Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egyptisch leger kondigt noodtoestand af

  •  
14-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
egyptklein.jpg
Update: Vicepresident ElBaradei stapt op ... Dodental gestegen naar 95 ... Veiligheidstroepen zetten traangas en scherpschutters in ... Cameraman Sky News komt om
Na een tumultueuze nacht in Egypte – waarbij tenminste een man omkwam en 11 mensen gewond raakten bij schermutselingen tussen de Moslim Broederschap en Egyptische veiligheidstroepen – zijn politietroepen woensdagochtend rond zeven uur begonnen met het ontruimen van twee pro-Morsi kampen, waar ‘sit-in’ protesten plaatsvonden. Journalisten worden weggehouden van de acties, maar bekend is dat traangas en scherpschutters zijn ingezet. Ook is het vuren van machinegeweren te horen in de omgeving.
De Moslimbroeders beweren dat er wel 100 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar de regering heeft dat weersproken. Diverse nieuwsorganisaties melden tot wel 17 doden, maar officiële bevestiging ontbreekt. De Staatstelevisie heeft wel bericht over twee doden onder veiligheidstroepen.
Volgens Reuters is het kleinste van de twee kampementen in Caïro die door veiligheidstroepen worden ontruimd inmiddels onder controle van de autoriteiten. Ook zijn er berichten dat het treinverkeer is stilgelegd, om te voorkomen dat nog meer mensen naar de stad komen om te protesteren.
egypt
Update 16:00
De militaire machthebbers hebben de noodtoestand uitgeroepen die een maand lang van kracht zal zijn. Verslaggevers hebben minstens veertig doden gezien. Volgens de Moslimbroeders werd er vanaf de daken door scherpschutters geschoten, volgens het leger kwam er juist gericht geweervuur vanuit de protestkampen. Onder de slachtoffers is de 17-jarige dochter van een prominent Moslimbroeder. Ze was in de rug en borst geraakt. Ook een cameraman van Sky News, Mick Deane  (61), kwam om in het geweld. 
Ook op andere plaatsen in Egypte vallen slachtoffers bij geweldsuitbarstingen.
Update 17:00
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt op Facebook:
Maak mij grote zorgen over de escalatie van geweld in Egypte. Er zijn berichten over doden en gewonden bij de ontruiming van de “sit-ins” van Morsi aanhangers, maar ook op andere plekken. Acties leiden tot tegenacties, waardoor het geweld verder toeneemt en er steeds meer slachtoffers te betreuren zijn. Terwijl overduidelijk is dat geweld geen oplossing is, maar de problemen van het land alleen maar vergroot. Onderhandelen moeten de partijen, een alternatief is er niet, want gelet op de verdeeldheid onder de Egyptische bevolking zijn ze tot elkaar veroordeeld.
Update 18.30
De Egyptische vicepresident ElBaradei treedt af. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een brief die hij aan interim-president Adly Mansour zou hebben geschreven. Hij treedt af uit protest tegen het gewelddadige optreden van de Egyptische autoriteit tegen de aanhang van Morsi. Het dodental zou zijn opgelopen tot 149 meldt NRC Handelsblad. Reuters houdt het bij ten minste 95.
In de brief schrijft ElBaradei:
Zoals u weet, zag ik dat er vreedzame manieren waren om deze botsing in de maatschappij te beëindigen. Er waren voorgestelde en acceptabele oplossingen om te beginnen aan een nationale consensus. […] Het is moeilijk voor mij geworden om de verantwoordelijkheid te blijven dragen voor beslissingen waar ik het niet mee eens ben en waarvan ik de gevolgen vrees. Ik kan de verantwoordelijkheid voor ook maar één druppel bloed niet dragen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

JanB2
JanB214 aug. 2013 - 7:41

Puinzooi! Iets anders is er niet in te zien. Tot zover het einde van de Arabische Lente.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 aug. 2013 - 7:41

Het moge onderhand duidelijk zijn de Arabische lente is een complete ramp aan het worden. Ben bang dat een groot deel van de bevolking geen idee heeft wat democratie betekend. En dat is jammer. We moeten helaas vaststellen dat in veel gevallen de mensen terugvallen naar een dictatoriaal systeem. Denk dat veel te maken heeft dat na de eerste en tweede wereldoorlog veel Arabische landen de grenslijnen zijn neergepend en niet is gekeken naar de diversiteit en etnische verschillen. En daarom een dictator de enige oplossing is om het geheel bij elkaar te houden. Op zich natuurlijk verschrikkelijk jammer. Gaat nog wel even duren en zolang er een sterke drang is naar een niet westerse Sharia-achtige samenleving zijn we wel weer een eeuw verder. Maar je moet je natuurlijk afvragen of het democratische model als in het westen wel haalbaar is. Gezien heel veel factoren we eigenlijk moeten accepteren dat het niet haalbaar is.

Nadiana
Nadiana14 aug. 2013 - 7:41

Zodra de staatsgreep door generaal Al-Sisi en consorten werd gepleegd, heb ik, en anderen naast mij, op deze site de mening geuit dat dit absoluut niet goed af ging lopen. Hoewel ik graag gelijk heb, vind ik het in dit geval vreselijk. Ook naar om te zien dat er een "Stan Storimansje" is gebeurt daar... Mijn sympathie gaat uit naar het Egyptische volk en de familie van de Sky News cameraman... al maakt mijn mening natuurlijk helemaal niets uit en lezen zij dit niet.

Laroi
Laroi14 aug. 2013 - 7:41

Volgens mij gaat het hier uiteindelijk om de vrijheid te mogen denken, zeggen en geloven wat men wil. Helaas moet die blijkbaar bevochten worden. De heer Morsi en zijn kornuiten leken in mijn ogen regelrecht op een dictatuur af te stevenen, en dat er nu een paarhonderd fundamentalisten minder op de wereld rondlopen doet mij daarom niet direct in huilen uitbarsten... Zo oppervlakkig te oordelen staat het leger aan de goede kant. Het blijft niettemin uiterst verdrietig dat er zo veel koppige mensen zijn die vinden dat wat zij geloven belangrijker is dan wat een ander gelooft, en ik denk dat daar toch de essentie zit.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 7:41

Iets van zelfbeheersing tonen blijkt in de landen van het midden oosten toch steeds weer een behoorlijk probleem te zijn.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink14 aug. 2013 - 7:41

Wel snoeihard, maar: Moet het westen (tegen beter weten in?) blijven volharden hún ideeën over 'waarden en normen' mondiaal bindend te verklaren? Tot nu toe leidt dat alleen maar tot een nog groter en verbeten wordend verzet door mensen die daar anders over denken.

opmerker
opmerker14 aug. 2013 - 7:41

De goede weg is om Morsi weer in funktie teug te laten komem op voorwaarde dat hij zijn beleid van bevoordelen mislimbroeders terugdraait.

1 Reactie
JanB2
JanB214 aug. 2013 - 7:41

Klopt. Maar er is bijna niemand in Egypte die deze 3e, en voor de hand liggende weg wil bewandelen. Het land is verdeeld in 2 kampen die niet toe willen geven. En dat baart grote zorgen voor de (nabije) toekomst.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 7:41

Ik heb Egyptische Koptische kennissen hier in Nederland en volgens hun is de situatie voor Kopten In Egypte nu dramatisch.

1 Reactie
JanB2
JanB214 aug. 2013 - 7:41

De puinhoop in Egypte is over de hele linie gezien vele malen groter dan de berichtgeving hier in Europa weergeeft.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 7:41

Wat mij de laatste dagen sterk opvalt is hoe we onszelf enerzijds democraten en rationele mensen vinden, maar tevens niet echt consequent daarin zijn en ons feitelijk laten meeslepen met demonstraties van grote groepen mensen die niet per sé een meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen. Want heel simpel gezegd, er zijn verkiezingen geweest, de verkozen leiding heeft het zo verbruid dat ook daar weer een onhoudbare situatie ontstond, en het leger heeft uiteindelijk de partijen als het ware uit elkaar gehaald, zowel op straat als door een inmiddels door velen niet meer geaccepteerd leiderschap af te zetten. Men heeft er overduidelijk en vrijwel direct bijgezegd dat dit tijdelijk is en dat er - als ik me goed herinner over pakweg 6 maanden, nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden. Dan kun je twee dingen doen, op straat blijven rotzooien tot er een nieuwe burgeroorlog uitbreekt, of die zes maanden gebruiken om zoveel mogelijk mensen, ook op het platteland, te gaan overtuigen van je standpunten in de hoop dat je dan die verkiezingen zult gaan winnen, Dat was het enorme manco van de met name twitterende en facebookende jongeren op het Tahir plein, ze hadden daarmee weliswaar de sympathie van veel mensen in de westerse wereld gekregen en kregen dus het predikaat "Arabische lente" toebeleeld maar ze vergaten wel even dat ze bij verkiezingen aan die steun niets hadden maar dat ze hun eigen volk moesten gaan overtuigen, ook buiten het Tahir plein en zeker ook buiten de hoofdstad Kaïro. Mijn simpele vraag is: waarom nemen we verdorie geen duidelijk standpunt in? In plaats van op die militairen te schelden en dus de demonstranten aan te moedigen voor zover ze waarnemen wat in onze media gezegd wordt zouden we met zijn allen luidkeels moeten roepen: "Houd in Godsnaam op met dat hysterische gegil en verhalen dat je je leven wilt opofferen opdat jouw partij weer aan de macht komt en begin de broodnodige democratische campagne om er zo goed mogelijk voor te staan bij de volgende verkiezingen!" We doen alsof we de democratie zo belangrijk vinden maar in onze commentaren is daar werkelijk geen fluit van te merken!

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-214 aug. 2013 - 7:41

Met de redenatie kan nu in nederland dus het leger de macht grijpen want op dit moment heeft onze regering niet de steun van 50%. En bij een minderheidskabinet heeft het leger altijd deze migelijkheid? Is de afspraak dat je voor een bepaalde tijd gekozen wordt (.onafhankelijkheid van dagkoersen) opeens niet meer democratisch?