Joop

Egypte stemt voor nieuw parlement

  •    •  
28-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stemmenEgypte.jpg
Wordt Egypte een voorbeeld van democratie in de regio of glijdt het af in een militaire autocratie?
De stembureaus in Caïro zijn maandagochtend open gegaan. De eerste parlementsverkiezingen na het tijdperk-Mubarak zijn daarmee begonnen. Verwacht wordt dat de Vrijheid en Gerechtigheid-coalitie onder leiding van de Moslimbroederschap de grote winnaar wordt. Een andere kanshebber is de liberale en overwegend seculiere coalitie het Egypte Blok.
De parlementsverkiezingen in Egypte vinden in drie rondes plaats over drie maanden. Vandaag mogen de eerste negen provincies stemmen, waaronder Caïro. In de volgende maanden mogen ook de overige achttien provincies stemmen. Daarna zullen ook de Eerste Kamer verkiezingen, oftewel de ‘shura’, plaatsvinden.
Volgend jaar kiest Egypte ook een nieuwe president. Deze zal samen met de uitkomst van de parlementsverkiezingen bepalen of Egypte een democratisch voorbeeld wordt voor de regio of dat het afglijdt richting een militaire autocratie.
De afgelopen dagen is het erg onrustig geweest in Egypte. Men sprak zelfs van een tweede revolutie. Demonstranten op het Tahrirplein eisen het aftreden van het leger. NOS-correspondent Sander van Hoorn meldde dat op de dag van de verkiezingen de vreugde toch overheerst, ondanks dat mensen behoedzaam zijn voor nieuwe chaos die kan ontstaan.
Of de verkiezingen helemaal eerlijk verlopen, plaatste de Egyptische krant vandaag vraagtekens bij. Zij publiceerde stembiljetten van overleden mensen in de krant om te laten zien dat deze valse stembiljetten in omloop zijn. Ook zouden mensen hun stemmen verkopen. Internationale waarnemers zijn niet welkom om toezicht te houden op de verkiezingen. Internationale ‘getuigen’ wel, al is onduidelijk welke bevoegdheid zij hebben.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar