© DEN HAAG - Mark Rutte (VVD) arriveert voor het voortgangsgesprek met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees over de kabinetsformatie. ANP BART MAAT
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik ben van bouwjaar 1950. Vanaf m’n 18e begon ik politiek bewust te worden en volgde ik de politiek. Vanaf Fortuyn, Wilders is het echte gedonder begonnen in de politiek met een climax van laatste 10 jaar naar nu met een hele trits aan beschamende gebeurtenissen.
@Merel: Fortuyn en Wilders zijn vooral een symptoom van het probleem dat onder Paars steeds prominenter in de samenleving speelde. Een steeds grotere groep burgers voelde zich in de eigen wijk of stad niet meer thuis en verloor het vertrouwen in de politiek die het probleem ontkende.
De morele aftakeling van de politiek de afgelopen tien jaar: ‘De waarheid is in de politiek geen uitgangspunt meer, maar een optie.’ Als een volleerd politiek vakman overziet Rutte altijd alle opties. En grijpt hij telkens naar de optie die hem het beste uitkomt.
Rutte en Kaag hebben op verschillende manieren leren onderhandelen. Rutte is als MP gewend om de zaken via powerplay naar zijn hand te zetten. Kaag heeft als diplomaat van een klein landje heel anders leren onderhandelen. Ik ben benieuwd in hoeverre deze verschillen bijdragen aan de enorme duur van de onderhandelingen. Weigert Kaag te buigen voor een Rutte die niet wil onderhandelen op argumenten omdat hij gewend is zijn zin door te drukken?
Dan snap je niet hoe de verhoudingen in Nederland liggen. De MP is niet de baas van andere ministers maar voorzitter van de ministerraad. Hij kan ook niet zoals een president ministers ontslaan. Dus welke power heeft hij om powerplay toe te passen?
@Jozias. Ik denk dat jij het niet begrijpt. Waarom heet het ' kabinet Rutte' als hij niets te vertellen heeft? Waarom kan er dan niet welke andere VVDer ook de onderhandelingen voeren en premierskandidaat zijn?
En dat ontslaan , dat doet de Koning. Op voordracht van de premier. Wat dacht je van het ontslag door Rutte van Mona Keizer?
@vd bemt “De minister-president, ook wel premier genoemd, is voorzitter van de ministerraad. In die functie coördineert de premier het regeringsbeleid. De minister-president is ook de minister van Algemene Zaken. De minister-president heeft als 'primus inter pares' (Eerste onder gelijken) geen extra bevoegdheden of een groter stemgewicht in de ministerraad, maar heeft wel een sturende rol. Zo kan de minister-president onderwerpen zelfstandig op de agenda van de ministerraad zetten en ook in Europa, als lid van de Europese Raad, een belangrijkere rol spelen dan bijvoorbeeld de minister van Buitenlandse Zaken. De premier is met dit alles het 'gezicht' van de regering.“ Bron: Www.parlement.com
@vdbemt Het ontslag van een minister vraagt de instemming van de voltallige ministerraad. Maar mona keijzer was geen minister maar staatssecretaris. Daar voor gelden andere regels. Dat ontslag is ook niet eenzijdig doorzeurde bepaald maar in overeenstemming met alle Vice premiers. Dus alle coalitie partijen. En logisch aangezien de regering met 1 mond dient te spreken. Het ontslag van keijzer is dus op meerdere gronden geen goed tegenargument tegen de stelling dat de MP niet zomaar ministers kan ontslaan.
@Jozias, hoe zit het dan met betrekking tot de “functie elders”? Over powerplay gesproken.
@ Jozias Jouw manier van discussiëren illustreert is exact wat JoostdeV beweert. Net zoals Rutte ben je niet in staat een gesprek te voeren op basis van argumenten. De bewering was dat Rutte niet anders wil dan zijn zin doordrukken. Jij brengt zoals je vaak doet de discussie terug naar geneuzel over procedures. En dan beweer dat een MP geen absolute macht heeft. Je hebt dus de kern van de discussie vervangen door iets anders. Terwijl de bewering was dat Rutte geen gesprek voert op basis van argumenten. Ik vind dat laf. Net zoals het gedrag van Rutte laf is. Het is rommelen en ritselen. Typisch de rechtse stijl. Het is ook schadelijk, mensen ervaren dat ze op een achterbakse manier genaaid worden. Dat is wat de manier van onderhandelen van Rutte oproept. Kennelijk met jouw volledige instemming, je doet zelf exact hetzelfde.
@Jozias. Ik zeg nergens dat de premier 'zomaar ministers kan ontslaan'. Sterker nog, ik zeg dat dat uiteindelijk aan de koning is. Maar jij wil maar blijven voorhouden dat Rutte niet 'de baas' is van de regering, niet eindverantwoordelijk voor het beleid en niet in kan grijpen op de samenstelling. Dat is lulkoek.
@vdbemt Nee, in Nederland is het ook zo dat de MP staatsrechtelijk niet 'de baas' is van de regering. Dat is meer het Amerikaanse systeem waar de president ministers kan ontslaan en op alle onderwerpen eindverantwoordelijk is. Je kunt wel heel hard roepen dat het niet zo is maar kom dan met een stukje staatsrecht waaruit dat blijkt. @Libertain, Aangeven dat Omtzigt wat hem betreft Minister kan worden in het komende kabinet is 'powerplay' ?
@ Jozias Jij schrijft: Aangeven dat Omtzigt wat hem betreft Minister kan worden in het komende kabinet is ‘powerplay’ ? Inderdaad daarmee gaf hij aan dat hij bepaald welke politici uit een andere partij minister morgen worden. Dat is nou exact wat hem werd verweten naar aanleiding van die uitspraak. Maar dat gaat natuurlijk aan jou voorbij. Er zijn geen regels dus dan wordt het voor jou moeilijk in te schatten of iets goed of fout is of dom of slim.
@daan In een regeringsploeg bij een coalitie tussen partijen is het heel normaal om met elkaar te spreken over de invulling daarvan. Ik zou niet weten waarom dit kabinet daarvan zou moeten afwijken. Daarnaast is er nog een tweede reden om dit vroegtijdig in de informatie te bespreken. Omtzigt had bijna net zoveel stemmen als de nr 1 van het cda. Er is daar een bloedige machtsstrijd gevoerd. Wat doet dat voor de stabiliteit van het cda als coalitie partner en commitment aan het regeerakkoord. Het zou vreselijk naïef zijn om dat niet te bespreken met het oog op een toekomstige stabiele regering.
Ik vind het een beschamende vertoning. Oké, ik ben bevooroordeeld, want ik heb sowieso weinig tot geen vertrouwen in deze figuren van VVD, D66 en CDA. Volgens mij spelen de gemeenteraadsverkiezingen van maart ook een rol bij deze opzettelijke traagheid. En nu hebben ze het er ook nog over dat Hugo de Jonge mag aanblijven. Schandelijke incompetentie belonen met nog vier jaar prutsen? Hou op, schei uit, ga weg!
Nieuwe verkiezingen, maar dan met een kiesdrempel. Kijk naar onze Oosterburen: binnen 2 maanden nieuwe kabinet.
Ander voorstel: 2 of 3 stemrondes. 1e zoals nu, bepaalt samenstelling van de tweede kamer. 2e ronde alleen de 4 grootste partijen (als bepaald in de 1e ronde), voor het mandaat om een regering te mogen vormen. 3e ronde met de 2 grootste partijen (als uit ronde 2) alleen als er geen absolute meerderheid was bij de 2e ronde. Funest is nu dat met een relatieve meerderheid (meer dan andere partijen, maar ver van een absolute meerderheid) 1 partij het voortouw kan nemen ondanks dat het overgrote deel van NL die partij niet wil, en ook dingen eindeloos kan laten slepen (zie: nu). Met extra rondes heb je iig de mogelijkheid dat het land een meerderheid krijgt die in de zelfde richting gaat als de mensen ipv wat er nu gebeurt. Is iets omslachtig maar er zijn reeds jurisdicties in de wereld waar dit zo wordt gedaan en het is veel eerlijker, terwijl we hiermee wel de pluraliteit in de TK kunnen behouden (wat mij persoonlijk veel waard is).
We kunnen allemaal wel weer gaan lopen wijzen naar partijen of een partij waar we niets mee hebben, maar het grote probleem hier is dat door het uitsluiten van nagenoeg alle andere partijen er geen alternatief is en dat de onderhandelaars dat dondersgoed weten. Het is geen combinatie van echte vrienden zeg maar, maar meer een “moetje”. Ik zie ook liever bepaalde partijen of personen niet in een regering, maar het zou niet verkeerd zijn als onderhandelaars zouden rekening moeten houden met dat hun partij kon worden ingewisseld voor bijvoorbeeld PvdA/GL of PVV/JA21 of zelfs SP/PVV. Om diverse redenen zijn dit geen alternatieven en dat is uit het oogpunt van democratie niet goed. Kaag weet dondersgoed dat Rutte een bloedhekel heeft aan Wilders en Segers weet dondersgoed dat het CDA en de VVD niet een links blok willen. Dat maakt hun positie sterk bij het poneren van hun eisen. Verder weet Rutte dondersgoed dat zonder de VVD er helemaal geen meerderheid is voor een kabinet omdat de 2e en 3e partij van ons land op zo ongeveer elk onderwerp elkaars tegenpolen zijn. Door het al dan niet met opzet laten lekken van het concept is er dan ook nog eens intern bij de twee rechtse partijen een flinke binnenbrand ontstaan. Dat maakt het onderhandelen ook al niet zo eenvoudig. Of dit proces uiteindelijk wel of niet succesvol wordt afgerond weet ik niet, maar duidelijk is dat het zo niet verder kan. Bij de volgende verkiezingen zullen er zaken wezenlijk anders moeten. Een kiesdrempel of een districtenstelsel kan nog niet, maar bijvoorbeeld wel een kabinet waarbij de grootste twee, drie of vier of zelfs vijf de opdracht krijgen een regering te vormen waarbij alles waar ze het niet over eens kunnen worden bij de kamer wordt belegd of via een referendum wordt voorgelegd aan het volk. Heel simpel wordt de MP toegewezen aan de grootste partij en via een vaste volgorde de andere ministeries aan de andere partijen. Gaat dit werken? Geen idee, maar wat we nu hebben werkt niet meer.
Dat eindeloze getouwtrek over hoe het beleid vormgegeven moet worden laat zien hoe verdeeld de partijen daarover zijn. Neoliberaal mengen met sociaal wordt denk ik hooguit een ietsje minder neoliberaal. De PVDA weet er alles van. Laat meneer Rutte het samen met meneer Hoekstra het maar over rechts proberen. En als dat niks wordt, mevrouw Kaag het over links. Mogen de afgetreden bewindspersonen die de eer wel aan zichzelf hielden, omdat ze zich wel verantwoordelijk voelden, wat mij betreft weer aanschuiven. Wanneer krijgt de burger eindelijk eens een verhelderende documentaire te zien waarop goed te zien is hoe de drie kabinetten Rutte omgegaan zijn met haar overheidstaken, en hoe ze onze samenleving met hun politiek gedreven beleidskeuzes heeft beïnvloed en veranderd? En hoe het kon gebeuren dat de VVD toch zo hoog blijft staan in de peilingen?
@Effie: waarom blijft de VVD zo hoog staan? Heel eenvoudig omdat hun kiezers aan de rechterkant geen enkel echt alternatief hebben. Bij links hebben ze helemaal niets te zoeken. Heel even leek het dat er met FvD een alternatief werd geboden op rechts, maar dat bleek al snel een fata morgana. De PVV is met name sociaal economisch helemaal niet zo rechts en het CDA was ooit een echte partij, maar net als de PvdA helaas geen schaduw meer van zichzelf. Eerlijk gezegd denk ik dat uw suggestie om het over rechts maar te proberen niet verkeerd hoeft te zijn en veel duidelijkheid zal kunnen geven, maar de onderlinge verhouding van Rutte met GW is dusdanig slecht dat die optie uitsluitend een echte optie gaat worden als de beide heren ermee stoppen. Ze hebben trouwens ook dan nog minstens één extra partij nodig want VVD, CDA en PVV hebben samen nog lang geen meerderheid. Ik meen dat ze iets van 67 zetels hebben dus zelfs met JA21 komen ze niet aan een meerderheid. Overigens denk ik dat GW wel met pensioen zal gaan de komende jaren. Voor het land zou dat geen slechte zaak zijn denk ik.
nieuwe verkiezingen maken het mogelijk nog moeilijker VVD en CU blijven met + of - een zeteltje gelijk CDA verliest een groot aantal zetels aan BBB en het verlies van stemmenmagneet Omtzigt D66 verliest iedere week meer in de peilingen Kortom na eventuele nieuwe verkiezingen zijn de verhoudingen qua meerderheden toch aardig veranderd. Waar in het speelveld de zetels van CDA terecht komen is deels duidelijk, BBB. De D66 zetels zullen uitwaaien over de gehele linkerflank m.u.v. de SP Op rechts wordt er hier en daar wat geschoven met wat zeteltjes, geen idee wat van Haga vasthoudt. Ik kan moeilijk inschatten hoe groot het echte wappie gehalte in de maatschappij is maar FVD zal toch nooit meer dan hun huidige 4 zetels kunnen halen. Wellicht dat Ja21 uitgroeit naar een zeteltje of 8 of dat de PVV weer (ook mede door het verlies van D66) de 2de partij van het land wordt. Kortom, de gamechanger zou dan wellicht zijn: Gaat Pieter een eigen partij beginnen of niet? Krijgt hij een goede lijst samengesteld? wil hij samenwerken met Rutte? durven partijen met Omtzigt samen te werken? Gaat het ambtelijk apparaat dwarsliggen bij een kabinet met Omtzigt? Al met al zal er na nieuwe verkiezingen altijd een coalitie gevormd moeten worden met tenminste 5 partijen. Het CDA zal vermoedelijk een pas op de plaats maken. VVD - D66 met een links blok van GL, PvdA, PvdD, ik zie het nog niet gebeuren VVD - PVV - JA21 met gedoogsteun van de SGP en/of BBB en/of CDA, ik zie het nog niet gebeuren Al met al een zakenkabinet op hoofdlijnen met wisselende meerderheden in de kamer? Het enige goede idee dat ooit uit de mond van Tjerrie is gekomen.
Uiteindelijk komt het vierde kabinet onder leiding van Mark Rutte er tóch. Dat heeft de kiezer gezegd bij de TK21 verkiezingen. En de wens van de kiezer dient altijd gerespecteerd. Keline kinderen weigeren ook wel eens bruine bonen. Bartje zei: ik bid er niet voor. Anne de Vries schreef een tweede deel, Bartje zoekt het geluk. Dus moet Bartje zich toch hebben geschikt in het onvermijdelijke. Dat bronzen beeldje in Assen aan de Brink staat symbool voor de inschikkelijkheid. Het beeldje is talloze malen door andersdenkenden geschonden. Maar je kunt het nog steeds bewonderen. Er staat zelfs in copie In Madurodam. Waar elders?
Ik denk dat het onderdeel wordt van een patroon. Daarmee zeg ik niet perse dat we dit na elke verkiezing gaan krijgen, maar het zou me niet verbazen als we richting onze Zuiderburen gaan qua formatie duur. De Belgen zijn al lang al gewend aan dit soort monster formaties en nu wij vier of vijf partijen nodig hebben voor een coalitie hebben wij dat ook. De grootste prestatie van het nieuwe kabinet zal overleven zijn en dat zie je ook aan het hele beleid af. De meeste politieke coalitie leiders zijn aan het overleven. Misschien op Segers na. Dat zie je ook in het leiderschap terug. Of het gebrek aan leiderschap
@Sonic, mee eens, en het beleid zal ook iets zijn van pappen en nathouden, kleine stapjes vooruit (hopelijk in de goede richting), want voor rigoureuze veranderingen is nooit voldoende overeenstemming.
Kan niet wachten op dat dunste regeerakkoord aller tijden! Ook benieuwd naar alle vrije kwesties, tijd voor nieuwe politiek en dito leiderschap. Dit is immers het credo. De chemie tussen Kaag die de en de de drie heren lijkt vrijwel non-existent, ook de rol van MR als super-katalysator om de coalitie een nieuw leven in te blazen oogt uitgewerkt. Grootste probleem is vermoedelijk het irreële verwachtingspatroon van Kaag, mist IMO politiek gogme en kan moeilijk 'wheelen en dealen' en denkt dat ze kan overvragen. Meloenen slikken of nieuwe verkiezingen?
Meloenen slikken of nieuwe verkiezingen ? Volgens mij ligt er straks een knetter links akkoord waar D66, PvdA en GL de vingers mee aflikken. Einde van de VVD.
Als het zo lang duurt, heb je geen akkoord. Maar een hele grote badkuip, één glaasje wijn er in en de rest opgevuld met water. M.a.w. een document met heel veel leestekens, mitsen en maren, waarin iedereen gelijk kan hebben, maar toch ook weer niet. Er kan beter een regel/wet komen die nieuwe verkiezingen verplicht als er langer dan een x-aantal dagen wordt geformeerd.
Verwer Ik citeer: "Er kan beter een regel/wet komen die nieuwe verkiezingen verplicht als er langer dan een x-aantal dagen wordt geformeerd." Met als gevolg een een badkuip met nog meer water en nog minder wijn?
@Verver, en dan? Dan liggen de onderhandelingen maanden stil. Dan krijgen we verkiezingscampagnes (en de bijbehorende retoriek) waarbij de verhoudingen nog meer op scherp worden gezet. Uiteindelijk moeten dan dezelfde partijen weer opnieuw beginnen, of verder gaan waar ze vorige keer gebleven waren.
Als je er van uit gaat dat het een soort groundhog day gaat worden, zoals jullie doen, dan verandert er inderdaad niks. Maar misschien komen de partijen tot inzicht en gaan meer op hun speerpunten campagne voeren. Wat jullie zeggen is mogelijk, wat ik veronderstel kan evengoed mogelijk zijn. Ik ben positief over het mogelijke effect.
Ik heb eerder in een reactie hier gezegd dat de VVd er kampioen in is programma's of wetten een naam te geven die het tegenovergestelde veronderstelt van wat het gaat doen: Participatiemaatschappij, Passend Onderwijs, PAS......... Ik hoorde Uri Rosenthal zeggen dat de formatie te ver is om nu nog te klappen. Dat geeft mij hoop dat dit toch stukloopt. Dan kan Nederland herstellen (de zorg, het onderwijs, de juridische bijstand, de arbeidsomstandgheden van ZZPers, de Belastingdienst, de slachtoffers van de Belastingdienst, de slachtoffers van de gasschade, de woningmarkt, de Politie, milieu en klimaat) Terg naar de menselijke maat.
Ze zijn als de dood voor nieuwe verkiezingen. Er zal hoe dan ook een nieuw kabinet komen.
Behalve de VVD en de CU. Die staan namelijk op groen in de peilingen.
@Rechtvzn. Ook voor de VVD zijn verkiezingen niet fijn. Het is weliswaar weinig, maar ook zij hebben verloren in de peilingen. En met wie moeten zij dan verder. D66? CDA? Zwaar verlies. De PVV? PvdA en GRL lijken licht te herstellen. Dezelfde coalitie zit er dan zeker niet in.
Gedane zaken nemen geen keer, dat klopt. Maar had u daar zelf wat aan kunnen doen? Bijvoorbeeld door op de SP te stemmen? Niet dat ik het nou allemaal weet en zo goed ben, maar ik heb juist daarom - dat gedraai en gekeer - dit maal op de SP gestemd. Tot mijn verbazing werd die partij juist kleiner. Ik realiseer me echt wel, dat ik in feite dan (op zijn minst ook!) voor 'andere problemen' kies. Maar het leek mij een juist signaal aan de andere partijen eens werk te maken van 'een m/wenselijker maat'. Omtzigt had overigens ook gekund, maar die zat toen nog in het CDA. En binnen die partij kon hij blijkbaar geen potten breken. Hij bleef heel lang in dat CDA en dus daarmee ook het beleid steunen.
Nou Gerrit, dan stijg je in mijn achting. We stemmen dus kennelijk op dezelfde partij ondanks dat we op bijna ieder onderwerp elkaar in de haren vliegen. Dat de SP helaas langzaamaan steeds kleiner wordt komt door het gemis van een aansprekende leider. Marijnissen heeft niet het charisma van haar vader en ze is steeds meer een karikatuur aan het worden helaas. Het is wel de enige partij nog waar de vakbond in te zien is. Die heeft overigens eenzelfde probleem. Weet er nog iemand wie daar de voorzitter van is? Weet er nog iemand wat de vakbond doet of kan doen?
Dat de formatie zo lang moet duren betekent dat partijstandpunten ver uit elkaar liggen en er weinig vertrouwen is. Ik vrees ook dat het regeerakkoord, als het er komt, volledig dichtgetimmerd is en de Tweede Kamerleden van de regerende coalitie als vanouds mogen opzitten en pootjes geven.
Zover ik het kan zien is er weinig wezelijks verandert in de parijstandpunten. Dus dan is er weinig vertrouwen onderling. Triest dat men elkaar niet meer vertrouwt na jarenlang samengewerkt te hebben in de afgelopen regeerperiode. Als er zo weinig vertrouwen is, wat is dan de logicia om dan nog door te gaan ?
Is toch gewoon afgesproken werk dit. Luister hier heel goed wat Mark 'Dictator' Rutte zegt: https://www.youtube.com/watch?v=FibIVz6Rjg0 Dat is echt geen grap want Mark Rutte maakt geen grappen die komt overal mee weg dat is het grote probleem. Lijstje leugens: https://www.google.com/search?client=opera&q=Mark+Rutte+lijst+met+leugens&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 En tegengas in de MSM? Noop! Tegengas in de Tweede Kamer? Noop! Tegengas in de Eerste Kamer? Noop! Zie hier Nederland = Dictatuur zeer kort uitgelegd. Tja I rest my case.........
In feite wordt er gewoon doorgeregeerd. Door dezelfde partijen. Er worden toch forse maatregelen genomen, zoals de sluiting van een kolencentrale, 9 miljard naar onderwijs, 7 naar klimaat en zo. Als dezelfde vier partijen er ooit uitkomen zijn ze niet meer demissionair. Maar veel verschil maakt het niet.
Ja, klopt. Ze hoeven nu alleen nooit af te treden. In principe maken ze misbruik van deze situatie en voorkomen ze op deze wijze nieuwe verkiezingen.
Ze weten niet hoe ze het tot op de centimeter dichtgetimmerd regeerakkoord, neergelegd in een dik boekwerk, moeten vervatten in een exemplaar van een dun regeerakkoord dat naar de TK moet!
Ach, ziet U het maar zo: op de bijgaande foto oogt Mark Rutte even aimabel als altijd, zeker niet als een bezorgd, demissionair eerste minister en onderhandelaar in crisistijd. Wat zou er in die mooie blauwe tas zitten? Ik zeg het U: géén controversiële en geheime notities over het gaande 'overleg'; met zulke stukken zijn in het recente verleden geen beste ervaringen opgedaan. Ze kunnen op een onbewaakt ogenblik gefotografeerd worden door buitenstaanders; en anders wel vind je ze zomaar in de trein; heibel, landelijke reuring, en wellicht heftig handgemeen kunnen de kwalijke gevolgen zijn. Er is een hoog afbreuk- en aftreedrisico bij zulke affaires. In Ruttes tas bevinden zich: twee flessen Rémy Martin XO, en een doos met de fijnste sigaren van het huis Hajenius. Zo neemt elke deelnemer aan de formatiegesprekken lekkere dingen mee. Want die bijeenkomsten zíjn me toch wat van gezelligheid, mensen; er wordt gelachen en gezongen, men steekt af en toe goedmoedig de draak met elkaar, en haalt herinneringen op aan al die vermakelijke 'kwesties' en fiasco's in het bijna verstreken jaar 2021. Na het excellente diner komt er eventjes een vertrouweling buurten, die de contacten met de buitenwereld (ook de media) onderhoudt. Die krijgt voorgeschreven welk 'nieuws' hij moet verbreiden: verhalen van stagnatie, botsingen, principiële meningsverschillen, en 'de noodzakelijke verlenging van het belangrijke formatieproces'. En als dit intermezzo voorbij is, dan zet men een aardige film op via Netflix. Tijd voor koffie en taart, ook. Tenslotte, om een uur of elf, gaat het nog eens ouderwets studentikoos loos: muziek erbij, lekker drinken, dansen, swingen tot en met; het gerucht gaat dat ouderwetse disco uit de jaren tachtig van de vorige eeuw momenteel enorm gewild is. Op het eind doen ze allemaal samen de polonaise, wat dacht je wat? Die lui wéten wat feesten is, hoor. Er is een stilzwijgende overeenkomst, een impliciete afspraak bij de vergaderaars: zó is het prima uit te houden, allemaal; en het mag zo blijven ook, totdat die ellendige Corona-plaag definitief tot verleden tijd verklaard kan worden. (Wilt U a.u.b. geheim houden wie U deze toch intieme vergader- en formatiedetails verteld heeft?)
En al die lobbyisten, de geldschieters, de genodigden, mogen ook een vorkje en een glaasje meepikken. Maar te hopen dat Kaag na de wijn niet op de tafel gaat dansen! Al zal Rutte, de charmeur, er haar graag vanaf helpen. Nooit te beroerd om een handje toe te steken.
Zonder de VVD zouden de ‘gezellige’ wasbord-orkestjes zijn uitgestorven.
@ Minoes - Sigrid Kaag dansend op tafel? Enigszins onder invloed? Ik probeer dat te visualiseren; en ofschoon ik haar politieke ideeën niet deel, krijg ik geen negatieve beelden binnen... @ Merel - ah... je roept een wereld aan herinneringen bij me op. De VVD en dixieland-muziek, die waren decennia lang onafscheidelijk. Bij authentieke vormen horen inderdaad het wasbord, de 'jug', de 'kazoo', en de zeepkist-bas. De neergang van de partij was symbolisch een feit toen men op een verkiezingsbijeenkomst Gordon als hoofdact presenteerde.
Wat een schande. Men had natuurlijk stiekempjes een beetje gehoopt dat COVID rond kerst, na al dat vaccineren, wel op z’n retour zou zijn. Een mooi moment om met een nieuw kabinet te komen. Hoe lang ze het ook uitstellen: voor mij zijn ze voorbij alle geloofwaardigheid. Weg ermee.
De covid crisis ontwikkeld zich idd niet zoals Rutte gehoopt had. Hij hoopte nu in één van deze twee scenarios te zitten - Covid is weg, zie dat komt door het beleid. Ik (Rutte) heb het goed gedaan, steun me in mijn nieuwe regering. - Covid is enorme crisis, dan kan ik (Rutte) claimen dat in kader van landsbelang er snel een Regering moet komen, steun mijn nieuwe regering. Echter ontvouwt zich een derde scenario - Covid is een crisis, code zwart ontstaat. Echter heeft iedereen door dat het door mijn (Rutte) zwalkende beleid komt, nu kan ik niet met goed fatsoen een regering vormen. Dus treuzelen we verder. Want waarom zouden we een regering nodig hebben? momenteel demissionair, mag doen wat ik wil, hoef geen verantwoording af te leggen. Hoe bont ik het ook maak, ik mag blijven. Zum kotsen
@imgikke Hoe lang moet/mag dit duren voor het van ‘zum kotzen’ mag veranderen naar: we sturen ze proletarisch de laan uit. Rutte laat z’n ware gezicht zien door ons aller democratie te misbruiken zodat hij en z’n ‘vrinden’ aan de macht blijven. Met de beste bedoelingen, ongetwijfeld. Wég ermee.
Als je 260 dagen nodig hebt om met elkaar af te spreken hoe je gaat samenwerken, dan zou je toch de conclusie moeten trekken dat dat niet gaat lukken. Prutsers. Verdienen het niet om daar te zitten. Optyfen.
Ik vrees er voor dat de regeerperiode van Rutte IV nog langer duurt.
Oh? Ik dacht dat we met de kerst Rutte IV gewoon hadden? Of we nou willen of niet... Typisch iets voor rechts overigens om na een duidelijke verschuiving in de verkiezingsuitslag toch gewoon je oude beginselen door te willen drukken. Zie hoe halsstarrig de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA afgewezen werd. Stel je voor dat je een wat linksere regering doet. Nederland word steeds linkser. Mensen willen een steeds menselijker regering, iets waarvoor je specifiek bij links moet zijn.
Huh? De uitslag is alweer even geleden, maar was een duidelijke veer op de hoed van de zittende coalitie en een even duidelijk afserveren van links. Ik ben net zo benieuwd wat nu de uitslag zou zijn, maar ondanks het bizarre voortwoekeren van de huidige situatie is er nog steeds niets opgestaan op links waar je in een volgende verkiezing andere resultaten van kan verwachten. Nederland wordt in ieder geval duidelijk niet linkser.
Stelletje prutsers daar in die Haagse stulp, demissionair sinds januari, bijna een jaar, Nederland staat er op heel veel fronten waardeloos voor, een stuurloos schip, het wordt dat op iedere departement een deskundige de boel over gaat nemen, die pluche plakkers zonder visie hebben het land nu al veel te lang in gijzeling.
Zie weinig in Managers op ministerposten etc. Ook niet in de vorm van "deskundigen". Helaas. Verkiezingsuitslag is tot stand gekomen mede door D66 die voor een progressief kabinet ging mét GroenLinks-PvdA. CDA is volledig gemarginaliseerd. CU en D66 hebben dusdanig uiteenlopende standpunten dat ze niet met elkaar verder dachten te kunnen. Dus waar die veer op de hoed van de zittende coalitie dan precies zit.
Ik heb hier gewoon echt geen woorden meer voor. Nou ja, een paar misschien... De arrogantie die hiervan afstraalt is misselijkmakend. Het gebrek aan integriteit is stuitend. Iedereen had het erover, terecht, dat er heel snel een nieuw kabinet moest komen wegens de vele crises en ondertussen gaan we even het record formeren ruimschoots breken met zelfs de kans dat het nog misgaat. Met kopstukken die zijn afgetreden en hadden moeten aftreden (maar waarom zou je een motie van wantrouwen niet negeren). Hoe kunnen ze nog in de spiegel kijken? Ik snap niet hoe mensen hierop kunnen stemmen en dit in stand houden. Los van de politieke agenda zouden we toch echt hogere eisen qua karakter moeten stellen aan onze leiders.
Kennelijk waren de Segers papers iets te optimistisch opgesteld en bedoeld om Kaag binnenboord te houden, daarbij werd al duidelijk gesteld dat het concept weinig betekenis zou hebben, dat zou wel eens kunnen kloppen gezien de harde onderhandelingen, ik denk dat niemand van de coalitie behoefte heeft aan nieuwe verkiezingen, toch hoop ik dat Kaag de stekker uit de onderhandelingen trekt, dat er nieuwe verkiezingen komen, dat het giftig mengsel vvd-cda wordt geneutraliseerd, dat de onderhandelingsstijl van Hoekstra ons alsnog bevrijdt van het rechtse blok aan ons been, als een wufte Klaver ook nog goed op z'n bek gaat en in z'n val zijn scorebord meeneemt en Rutte drastisch wordt gekortwiekt wordt het denk ik alsnog een gaaf land.
De babies van nu krijgen in de toekomst het falen van Mark op hun bordje. Het moge jullie bekomen! Vergeet vooral niet de media hiervoor te bedanken. Wie goed doet, goed ontmoet!
Het zou me niets verbazen als het uiteindelijk toch gaat uitlopen op nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Het is zeker mogelijk dat dan nieuwe verhoudingen ontstaan. (Het feit dat de peilingen nu nauwelijks verschuivingen laten zien, zegt niet zo veel. Dat heeft immers vooral te maken met de corona-stagnatie. Een nieuwe, wellicht felle verkiezingscampagne kan beweging in de politiek brengen, juist vanwege het belabberde coronabeleid).
De vraag is, wat lost dat op. Ik heb mij gewaagd aan het zoeken naar een peiling en de verschuivingen zijn idd weinig. Een paar kleine partijtjes worden idd iets minder klein en wat wel weer leuk is, is dat PvdD samen met SP de grootste linkse partijen worden, echter daar kan een willekeurig kabinet niets mee. Misschien dat D66 wat sociale dingen kan gaan doorvoeren, maar ook die krijgt klappen. Ik denk dat het verstandigste is om uit de huidige politici een regering samen te stellen met mensen die ook echt weten waar ze het over hebben. Dus niet een veredelde typmiep op defensie of een gevaarlijke gek op gezondheidszorg, maar mensen die ook daadwerkelijk daar verstand van hebben ongeacht de partij waar zij vandaan komen. Met elke beslissing zal dan gelobbied moeten worden, maar alles beter dan dit.
@ OlavM Jij schrijft: Een nieuwe, wellicht felle verkiezingscampagne kan beweging in de politiek brengen, juist vanwege het belabberde coronabeleid). Ik snap dit soort gedachten niet. Het is nergens op gebaseerd. Hoe fel conservatief links ook campagne voert verder dan 10 tot 15 zetels komt het niet. Het heeft ook niets te maken met campagne voeren. Je overtuigd mensen niet in een paar weken van een totaal nieuw inzicht. De verhoudingen liggen grotendeels vast, de VVD-achterban is tevreden over het Corona-beleid van Rutte en De Jonge. Meer dan 70% zag ik onlangs op TV. Dus die achterban blijft stemmen waar ze op stemden dankzij het zwabberbeleid. Kortom alles signalen laten zien dat verkiezingen helemaal niets gaan veranderen, behalve verdere versplintering wellicht. En jij beweert dat verandering mogelijk is. Dat is ook tegen beter weten in.
@daanouwens Misschien stemt inderdaad wel de meerderheid op de VVD. Weten we in elk geval waar we aan toe zijn.
Laat het nog een jaar of drie duren en daarna nieuwe verkiezingen. Dan stemt 70% op de formerende partijen zodat die gewoon door kunnen gaan met de formatie en de rest gaat al kibbelend hun stem uitbrengen op 10 extra splinter partijtjes. Dat gaat helpen.
De schaamte voorbij. Al die 4 partijen cancellen, zijn we goed in tegenwoordig.
Dat komt, ze moeten rekening houden met; en vrezen voor de wappiegemeenschap die nieuwe verkiezingen wil en Baudet ziet als Verlosser.
@Hannes: Ook FvD ziet de peilingen. Ze zakken langzaam weg en hebben na het vertrek van Haga en die advocaat geen aansprekende mensen meer in hun partij. Voor mij is het nog maar de vraag of ze er nog zijn bij de komende verkiezingen. Het zijn juist de kleintjes als VOLT, PvdDieren en BBB die flink groeien in de peiling. De kiezer heeft overigens altijd gelijk.