Joop

Efteling past stereotype attractie aan

  •  
30-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Theme Fantasy Bird Image

© Theme Fantasy Bird Image

De Efteling gaat het uiterlijk van omstreden Afrikaanse en Aziatische poppen in de attractie Carnaval Festival aanpassen. Zo krijgen “de poppen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld.” De Afrikaanse poppen hebben nu nog neusringen, enorme lippen en kroeshaar, maar dat wordt veranderd naar traditionele Afrikaanse klederdracht. De Aziatische poppen, nu nog met overdreven spleetogen en grote voortanden, krijgen ook een “nieuwe uitstraling.”
Al sinds de opening van Carnaval Festival, 34 jaar geleden, roept de attractie reacties op, zegt woordvoerder Femke van Es. Tegen de NOS liet ze weten dat het aantal met de jaren is opgelopen. Vooral bezoekers uit het buitenland die “niet met de attractie zijn opgegroeid” hebben moeite met het uiterlijk van de poppen. Al in 2016 is er discussie over de attracties in het pretpark. De actiegroep Stop Oppressive Stereotypes publiceerde een zelfs open brief waarin ze actie aankondigde als de Efteling niet overstag zou gaan.
“We hebben toen geluisterd naar hun argumenten en zij naar de onze. We hebben toen geen maatregelen genomen en dat hebben ze in het gesprek ook niet geëist.” Drie jaar na dato gaat het pretpark nu toch over tot aanpassing. De attractie Monsieur Cannibale, dat refereert aan kannibalen die mensen in enorme kookpotten koken, blijft vooralsnog ongewijzigd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

poeslief
poeslief31 jan. 2019 - 12:31

Laat de poppen lijken op Issei Sagawa of op Eddy Merckx of op Jeffrey Dahmer.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens1 feb. 2019 - 12:24

@poeslief Preoccupatie? Of obsessie?

[verwijderd]
[verwijderd]31 jan. 2019 - 7:00

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Henriette3
Henriette331 jan. 2019 - 19:32

Z_edje "Racistisch overigens dat de Nederlandse stereotypering, we zijn een land van dansende boeren en boerinnen, ongemoeid blijft." Je vergeet de joint die die Nederlandse boerenmeid op klompen in de mond heeft. Niemand kan blijkbaar vandaag de dag de schouders ophalen en genieten. Zo wordt een nieuwe bange generatie gecreëerd, zonder olifantenhuid, beperkt in expressie en creativiteit en lopend op eieren vanwege de politiek correcte deug-polizei

Eric Minnens
Eric Minnens31 jan. 2019 - 22:02

@Henriette 'een nieuwe bange generatie' Nee, de angst zit bij jou. Ze noemen dat metathesiofobie, angst voor verandering. De nieuwe generatie zal juist ruimdenkender zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens31 jan. 2019 - 4:25

Geen idealisme, maar een kwestie van commercieel denken bij de Efteling. Ze willen toch ook graag zonder gêne Afrikaanse en Chinese bezoekers kunnen ontvangen. Die kijken naar die poppen alsof ze in de spiegel kijken, en herkennen zich daar uiteraard niet in. Logisch toch, die aanpassing? It's the 21st century, stupid. Het is wel een heel eng Hollands volkje dat zich hierdoor in zijn kruis getast voelt. Die zijn nu eenmaal zo opgevoed en wellicht door diezelfde beelden geïndoctrineerd. Kijk toch eens verder dan je neus lang is. En nogmaals, het gaat om de centen.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jan. 2019 - 12:14

Misschien kan de Efteling voor die verstokte Hollanders een nieuwe attractie optuigen met natuurgetrouwe BlokkeerFriezen.

Eric Minnens
Eric Minnens31 jan. 2019 - 21:20

Oké, maar ik zou dan toch voor karikaturale blokkeerfriezen kiezen. Zij verdienen ridiculisatie, i.t.t. genoemde Chinezen en Afrikanen.

Jozias2
Jozias230 jan. 2019 - 21:15

Dit land is helemaal af...

Spin2
Spin230 jan. 2019 - 19:33

Stereotypes zijn stereotypes voor een rede. Wat is er dan nu gebeurt dat ze na 3 jaar toch overstag gaan? Mensen kunnen minder hebben tegenwoordig en voelen zich snel gekwetst. jammer.

4 Reacties
Stientje2
Stientje230 jan. 2019 - 21:01

"Mensen kunnen minder hebben tegenwoordig, en voelen zich snel gekwetst". Ik ben het daar wel mee eens. Wat is er mis om een stukje geschiedenis op de Efteling aan de kinderen te laten zien? Zo ook v.w.b. de slavernij enz. Tijdens de geschiedenisles, wel lang geleden, werd ons dat al geleerd. Wat is daar mis mee? Moeten wij de wereldgeschiedenis dan maar afschaffen, omdat er wat mensen zijn die daar over gevoelig voor zijn? Tragisch dat de Efteling hier in mee is gegaan.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 jan. 2019 - 22:36

De efteling is er niet om kinderen over de geschiedenis te vertellen. Het is een pretpark dat helaas inspeelt op de sentimenten van nederlandse racisten. Dat dat als normaal of lollig wordt gezien zegt alles over de normen en het waardengevoel van deze mensen. Het zijn onderontwikkelde boeren.

Stientje2
Stientje231 jan. 2019 - 9:48

@ Martin Vanderlinde Maar....……………….toch ook wel educatief? Want waarom dan tóch die "karikaturen"? Kan toch prima samen gaan in een pretpark?

Klifhanger
Klifhanger31 jan. 2019 - 11:27

@Martin Toe maar... Is niet veel meer het probleem dat we tegenwoordig moeite hebben met satire en 'typetjes'.... We kunnen blijkbaar dingen ook niet meer in perspectief zien…. Alles wordt zo direct persoonlijk getrokken. Denk je nou echt dat ik bv bij boertjes en klompen me beledigd moet voelen? En wat gaan we doen met cabaret en conferences in de toekomst? Naar jezelf kijken met enige spot kan geen kwaad: praat eens met buitenlanders hoe ze Nederlanders zien, komisch (lees het boek The Undutchables) en het laat je relatieveren…

Thuiszitter
Thuiszitter30 jan. 2019 - 19:29

Bert Outmayer , ontwerper van de poppen, is er niet mee eens , https://m.youtube.com/watch?v=ux8bFy3wcVw

gravin2
gravin230 jan. 2019 - 17:01

Beetje racistisch, Wat is er mis met kroeshaar?

the dude
the dude30 jan. 2019 - 14:34

Prima zo, maar wordt het nu eens geen tijd dat alle attracties met een figuur te kleuren met alle kleuren van de regenboog?

Peeman
Peeman30 jan. 2019 - 14:10

Zijn er kannibalen die hebben geklaagd bij de Efteling dat ze zich niet kunnen vinden in het beeld dat de attractie over ze schept?

1 Reactie
Ramon4
Ramon430 jan. 2019 - 15:11

Die hebben daar vertegenwoordigers voor in Nederland.