Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Einde kwakzalverij in anti-pestindustrie in zicht?

  •  
25-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-pesten_300_2.jpg
Nieuwe wet verplicht scholen voortaan een effectief anti-pestprogramma te voeren ... Kinderombudsman: 'Er zijn teveel onzinnige anti-pestcursussen, zoals knuffelen met paarden'
Scholen moeten bij wet verplicht worden een effectief programma tegen pesten in te zetten. Dat staat in het plan dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en de kinderombudsman Marc Dullaert vandaag presenteren.
Dullaert en Dekker pleiten voor een cultuuromslag waarbij scholen, ouders en leerlingen één lijn trekken. Scholen moeten niet alleen een anti-pestprogramma voeren, ze moeten daarnaast ook bewijzen dat het programma effectief is. Ook worden ze gedwongen de sociale veiligheid op school te monitoren en moet er een pestcoördinator aanwezig zijn. De onderwijsinspectie controleert of dit allemaal gebeurt.
Zelfmoorden
De wetswijziging volgt op een reeks gebeurtenissen van jongeren die vorig jaar zelfmoord pleegden omdat ze waren gepest. Volgens kinderombudsman Dullaerts wordt één op de tien basisschoolleerlingen getreiterd.
Veel scholen hanteren nu al het verplichte pestprotocol, maar dat vindt Dullaert te vrijblijvend. Volgens hem zijn er scholen die al veel doen, scholen die niets doen of scholen die het verkeerd doen.
Zo zijn er scholen die gebruikmaken van “onzinnige anti-pestcursussen, zoals knuffelen met paarden”, en van trainingen die contraproductief werken, zoals weerbaarheidstrainingen. Er zou een pestindustrie zijn ontstaan, “waarbij zelfbenoemde coaches grote bedragen vragen voor kwakzalverij”, aldus Dullaert tegen NRC.
KiVa
Afgelopen zaterdag kreeg ‘pestprofessor’ René Veenstra, hoogleraar sociologie in Groningen in dagblad Trouw het woord. Volgens hem kunnen scholen veel meer doen. Hij hoopt onder meer dat de anti-pestprogramma’s die in de toekomst worden ingezet, écht werken. Hij sluit zich aan bij Dullaert dat veel programma’s onzinnig zijn:
Ik hoop dat eisen worden gesteld aan de kwaliteit van antipestprogramma’s. Dat die in de toekomst bewezen effectief moeten zijn. Van veel programma’s die scholen omarmen, is nu niet bekend of ze werken.
Volgens Veenstra doen de scholen het namelijk echt slecht:
Ik vind dat er op de meeste scholen geen systematisch antipestbeleid is. Dat ze reageren op incidenten of pas in actie komen als het al te laat is. Of het veilig is in een klas, wordt vaak bepaald door die éne leraar met de juiste antenne. De meeste leerkrachten herkennen pestgedrag te weinig. Ze zijn onvoldoende geschoold: in het programma van de pabo zit ‘pesten’ maar voor een paar uurtjes.
Veenstra deed ervaring op in Finland, “het mekka van het onderzoek naar pesten”. Daar gebruiken ze het antipestprogramma KiVa, dat inmiddels veel succes heeft op Finse basisscholen. Pesten nam er met 40 procent af.
In Nederland experimenteren momenteel 66 scholen met het programma. Onderdeel van het programma zijn tien lessen over pesten en groepsgedrag. De groep heeft hierin een sleutelrol. Die bepaalt namelijk of er gepest wordt, hoe hevig en door wie. “Zo kan een bazig meisje in een onveilige klas uitgroeien tot treiteraar, terwijl een sociale klas haar misschien in toom houdt”, aldus Trouw.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

hphilippens
hphilippens25 mrt. 2013 - 12:26

Het wordt hoog tijd dat de coaching- en cursusindustrie aan banden wordt gelegd. Schoolleiders die inhoudelijk van toeten noch blazen weten halen allerlei dure bureaus binnen met onzinnige cursussen die door vakbekwame leraren meteen worden doorzien en die nergens toe leiden, behalve tijdverlies, ergernis aan de kant van de leraren en geldverspilling. Er zijn zelfs in dit geval 'contraproductieve' cursussen, merkt de kinderombudsman op. Nog meer reden om accreditatie via de nieuwe Onderwijscoöperatie met spoed door te zetten.

BasVV
BasVV25 mrt. 2013 - 12:26

Als je niet weet dat er gepest wordt hoe kun je dan een effectief anti-pestprogramma gebruiken. Vaak weten de school en ouders helemaal niets af van dat pesten.

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 12:26

Slechts één protocol werkt: pak de pesters aan. Verder is het geldsmijterij.

lembeck
lembeck25 mrt. 2013 - 12:26

Pesten is een vorm van mishandeling. Zo moet het ook gezien worden. En mishandeling is strafbaar. Als ouders weten dat hun kind een pester is en zij aansprakelijk zijn, dan zorgen ze volgens mij veel sneller ervoor dat hun kind de juiste hulp en behandeling krijgt, waardoor dat stopt. Slachtoffers kunnen altijd een dan een schadeclaim indienen. Zou het dan niet snel over zijn? Overigens is pesten niet alleen van kinderen. Het gebeurt tot in de verzorgingshuiszen aan toe. Omdat het nooit afgestraft wordt gaan zulke mensen ermee door. Soms gedreven door de belachelijke noodzaak belangrijk gevonden te worden. Maar het is altijd een vorm van controle uitoefenen op anderen. Volgens mij ook aangeleerd en dan moet afgeleerd kunnen worden. Verplicht desnoods.

wvdstraat
wvdstraat25 mrt. 2013 - 12:26

Vooropgesteld dat "zalf kwakken" één van de leukste uitdrukkingen in de Nederlandse taal is, toch het volgende: Pesten, van peuterspeelzaal tot bejaardenhuis, komt voort uit bepaalde conventies, waaronder die van de grootste bek en slinks verkregen invloed. Het zaad ervoor wordt met name gezaaid tijdens de basisschoolperiode, de meest vormende jaren. Daar leert men in hoeverre je kunt manipuleren buiten de veilige gezinssituatie, die uit de aard der zaak subjectief is. Scholen, en de staf al helemaal niet, zijn niet toegerust om dit te onderkennen. Het bolle zoontje van de aannemer is vaak de pester, maar diens vader is tegelijkertijd de grootste 'sponsor' van de sportdagen en feesten van diezelfde school. Die pak je dus niet aan. Zo gaat het betreffende 'zoontje' (mag ook dochter zijn) dus het leven tegemoet, in de wetenschap onaantastbaar te zijn. En de gepeste leert dat hij/zij weinig steun zal ontvangen. Een grote waffel en een dikke portemonnee, tot aan het verzorgingstehuis een garantie de bovenliggende partij te zijn, thans ook met politieke steun.

Michiel Online
Michiel Online25 mrt. 2013 - 12:26

Ik denk dat, om pesten te lijf te kunnen gaan, dat iedereen thuis zich lekker in zijn vel moet kunnen voelen, op school, op sport, hobbies, met vrienden. Ik vraag me af hoe je zo'n programma opzet want je zou zo ongeveer de wereld moeten veranderen om pesten echt de wereld uit te helpen.

JanB2
JanB225 mrt. 2013 - 12:26

Knuffelen met paarden? Laat me niet lachen! In de betere anti-pestcursus staat de Kalashnikov centraal. Helaas zijn dit ook niet de goedkoopste cursussen: het cursusmateriaal is (ook op de zwarte markt) nogal prijzig.

Patrick Faas
Patrick Faas25 mrt. 2013 - 12:26

Pesten, discrimineren en treiteren wordt in Nederland “vrijheid van meningsuiting” genoemd. Als we willen dat kinderen ophouden met pesten, zouden volwassenen eerst eens het goede voorbeeld moeten geven.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten25 mrt. 2013 - 12:26

Prima dat de overheid ingrijpt, scholen doen niets!! Beter de pesters op cursus sturen bijvoorbeeld bij het korps mariniers!

techneutje2
techneutje225 mrt. 2013 - 12:26

Stuur de pester en hun ouders een jaar lang -op eigen kosten- in therapie. Belast de rest van de groep niet met lessen over pesten.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar25 mrt. 2013 - 12:26

Het valt mij op dat iedereen hier zo.. papieren-werkelijkheid-ig over doet. Cursussen, programma's, de 'pest-industrie'? Als er al meer gepest wordt vanaf.. wanneer? 2005 ofzo? Dan ligt dat *echt* niet alleen aan de scholen, en wordt het echt niet beter van gedoe en cursussen. Ouders hebben/nemen geen tijd meer voor hun kinderen, daar is het probleem. Aanpakken en consequent zijn, en je krijgt robuuste koters die prima voor zichzelf en anderen op kunnen komen. Alles maar goed vinden, na 5 keer zeuren toegeven, en andere kenmerken van een 'vrije' opvoeding werken gewoon niet. Accreditatie is een eerste stap; het wordt tijd voor meer ouderlijke verantwoordelijkheid.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 mrt. 2013 - 12:26

De vraag is hoe dat dan wel moet. Daar is nog weinig over bekend. Er worden altijd wel grote woorden gesproken maar dat zijn onmachtige woorden. De aandacht voor pesten kan ook een averechts effect hebben en doorslaan naar een overgevoeligheid voor elke vorm van kritiek of onheus gedrag. Daar zijn we goed in in Nederland dus dat zal nu ook wel weer gebeuren. Over de zelfmoorden is al het een en ander te doen geweest en het blijft altijd arbitrair of dat komt door pesten. Soms wel, soms niet. Jonge levens zijn vaak instabiel over de hele breedte. Het creëert daders en slachtoffers die niet zelden stuivertje wisselen. Tot een zelfmoord wordt dan soms in een opwelling besloten. En niet zelden zijn er vele copycats die onder invloed van de sociale media ook een poging doen. Als je pestgedrag echt grondig wil aanpakken zal je als school veel meer informatie moeten hebben en diep in moeten grijpen in de privelevens van kinderen. Het pestgedrag vindt niet alleen meer op school of na school plaats maar ook op sociale media. Moeten deze dan permanent bereikbaar zijn voor leerkrachten? Leerkrachten die er al zo veel bij hebben gekregen. Op excursie naar Auschwitz, een duurzaamheidsprojectje hier, een racismeweek daar en oh ja, of de school ook even aandacht wil geven aan overgewicht en gezonde voeding. Allemaal goed maar je kunt leerkrachten niet telkens opzadelen met alle maatschappelijke problemen. En dat even afgezien van de privacyredenen. Pestgedrag zal nooit verdwijnen maar we mogen wel eens opletten wat we zelf allemaal in gang hebben gezet. Uitsluiting is politiek gezien bijvoorbeeld bepaald geen taboe meer. Hele volsstammen moeten worden uitgezet of er wordt met grote minachting over gesproken. Als er in de politiek met zo weinig respect, of in ieder geval minder grof taalgebruik wordt gesproken hoe wil je dit dan verwachten van kinderen? Als ze van hun ouders horen dat Marokkanen maar moeten oprotten naar hun eigen land als ze het niet bevalt is het niet gek dat kinderen dit ook gaan vinden. En dat geldt omgekeerd ook. Aandacht voor het anders zijn in alle opzichten lijkt me het enige dat je kunt doen, elke dag weer en notoire pesters snel en hard isoleren van de rest en professionele hulp bieden.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe25 mrt. 2013 - 12:26

Mijn vorige post werd niet geplaatst. Kan ik wel een beetje begrijpen. Maar ik spreek uit ervaring. Als kind moet je weerbaar worden, en op een gegeven ogenblik je remmen losgooien. Accepteer het gewoon niet. Ook al zijn ze 2x zo groot en sterk. Want als een kind bang is en in zijn/haar schulp kruipt ruiken ze het. Dus wat ouders hun kinderen moeten meegeven is volgens mij: De beuk erin. Op wat voor manier dan ook. Leer ze terug te vechten. Voor mij werkte dat heel goed toen ik een jaar of 12 was, en sindsdien nooit meer last gehad. En ik besef dat niet ieder kind hetzelfde is, maar stop ze niet in een slachtoffer rol. Daar hebben ze later niets aan.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 mrt. 2013 - 12:26

[De vraag is hoe dat dan wel moet. Daar is nog weinig over bekend.] Dat is niet waar. Er is een Noors programma dat werkt en een Fins programma dat werkt. Bij dit voorstel hoort bovendien dat er van tijd tot tijd eventuele nieuwe programma's getest worden op werkzaamheid. Dat "pesten nooit zal verdwijnen" is vooral een uitspraak van mensen die zelf gepest hebben en op die manier een excuus buiten henzelf hebben. Overigens geldt voor alle succesvolle programma's dat het *geen* kwestie is van "pesters hard aanpakken", maar van de gehele groep een andere houding tegenover pesten te geven.