Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egypte in februari naar stembus

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-23937831.jpg
Egyptische interim-president Mansour kondigt verkiezingen aan ... Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) verheugd
Als alles meezit is Egypte in de lente van 2014 weer een democratie. Dat heeft president Adly Mansour maandagavond bekend gemaakt. Ook zal binnen twee weken een commissie worden benoemd die de komende vier maanden de grondwet zal herschrijven, waarover een referendum zal worden gehouden. Mocht de nieuwe grondwet worden goedgekeurd, dan kunnen er verkiezingen worden gehouden.
Update onderaan
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt het verstandig dat Mansour snel verkiezingen wil houden. Op Radio 1 zegt hij:
Het slechtste wat er kan gebeuren is dat de militairen gaan denken:  Nou dit bevalt ons eigenlijk wel. Laten we teruggaan naar de situatie zoals die vroeger was.”
Volgens Timmermans heeft Mansour de juiste timing in gedachten en zouden nog snellere verkiezingen alleen maar tot chaos leiden. Verder dringt hij aan op een goede samenwerking van alle betrokken partijen en spreekt hij de hoop uit dat het leger kiest voor een “pad naar democratische verhoudingen”.
Update 18:30
Interim-president Adly Mansour van Egypte heeft de econoom Hazem al-Beblawi voorgedragen als interim-premier van Egypte, zo meldt de Egyptische staatstelevisie.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

BasVV
BasVV9 jul. 2013 - 7:54

Hier kun je moeilijk van zeggen dat je het er niet mee eens bent.

Meta Foor
Meta Foor9 jul. 2013 - 7:54

ah weer een goede reden voor dikke EU subsidie

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2013 - 7:54

Als alles meezit is Egypte in de lente van 2014 weer een democratie. Dan moet inderdaad ALLES meezitten. Zoals ik al eerder verkondigde; Slechts een gekozen overheid hebben maakt een land nog geen democratie.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2013 - 7:54

Egypte is nooit een democratie geweest, dat men mag stemmen en demonstreren betekent nog niet automatisch dat een land een democratie is.

Bakoe
Bakoe9 jul. 2013 - 7:54

Dus we plegen een staatsgreep waarmee we een democratisch verkozen regering buiten spel zetten, en beloven nieuwe verkiezingen 7 maanden later. En Timmermans is verheugd.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2013 - 7:54

Een democratisch gekozen regering die lak heeft aan democratie....moeilijk, moeilijk.

TheRealHandyman
TheRealHandyman9 jul. 2013 - 7:54

Tja, als we dat nu met de democratisch gekozen NSDAP ook hadden gedaan, dan was het leven 70 jaar geleden toch wel een stuk prettiger geweest. Morsi trok steeds meer macht naar zich toe en minderheden werden steeds vogelvrijer verklaard.