Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Eigen risico in de zorg - bijna - verdubbeld'

  •  
03-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Ziekenhuis_MarcoDerksen_300
Crisisakkoord voorziet in verhoging eigen bijdrage naar 400 euro, meldt RTL
Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar fors omhoog, van 220 naar 400 euro. Voor de laagste inkomens wordt nog gezocht naar een compensatie. Dat meldt RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen.
De maatregel zou voortkomen uit het crisisakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, meldt RTL. De vijf partijen hebben afgesproken dat op de zorg 1 miljard euro bezuinigd moet worden. Hoe de laagste inkomens precies gecompenseerd moeten worden voor de verhoging van het eigen risico is nog niet bekend. 
Daarnaast willen de vijf partijen dat de medisch specialisten voor zover mogelijk onder de Balkenendenorm gaan verdienen, ongeveer 185.000 euro, aldus RTL.
Eerder werd bekend dat de geplande eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg juist voor een deel zal komen te vervallen. Gevreesd werd dat mensen met psychische problemen zorg zouden gaan mijden, omdat ze de eigen bijdrage niet zouden kunnen betalen.
Foto-cc: Marco Derksen
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (125)

hermanf
hermanf3 mei 2012 - 21:13

Ik heb zojuist aan Groenlinks Lisbeth vn Tongeren getweet dat als dit plan doorgang krijgt ik genoodzaakt ben elke maand 1 malig een bankoverval te plegen om aan de behoefte te voldoen van de staat.

TioCoos
TioCoos3 mei 2012 - 21:13

Schandalig gewoon en bedankt Kunduz coalitie. Als chronisch zieke zit ik nu al half maart aan mijn maximum eigenbijdrage wat in twee keer door verzekeraar van mijn rekening wordt afgeschreven. Met een beetje passen en meten redt ik het dan totdat in mei het vakantiegeld komt. Nu wordt dat nog langer interen wat inhoud dat het al sobere leven waarvoor ik niet vrijwillig gekozen heb nog soberder wordt. De tegemoedkoming door het CAK is een wassen neus en klinkt politiek gezien leuk. Een van de medicijnen die ik moet gebruiken staat op de lijst waarmee je in aanmerking komt voor vergoeding. Echter, door de dosering zoals door de arts voorgeschreven, kom ik op jaarbasis 12 dagdoseringen tekort en krijg dus niets. In de correspondentie met het CAK stelde ik voor om dan de dosering via de arts administratief maar te verhogen en dan het doosje weg te gooien. Dat kunt u doen was het antwoord. Maar goed, zo zit ik niet in elkaar. Onbegrijpelijk dat zo´n Sap hiermee akkoord kon gaan. Groen Links is geen politieke partij meer maar een ´Brand´. Een verondersteld leuk hip merk voor bijna volstrekt hersenloze yuppen die toch ook wat moeten stemmen, niet.

hameer
hameer3 mei 2012 - 21:13

Je kon er op wachten: de eerste onaangename verassing uit het Kunduzakkoord. En ja hoor, daar is weer de eeuwige smoes die ik nu al door mevrouw Sap hoor gebruiken als excuus: de laagste inkomens worden gecompenseerd. Zeker net als toen de vaste belastingaftrek voor chronische zieken en arbeidsongeschikten werd afgeschaft? Je mocht blij zijn als je nog de helft terug kreeg via het CAK -die dat uitvoert- en de regels zijn vervolgens zo aangescherpt dat ook die halve compensatie voor veel mensen is vervallen, ook voor mensen met een laag inkomen. En geen haan die er nog naar kraait.

Warnerdj
Warnerdj3 mei 2012 - 21:13

Uiteindelijk laat de marktwerking in de Zorg alleen de Zorgen maar verdubbelen.

TioCoos
TioCoos3 mei 2012 - 21:13

En nog wat. In het Afghaans is Kun-kont en Duz-genaaid. En zo voelt het ook mevrouw Sap die 400 euro!! Gelukkig is de villasunsidie intact gebleven.

Bakoe
Bakoe3 mei 2012 - 21:13

http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/13578/Zorgbestuurder-Rob-Koppen-bovenaan-top50-grootverdieners.htm

denmol
denmol3 mei 2012 - 21:13

Katsjieng!! Dat is kassa want makkelijk verdiend, even kijken hoeveel mensen er chronisch afhankelijk van medicijnen zijn, en dus op basis daarvan zeker de lul zijn, wat een makkelijk, zelfs door Mark Rutte, uit te rekenen som oplevert. Weet je waar ik me dood aan erger dat is dat dit soort maatregelen verkocht worden als een drempelverhoging voor toegang tot de zorg, alsof mensen allemaal hypochonders zijn die er om onduidelijke redenen voor kiezen massaal naar de dokter te gaan en medicijnen tot zich te nemen, ook als dat niet nodig is. Natuurlijk zullen er mensen zijn die eigenlijk niet naar de dokter hoeven die hierdoor afgeremd worden maar door het zo voor te stellen wordt het makkelijk om die eigen bijdrage zo extreem te verhogen. Vergeten wordt dat de chronisch zieken de genen zijn die het gelach moeten betalen en het laffe hierbij is dat zo'n zieke niet zomaar uit economische overwegingen kan bepalen maar geen medicijnen te nemen, ze hebben die medicijnen gewoon nodig. Je zou denken dat die o zo linkse en o zo progressieve Kunduzcoalitie van Pech, Slob en Sap wel een uitzondering zou willen maken voor de chronisch zieken maar dat zal wel niet want daarmee komt die hele ingreep op losse schroeven te staan. Het plan lijkt nu eenmaal gebaseerd op het schandelijk plukken van de chronisch zieken omdat zij de kern vormen en dus daar het meest te halen is en de rest is bijvangst.

geila
geila3 mei 2012 - 21:13

Demissionair kabinet, mind you, mag alleen nog maar lopende zaken afhandelen ... Als ze zo graag hadden willen doorregeren had Mark ontslag niet moeten indienen en had Pechtold ipv klagen over achterbankakkoorden -toen- moeten vragen "mag ik erbij komen, busje komt zo .." Stelletje hoogopgeleide gevaarlijke gekken daar in Den Haag.

HansD2
HansD23 mei 2012 - 21:13

Eigen bijdrage betalen want er is geen vrije keus. Niet kunnen betalen? Dan helaas maar dan krijg je maar een vevolg kwaal of ga je maar gewoon dood. Dat ruimt lekker op en zeker onder de ouderen en zo komen we dan ook van het pensioen probleem af. Dit is dus gewoon fassisme maar helaas niet expliciet aan te tonen.

Sternenstaub
Sternenstaub3 mei 2012 - 21:13

Dit gaat ongetwijfeld doden kosten, en er zullen gevallen zijn van blijvende, ernstige medische schade, en dat maakt Rutte I, nu Rutte-Kunduz, tot doodslaanders en mishandelaars van onschuldige, kwetsbare mensen. Rutte I was al crimineel, en nu Rutte-Kunduz dus ook. Ik verwacht in de toekomst strafrechtelijke vervolging en civiele schadeclaims voor de leden van beide anti-democratische anti-rechtsstaat constructies, daar doodslag en mishandeling door de overheid gewoon valt onder het strafrecht, mits de democratische rechtsstaat weer hersteld is, nadat rechts en pseudolinks deze kapot hebben proberen te maken. Ik verwacht ook strafrechtelijke vervolging en civiele schadeclaims voor de zorgverzekeringsmaatschappijen. Zoniet, dan heeft onze maatschappij definitief gefaald om een humane samenleving te zijn. Wat zíjn overheid en zakkenvullers, oftewel de door macht, geld en onverdiende privileges moreel gecorrumpeerden, weer ongelooflijk stupide, immoreel en dus gevaarlijk bezig. Wie het niet met mij eens is, moet eerst maar eens afwachten of ik geen gelijk krijg. Ik waarschuw slechts.

Hazmat Guy
Hazmat Guy3 mei 2012 - 21:13

Sicko Zorgverzekeraars: maximale winst door de zorg aan de patiënten te verminderen. De film vergelijkt deze met landen waar de gezondheidszorg breed toegankelijk is. Het kan echt anders, anders dan de ze ons willen doen geloven.

Machosofty
Machosofty3 mei 2012 - 21:13

12 x 120 euro premie = 1440 euro p.p. per jaar. Als stel ben je dan 2880 euro aan premie kwijt. Tel daar bij op 2 x 400 euro eigen risico en een paar honderd euro eigen bijdrage tandarts, en je komt aan een totaal van bijna 4000 euro per jaar. Bij een netto inkomen van 1500 euro per maand, oftewel 18000 per jaar gaat dan dus (in het slechtste geval) bijna een kwart van je jaarinkomen op aan gezondheidszorg. Veel huishoudens met een relatief laag inkomen zullen hierdoor onvermijdelijk in de problemen komen. En de vermogenden die een villa van en paar miljoen kopen, en daarvoor een vanwege het belastingvoordeel een hypotheek nemen, worden met tonnen per jaar gesubsidieerd. Wrang.

ockham
ockham3 mei 2012 - 21:13

De veroudering, het medisch steeds meer kunnen (wat weer tot meer veroudering leidt), leidt uiteraard tot steeds hogere kosten. Het geld moet ergens vandaan komen, en de solidariteit wordt er ook al niet beter op.

geejeehaa
geejeehaa3 mei 2012 - 21:13

Allereerst: voor de laagste inkomens wordt nog naar compensatie gezocht. Oftewel, zorgkosten worden meer inkomensafhankelijk (zorgtoeslag is ook al inkomensafhankelijk). Lijkt me toch in lijn met wat links wil. Daarnaast: zorg is gewoon peperduur, en komende jaren krijgen we door de vergrijzing steeds meer mensen die in meer of mindere mate gebruik zullen maken van zorg. Er is simpel genoeg geen 'leuke' oplossing daarvoor: er moet hoe dan ook meer betaald worden.

Meta Foor
Meta Foor3 mei 2012 - 21:13

Who Cares ....

KingBenzai
KingBenzai3 mei 2012 - 21:13

´Ze´ mochten van het Nederlandse volk toch niet korten op ontwikkelingssamenwerking? ´Ze´ mochten toch het asielbeleid niet aanpassen? ´Ze´ mochten toch niet aan de sociale werkplaatsen komen? ´Ze´ mochten toch eigenlijk helemaal niks van het Nederlandse volk... Nou dan, dan is o.a. dit de consequentie. Wat zeuren jullie hier nou allemaal?

BasVV
BasVV3 mei 2012 - 21:13

Ach. 400 euro. Dan ga ik toch gewoon elke week even gezellig met de huisarts praten. Dan verdien ik dat bedrag gewoon terug.

Bouwman2
Bouwman23 mei 2012 - 21:13

Het toepassen van het profijtbeginsel is verstandig want maakt mensen spaarzaam en bewust van de kosten. Het werkt ook nog eens nivellerend, wat overigens vloeken in het VVD gebedshuis is. De nominale premie is laag, 1200 euro per jaar, niet groter dan elke maand een enkele tankbeurt. De maximum aan inkomensafhankelijke premie is pas fors en in alle stilte verhoogd. Ook al weer een maatregel die neerkomt op het dragen van de lasten door de sterkste schouders. De stijging van het eigen risico wordt uiteraard verdisconteerd in de verhoging van de zorgtoeslag. In feite is de zorg voor het grootste deel inkomensafhankelijk. Heel democratisch. Iedereen is gelijk, wie pech heeft en in het hospitaal belandt zal toch moeten erkennen hoe succesvol en zegenrijk het socialisme is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 mei 2012 - 21:13

Allemaal naar de Chineeze kruidenier.

xerxes020
xerxes0203 mei 2012 - 21:13

Het "progressieve" Kunduz-akkoord is niks anders dan een samenraapseltje gewillige onderdanige schandknaapjes van Brussel, Ik hoop dat deze partijen een flink verlies zullen boeken in september! Vooral GroenLinks heeft alle geloofwaardigheid verloren. En dan vragen ze zich af waarom niemand nog vertrouwen in de politiek heeft...

python
python3 mei 2012 - 21:13

BABYBOOMERS. Veel babyboomers krijgen het slecht. Voorbeeld een postbode. Lang gewerkt. Hypotheek. wordt 62 jaar. Met 70% inkomen mag hij thuis blijven. Aow komt 3 maanden later en krijgt geen toeslag. Jongere vrouw met een klein inkomen moet tot 66 jaar wachten. Wordt gewoon armoede.

keck66
keck663 mei 2012 - 21:13

Ik las vorige week (Trouw) dat de zorgkosten in 10 jaar tijd zijn verdubbeld tot 5600 euro PER NEDERLANDER. Nu ben ik de laatste 25 jaar niet bij een dokter geweest (klopklop), maar het schijnt dus dat deze verdubbeling niet wordt veroorzaakt door meer doktersbezoeken/operaties (vergrijzing) maar door meer overheadskosten (managers), medicijnkosten (industrie chemie) en salariskosten (artsen, verplegers). Kunnen we dit toeschrijven aan marktwerking in de zorg?

python
python3 mei 2012 - 21:13

Ik ben op bezoek geweest in een verzorgingshuis. Voor het eerst sinds zeer lange tijd. Veel 80-plussers, die nu nog leven dankzij de nieuwe technieken en medicijnen. Op zicht mooi. Maar het kost wel een vermogen.

cormol
cormol3 mei 2012 - 21:13

Wat maakt het uit? Met dat akkoord gaan we sowieso "met zijn allen de kelder in" Me Judice - Harrie Verbon over het Kunduz-akkoord http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uIDn64sGgvY#!

JacquesDanzig
JacquesDanzig3 mei 2012 - 21:13

Als iemand, die zich momenteel door de slechts gedeeltelijke afschaffing van de eigen bijdrage in de GGZ (= ik mag naar alle waarschijnlijkheid nog wel dokken) en de forse verhoging van het eigen risico in de "normale" zorg enigszins dubbel "gepakt" voelt, heb ik maar één ding te zeggen: bedankt Jolande, erg groen en vooral ook erg links... Maar ach, misschien helpt me de verhoging van het eigen risico dan eindelijk onder de inkomensgrens, die me van de eigen bijdrage in de GGZ zal vrijwaren. Joepie...

DBC123
DBC1233 mei 2012 - 21:13

Opheffen van dit veel te dure 'zorgstelsel"levert meteen 10 miljard op. OESO, SER en RVS adviseerden anders mbt dit stelsel in 2005. Tweede kamer dacht weer slimmer te zijn. Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft geen trek in dit zorgstelsel maar we watertrappelen dooren blijven miljarden verspelen! D66 verkoopt dit verhaal dan als een hervorming? Tja politiek bedrijven heeft ook niets te maken met je gezond verstand laten gelden...

Bakoe
Bakoe3 mei 2012 - 21:13

http://waterput.yolasite.com/artikelen/schaamtevolle-inkomens-een-overzicht

JanJansen17
JanJansen173 mei 2012 - 21:13

" Eerder werd bekend dat de geplande eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg juist voor een deel zal komen te vervallen. Gevreesd werd dat mensen met psychische problemen zorg zouden gaan mijden, omdat ze de eigen bijdrage niet zouden kunnen betalen "' Die vrees is weinig ongegrond .. en voor degene die vinden dat Nederland vol is; zie hier de oplossing: € 400 eigen bijdrage menigeen zal de zorg gaan mijden en niet (op tijd) geholpen kunnen worden; met alle gevolgen vandien...

Mirzoza
Mirzoza3 mei 2012 - 21:13

Het eigen risico in de zorg zou in het geheel niet verdubbeld behoeven te worden, indien men eindelijk de voorstellen op http://thepillmafiabusters.wordpress.com zou onderzoeken. Dit zou een besparing van miljoenen kunnen opleveren op de zorg voor mensen met een verhoogde kans op miskramen, met MS, reuma, virale ziektes, hart- en vaatziekten, slaapproblemen, allerlei psychische aandoeningen, enzovoort. Zit Links Nederland nou te slapen? De politici van GroenLinks, SP en PvdA laten goede kansen op een betere en goedkopere gezondheidszorg in Nederland finaal liggen.

IJsbrant
IJsbrant3 mei 2012 - 21:13

Stijging zorguitgaven tot 2040 bij ongewijzigd beleid 19%tot 31% bbp http://www.cpb.nl/publicatie/trends-in-gezondheid-en-zorg Uitgaandevan het huidige bbp zal dat tussen de 123 en 201 miljard komen te liggen. Momenteel 79 miljard. Wat hebben wij op het moment jaarlijks te besteden als Staat? tussen de 250 en 270 miljard

Bakoe
Bakoe3 mei 2012 - 21:13

De visie van GL op de zorg. http://fishy2me.blogspot.com/2009/07/medical.html

Lucyfer
Lucyfer3 mei 2012 - 21:13

Hoe kan een persoon met een minimuminkomen dit betalen!? Dit is toch een oneerlijke verdeling van de zorg die voor iedereen beschikbaar moet zijn. Want je denkt wel 2 x na voor je medische hulp zoekt. Een inkomensafhankelijke premie is de oplossing. Besparing: hoeveel keer ik niet hoor van mensen die uit het ziekenhuis komen met een tas met medicijnen die zij niet meer kunnen/mogen/gaan gebruiken en die gaan dan linea recta terug naar de Apotheek. En die gooit het gewoon weg.

Plexus
Plexus3 mei 2012 - 21:13

Mensen hou toch op met klagen, 't is steeds meer van dezelfde smeerlapperij. Zet die f*ck- elite toch es buitenspel! De oplossing ligt in onszelf, wij zijn geconditioneerd om trouw te zijn aan bijna alle gezag. Daar ligt ons werkstuk voor de komende tijd.

SuziQ
SuziQ3 mei 2012 - 21:13

Tuurlijk, verdubbelen maar de domme machteloze burger betaalt wel. Kan iemand van de Kunduz coalitie nog informeren, hoe het staat met de artsen en ziekenhuizen die voor circa één miljard euro gefraudeerd hebben ? Of is de kwestie inmiddels in de doofpot gestopt ? De NL burger betaalt wel braaf, laat u die graaiende selecte groep vooral met rust. "Vijf procent van de zorg die artsen en ziekenhuizen in rekening brengen, wordt dubbel gedeclareerd. Tussen 2006 en 2008 sjoemelden zij zo voor 1 miljard euro aan extra inkomsten bij elkaar." http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/artsen_frauderen_voor_een_miljard/

SuziQ
SuziQ3 mei 2012 - 21:13

Tuurlijk, verdubbelen maar de domme machteloze burger betaalt wel. Kan iemand van de Kunduz coalitie nog informeren, hoe het staat met de artsen en ziekenhuizen die voor circa één miljard euro gefraudeerd hebben ? Of is de kwestie inmiddels in de doofpot gestopt ? "Vijf procent van de zorg die artsen en ziekenhuizen in rekening brengen, wordt dubbel gedeclareerd. Tussen 2006 en 2008 sjoemelden zij zo voor 1 miljard euro aan extra inkomsten bij elkaar." http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/artsen_frauderen_voor_een_miljard/

JongLinks
JongLinks3 mei 2012 - 21:13

Het probleem in de zorg ligt bij de keuze. Nederland moet of kiezen voor volledige marktwerking, waarbij inderdaad de zorg beter zal worden maar waarbij de zorg niet meer voor iedereen toegankelijk is. Of Nederland moet kiezen voor het budgetmechanisme in de zorg, waarbij de arts weer in loondienst komt de zorg open blijft en de kosten te reguleren zijn. Elke middenweg is een duurdere weg.

hallohierharry
hallohierharry3 mei 2012 - 21:13

Da's lekker goed nieuws in 2013 wordt het alleen de basis. Zal wel zien wat er verder gebeurd. Tot nu toe altijd bijverzekerd, maar het wordt nu onbetaalbaar let goed op Pechtold en Sap dit lezen jullie medewerkers ook " rekensom" Inkomen gedaald 1.460 netto eerste 4 maanden van 2013 300 euro per maand voor zorgverzekering 200 aan premie en 100 minimaal kwijt in die eigen risico 1.100 over doen de Sapjes en Pechthold het ervoor kunnen zij dat! Hebben ze het wel een geprobeert. Wij zitten nog goed in onze spullen, maar voor mensen langer in dit soort situaties is het erg nijpend. Maar op begrip van deze neoliberalen hoeven we niet te rekenen.

rbakels
rbakels3 mei 2012 - 21:13

Ik had altijd vrijwillig al een hoog eigen risico. Dat scheelt flink in de premie. Voor een *verzekering* is een eigen risico een zakelijke keus. Voor mensen die uit het ziekenFONDS komen minder. Het zou wel zo moeten zijn dat je maar eenmaal per geval een eigen risico betaalt, en dus niet elk jaar opnieuw voor een chronische kwaal.

kees1311
kees13113 mei 2012 - 21:13

Waarom kan dat miljard niet wegggehaald worden bij ontwikkelingshulp.Toch maar Wilders stemmen uit protest! Als dit werkelijk door gaat en het niet gecompenseerd gaat worden door de zorgtoeslag dan zijn veel mensen de lul.Stel je eens voor hoeveel kiezers dit soort ellende Wilders op gaat leveren.De huidige partijen werken zelf al deze ellende in de hand.Let maar op!

valsehond
valsehond3 mei 2012 - 21:13

Lees net dat de inkomens van de specialisten besproken zijn in het wandelgangenaccoord en dat ze mogelijk verlaagd gaan worden. www.dezorgsector.eu/2012/inkomen-specialist-wordt-mogelijk-verlaagd.html Volgens de nieuwste CBS berekeningen 6/6/2011 zou het gemiddelde specialistensalaris 'slechts 188000 euro per jaar bedragen.(www.elsevier.nl "inkomen specialist veel lager dan gedacht). Vind ik nog een riant inkomen.

opmerker
opmerker3 mei 2012 - 21:13

het eigen risico verhogen naar 400 € per persoon, dus 800 € voor een ouder echtpaar wat niet veel meer heeft dan AOW en die zeker elk jaar dit bedrag kwijt zijn aan zorgkosten is asociaal. Zeker ouderen doen nu eenmaal een beroep op de zorg inherent aan leeftijd.

ruurd2
ruurd23 mei 2012 - 21:13

Eén woord: SCHAN-DA-LIG. Grote verzekeraars hebben 1.6 miljard euro premie op de plank liggen en ONS EIGEN RISICO GAAT OMHOOG? Bovendien? Wat bespaart het de overheid eigenlijk? Volgens mij geen ene moer. De verzekeraars echter rollen van het lachen over de vloer... Ik ga mijn ziektekostenverzekering geloof ik maar opzeggen of zo.

1 Reactie
emmaa2
emmaa23 mei 2012 - 21:13

tis diep en diep triest maar gelukkig kunnen d66 en groenlinks weer goedkoper naar het theater

Bakoe
Bakoe3 mei 2012 - 21:13

Zoals ik al eerder vermeld heb, is hierover de heksenketel losgebroken op de diverse fora, en ik denk dat dit het einde van de zegetocht van het Kunduz quintet is. Apart is om nog te vermelden dat juist op dit zeer gevoelige onderwerp wat mensen zeer aan het hart ligt niet gereageerd kan worden op de site van de Telegraaf. Ik heb zo het vermoeden dat ze de bui al zagen hangen.

1 Reactie
hermanf
hermanf3 mei 2012 - 21:13

De Telegraaf moderators doen aan zelf censuur op elk stukje dat eventueel een heisa kan worden in de media.

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2012 - 21:13

Aso's. http://onzebond.wordpress.com/

2 Reacties
WiperX
WiperX3 mei 2012 - 21:13

Joop ik weet nou nog steeds niet of die website die je steeds linkt een late 1 april grap is, of dat je die dingen die erop staan serieus meent? Dingen als "Daarnaast zullen we eisen dat huisuitzettingen waarbij ‘wanbetaling’ wordt opgegeven als reden wordt verboden." dat kun je toch niet serieus menen? Aan die site te zien heb je een beetje kriebels naar het oude Oost-Duitsland: kan de overheid aub. even alles voor mij regelen?

IJsbrant
IJsbrant3 mei 2012 - 21:13

Idealen hebben is een mooi goed Joop. Jij lijkt mij echter een idealist. En voordat je den borst vooruit steekt: Voor een idealist is het ideaal absoluut en onfeilbaar. Voor hem is al het andere daaraan ondergeschikt. Een politieke idealist echter die vanuit een machtsvacuum aan de macht komt zal deze formulering aanwenden om alles te legitimeren wat nodig is om zijn ideaal te verwezenlijken en te misbruiken als transportmiddel voor het ideaal. bv Mao, Castro, Stalin, Pol Pot, Kim. etc Che Guevara maakte tijdens zijn vrijheidsstrijd te kritische medestrijders dikwijls een kopje kleiner. Van iemand die dergelijke middelen gebruikt om aan de macht te komen weet je al van tevoren hoe de toekomst er uit zal zien. De praktijk heeft dat bewezen en bewijst het in gevallen nog steeds. Van de regen in de drup met de idealist. Ik ben bang dat mensen die deze lullige website serieus nemen en hun leven er naar gaan inrichten, inderdaad ook van de regen in de drup zullen geraken. De verhoging van het eigen risico in de zorg is voor niemand leuk. De onderkant van de samenlevingt lijkt echter gesteund te gaan worden terwijl de middeninkomens het het zwaarst gaan krijgen. Misschien is het handiger als je je capaciteiten en tijd, die je over schijnt te hebben, gaat gebruiken om mensen helpen die problemen hebben met budgetteren. En inderdaad. De stijgingen in onze zorguitgaven zijn deels te danken aan de marktwerking. Artsen zijn bv meer ingrepen gaan doen. Dat wil echter niet zeggen dat het onnodige ingrepen waren. Dat terugdraaien zou de kosten minder doen stijgen maar ook de wachtlijsten weer laten groeien, om maar eens een voorbeeldje te noemen. Het is allemaal iets minder eenvoudig dan jouw website suggereert Wat jouw club (SP) wil, de nominale premie ook inkomensafhankelijk maken, (de reeds bestaande inkomensafhankelijke bijdrage is trouwens al van 33000 naar 50000 gegaan) is een goed voorstel waar ik wel mee in kan stemmen, maar lost alleen het "premiepobleem" op en doet niets met de wildgroei in de zorguitgaven

Jantje68
Jantje683 mei 2012 - 21:13

Deze juich deze hervormingsmaatregel zeer toe. Deze wordt door alle deskundige en vrijwel alle politieke partijen als onvermijdelijk geacht. Partijen die beweren dat dit niet nodig is (PVV, SP en PvdA) zijn charlatans. Als de PvdA hier tegen is horen ze volwaardig bij de PVV want de terug keer naar de gulden is nog realistischer dan lagere eigen bijdrage in de zorg.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet3 mei 2012 - 21:13

Hoge eigen bijdragen naar de grootverdieners in de zorg en niet zoals u meent het onderscheid te moeten maken tussen de laagstverdienenden en de middeninkomens.

rgeurtsen
rgeurtsen3 mei 2012 - 21:13

Leve D'66.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe3 mei 2012 - 21:13

Psst... en GL toch ook een beetje?

leeuwenvanj
leeuwenvanj3 mei 2012 - 21:13

Wat kosten al die zorgverzekeringen, al die zorgverzekeringen hebben hun eigen grote kantoren, glossy materiaal, tv spotjes , dure bestuurders en noem maar op. Alleen voor de concurrentie gaat zoveel geld de prullenbak in.

1 Reactie
x.x
x.x3 mei 2012 - 21:13

Schade last van verzekeraars zit zo rond 97 a 98 %... En misschien zelfs hoger. Dus max 2 a 3 % gaat naar de verzekeraar voor personeel en administratie.

neutralist
neutralist3 mei 2012 - 21:13

Ja we kunnen wel gaan zitten klagenals een stel Grieken maar de zorg wordt te duur dus is er feitelijk geen keus. Next.

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer3 mei 2012 - 21:13

Verhogen eigen risico verlaagt de kosten van de zorg niet. Dat is een misvatting. Het verlaagt de collectieve kosten maar verhoogt de individuele kosten. Dat het invoeren van meer eigen risico tot ander gedrag van de consument zal leiden is een nooit bewezen fictie.

CliffClavin1993
CliffClavin19933 mei 2012 - 21:13

Als ik goed geïnformeerd ben worden verzekeraars in Duitsland verplicht om hun - eveneens overmatige - overschotten (heel erg veel geld) te gebruiken om een substantiële PREMIEVERLAGING door te voeren. Wat hebben de Duitsers wat wij niet hebben? En wat hebben zij niet (HRA, bijvoorbeeld)? Fragen, fragen...

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen3 mei 2012 - 21:13

Misschien bent u wel goed geinformeerd, maar wist u ook dat de maandelijek bijdrage in Duitsland significant hoger is dan in Nederland?

juliusvold
juliusvold3 mei 2012 - 21:13

Wat hebben de Duitsers wat wij niet hebben? --- Lagere belastingen, snelwegen waar je hard mag rijden, geen minimum loon, hoge ziektekostenpremies.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 mei 2012 - 21:13

Ik wil als patiënt en gebruiker van de volksgezondheid voortaan gespecificeerde rekeningen in huis en niet via de zorgverzekering een afschrijving krijgen. Waarom wil ik dat? Ik wil inzicht krijgen in welke kosten er precies gemaakt worden en voor wat. Ik vermoed namelijk datde uitkomsten verrassend zullen zijn. Dat zeg ik omdat ik als ik de deur uitloop uitzicht krijg op een ziekenhuis waarvan de bouwkosten opliepen met 37 miljoen tot 167 miljoen gulden en dat terwijl er twee bruikbare ziekenhuizen voor zijn afgebroken. Hebben we het over een academisch ziekenhuis? Nee, we hebben het over het streekziekenhuis Vlietland in Schiedam. Ik ben benieuwd of de kosten van het gezondheidsapparaat wel in de zorg zitten.

2 Reacties
Joeri2
Joeri23 mei 2012 - 21:13

Het helpt je helemaal niets Han. Je hebt geen keus, en de rekening komt achteraf. In een restaurant kun je kiezen of je de wortels of de kip of de biefstuk neemt. Je eet de volgende dag weer thuis om gevarieerd te eten en kunt zo de kosten over de week verdelen. Bij gezondheid is dat niet. De kosten kunnen alleen over de mensen verdeelt worden, niet over tijd. Als het nu zo was dat de quote500 steeds armer zou worden dan zou ik zeggen "het geld is op". Maar we zien juist dat de quote500 steeds rijker wordt. Het geld is dus nog lang niet op, er is alleen steeds minder wil om met andere ( zieken, ouderen ) te delen. Als we naar andere landen in de wereld kijken die niet willen delen en die wel willen delen zien we dat landen die niet willen delen steeds meer staatsschuld hebben en steeds meer arme inwoners, en landen die wel willen delen steeds rijker worden en minder arme inwoners. Vreemd daarbij is dat de VVD toch een grote groep steeds weet te overtuigen dat door op de VVD te stemmen al die stemmers bij die rijke groep kan krijgen. Maar een simpele rekensom rekent zo uit dat slechts 15% van de vvd stemmers het beter krijgen maar dat de rest het slechter krijgt. Vreemd dat mensen daarvoor kiezen.

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2012 - 21:13

Het barst van dit soort bouwbeerputten. Zou de Wet op Openbaarheid van bestuur een breekijzer kunnen zijn om deksels op te lichten Han? Dat wordt dan wel kokhalsen...

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2012 - 21:13

Door deze maatregel creperen mansen langer. Een nekschot is genadiger. Mensen zullen een bezoek aan een arts uitstellen met alle ellende van dien. De extra onkosten van een te late diagnose zal de prijs alleen maar opdrijven (...). Aso's.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2012 - 21:13

'mensen' ipv 'mansen'

juliusvold
juliusvold3 mei 2012 - 21:13

Demagogie! Je kunt ook stellen dat mensen niet meer voor elk wissewasje naar de huisarts zullen gaan. Praat eens met een huisarts!

hannogroen
hannogroen3 mei 2012 - 21:13

'Een nekschot is genadiger.' Gelukkig hebben we in dit land traumahelikopters die ook voor dat soort gewonden uitvliegen.

paradoxical
paradoxical3 mei 2012 - 21:13

Waarom altijd dat gezever over de laagste inkomens. Ik verdien modaal en er is tegenwoordig bijna niet meer rond te komen, en ik heb nergens recht op. Niet op huursubsidie, zorgtoeslag, een huis kopen kan amper want geen hypotheek te krijgen + de onzekerheid over de HRA. Ik overweeg op dit moment serieus naar Duitsland te verkassen, hier in Nijmegen net over de grens zijn woningen goed betaalbaar, en die Duitsers hebben tenminste nog een overheid met visie. Hier in NL hebben we een of andere vage blonde gast die met droge ogen beweerd dat de AOWérs keihard getroffen worden. De AOWérs, de generatie die allemaal een dik huis onder hun kont hebben en alles in de schoot krijgen geworpen, omdat 'deze generatie het land heeft opgebouwd'. Ik vraag me werkelijk af wat men denkt wat de huidige generatie aan het doen is, liggen wij soms hele dagen in bed? En neem de hypotheekrenteaftrek: de meest achterlijke regeling ooit, waar men krampachtig aan vasthoud om zieltjes te winnen. De zieligheidsindustrie en multikulti in NL waar miljaren in gepompd worden en werden. De baantjesjagers: bestuurders zonder kennis van zaken die tonnen verdienen en er een puinhoop van maken, en vervolgens geen verantwoording nemen. Links en rechts in Nederland: beide geen visie.

2 Reacties
mees.
mees.3 mei 2012 - 21:13

Walgelijk om zo over aowers te praten....er zijn er meer dan genoeg die alleen van hun aow rond moeten komen en niets bezitten,geen huis,niets. Zij hebben de aow trouw betaald van de generatie voor hen en nu wil je als zij er recht op hebben dat van ze afpakken? Mensen die vroeger een huis gekocht hebben toen de huizen nog heel goedkoop waren kun je die het kwalijk nemen dat hun bezit in waarde gestegen is? Als iemand een staaslot wint gun je het hem of haar ook niet? Em wat is dat?Dat bezit?Als de huizenprijzen verder gaan crashen blijft er van dat bezit veel minder over. En als er waarde blijft profiteert de jongere generatie ervan,waarde die via een erfenis gaat van de oudere generatie naar de jongere,zij krijgen het in hun schoot geworpen. Wat hebben zij zelf aan de waarvermeerdering? Ook zij hebben de prijzen zien dalen toen in de vorige eeuw de huizencrash kwam...velen van hen hebben toen hun huis moeten verkopen en bleven met een restschuld zitten. Elk geval is uniek dus hou een op met dat generaliseren.

Stalland
Stalland3 mei 2012 - 21:13

Ik wens je veel poen in Duitsland want dat schijnt belangrijker te zijn dan een blij en gelukkig leven. n.b. Misschien heb je in Afrika helemaal geen regels?

Boedjonny
Boedjonny3 mei 2012 - 21:13

We moeten deels weer terug zoals het eens is geweest. Ziektenkosten verzekering naar "draagkracht" voor iedereen in loondienst en/of sociale uitkering. Premieafdracht werkgeverdeel en werknemersdeel, via een loonspecificatie. Gezinsleden tot 21 jaar zijn meeverzekerd bij meestverdienende in het gezin. Inkomensgrens: Hogere inkomens in loondienst, boven een inkomensgrens gestelde norm, een eventuele collectief af te sluiten particuliere-ziektenkostenverzekering bij een verzekeraar, per branchesector. Zelstandige vrije ondernemers zoeken het zelf uit. Marktwerking in de zorg aan banden omdat is komen vast te staan dat dit niet heeft geleid tot meer efficiency en geen lagere kosten in de zorg, maar juist hogere.

1 Reactie
python
python3 mei 2012 - 21:13

Zelfstandige vrije ondernemers zoeken het zelf uit. Enig idee hoeveel personen noodgedwongen ZZP-er zijn geworden, omdat zij geen andere keus hebben. ZZP-er of bijstand. Als al die ZZP-ers gedwongen worden tot forse premies dan gaan ze terug in de bijstand.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 21:13

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Heileeuw
Heileeuw3 mei 2012 - 21:13

Het vervelende is dat rechts duidelijk niet hoeft mee te betalen. Veel plezier op rechts zullen we maar zeggen.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar3 mei 2012 - 21:13

U gunt niemand helemaal niks, behalve rancune. Hoewel ik het zeer, zeer niet met u eens ben wil ik wel eens horen welke politieke keuzes u zou maken. Rechtstaat weg? Solidariteit weg? En wat er dan voor terug? Ik wacht met smart..

keck66
keck663 mei 2012 - 21:13

Je moet dan wel weten waarom die rekening zo is opgelopen (in 10 jaar tijd zijn de zorgkosten verdubbeld naar 5600 euro per Nederlander)... Ik dacht aanvankelijk door de vergrijzing maken meer mensen aanspraak op zorg, maar het blijken de gestegen salarissen van artsen, directeuren, managers, huur, medicatie, enzenz. Kortom, is dit een gevolg van marktwerking, in uw vocabulair... rechts?

MBosman2
MBosman23 mei 2012 - 21:13

Allemaal leuk en aardgi dat dit zomaar even voor ons besloten wordt, maar ik zou het persoonlijk wel eens leuk vinden als ik zelf iets te kiezen had mbt mijn ziektenkostenverzekering...

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje3 mei 2012 - 21:13

Zelf kiezen? Eigen verantwoordelijkheid? U lijkt wel een liberaal. Had u maar niet moeten kiezen voor suikerziekte en rheuma

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 21:13

Niet zeiken mensen en gewoon weer vvd/cda stemmen. Dankzij Hans Hoogervorst ( keffertje met de vinger in de keel ) hebben wij nu de zorgkosten goed in de hand en dat alleen door de marktwerking en concurrentie zijn al die kosten beheersbaar geworden. Het begint nu wel duidelijk te woorden waarom Greet na 7 weken voor J.L in het kattenhuis de stekker eruit heeft getrokken. Gelukkig hebben we nu vrouwtje Sap, neoliberaal het kereltje en Arie Slob godsdienstwaanzinnige dus het komt wel goed.

1 Reactie
keck66
keck663 mei 2012 - 21:13

Beheersbaar?? Lamenilachu!

allmenarebrothers
allmenarebrothers3 mei 2012 - 21:13

VVD/CDA/D66/GL/CU vs PvdA/SP op dit moment = 0:1

1 Reactie
python
python3 mei 2012 - 21:13

PvdA/SP komen samen niet verder dan 60 zetels. Dat zijn er 17 te weinig en hebben geen gedoogpartner. Dus lulkoek.

TheBigLebowski
TheBigLebowski3 mei 2012 - 21:13

Weer meer zetels naar SP en PvdA. En die rekening die betaald moet worden, dat ligt vooral aan de ondoorzichtigheid in de zorg. Marktwerking en graaiende managers. Vergrijzing is echt een lulverhaal. Een dekmantel.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa3 mei 2012 - 21:13

Graaiende managers en inefficiëntie moet zeker aangepakt worden. Maar je kunt de feiten mbt vergrijzing toch moeilijk negeren...

ZwartePiet
ZwartePiet3 mei 2012 - 21:13

180 euro * 17 miljoen = 3,5 mrd

2 Reacties
Toetsenman
Toetsenman3 mei 2012 - 21:13

Niet iedereen gebruikt zoveel zorg dat het eigen risico wordt opgebruikt. Dus die 17 miljoen is een stuk lager.

hannogroen
hannogroen3 mei 2012 - 21:13

Lang niet al die 17 miljoen mensen maken dat eigen risico op.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 21:13

Tsja, er mocht niet bezuinigd worden op de ontwikkelingshulp, dus dan maar op de zorg .... De 'linkse' sociale component (PVV) is weg, en direct laat het CDA haar ware gezicht zien.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet3 mei 2012 - 21:13

Bezuinigen op de exhorbitant hoge verspilling in de zorg en de onnodige behandelingen en de lobby-activiteiten van ons neolipje Schippers voor de tabaksindustrie laten stoppen. Dát zijn feiten die klinken en kloppen. Niet zo een one-liner plaatsen die de zwaksten weer raken. In de zorg moet winst gemaakt worden dus behandelen, behandelen en nog eens behandelen door de heren/dames artsen: betalen, betalen en nog eens betalen door de zorgvragers. Premies ieder jaar: hoger, hoger, hooooooger met de rotsmoes dat de ZORRUGKOSTEN WEER ZO OPGELOPEN ZIJN. Hoe KÁN dat nou toch?????????? Niet de zorg voor de patient doch de zorg voor de graaiers/ceo's eigen knip staat voorop. Da's wel zo neoliberaal, dus een FOUT Sapje!

meijerlahn
meijerlahn3 mei 2012 - 21:13

Zorg Protest Zorgprotest is ontstaan uit onvrede over de alsmaar stijgende zorgkosten en zorgpremies. Op zorgprotest kunt u lezen wat er mis is met ons zorgstelsel en bieden we een platform waarop u uw eigen mening en ideeën kunt geven. Misstanden in de zorg Als we elk jaar weer meer voor zorg moeten betalen, mogen we er ook meer van verwachten toch? Helaas is de kwaliteit van de zorg de afgelopen jaren niet noemenswaardig verbeterd. Dit betekent dus dat we de afgelopen jaren steeds meer zijn gaan betalen voor minder zorg…Dit alles wordt veroorzaakt door enerzijds de toenemende vergrijzing, anderzijds door allerlei misstanden in de zorg: Nog steeds verdienen ziekenhuis bestuurders en medisch specialisten topsalarissen. Het DBC systeem is een bureaucratisch monster en lokt fraude uit. Er worden in de zorg verkeerde prioriteiten gesteld. De overstap van ziekenfonds naar marktwerking heeft ons niet gebracht wat we hoopten, betere zorg en lagere zorgpremies… http://www.zorgprotest.nl/

2 Reacties
Jantje68
Jantje683 mei 2012 - 21:13

Onzin natuurlijk. Voor de marktwerking werd geïntroduceerd speelden specialisten al lang eigen bedrijfje in de ziekenhuizen tegen toptarieven en zonder concurrentie. Specialisten hebben nu wel concurrentie en moeten beter werk af leveren anders ga je gewoon naar een ander. Verder moeten ze nu allemaal onder de bakenende norm gezet. Het is idd niet allemaal koek en ei in de zorg. Declaratiesysteem en fraude is een probleem maar marktwerking is een gegeven. Net als de Euro en Internet, die worden NOOIT meer afgeschaft. Verder zijn hogere eigen bijdrage onomstreden onder deskundigen maar gewoon een gegeven. Het gaat gewoon gebeuren ook met de SP, PVV en PvdA aan de macht. Voor de vorm wordt het dan wellicht 390 E ipv 400 E

ElChe
ElChe3 mei 2012 - 21:13

"De overstap van ziekenfonds naar marktwerking heeft ons niet gebracht wat we hoopten, betere zorg en lagere zorgpremies…" Nee het is precies gegaan, zoals tegenstanders van af het begin voor gewaarschuwd hebben. Zorg is geen werkveld voor commercie en winstbejag. Dit hele gedoe had voorkomen kunnen worden. Ik zie nog die grijnzende kop van oud vvd minister Hoogervorst. Wat heeft hij het Nederlandse volk een oor aangenaaid. Wat een incompetent zooitje.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 21:13

En het linkse rancune volk heeft weer wat om over te roeptoeteren. Een erg triest gebrek aan solidariteit wordt er weer getoond. Zelfs de mededeling dat er compensatie gaat komen voor laagste inkomens is niet voldoende. Pas als er een dictatuur is ontstaan waarin niemand ook maar een euro meer heeft dan de ander is men tevreden. Wat een triest volk dat SP/PVV/PvdA gespuis.

3 Reacties
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar3 mei 2012 - 21:13

Weet u, die 'dictatuur' is ook positief uit te leggen. Wat dacht u dat er gebeurt met de mensheid als schaarste geschiedenis is? Dan hebben we weer tijd om na te denken, en zijn we eindelijk af van hierarchisch denken op basis van geboorte en weelde wat al sinds de oudheid niet bij de mens is weg te slaan. Heeft u enig historisch besef? Door allerlei revoluties in de afgelopen drie eeuwen is het in west-europa steeds beter gegaan, omdat de welvaart langzamerhand eerlijker werd verdeeld. Na veel conservatieve weerstand, bloed, en tranen werd er dan uiteindelijk een verbetering gerealiseerd. We staan nu weer in zo'n tijd, en daarbij is het nodig dat wij naar een duurzame, schaarstevrije economie gaan. Alleen dan kan ware welvaart worden gerealiseerd waarbij 'eigen broek ophouden' discussies overbodig zijn. Maar daar moeten we nog een generatie of twee op wachten, tot de generatie Opstelten/Verhagen zullen we het maar even noemen op natuurlijke wijze is overleden.

Pindaklaas
Pindaklaas3 mei 2012 - 21:13

Je mag van mij wel eens een weekje of wat met me optrekken hoor. Van triestheid kun je bij mij niet spreken, en ik stem al sinds jaar en dag SP. Beetje vooroordelen is wat het rechtse stemvee wel kan ...

denmol
denmol3 mei 2012 - 21:13

"Wat een triest volk dat SP/PVV/PvdA gespuis." Het zou kloppen als je analyse aan de hand waarvan jij tot deze conclusie gekomen ook zou kloppen maar zoals zo vaak is het factfree brullen vanuit de onderbuik een favoriete bezigheid van vooral domrechts

EricWakker
EricWakker3 mei 2012 - 21:13

Ik ben het er wel mee eens, die verhoging van eigen risico. Verzekering voor gezondheidszorg moet er zijn voor als het écht mis is. Als je kunt niet meer werken om de eigen bijdrage te betalen, dan moet de eigen bijdrage vervallen. Verder ben ik mordicus TEGEN de marktwerking in het verzekeringswezen in de gezondheidszorg. Als ik wil (moet) wisselen van verzekeraar heeft er één veel geld gekregen zonder te hoeven uitkeren (in mijn geval), maar de ander gaat mijn gezondheid uitvoerig screenen terwijl ik ouder ben geworden. Alsof ik nooit premie betaalde. Vanuit neoliberale politieke economie begrijp ik dat wel, maar waar is mijn 'inleg' dan gebleven? Het systeem dat we hebben is echt fout, fout, fout.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer3 mei 2012 - 21:13

stelen van de zieken noem ik het In een beschaafd land is gezondheidszorg gratis .

ElChe
ElChe3 mei 2012 - 21:13

Er is maar een oplossing: Nationaliseren van de zorg en alle en ik bedoel ook alle graaiende uitvreters direct eruit.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe3 mei 2012 - 21:13

Je zou er ziek van worden... Ho wacht, dat kan je beter niet doen.

Plupie
Plupie3 mei 2012 - 21:13

Lekker toch die marktwerking, laat ze nou eens eerst beginnen de ruim 300.000 mensen aan te pakken die het verdommen hun zorgpremie te betalen. Dat zal al een slok op een borrel schelen, door gewoon het van hun uitkering/loon in te houden.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet3 mei 2012 - 21:13

Verdommen? Eerst onderzoeken of zij deze nog wel KUNNEN betalen..... voordat u een oordeel velt over hen

Jokerman
Jokerman3 mei 2012 - 21:13

Ik hoor steeds meer mensen in mijn omgeving deze vraag stellen: 'waarom betaal ik eigenlijk nog premie?' Een goede vraag; ik begin hem zelf ook steeds meer te stellen. Je betaalt je blauw aan premie, maar als je dan iets mankeert dan moet je nóg zelf dokken. Ik betaal dus €120 aan maandelijkse premie, maar moet dus vervolgens nog eens de eerste €400 zelf betalen. Boven die €400 kom ik dus nooit. Waar betaal ik €120 voor als ik er toch nooit iets voor terugkrijg? Ik ken mensen in mijn omgeving die serieus overwegen gewoon geen verzekering meer te nemen.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen3 mei 2012 - 21:13

'Waar betaal ik €120 voor als ik er toch nooit iets voor terugkrijg?' U was toch links, ooit van solidariteit gehoord? Het basisprincipe van verzekeringen is dat je met zijn allen betaald om niet voor enorme kosten te komen staan op het moment dat je ervan gebruik moet maken. Dat moment komt waarschijnlijk voor u ooit ook want de meeste zorgkosten maak je doorgaans in de laatste paar jaar van je leven.

Mirzoza
Mirzoza3 mei 2012 - 21:13

Het eigen risico in de zorg zou in het geheel niet verdubbeld behoeven te worden, indien men eindelijk de voorstellen op http://thepillmafiabusters.wordpress.com zou onderzoeken. Dit zou een besparing van miljoenen kunnen opleveren op de zorg voor mensen met een verhoogde kans op miskramen, met MS, reuma, virale ziektes, hart- en vaatziekten, slaapproblemen, allerlei psychische aandoeningen, enzovoort. Zit Links Nederland nou te slapen? De politici van GroenLinks, SP en PvdA laten goede kansen op een betere en goedkopere gezondheidszorg in Nederland finaal liggen.

1 Reactie
stolat
stolat3 mei 2012 - 21:13

"...Zit Links Nederland nou te slapen? De politici van GroenLinks, SP en PvdA laten goede kansen op een betere en goedkopere gezondheidszorg in Nederland finaal liggen..." Geachte Mirzoza, bent u al wakker genoeg om te beseffen dat deze bezuiniging de wens is van de Kunduz-coalitie? Inclusief Groen Links!

jonh16144
jonh161443 mei 2012 - 21:13

Leve onze regenten die alleen aan symptoombestrijding doen! http://nos.nl/artikel/359037-vergrijzing-niet-achter-zorgkosten.html

1 Reactie
Bakoe
Bakoe3 mei 2012 - 21:13

Dat weet ieder weldenkend mens, maar het is de kracht van de herhaling die velen laten denken dat het wel zo is.

GoddagYxskaft
GoddagYxskaft3 mei 2012 - 21:13

Even voor alle mensen die denken dat het niet anders kan. Ik woon sinds een tijdje in Stockholm en sinds kort maak ik gebruik van het Zweedse zorgstelsel. Ik betaal geen zorgpremie want iedereen met een Zweeds persoonsnummer is automatisch verzekerd, en ik heb slechts een eigen risico van 900 SEK (ongeveer 90 euro) per jaar. Zo kan het dus ook. De vergrijzing is hier net zo groot als in Nederland. En nee, er heerst hier geen communisme. Ik betaal bijvoorbeeld als PhD student maar 36 % belasting en ik krijg jaarlijks ook nog eens (omgerekend) honderen euro's terug van de belasting. De betere (en bijna gratis) zorg is maar een voorbeeld van hoe er hier veel socialer, effectiever en efficiënter met overheidsgeld wordt omgesprongen.

7 Reacties
denmol
denmol3 mei 2012 - 21:13

"De betere (en bijna gratis) zorg is maar een voorbeeld van hoe er hier veel socialer, effectiever en efficiënter met overheidsgeld wordt omgesprongen." Pas maar op met deze persoonlijke ervaringen van de zegeningen van een grote en bij zijn bewoners betrokken overheid want de neoliberale gelovers in een kleine overheid waarbij de zorg aan de markt overgelaten wordt zijn hier goed vertegenwoordigd.

CliffClavin1993
CliffClavin19933 mei 2012 - 21:13

Dank voor dit sprankje hoop en vonkje licht in de duisternis, Björn. Helaas zijn er in Nederland meer horken en hebzuchtige graaiers, die als het moest ook hun eigen moeder nog zouden verkopen. Gewoon: tuig zonder gevoel, dat het steeds maar over 'de tucht van de markt' heeft. Bah!

FransLenaen
FransLenaen3 mei 2012 - 21:13

Ik ken de situatie in Zweden niet, maar iets zegt me dat uw verhaal nooit compleet kan zijn. De kosten van de zorg zullen in Zweden ook hoog zijn (zoals in ieder Europees land) en moeten ergens vandaan gehaald worden. Linksom of rechtsom. Of werken artsen gratis in Zweden?

Centurion2
Centurion23 mei 2012 - 21:13

Anders kan dan wat? Zweden wordt geplaagd door lange wachttijden... voor alles. In Zweden worden de kosten opgebracht uit belastingen. Waar denk je dat specialisten anders in betaald worden? Zweedse gehaktballen? Ook in Zweden zijn veranderingen in de zorg aan de orde van de dag. Net als overal in Europa. Het is gewoon steeds minder betaalbaar met een steeds hoger wordende levensstandaard. Dat is de consequentie van een bejaarde van 89 voorzien van een nieuwe heup na een breuk.

hannogroen
hannogroen3 mei 2012 - 21:13

'en ik heb slechts een eigen risico van 900 SEK (ongeveer 90 euro) per jaar.' Klopt dat wel? Voor zover ik weet betalen jullie ook nog een eigen bijdrage voor medicijnen tot maximaal 1800 SEK/j en een kleine vergoeding per dag dat je in het ziekenhuis ligt. Verder is de gezondheidszorg in Zweden natuurlijk niet gratis, je betaalt het bij jullie via allerlei belastingen en de totale kosten (en stijging) wijken niet veel af van die in Nederland.

Backtobasics
Backtobasics3 mei 2012 - 21:13

De Scandinaviers zijn een nuchter en trots volk. Zij laten zich in veel mindere mate beinvloeden door de Angelsaksische landen dan wij. Met als gevolg een vrij evenwichtige samenleving met geen excessieve inkomensverschillen een hoge levensverwachting, en een hoge score in levens kwaliteit.

Diantha2
Diantha23 mei 2012 - 21:13

Ik woon in Denemarken waar men een vergelijkbaar systeem heeft. Ik ben inderdaad ook voor bijna alles verzekerd, maar niet voor al datgeen wat bij de apotheek vandaan komt. De apotheek verschaft daarnaast vooral merk-medicijnen en zo ben je 120DKK (17 euro) voor een simpele vitamine B12 injectie kwijt die over de grens in Duitsland voor 80 eurocent de stuks in de schappen liggen. Als je er 2 per week nodig hebt, baal je wel even student, werkloze of zieke. Het veelgehoorde argument is dat men 'toch wel genoeg verdient', maar dat gaat niet op voor kansloze groepen (met name allochtonen hier, daar zijn ze niet zo goed mee). En zo ken ik ook een Deen die door een vage vorm weke-delen reuma arbeidsongeschikt was en niet zelf uit zijn stoel kon komen voor het gros van zijn 20iger jaren, omdat hij zijn medicatie niet kon betalen. Tandheelkunde kan men zich überhaupt niet tegen verzekeren. Psychische zorg is trouwens ook met flinke eigen bijdrage hier, zo'n 50 euro per afspraak. Ik heb de indruk dat de situatie exact hetzelfde is in Zweden?

realista
realista3 mei 2012 - 21:13

Ik adviseer bijgaande studie van het RIVM eens te bekijken: http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270082001.pdf En wel pagina 16. De gemiddelde zorgkosten per inwoner nemen vanaf 70 jaar enorm toe, tot een gemiddelde van EUR 50.000 per jaar voor vrouwen van meer dan 95. Ik denk dat dit geen houdbare en wenselijke situatie is.

1 Reactie
Boedjonny
Boedjonny3 mei 2012 - 21:13

Ik adviseer deze: http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/archief/390461/403631/te-veel-grootverdieners-in-de-ouderenzorg Ik denk dat dit OOK geen houdbare en wenselijke situatie is.

boeie
boeie3 mei 2012 - 21:13

ik heb ook nooit begrepen dat artsen zoveel moeten verdienen. Ik ben zelf afgestudeerd in de zogenaamde krappe beta richting (notabene in een ziekenhuis) en krijg amper een derde van een arts. Gek dat ik dat toch ruim voldoende vind en een heel gelukkig leven heb. Waarom meten deze heren meer dan 2 ton moeten verdienen voor een min of meer standaard baantje na hun opleiding.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw3 mei 2012 - 21:13

Beste Kees, het zijn niet allemaal heren. Als je daar nou eens begint.

Jantje68
Jantje683 mei 2012 - 21:13

Het eigen risico zou eigenlijk boven de 1000 E moeten liggen. Zodat mensen zich werkelijk bewust worden van de zorgkosten en gaan shoppen voor een open hart operatie voor de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Toch werkelijk absurd dat we voor een nieuwe auto of bankstel stad en land af reizen en voor een operatie genoegen nemen met het dichtst bij zijnde ziekenhuis.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks3 mei 2012 - 21:13

Toch werkelijk absurd dat u niet begrijpt waar zorg over gaat. Ik denk dat u nog nooit verder bent gekomen dan de wachtkamer, maar mensen die een hartoperatie krijgen kunnen niet kiezen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 21:13

Tuurlijk moet die premie omhoog anders kunnen we al die vreemdelingen die naar nederland komen geen zorg meer gheven .Dus wij betalen wel voor hun waarom niet nog meer naar nederland halen ,vraag me af woon ik nog wel in nederland. die klootzakken in den haag zullen wel zorgen dat hun zakken wel gevuld zijn, wij vinden dat toch goed dus wat klagen wij nou ?

1 Reactie
Jokerman
Jokerman3 mei 2012 - 21:13

Je zou natuurlijk ook de JSF kunnen schrappen; de Kunduz-missie stopzetten; geen subdisie meer geven aan mensen in villa's boven €500.000; geen winstbelasting verlagen voor het 8ste jaar op rij. Ik denk niet dat zulke zaken u interesseren. U had al een hekel aal asielzoekers en immigranten. U zocht alleen achteraf nog een reden om het te legitimeren. U wilde een hond slaan en nou heeft u een stok gevonden. Knap, hoor.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 21:13

Misschien moet de Staat der Nederlanden eens een keten staatsziekenhuizen zonder winstoogmerk opzetten, waar iedereen terecht kan voor de allereenvoudigste basiszorg zonder fratsen. Verkoudheden, hechtingen, zwangerschappen, gebroken ledematen. Zomaar een wilde gedachte, en een kleine verplichte algemene bijdrage zouden we - ik noem maar wat - ziekenfondsbijdrage kunnen noemen.

1 Reactie
Sjaak3
Sjaak33 mei 2012 - 21:13

@ Marc Pas,Misschien moet de Staat der Nederlanden eens een keten staatsziekenhuizen zonder winstoogmerk opzetten. Vraag aan Aptroot van de VVD omdat te organiseren. Die is op dit moment beland in de linkse fase van zijn rechtse bestaan beland. Om daarna als alles wintsgevend is weer van links naar rechts te hoppen.