Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Eindelijk: stemmen wat je maar wil

  •  
16-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
AMSTERDAM - Logo van Partij voor de Dieren. ANP REMKO DE WAAL

© Foto: ANP / Remko de Waal

Als jouw idealen voldoende doorklinken in de verkiezingsuitslag, zal de traditionele politiek zich heel snel conformeren
Zolang ik me kan heugen, ik ben 35, worden verkiezingen gedomineerd door de vraag wie de grootste partij wordt. Ik vond dat altijd een wat masculien ogende obsessie, maar het overgrote deel van de kiezers, aangewakkerd door peilers en politieke duiders leek daar anders over te denken. Telkens weer leek de fotofinish een doel in zichzelf. Wie herinnert zich niet de schijnbewegingen van Mark Rutte en Diederik Samsom in 2012 die elkaar te vuur en te zwaard leken te bevechten om de positie in het torentje, maar in de week na de verkiezingen al gebroederlijk in datzelfde torentje zaten te werken aan een bruggenbouwerscompromis met behulp van het Wouter Bos kwartetspel.
Polderen klinkt als droge voeten houden, maar betekent niets meer of minder dan pappen en nathouden. De verkiezingen van 2021 zullen wezenlijk anders zijn. Er is dit jaar geen strijd om wie de grootste partij zal worden. Kiezers hebben dus geen enkele reden om nu strategisch te stemmen op wie ze denken dat de sterkste man van de kermis zal worden. Wel zijn temidden van alle schijnbewegingen nu al een aantal zaken duidelijk. Allereerst doen de huidige politieke verhoudingen vermoeden dat er geen dichtgetimmerd regeerakkoord tussen 4 of 5 partijen te maken zal zijn. Mark Rutte, die geen specifieke ideologie lijkt aan te hangen, anders dan de wens om aan het roer te blijven, pleit al voor een tussenformatie met een akkoord op hoofdlijnen.
Die hoofdlijnen bewegen zich wat hem betreft rond een route om terug te keren naar business as usual, maar dat ligt minder voor de hand voor wie de urgentie voelt van de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis, de stikstofcrisis en alle andere signalen die erop duiden dat we onze hand ernstig overspeeld hebben in de afgelopen jaren. Economische groei had lang het karakter van bomen die tot in de hemel groeiden, van een perpetuum mobile met fossiele brandstoffen als heimelijke brandstof, maar de grenzen van het onmogelijke zijn inmiddels ver overschreden.
Dat heeft ervoor gezorgd dat in de Nederlandse politiek twee  denkrichtingen overblijven: die van de partijen die zich in de ontkenningsfase bevinden en de kiezer daarmee in slaap proberen te sussen, en anderzijds de roep om radicale verandering om het tij te keren in het belang van duurzaam herstel. Met daartussenin Mark Rutte die in staat en bereid lijkt de kleur van zijn omgeving aan te nemen als dat hem maar in het torentje houdt.
Rechts van hem de klimaatontkenners die menen dat de problemen opgelost kunnen worden via zinsbegoocheling. PVV en Forum voor Democratie hebben zichzelf daarin inmiddels zover buiten de orde geplaatst dat ze naar verwachting geen rol zullen spelen in de nieuwe formatie. En links van hem 50 tinten groen van licht tot zeer donker, waarvan de Partij voor de Dieren de enige groene partij is die op duidelijke winst staat als donkergroen anker van de vaderlandse politiek.
Al in 2009 pleitte Mark Rutte voor afschaffing van de bio-industrie. Daar is nog steeds niets van terechtgekomen onder invloed van het gehaktballenfundamentalisme. De kiezer doet er daarom naar mijn oprechte overtuiging het beste aan zijn idealen te volgen, niet in te druisen tegen de eigen natuur en een partij te stemmen die nieuw élan kan brengen.
Alles wijst erop dat de VVD de grootste partij op rechts zal worden, en dat de Partij voor de Dieren de meest succesvolle partij op groen zal zijn. Voel je vrij om je hart te volgen, om te kiezen voor de belangen van onze kinderen en voorbij te zien aan de kortetermijn-mensenbelangen die tot dusver het politieke debat overheersten. Als jouw idealen voldoende doorklinken in de verkiezingsuitslag, zal de traditionele politiek zich heel snel conformeren, vooral omdat de ontkenners door de realiteit ingehaald worden. Samen kunnen we kleurloze polderpolitiek weer perspectief bieden, en werken aan een wereld die de belangen van ál haar bewoners, mens en dier, koestert.
Heerlijk, stemmen wat je hart je ingeeft, geschiedenis schrijven voor een duurzame wereld, een goed  voorbeeld vormen voor je kinderen en aan de wieg staan van een akkoord op hoofdlijnen met afspraken hoe we de grootste uitdagingen van onze tijd te lijf gaan. En de rest: daar wordt met wisselende meerderheden in de Kamer over besloten.
17 maart begint de victorie! Sluit je aan!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

korheiden2
korheiden217 mrt. 2021 - 11:37

'En de rest: daar wordt met wisselende meerderheden in de Kamer over besloten.' Wisselende meerderheden, daar zijn nogal wat partijen bang voor. Gertjan Segers van de CU wringt zich in allerlei bochten om toch vooral maar geen kameruitspraak over voltooid leven, abortus, homoseksualiteit en zondagsheiliging te hoeven uitvoeren. Het liefst blokkeert hij d.m.v. regeringsdeelname zoveel mogelijk vooruitgang op deze onderwerpen. Er is waarschijnlijk een kamermeerderheid voor een streng immigratiebeleid, maar daar zullen partijen als GL, PvdD en D66 voor gaan liggen. Ik zou zeggen : een regeerakkoord met alleen intenties en vooral de kamer laten beslissen. Maar dat gaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gebeuren, want dan kunnen genoemde partijen hun stokpaardjes niet goed genoeg verdedigen.

Kuifje3
Kuifje317 mrt. 2021 - 8:54

Volgens de prognose van de Hondt gaat PvdD tussen de 5 en 7 zetels halen. Ter vergelijking gaat GL er tussen de 6 en 10 scoren. Het zou dus zelfs kunnen dat de dieren groter worden dan GL. Een knappe prestatie. Toch een waarschuwing... Er zijn best veel mensen die vanuit een afkeer van de grote partijen of om een andere reden willen stemmen op een splinterpartij die nu nog rond de 0 tot 1 zetel schommelt. Denk dan aan Code Oranje, BIJ1, Splinter, BBB, NIDA, Krol en 50+. Als zo’n partij het niet haalt worden de stemmen via restzetels verdeeld tussen de overige partijen. De Hondt geeft aan dat de VVD zo zelfs kans heeft op 3 restzetels! Mijn stemadvies is dan ook om NIET op zo’n mini-partijtje te stemmen als je twijfelt. Twijfel je bijvoorbeeld tussen Splinter en de Dieren dan is het verstandig op de dieren te stemmen als je niet wil dat je stem bij de VVD terecht komt.

EenMening
EenMening16 mrt. 2021 - 17:50

Zolang er maar koeien en schapen in de wei blijven lopen en we melk, boter, kaas en eieren en af en toe een stukje biologisch vlees kunnen eten, vind ik het best.

4 Reacties
EenMening
EenMening16 mrt. 2021 - 17:51

De rol van de PvDD is met name het agenderen van de problemen, niet het oplossen. Daarvoor is de polder nodig.

The Apple
The Apple16 mrt. 2021 - 18:27

GeenMening schijnt te denken dat de PvdD geen deel uitmaakt van de polder.

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 7:34

De Dierenpartij is zelf klein, maar gaat op de keukentrap staan en rekt zich om anderen de maat te nemen. Dat moet je niet doen, de keukentrap is de nationale sluipmoordenaar. Het dedain voor anderen en de arrogantie van Ouwehand worden zo langzamerhand ouderwets & vervelend.. Ouwehand zal evenmin verantwoordelijkheid willen dragen als Omzigt.. Ze beroeren impulsen, als verliefden waarbij de liefde vluchtig blijkt. Ook langs andere kanalen is doorgedrongen dat het klimaat verandert. Maar om op verandering te anticiperen dien je samen te zijn. Daarvoor dient de EU. Parijs. Eendracht maakt macht en vergt geduld passen en meten. . De Dierenpartij is overbodig, A mouse that roared. is een film uit de jaren zestig. Toen er angst was voor de verschrikkelijke bom. Maar er kwamen verdragen en afspraken. Zo pas is het oude START verdrag dat opgezegd was door Joe Biden weer gereanimeerd. Mensen blijken dus toch redelijker en slimmer te wezen dan gedacht. Je denkt dan mensen emotioneel zijn en kortzichtig, ik ben koel en uiterst wijs zegt de Dierenpartij en de aanhang. En God hoort ze brommen.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 11:32

Dominee voelt zich in zijn geldzak getast en denkt: laat ik maar eens wat duidelijker laten horen dat ik dáár niet van gediend ben? Laat die PvdD andere partijen maar de maat nemen. En laat ze daarbij vooral die rooms-calvinistisch-atheïstisch- joodse dominee bouwman niet vergeten. Die heeft de geldzak zwaar genoeg om wat meer te kunnen missen. Dan houdt hij nog genoeg over.

MaarJa
MaarJa16 mrt. 2021 - 17:32

Ik hoop zeker dat de Partij voor de Dieren er zetels bij krijgt!

1 Reactie
GHS
GHS17 mrt. 2021 - 13:52

Als de PvdD werkelijk een partij zou zijn, zoals de naam aangeeft, voor de dieren, dan zou zo''n partij overbodig zijn. Want iedere partij moet in haar programma een punt opnemen om het dierenwelzijn te verdedigen. En niet alleen de dieren, maar ooki= een partij voor de ouderen is onnodig, omdat het welzijn van ouderen een onderwerp van iedere partij hoort te zijn.

ZonderNaam2
ZonderNaam216 mrt. 2021 - 16:59

Zolang geen enkele politieke partij bereid is kritisch te kijken naar het functioneren van de ambtelijke organisatie en er vrijwel alleen maar digibeten verkiesbaar zijn maakt het helemaal niet uit wie er de politieke leiding heeft. Ik blijf morgen lekker thuis.

1 Reactie
Fredje3
Fredje317 mrt. 2021 - 5:54

@ZonderNaam, ik denk ook wel dat dat het verstandigste is wat je kunt doen. Niet dat je dan een onderdeel bent van de oplossing, maar je bent dan iig zeker niet een onderdeel van het probleem zoals stemmers dat wel zijn. Ik hou mij dan als (corona) risico lopende ook gewoon aan het advies thuis te blijven. En met betrekking tot de huidige politici denk ik ook dat de prullenbak de beste bestemming is voor de kiespas.