2022 - 18:34

Vrijheid van meningsuiting staat dus ernstig onder druk. Cancelculture in klassieke vorm, hier kunnen rechtse huilers zich beter druk om maken. De macht die gewone mensen het zwijgen oplegt. Mag het nummer fuck the police nog wel gedraaid worden? Zo'n belangrijk nummer. "But don't let it be a black and a white one 'Cause they'll slam ya down to the street top Black police showin' out for the white cop" https://youtu.be/Z7-TTWgiYL4

Jaco38
Jaco3818 mrt. 2022 - 18:21

Wat je daar verder van vindt, zolang belediging een strafbaar feit is geldt dat net zo goed voor een agent als willekeurig wie. Het OM besloot bij de uitspraak “Fuck de koning” uiteindelijk niet te vervolgen omdat de in afwezigheid van de koning gedane uitspraak beoordeeld werd als een politiek statement tegen het koningshuis. Begrijp dat de advocaat - het is dezelfde - dit nu opnieuw bepleit. Dwz intentie was niet de politie te beledigen, maar een politiek statement te maken. Context speelt een doorslaggevende rol, maar vooralsnog lijkt mij dat niet kansrijk. Het was geen demonstratie tegen de politie. De opmerking had geen doel ikv van de doelstelling van de demonstratie. En dan is het gewoon ordinair schelden en kan dat als een belediging opgevat worden. Lijkt mij trouwens onmogelijk dat zij uitsluitend voor deze belediging 3 dagen vastgezet is aangezien deze strafbepaling dat niet toelaat (art 266 sr icm 67 sv), er zal dus sprake zijn geweest van een bijkomende (zwaardere) verdenking.

1 Reactie
Rs75
Rs7518 mrt. 2022 - 19:47

Lijkt mij een prima uitleg Jaco38

r v b
r v b18 mrt. 2022 - 14:57

vertrouw nooit een agent. Er zitten veel te veel gewelddadige machtswellustelingen bij die mensen willen onderdrukken met geweld. De politie moet eens met kritiek leren omgaan.

1 Reactie
Miss Piggy
Miss Piggy18 mrt. 2022 - 18:46

Nou, nou. We wonen hier niet in Communistisch China of Rusland. Het gros van de agenten wil echt gewoon zijn/haar werk doen en er zijn voor de burger.

Uilenspiegel
Uilenspiegel18 mrt. 2022 - 14:08

Bijzonder triest dat dit mag. Bijzonder triest dat de rechter de studente niet onmiddellijk op vrije voeten stelt. Bijzondere ego's daar.

MicroWolf
MicroWolf18 mrt. 2022 - 12:23

"Deze arrestatie verwacht je in het Rusland van nu, niet in onze democratische samenleving" Wat koddig. Gaan we nu overal Rusland aan de haren bijslepen?