Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egypte gaat het bouwen van kerken legaliseren

  •  
30-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
minarets.jpg
Absolute godsdienstvrijheid is nog ver weg... Christenen nog vaak doelwit van discriminatie en aanslagen
De regels voor christenen in Egypte om een kerk te kunnen bouwen gaan versoepeld worden. Het grondwetcomité in Egypte heeft overgangsvoorstel geschreven waarin staat dat alle drempels voor kerkbouw moeten worden geslecht. Dat schrijft de nieuwssite Ahram Online.
Christenen, ongeveer 10 tot 15 procent van de bevolking in Egypte is christelijk, hebben nu nog speciale vergunningen nodig om kerken te bouwen of renoveren. Die vergunningen worden soms zonder duidelijke verklaring niet verleend. De regelgeving die tot nu toe gold, kreeg regelmatig kritiek omdat de vergunningen voor het bouwen van soennitische moskeeën wel een stuk makkelijker vertrekt werden.
Of de nieuwe plannen daadwerkelijk gaan leiden tot meer godsdienstvrijheid is een tweede. Het plan om de regels te versoepelen is namelijk niet nieuw: twee jaar geleden begon de overgangsregering al aan een vergelijkbare wet. De belemmeringen voor kerkbouw stammen uit de tijd van het Ottomaanse rijk.
De afgelopen jaren waren de kerken regelmatig doelwit van Islamitische extremisten. Volgens Amnesty International zijn van de grofweg 200 Christelijke kerken 43 gebouwen beschadigd of vernietigd. Vorige week vielen er nog vijf doden en zeventien gewonden bijeen aanslag tijdens een bruiloft in een Christelijke kerk. In het nieuwe overgangsvoorstel zijn de rechten voor Christenen ook niet gelijk aan die van Moslims dus de strijd voor werkelijke godsdienstvrijheid is nog niet gestreden.

Een andere grondwetsbepaling is volgens Ahram inmiddels teruggedraaid. De Al-Azhar-universiteit, het hoogste soennitisch-theologische gezag, wist afgelopen weekend op het laatste moment te voorkomen dat de grondwet ‘absolute’ godsdienstvrijheid gaat garanderen.
CC foto: Jolianne

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

boswachter2
boswachter230 okt. 2013 - 9:46

Het westen wordt weer voor de gek gehouden om zo weer miljarden hulp te kunnen innen.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH30 okt. 2013 - 9:46

Vertel mij eens hoeveel miljard euri Egypte in de afgelopen tien jaar heeft gekregen.

adriek
adriek30 okt. 2013 - 9:46

"In het nieuwe overgangsvoorstel zijn de rechten voor Christenen ook niet gelijk aan die van Moslims dus de strijd voor werkelijke godsdienstvrijheid is nog niet gestreden." En in ons land lijkt zich een meerderheid af te tekenen die in Nederland het omgekeerde will bereiken: Islamitische kerken, en het Islamitisch geloof, moeten ontmoedigd, bestreden of zelfs verboden worden... Dan moeten we toch ook niet zeuren over rare Egyptische wetgeving?

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten30 okt. 2013 - 9:46

''Islamitische kerken, en het Islamitisch geloof, moeten ontmoedigd, bestreden of zelfs verboden worden'' Daar is dan ook een goede rede voor, als je de situatie in Egypte in ogenschouw neemt.

[verwijderd]
[verwijderd]30 okt. 2013 - 9:46

Goed plan.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH30 okt. 2013 - 9:46

Toch wel Peet ? Dan moet je ook niet zo zeuren over een kleine minderheid in Nederland die protesteert tegen jouw ludieke racistische kinderfeestje.