Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Egyptische president ontslaat 'oppermachtige' legerleiding

  •  
12-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Tantawi300.jpg
Video: Morsi licht besluit toe ... Veel vraagtekens: Machtsgreep of gouden handdruk voor oude garde? Welke afspraken zijn met het leger gemaakt? 
De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi heeft zondag de chef van het leger, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, opzij afgezet. Hij is verplicht op pensioen gestuurd, meldt de Belgische krant De Morgen. Ook de baas van de generale staf, luitenant-generaal Sami Anan, werd uit zijn functie ontheven.
Als opvolger duidde Morsi één van zijn vertrouwelingen aan: Abdel Fattah al-Sisi. Tegelijkertijd hief Morsi ook de interim grondwet op. Het leger had die interim grondwet kort voor de presidentsverkiezingen goedgekeurd, met de bedoeling de van de macht van de politiek in te perken.
Met het afzetten van de legertop lijkt president Morsi de macht volledig naar zich toe te trekken. Toch zijn er volgens De Morgen nog heel wat vragen rond de verplichte pensionering van veldmaarschalk Tantawi (76) en stafchef Annan (63). Gaat het echt om een machtsstrijd of eerder een gouden handdruk voor de bejaarde generaals van het ancien regime onder Mubarak? De twee werden wel uit hun functie gezet, maar tegelijk maakte Morsi hen presidentieel adviseurs. Ze kregen ook een onderscheiding van de Orde van de Nijl, één van de hoogste bekroningen binnen de Republiek. Het is niet duidelijk in hoeverre er afspraken werden gemaakt met het leger: dat heeft nog niet gereageerd. Het opheffen van de interim grondwet door Morsi is wel erg gewaagd. De president zou daarvoor immers niet bevoegd zijn, luidt de algemene opvatting. Morsi heeft altijd beweerd dat een Arabisch president het leger moet controleren, zijn doel lijkt hij nu te hebben bereikt.
Onder de bevolking was de legerleiding al niet populair. Die wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de burgerslachtoffers die vielen tijdens de opstand tegen dictator Hosni Mubarak. Sommigen vinden dat Tantawi, net als Mubarak, moet worden vervolgd voor het geweld tegen demonstranten.
Flickr_Tantawi_GigiIbrahim_300
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

BergBerber
BergBerber12 aug. 2012 - 19:08

Het wordt nu er op of er onder....maar ik denk dat dit toch in overleg is gegaan want Tantawi, die een hele moeilijke klus heel vaardig heeft geklaard echt toe is aan pensieon. En hij ziet in dat het geen zin heeft om naast of achter Morsi en de MB te gaan lopen zeuren of stoer doen....zijn werk is gedaan en nu moeten de MB'ers daden bij hun vele woorden voegen...ik denk dat ze de Sinai gaan zuiveren van zijn rebelse stammen door ze desnoods naar het zuiden of een buitenwijk van Cairo te deporteren en de Sinai gaan overspoelen met de Nijl Egyptenaren zo als nu al het geval is. Voor de rest heb ik er wel vertrouwen in dat Morsi en zijn Neocons er rustig aan gaan doen en proberen het land leefbaar te maken....maar of ze daar de kans voor gaan krijgen is een andere verhaal want de uitdagingen die een land als Egypte voor de boeg staan zijn enorm want de hongersnood staat voor de deur en het land heeft behalve een giftige rioolbeekje genaamd de Nijl niks behalve zand en heel veel monden te voeden....ik weet niet of ze dat zal lukken maar Europa is er boven op gekomen door een huwlijk van sociaal en christelijke democraten dus waarom zouden dat niet bij de moslim democraten niet lukken ook al is hun klus veel zwaarder.

ANRandy
ANRandy12 aug. 2012 - 19:08

Meer veelbetekenend voor de kwaadaardige natuur van de islamitische politiek van Morsi en zijn Moslimbroeders is machtsgreep bij de staatsmedia die de afgelopen week eveneens door ter hand is genomen en zelfs de ook door Morsi en de zijnen openlijk geuite bereidheid tot persbreidel. Bij grote staatskranten en door de staat uitgegeven weekbladen zijn door de Moslimbroederschap hoofdredacteuren vervangen door Moslimbroeders. Daar zitten types bij die eerder de laan uitgestuurd zijn omdat ze letterlijk opgeroepen hadden tot geweld en zelfs moord op christenen en aanhangers van het Baha'i-geloof. Uit protest hebben vele getroffen staatskranten witte opiniepagina's en columns in hun kranten gelaten. De vrije media zijn ook laaiend al is het precies het scenario wat iedereen, en ik ook, al ad voorzien. Die vrije media zijn overigens ook niet veilig zoals ook al te verwachten was. Morsi heeft samen met de Moslimbroederschap al laten weten te bekijken hoe zij een nationale raad kunnen instellen die met bevoegdheden kan toezien op de staats- én vrije media vanwege de vele klachten over vooringenomenheid tegen de fundamentalisten om zodoende "een hoger kwaliteitsniveau" te bereiken. Bron: NRC vrijdag 10 augustus pagina 8 "Broeders leiden media Egypte"

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 aug. 2012 - 19:08

Naast Mubarak is Tantawi ook schuldigd voor het ooit arresteren van Morsi. Morsi zoekt nu de volle macht om Tantawi in de touw te krijgen. Morsi weet dat als hij geen macht kan krijgen op de militairen die alle economische bronnen onder controle hebben, kan hij de economie niet op de benen krijgen en de democrtaie brengen. Een ding ding snap Morsi niet: wraak kan geen democratie opbouwen.

BergBerber
BergBerber12 aug. 2012 - 19:08

Nee joh....Egypte wordt een Marokkaanse model: Stoere Neocons die op TV en in Italiaanse pakken mogen schitteren en bleren om vervolgens de echte zakkenvullers uit de wind te houden....maar Egypte heeft, gezien haar zeer beperkte mogelijkheden en de zwaard van een apocalyptische hongersnood die boven haar hoofd hangt, geen ruimte voor een bloedzuigende elite die decadent mag doen. Daarom heb ik alle hoop dat Egypte het voortouw gaat nemen bij een echte duurzame technologische en intelectuele revolutie die die woestijn volkeren in de vaart der volkeren brengt. Het wordt wachten op het moment dat Egypte China uit de zonne-energie markt concureert, of is dat een fata-morgana??!!!...ja zal wel maar ze hebben gewoon geen andere keuze.....alleen dat middeleeuwse retoriek van de Arabische fascisten moeten ze nog afleren anders wordt het helemaal niks...wel wat...hun ondergang