Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet verzweeg fipronil-tip van vorig jaar bewust

  •  
10-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
358164990_805d88c5e9_z
Donderdag zijn twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierschandaal. Op verschillende adressen in Nederland en België zijn invallen gedaan, hierbij zijn de twee bestuurders uit Zaltbommel en Barneveld gearresteerd. Chickfriend wordt ervan verdacht fipronil te hebben toegepast in pluimveebedrijven.
De inval was een gezamenlijke actie van het België en Nederland. Bij welke bedrijven invallen zijn gedaan is niet bekend, maar er zouden ook in België huiszoekingen zijn gedaan bij acht bedrijven.
Fipronil is een stof die in diergeneesmiddelen wordt gebruikt tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Bij dieren die deel uitmaken van de voedselketen mag het niet gebruikt worden, omdat het schadelijk kan zijn voor de mens. Het Belgische bedrijf Poultry-Vision, uit Weelde, verkocht het product toch aan Chickfriend dat het inzette om er bloedluizen mee te bestrijden. Al op 19 juli is er een inval geweest bij Poultry-Vision, meldt de Belgische omroep VRT. Waarom het dan toch zo lang heeft kunnen duren voordat in Nederland is ingegrepen, is niet bekend.
De met fipronil besmette eieren uit Nederland waren niet alleen voor Nederlandse verkoop. Ook in Groot-Brittannië zijn de eieren aangetroffen. Meer dan 700.000 eieren moeten daar geruimd worden: in eerste instantie werd dat aantal geraamd op 21.000.
Update 16.30 In november kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een anonieme tip over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Het kabinet was hier dus van op de hoogte, maar heeft dat bewust niet aan de Kamer gemeld. Dat schrijft de NOS op basis van een brief van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam. Reden hiervoor is dat de tip deel uitmaakte van een al lopend strafrechtelijk onderzoek, aldus de minister en staatssecretaris. Het kabinet zweeg in het belang van dat onderzoek.
De minister en staatssecretaris schrijven tevens dat de tip alleen ging over het gebruik van fipronil bij het ontsmetten van stallen. Dat het giftige middel ook in de eieren terecht kon komen, wisten ze niet. Het bureau dat de risico’s moest beoordelen zou “met de kennis van nu over de omvang van het gebruik en de aanwezigheid van fipronil in eieren” anders hebben geoordeeld.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.