Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egyptische 'Indiana Jones' ontslagen

  •  
18-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
ZahiAwaz.jpg
Omstreden minister was lieveling westerse media
Egypte’s minister van oudheden is zondag ontslagen. Zahi Hawass, die ook wel de bijnaam Indiana Jones heeft, is een beroemdheid in Egypte. Over zijn archeologische opgravingen is zelfs een docusoap gemaakt, maar de laatste tijd kreeg hij om zijn ministerschap veel kritiek te verwerken. Critici menen dat hij veel te close betrokken was bij het corrupte regime van de afgezette president Hosni Mubarak.
Net als tientallen andere Egyptische ministers is Hawass zijn baan kwijt. Het Egyptische kabinet wordt opgeschoond om demonstranten in het land te sussen die het liefst zien dat alle overblijfselen van Mubarak gezuiverd worden.
Nora Shalaby, een Egyptische activist en archeoloog zegt over Hawass: “Hij was de Mubarak van de oudheden. Hij deed alsof alles geschiedenis van Egypte van hem was en niet van de mensen.
Tientallen jaren geleden was het Hawass die de archeologische opgravingen in Egypte een nieuwe boost gaf waardoor de economie aantrok. Ook bij de buitenlandse pers, waaronder de BBC , was hij een geliefd persoon vanwege zijn charisma en passievolle manier van vertellen. Als archeoloog was hij bovendien betrokken bij veel nieuwe opgravingen zoals bij de verplaatsing van de Valley of the Golden Mummies en de Mummie van de Egyptische koningin Hatshepsut. De laatste was een ontdekking die werd uitgezonden door Discovery Channel.
Archeologie professoren en studenten namen Hawass minder serieus. Ze vonden zijn research ver beneden peil. Bovendien tolereerde hij geen kritiek. Shalaby: “De meeste opgravingen die hij deed, gingen niet om de ontdekking maar om zelfverheerlijking.” Abdel-Halim Abdel-Nour, de directeur van de Archeologische Associatie zegt dat Hawass een persoonlijkheid is die gecreëerd is door de media. Ook tijdens de protesten op het Tahrirplein eisten velen zijn aftreden. De ministerpost van de legendarische Hawass wordt vervangen door Abdel-Fattah el-Banna, een professor in de restoratie die veelvuldig aanwezig was bij de protesten op het Tahrirplein. San Francisco Chronicle: Egypts iconic antiquities chief fired
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Sonia2
Sonia218 jul. 2011 - 8:41

Achteraf met de vinger gaan wijzen is natuurlijk weer erg makkelijk. Journalisten en nieuwsmedia moeten eens met de vinger naar zichzelf gaan wijzen om het feit dat ze voor ons jarenlang de grootste criminelen en oorlogsmisdadigers afschilderen alsof het legitieme en te respecteren woordvoerders zijn.

keck66
keck6618 jul. 2011 - 8:41

Corrupt? Bewijzen graag! Zelfverheerlijking en een matig wetenschappelijk niveau, welke minister gaat in NL vrijuit? Donner en De Jager, that's it.

Berthold2
Berthold218 jul. 2011 - 8:41

De journalisten, de media. De woordvoerders die allen criminelen en oorlogsmisdadigers zijn? Over wie heeft u het nu eigenlijk?

Patrick Faas
Patrick Faas18 jul. 2011 - 8:41

Mijn lieveling was Zahi Hawass zeker niet. Zijn spreekstijl is me te agressief en we zijn het grondig oneens over wat iemand een goede farao maakte. Bovendien had hij nogal de neiging om zijn eigen mening en interpretatie wet te maken. Hij zette zich in om kunstschatten uit onze Europese musea naar Egypte te krijgen en daarom verbaast het me dat hij de 'lieveling' van de westerse media genoemd wordt. Eerder was hij de lieveling van Moebarak. De plunderingen van het archelogisch museum begin dit jaar hebben wel bewezen dat het Egypte van Moebarak absoluut geen veilige plaats was voor kunstschatten. Mijn lievelingsbeeldje aller tijden is daarbij vernield en delen ervan zijn gestolen. Hawass heeft duidelijk gefaald zijn eigen volk respect bij te brengen voor 'heidense' kunstschatten. Het enige wat ze zien is goud.

tijsraman
tijsraman18 jul. 2011 - 8:41

Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar iemand als Zawi Hawass is voor de egyptologie van grote waarde, met name als het erom gaat om aan te tonen dat de Egyptische beschaving de eerste grote beschaving is. Daarbij is hij bepaald niet objectief, maar wel enorm bevlogen. Kun je het hem kwalijk nemen dat hij bij de (niet zo transparante) Egyptische politiek het erfgoed populair heeft gemaakt? Het is jammer dat hij destijds de functie van minister heeft aanvaard. Hawass is geen politicus, maar een eigenzinnige wetenschapper.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2011 - 8:41

Hmm kan me herinneren dat de schrijver Erich von Däniken in zijn boeken vaak kritiek uitte op deze man. Heeft hij toch gelijk gehad in de kritische noten die hij over heem schreef

1 Reactie
LudoVerhoeven
LudoVerhoeven18 jul. 2011 - 8:41

Erich von Däniken lijkt mij ook niet bepaald een goede referentie wat kritiek op wetenschappers betreft.