Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egyptische presentator veroordeeld na interview met homoseksuele man

  •  
21-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
5378
Een Egyptische tv-presentator is veroordeeld tot een jaar dwangarbeid omdat hij vorig jaar een homoseksuele man heeft geïnterviewd. Dat meldt de BBC. Ook moet Mohamed al-Ghiety een boete betalen van 3000 Egyptische pond (147 euro) wegens het ‘promoten van homoseksualiteit’ op commerciële zender LTC TV.
Hoewel homoseksualiteit formeel niet strafbaar is in Egypte, treedt de overheid steeds harder op tegen de LHBTQ-gemeenschap. Zo worden met grote regelmaat mensen gearresteerd die ervan worden verdacht homoseksuele gemeenschap te hebben. Hen wordt vervolgens losbandigheid, immoraliteit of godslastering ten laste gelegd.
De geïnterviewde, die tijdens het gesprek onherkenbaar in beeld was, sprak met al-Ghiety – zelf ook niet vies van het doen van homofobe uitspraken in zijn programma – over zijn leven als sekswerker. De man zei zich ook te schamen voor zijn geaardheid.
De rechtszaak tegen al-Ghiety werd aangespannen door advocaat Samir Sabry, berucht wegens het veelvuldig aanklagen van bekende Egyptenaren. Zo klaagde hij ook al eens de Egyptische actrice Rania Youssef aan omdat haar doorschijnende outfit bij een prijsuitreiking losbandigheid zou veroorzaken. Volgens Sabry liet al-Ghiety in diens programma zien dat er financiële voordelen kleven aan ‘het uitoefenen van homoseksualiteit’.
Direct na de uitzending haalde het hoogste orgaan voor de media in Egypte, de Hoge Raad voor Mediaregulering, de zender twee weken uit de lucht. Sinds bij een op tv uitgezonden concert in Cairo in 2017 een regenboogvlag werd gehesen, is het voor homoseksuelen verboden in de media te verschijnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.