Een misleidend financieel plaatje. Even los van de bruto/netto discussie hieronder, wordt een zeer belangrijk gegeven weggemoffeld. Het VK is in de loop van de jaren van netto-ontvanger naar netto-betaler uitgegroeid en zou bij continuering van het lidmaatschap van de Unie relatief nog veel meer zijn gaan bijdragen. Daarnaast zou door verhoging van de EU-begroting de jaarlijkse afdracht sowieso worden verhoogd, daar zou de extra bijdrage voor de "Green Deal" nog bovenop zijn gekomen. Ik denk dat het VK zelfgenoegzaam achterover zal leunen, op naar "Singapore aan de Noordzee".
Je draagt wel een zeer warm hart aan het VK , hebben ze ook wel nodig de komende tijd. Zou je willen aangeven wat de Britten per hoofd van de bevolking netto betalen aan de EU ? Singapore : hoe komt dat je ineens alles gelooft wat de rijke tories vertellen ?
@ theoswg Indien het VK er een goed handelsakkoord uit weet te slepen, hebben ze "best of both worlds". De concurrentiepositie tov de EU zal in de loop van de jaren steeds beter worden. Ik gun de Britten het allerbeste, is ook in ons nationale belang. Wij zijn immers een belangrijke handelspartner.
Ok Lefty , je kunt dus geen enkele onderbouwing voor je voorspellingen geven en je weet ook niet wat de Britten aan de EU betalen. We kunnen net zo goed de tarot kaarten raadplegen .
@DL Als de VK een handelsakkoord gaat krijgen met de EU zal dat niet beter zijn dan lid zijn van die EU (als het gaat om handel)? DE US zal natuurlijk NOOIT de EU kunnen vervangen als afzetmarkt voor het VK, maar misschien is dat wel wat T zal gaan roepen.
Het VK is in de loop van de jaren van netto-ontvanger naar netto-betaler uitgegroeid Kan je nagaan hoe hard ze de EU hulp nodig hadden om er een beetje bij te horen. Hebben wij in de EU toch mooi voor elkaar gekregen met dat ontwikkelingsland
Singapore maakt deel uit van de ASEAN, de Association of South East Asian Nations. Reken maar dat die zakelijk bezig zijn. Er is wel een gevaar namelijk dat China een voet tussen de deur probeert te krijgen in de ASEAN. Net zoiets als de VS die het VK uit de EU losweekt, met dit verschil dat China het veel slimmer speelt dan de VS.
Iedere transitie kost geld, zie de klimaattransitie. In London zit nog wel wat kapitaal. Eigenlijk was/is er nog totaal geen sprake van Brexit. de datum van uittreding is nl. nog niet bereikt.
In London zit nog wel wat kapitaal. Precies, in London. Dat zal daar ook wel blijven want dat kapitaal zit hoofdzakelijk in de financiële markt. Die noeste arbeider in Noord Engeland zal zich nog wel een keer op het hoofd krabben
Tsja, ze besparen ook 150 miljard in timmerman’s green deal van 1000 miljard. En de eeg bijdrage was fors lager dan de Eu bijdrage. Uiteindelijk gaat en ging de Brexit niet over geld, het ging om controle over arbeidsmigratie en regulatie grensverkeer.
Of de arbeidsmigratie een halt wordt toegeroepen door de Brexit is nog maar de vraag. Vermoedelijk zal het VK wel uitkomen op het Zwitsers/Noorse model, al hebben ze heel hard geroepen dat niet te willen. Het was veeleer het populistische idee dat "Brussel" de wetten voor het VK bepaalt, en het Britse parlement dus uitholt. Dat is onzin want Brussel gaat niet over binnenlandse aangelegenheden, en als ze zich daar wel mee bemoeien staat de weg naar de rechter open. In art. 23 van de Duitse grondwet staat precies wat de procedure is als de EU meer macht naar zich toetrekt dan het EU Verdrag toestaat.
Netjes gespeeld van de EU.
Netjes gespeeld van de Britten. Die kunnen nu hun land hervormen tot een zeer aantrekkelijk land om te investeren. Het Singapore van Europa. Als er onrusten in de EU uitbreken, door bijvoorbeeld een economische crisis of door een andere crisis (hallo Zweden), dan zullen de Britten blij zijn dat de regering hun democratische keuze heeft gerespecteerd.
"Die kunnen nu hun land hervormen tot een zeer aantrekkelijk land om te investeren." Als de werknemers genoegen nemen met hetzelfde inkomen als de werknemers in Bangladesh....
Ik verheug me nu al op de discussie dat de Brexit eigenlijk helemaal niet zoveel heeft opgebracht als Farage (dan woonachtig in Duitsland) en BJ (in de laatste fase van de EU gtrade agreement die de VK positie van vandaag kopieert) hebben beloofd. Hoe dan de schuld op de EU te schuiven is duidelijk: De EU onderhandelaars hebben zich onbetrouwbaar opgesteld in de brexit deal door niet de VK belangen mee te nemen in hun standpuntsbepaling.
Dat Farage over een tijd niet meer veilig over straat kan heb ik ook al bedacht. Het zij zo. Een verblijfsvergunning voor om het welk land op het europese continent vind ik echter niet bepaald wenselijk. Oproerkraaiers moet je buiten houden als dat mogelijk is. Haatimams zouden we per slot van rekening ook het liefst terug sturen naar het land van herkomst. Dat het VK tegen die tijd geen veilig land zou zijn voor Farage is daarbij geen argument om hem niet op de eerste de beste boot terug naar Dover te zetten. Per slot van rekening worden er heel wat schrijnendere gevallen uitgezet of met uitzetting bedreigd. Hij gaat maar naar Trumpie als het te heet wordt onder z'n voeten in (less) good (but very) old England. Daar mag ie immers zelfs een vuurwapen dragen.
De omvang van de economie in het VK groeit na jarenlang hogere groei dan gemiddeld nu wat langzamer. Is dat erg? Dat hangt er maar vanaf wat je wilt. MEER, MEER, MEER, of toch maar gelijk of mogelijk minder? Minder vervuiling ook. Dat de omvang van de economie minder hard groeit is positief. Zeker als je weet waar die groeiafname door komt. EU profiteurs die willen blijven EU profiteren trekken naar het EU vasteland in het zicht van de Brexit en daarmee verdwijnt ook een stuk graai economie met subsidie. Dat is niet erg voor de arbeiders, integendeel. EU profiteurs kosten arbeiders veel geld. Helaas, wat goed is voor het VK is slecht voor ons. Al die EU graaiers uit het VK waar we mee overspoeld worden. Wie gaat dat allemaal betalen. Hele steden worden ontwricht, denk alleen al eens aan de problemen met luxe huisvesting met subsidie, exclusieve scholing, zorg etc. Extra graaibedrijven van de rijken die geen belasting betalen. Dat gaat allemaal ten koste van de arbeiders hier.
Bizar, minder economische groei, minder banen, minder inkomsten, minder handel, en dat noem je goed voor de arbeiders? Je wordt steeds onsamenhangender. Gaat het wel goed met je?
Goed gezien Lun, het deel van de economie (en groei) dat gegenereerd wordt door de EU komt niet ten goede aan arbeiders. Maar aan EU graaiers. Als een deel daarvan verdwijnt naar het vasteland (inclusief de profiteurs zelf) is dat geen ramp, integendeel. Hoe verklaar je anders dat de lonen van arbeiders zo ver achterblijven ze steeds lastiger kunnen rondkomen met stijgende prijzen. Gesteld dat hun baan niet is ingepikt door een buitenlander die onder de prijs werkt voor de extra EU winst van de rijken en hun bedrijven. Hoor je arbeiders juichen in Nederland omdat de economische groei extra stijgt met extra EU profiteurs die vanuit het VK naar Nederland komen? Die gaan echt niks van hun EU profijt delen met arbeiders. Wel zullen ze villasubsidie, Teslasubsidie etc. opeisen.
--- Dit bericht is verwijderd —
Rob : natuurlijk hoort GB geografisch tot Europa (ook al vinden sommigen van niet) . Het gaat om het verlaten van de interne markt en de douane unie, ik vraag me af of je weet wat ze zijn. Als het verschil vervaagt dan geldt dat vooral voor jou , denk ik. En weet je wat het verschil is tussen EU en EEG ? Ik wacht graag op je uitleg.
@ Theoswg: De EEG was een gemeenschap tussen een aantal landen om de handel tussen die landen te bevorderen, terwijl de landen soeverein bleven. De EU is een unie waarbij het uiteindelijke doel is om alle landen te laten opgaan in één superstaat. De EU is enorm ondemocratisch. De invoering van de eenheidsmunt heeft positieve gevolgen gehad voor het bedrijfsleven, maar daar hebben alleen de bedrijven en de aandeelhouders van geprofiteerd. Voor de bevolking is de eenheidsmunt een ramp: een rente die 0% is en dat voorlopig ook wel zal blijven hebben verstrekkende gevolgen voor bijvoorbeeld de woningmarkt en de schulden van Nederland. Als de correctie komt, en die komt er ooit, dan is de schade niet te overzien. Een eerstvolgende grote crisis zal de EU niet overleven en dan zijn de Britten de lachende derden.
"Alsof G.B. plotseling ook tot een ander continent zou gaan behoren !" Dat doen ze al eeuwen. Die plas ligt er niet voor niets. Zelf zien ze het ook zo trouwens.
@Zelfblijven ik weet wel wat de EEG was , ik vroeg me alleen af of Rob het ook weet. Niet dus kennelijk. Maar je definitie van de EEG is ook van toepassing op de EU , grappig nietwaar ? Zoek het maar op, is best interessant. De Unie is immers geen echte Unie maar een confederatie van staten , omdat de wetten door de afzonderlijke parlementen goedgekeurd moeten worden. Afijn , je leest je zelf maar verder in. De Euro. Als bedrijven profijt aan hebben gehad dan gaat dat automatisch op voor de werknemers , dus voor de hele bevolking, niet zo moeilijke toch ? V.w.b. de lage rente , hier ga je compleet de mist in. Lage rente betekent lagere hypotheeklasten bijvoorbeeld, dat stimuleert juist de huizenmarkt. Dan maak je ook nog voorspellingen over de toekomst die nergens op gebaseerd zijn. Als het VK de interne markt en de douane unie verlaat dan zullen ze minder exporteren wegens de importtarieven die er nu niet zijn. Minder export = minder productie=minder banen. Wat zullen ze hard lachen.
@zelf de Uk zit nu al niet in de euro? De pond is altijd afhankelijk geweest van UK's prestaties, geen enkel verschil met de situatie van een UK in de EU? Zelfs ondanks die herhaaldelijke oproep aan jezelf lukt het je niet. Je hebt heel veel problemen aan de EU toegerekend terwijl de EU niet de oorzaak is van die problemen. En dan moet je dus blijven werken met 'ondemocratisch' 'verminderde soevereiniteit 'etc. Deze termen zijn onjuist en geven ook niet direct inzage hoe de economie beter zou draaien, anders dn dt ze nu kunnen besluiten zich voortaan Singapore aan de Noordzee te noemen.
EEG: gaat alleen maar over economie: "Europese Economische Gemeenschap". Op deze linkse site mag wel gezegd worden dat een benadering die zich beperkt tot economie uitgaat van de perverse opvatting dat alles alleen maar om geld gaat. De EU gaat ook over waarden.
Dit verlies is ook alleen maar zo gekomen door het aanpraten van angst waardoor beleggers voorzichtig zijn geworden. Als er nu plotseling een gerucht komt dat b.v. apple 200 miljard dollar aan boetes moet gaan betalen, dan keldert dit aandeel ook. Als er maar genoe Eurofielen zijn die blijven doordrammen dat de Brexit een slecht plan is, trekken bedrijven zich ook terug. Zodra ze merken dat het allemaal wel meevalt, dan zal de economie er weer een stuk beter voorstaan zoals bij de andere Europese landen die bewust ervoor hebben gekozen geen lid te zijn van de EU.
Nee nou wordt-ie mooi, zei Ome Joop altijd De UK bevolking is angst ingepraat voor de EU (zij zijn de schuld van uw ellende) En dat is de EU natuurlijk helemaal niet, daar hebben de UK politici de EU helemaal niet voor nodig.
Bedoel je nu dat b.v. Nissan zich laat beïnvloeden door Eurofielen in hun waarschuwing voor de brexit? Geen enkele bedrijf zou dat doen, ik vermoed dat je geen ondernemer bent. Lees tenminste de kranten zou ik zeggen : https://www.theguardian.com/politics/2019/oct/10/nissan-no-deal-brexit-would-jeopardise-entire-european-business-model https://www.bbc.com/news/business-50000530 Toch wel verbazend dat voorstanders van brexit zo weinig inzicht hebben in hoe de economie werkt.
Volgens mij gaat het hier over de reële economie en niet over het gokken op de beurs.
'trekken bedrijven zich ook terug' Dat is al lang aan de gang. Jij bent hier degene die zich wat heeft laten aanpraten. Die bedrijven hebben gewoon een rekensommetje gemaakt. 'Zodra ze merken dat het allemaal wel meevalt' Droom lekker verder. Het valt niet mee. Dat soort bedrijven hebben geen zin in de extra kosten die ze dankzij die Brexit straks op hun bordje krijgen.
"Zodra ze merken dat het allemaal wel meevalt, dan zal de economie er weer een stuk beter voorstaan zoals bij de andere Europese landen die bewust ervoor hebben gekozen geen lid te zijn van de EU" Welke landen? Mij schieten alleen Zwitserland en Noorwegen tebinnen. Die hebben dan ook heel wat meer in huis om hun eigen broek op te houden dan die failliete tent daar aan de overkant van de plomp. Het VK is bijna een ontwikkelingsland met een enorme onderklasse, een krimpende middenklasse en een kleine toplaag die in het geld zwemt maar daar niks zinnigs mee doet (beetje zoals ieder ontwikkelingsland, die middenklasse uitgezonderd, maar die krimpt dan ook). Het BNP mag er wezen maar miljoenen Britten zien daar niets van en gaan daar na de brexit nog minder van zien. De economische cijfers van het VK drijven voor een belangrijk deel op de financiële sector waar de gemidelde Brit alleen als debiteur deel aan heeft.
Jan, je overdrijft. De Britse economie is veel groter dan die van Noorwegen en Zwitserland samen. We moeten alleen naar het VK in een andere context kijken, net zoals voor pakweg 20 jaar terug. En ik blijf volhouden dat een goede relatie met dat land veel belangrijker is voor ons allen dan de relatie met Bulgarije of Polen bijv.
De economie van het VK zal me worst wezen. De gewone Brit profiteert er matig van en de gewone Europeaan ook. Het is een parasitaire economie, de voortzetting van de empire-mentaliteit met andere middelen. Zodra we het angelsaksisch model hier helemaal over boord kunnen gooien en de europese economie écht weer kan gaan draaien hebben we dat hele VK nergens meer voor nodig. Het is goed te beseffen dat het VK niet meer bij Europa hoort (als ze dat al ooit deden) en in een kamp terecht is gekomen dat onze toekomstige tegenpool wordt. De buitengrens van Europa loopt vanaf 31 januari door de Noordzee. Een gewapend conflict moet altijd worden uitgesloten maar voor de rest doen we er goed aan de Britten links te laten liggen. Een afgescheiden Schotland daarentegen is uiteraard altijd welkom.
Een netto investering van 215 miljard en een rendement van nul. Logisch dat het enthousiasme voor dat megalomane Europese project laag is.
@theoswg 20 januari 2020 at 14:05 Je hebt kennelijk het stukje niet begrepen of niet goed gelezen . Hou het maar op allebei. Dom rechts..je kent ze wel...
In het Brexit-proces zijn twee aspecten belangrijk: economie en vrijheid. In dit artikel wordt alleen gekeken naar de economische kant van Brexit. Maar Brexit gaat veel meer over identiteit, vrijheid en soevereiniteit. Los van de Moloch die Brussel is. Dat wil niet zeggen dat Brexit een verstandige beslissing is. Je moet ook altijd naar de harde cijfers kijken.
Even afgezien van de vraag of Brussel nu werkelijk zo'n moloch is als door sommigen wordt gesteld, is de werkelijke vraag hier of de Britten door uit de EU te treden nu werkelijk vrijheid winnen, of dat zij alleen maar meer een speelbal worden voor de grotere machten in de wereld (de EU, VS, China, Rusland etc.). Het is maar zeer de vraag of het ze zal bevalllen om "vrij" te zijn van de EU, al is het alleen maar omdat op dit moment de Britten 0,0 invloed hebben op de te volgen koers juist omdat zij hebben gekozen uit de EU te stappen. In plaats van controle terug te pakken verliezen ze juist alleen maar controle. Om vrijheid "terug" te pakken zou men juist binnen de EU moeten blijven om de organisatie van binnen uit proberen te beïnvloeden. Deze kaart is nu uit handen gegeven, dus Brexit is vanuit een oogpunt van vrijheid een miskleun van jewelste. De realiteit is dat de wereld een steeds kleinere plek aan het worden is, en dat heeft verder niet heel erg veel te maken met supranationale organisaties zoals de EU. Het heeft veel meer te maken met technologische ontwikkelingen (niet in de laatste plaats het internet), en geopolitieke vraagstukken die nu eenmaal geen rekening houden met fictieve door mensen verzonnen grenzen. De economie en maatschappij in zijn geheel zijn aan het opgaan in een groter planetair geheel. Soevereiniteit is daarmee iets wat in toenemende mate gedeeld wordt, en daar komt precies de EU om de hoek kijken. De EU gaat nu juist over gedeelde invloed, en door je buiten de EU te plaatsen verliest men in het VK alleen maar invloed, aanzien en slagkracht. Kortom Brexit schaadt alleen maar de soevereiniteit van het VK. De fout die gemaakt wordt is aannemen dat de EU een motor achter de eenwording/globalisering is, terwijl het veel meer een poging is om diezelfde globalisering in de juiste banen te leiden. Dan mag men zeker discussiëren of de manier waarop de EU dit doet de juiste is, maar men mag niet de noodzaak van een supranationale politieke organisatie als de EU ontkennen. De realiteit is dat wanneer Brexit werkelijk een feit is, diezelfde globalisering nog steeds zal doorgaan, en de Britten zullen enorme spijt krijgen van die hele Brexit-farce als zij erachter komen dat zij alleen maar minder te zeggen krijgen over de richting waarop de globalisering zich beweegt. De globalisering heeft uiteraard grote gevolgen voor de identiteit, die steeds meer te maken krijgt met invloeden van "buitenaf". Identiteit van mensen is uiteindelijk iets wat door de eeuwen heen in flux is, het is in het geval Brexit natuurlijk helemaal niet toevallig dat het voornamelijk de ouderen zijn die voelen dat hun identiteit onder druk staat, terwijl dit voor de jongere generaties veel minder een issue is. Ik denk dus niet dat behoud van identiteit iets is waar men beter zou moeten luisteren naar de gevoelens van de jongere generaties i.p.v. de ouderen, al is het alleen maar omdat het de jongeren zijn die een nog langere weg te gaan hebben vergeleken met de ouderen. Afgezien van het feit dat Brexit de belangen van ouderen schaadt net als de belangen van jongeren, wordt dit moment wordt het belang van de ouderen voor die van de jongeren geplaatst terwijl dit eigenlijk andersom zou moeten gelden. Wat betreft identiteit zou men juist moeten kiezen voor Europa alleen al omdat de meeste jongeren in het VK zich in toenemende mate identificeren met Europa i.p.v. het Verenigd Koninkrijk.
Ik zou zeggen : vooral naar de harde cijfers kijken. Of je moet de begrippen identiteit, vrijheid en soevereiniteit definiëren op een manier dat voor iedereen geldt. Gaat je niet lukken. Bovendien je neemt frames over van bepaalde politieke figuren die zelf enorme kapitalen hebben op belastingparadijzen (Farage, Rees-Moggs b.v) en die dus wel meer vrijheid zullen hebben na de brexit. Voor mij , persoonlijk, is vrijheid in dit verband juist dat men, binnen de EU, vrij kan reizen, studeren, vestigen etc. zonder dat er grenzen , visa en verblijfsvergunningen aan te pas komen.
@Marc Ik schreef het volgende: "Dat wil niet zeggen dat Brexit een verstandige beslissing is. Je moet ook altijd naar de harde cijfers kijken. "
Voor mij is vrijheid dat ik alleen last heb van de maatregelen die mijn eigen regering neemt. Geen invloed van willekeurig welke persoon ook. Verder is die EU totaal niet onafhankelijk naar laat haar oren hangen naar ieder land dat voldoende personeel inzet om die EU te beinvloeden. Tenslotte zie ik een levensgroot gevaar in deze ....Unie. Voor de toekomst.
Brexit is buitengewoon onverstandig, dat lijkt toch wel meer dan duidelijk voor iedereen behalve hen die het echt niet wil weten.
Klaas, Dan zal je blij zijn te horen dat zowel de Tweede als Eerste Kamer elke wetgeving uit de EU eerst moet goedkeuren.
Pas over een jaar of zo zal duidelijk zijn wat voor schade de Brexit heeft aangericht door onbenul en ijdelheid. De twee hoofdzonden die de mensheid als een schaduw volgen. Dat is wat jammer, maar zoals Ad Melkert al zei: Het hoort er nu eenmaal bij, meneer Witteman.
de Boer 20 januari 2020 at 13:00 “Pas over een jaar of zo zal duidelijk zijn wat voor schade de Brexit heeft aangericht door onbenul en ijdelheid“. Een jaar lijkt me wat kort; ik zou zeggen dat je pas over een jaar of 25, 40 pas weet wat voor een schade de Brexit heeft aangericht.
Tja, investeren in de toekomst kan natuurlijk kostbaar zijn. Maar als het rendement vervolgens extra groot is, kan het toch de moeite waard zijn. Of dat bij Brexit zo is, is uiteraard de vraag. Maar het is ook niet uit te sluiten. Deze berekeningen hebben wat mij betreft pas zin als ze over een veel langere periode worden gemeten. Misschien nu 3% minder, maar misschien is het over 30 jaar wel plus 25% ten opzichte van bij de EU blijven. Wie zal het zeggen. De aanschaf van mijn zonnepanelen heeft ook voor een behoorlijke kostenpost gezorgd. Maar het uitgangspunt is nog steeds dat ik door die investering op de lange termijn minder geld kwijt zal zijn aan energie, dan als ik de investering niet zou hebben gedaan. Had ik dat misschien toch maar niet moeten doen?
Sorry Henk , maar ik bespeur enige verwarring. De afdrachten aan de EU zijn geen investeringen. Die maken wel investeringen mogelijk wegens de deelname aan de interne markt (meer export, grotere productie, meer banen). Je kunt niet tegen de Britse werknemers die hun baan verliezen zeggen : het is maar voor op de korte termijn , maar straks, over 30 jaar, zul je weer werk krijgen ! Je zonnepanelen zijn wel een investering met een zekere rendement op den duur , dat kun je berekenen.
Het is een vergelijking van appels en peren. Het BNP dat nu dus iets lager uitkomt is geen netto geld dat uit de zakken van de belastingbetalers is geklopt, het is meer de bruto omzet van de supermarkt waar alle inkopen en kosten nog vanaf moeten. De afdracht aan de EU is echter wel een netto uitgave van belastinggeld, bijeengebracht door de belastingbetaler. Fake news derhalve. Toen ik mijn huis kocht kostte mij dat in één klap net zoveel als 30 jaar huur.
"Het BNP dat nu dus iets lager uitkomt is geen netto geld dat uit de zakken van de belastingbetalers is geklopt, het is meer de bruto omzet van de supermarkt waar alle inkopen en kosten nog vanaf moeten." U heeft zeker nooit economie gehad op school. Anders had u deze onzin niet uitgekraamd,
@itsme "het is onzin" is nou ook niet bepaald een sterk argument. U ziet toch hopelijk wel in dat 100 miljoen euro BNP een hele andere grootheid is dan 100 miljoen afdracht aan een supranationaal orgaan. Anders bent u degene die weinig van economie heeft begrepen.
@boomer Haledikee vriend Dus je doet een bewering zonder onderbouwing, en dan moet de ander onderbouwd op jouw stelling reageren om te stellen dat het onzin is? Nee, het begint met stellen EN onderbouwen, huiswerk ls voor de jeugd Maar de stelling dat 'BNP dat nu dus iets lager uitkomt is geen netto geld dat uit de zakken van de belastingbetalers is geklopt' is helemaal waar natuurlijk, vanwege de negarieve formulering: behalve dat het BNP geen netto geld uit de zak van de belastingbetaler is het ook niet: een mooie auto vier bier en een bakje friet een leuke vakantiereis naar een nog onbekende bestemming en ga zo maar door wat het allemaal nog meer niet is.
Voor de reageerders hier. Wellicht een tip, zoek de definitie van het begrip BNP (Bruto Nationaal Product) eens op. Het staat voor toegevoegde waarde en in tegenstelling to wat Peter van Veen (en waarschijnlijk ook jullie) denkt zijn er dus al de "inkopen en kosten" vanaf.
@Peter van Veen 20 januari 2020 at 14:45 ... Anders bent u degene die weinig van economie heeft begrepen. De economen die er voor doorgeleerd hebben begrijpen het zelf ook niet. Vandaar al die verschillende meningen over hoe een economie reilt en zeilt
Itsme: Bruto Nationaal Product (BNP) staat gelijk aan Bruto Nationaal Inkomen. Belangrijk woord hier is Bruto. Dit betekend dat er helemaal geen kosten en inkopen vanaf zijn. Ik denk dus dat je het vak economie nog maar eens over moet gaan doen op school.
tja, democratie kost geld. Overigens worden wel een beetje appels met peren vergeleken in de kop: Afdrachten vergelijken met een voorspelde hypothetische economische groei. Sowieso gelooft toch bijna niemand al dat soort voorspelling: veel te veel randvoorwaarden en cijfer-gegoochel. Dus allemaal totaal irrelevant: coulda, woulda, shoulda...
Vrijheid is een kostbaar iets.
Maar Merel, de vrijheid van die mensen is met nationale verkiezingen te regelen. De vrijheid van die Timmermans (Ik zou bijna Brusselmans schrijven) is een heel andere zaak.
Je mag je dus in rede afvragen of die vrijheid beter gewaarborgd is met een verenigd en saamhorig Europa of met onafhankelijke nationale staten die elkaar om het minst naar het leven kunnen staan. Besef daarbij dat het ook nu nog steeds niet erg stabiel is in Europa. Sterker; men mag zich in rede afvragen of bij een niet bestaand verenigd Europa Hongarije na het vallen van de muur niet ondertussen delen van het vroegere rijk had teruggeist, zeker met Orban aan het roer. Er zijn Hongaarse minderheden in Slowakije en Servië die behoorlijk achtergesteld worden en die om hereniging van hun landsdeel met Hongarije zitten te springen.
@ Jerry “Nee, vrijheid in het algemeen.” Nou, dat is heel betrekkelijk, hoor. In het lied van het Klein Orkest, “Over de muur” de volgende tekst: “Maar wat is nou die vrijheid, zonder huis, zonder baan? Zoveel turken in Kreuzberg, die amper kunnen bestaan. Goed je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur. En alleen als je geld hebt dan is de vrijheid niet duur.” Wat betekent vrijheid voor iemand die geen nagel heeft om in z’n kont te krabben? Helemaal niks, een loze kreet.
@merel. Mooie tekst. Nog zo een: Liever rechtop sterven dan op je knieën leven.
Gelukkig is Nederland nog bij de EU gebleven en profiteert ten volle van de hoge economische groei die dat lidmaatschap met zich meebrengt. Het inkomen van de middenmoot in Nederland is nog nooit zo snel gestegen ! en we hebben er allemaal baat bij door lagere prijzen, hogere lonen, meer welvaart .... voor een zeer beperkte bevolkingsgroep