Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eindhovense studente die 'fuck the police' riep al dagenlang in de cel

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1737 keer bekeken
  •  
ANP-442240713

Een studente van de TU Eindhoven wordt al sinds dinsdag vastgehouden omdat ze tijdens een demonstratie “Fuck the police” heeft geroepen. Dat meldt de advocaat van de studente, Willem Jebbink, in een persbericht. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan ‘een strafbare belediging van de politie. 

De vrouw werd dinsdagmiddag gearresteerd tijdens een studentendemonstratie op het universiteitsterrein. De studenten protesteerden tegen de aanwezigheid van het milieuvervuilende Shell op de carrièrebeurs. 

Volgens advocaat Jebbink, is de opsluiting in strijd met de vrijheid van meningsuiting: ‘In 2015 is de man die “fuck de Koning” riep, niet vervolgd. Het OM erkende toen na veel maatschappelijke ophef dat hij ten onrechte als verdachte was aangemerkt. “Fuck de Koning” valt onder de vrijheid van meningsuiting, vond ook het OM. Het is van de gekke dat je dit dus wel tegen de koning mag zeggen, maar kennelijk niet tegen de politie. “Fuck the police” betekent “weg met de politie”, en dat mag iedereen vinden. Het is geen parlementaire taal, maar zeker geen aantastasting van de eer en goede naam van de politie. Deze arrestatie verwacht je in het Rusland van nu, niet in onze democratische samenleving.’

De advocaat heeft er donderdag bij de rechter-commissaris in Den Bosch op aangedrongen de zaak met spoed te beoordelen, maar die heeft laten weten dat niet te kunnen doen, ‘omdat het OM de rechter geen stukken van de zaak verstrekt’, aldus Jebbink.

Foto ter illustratie, niet de aangehouden studente

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.