Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Effectiever toezicht op financiële producten

  •  
25-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het is mij een doorn in het oog dat er nog steeds onwenselijke financiële producten worden aangeboden, na het echec met de woekerpolissen
Financiële producten moeten in het belang van de consument zijn en in ieder geval kostenefficiënt, nuttig, veilig en begrijpelijk. Helaas is het nog altijd niet vanzelfsprekend dat producten aan die eisen voldoen, omdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog steeds voorbeelden van onwenselijke producten ziet.
Ik heb de regering per motie verzocht nadere wettelijke bevoegdheden aan de AFM te geven, opdat deze effectief kan toezien op de wijze waarop vorm wordt gegeven aan het beleid inzake de ontwikkeling van financiële producten. De motie (pdf) is meeondertekend door SP, GroenLinks en D66 en is deze week met algemene stemmen aangenomen.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

JanGroothuizen
JanGroothuizen25 mei 2011 - 16:56

Beste heer Plasterk: u schijnt nog steeds niet te begrijpen dat de Euro het zuiverste voorbeeld is van een onwenselijk financieel product is..

Bakoe
Bakoe25 mei 2011 - 16:56

Goh... alweer?

Iskander2
Iskander225 mei 2011 - 16:56

Pfff.. dromer :) Ik mag je wel en die motie is een mooi beginnetje, maar wordt even wakker ja... Wie vervolgt die roversbende die een AAA waardering gaf aan die Hypotheekzwendel uit Amerika ? Kunnen we de USA niet daarvoor voor het strafhof slepen ? Nationaliseren die Banken, ontsla de top, splits in een spaar- en een gok-deel. Gok-deel mag de vrije markt op. Staak de ECB 1% rente-subsidie aan Banken en gebruik dat (ons belasting-) geld om de Pensioenfondsen (en dergelijke) te compenseren voor de roof van hun reserves. Lees : "De Grootste Roof Aller Tijden ?" - http://sp.nl/9n1c9k En dan een verbod op Bonussen en een beroepsverbod voor graaiers en sjoemelaars (zoals de helft van de Vastgoedsector). Zullen we een koffie-party beweging beginnen ? Roodmerk, dat wel. - http://sp.nl/9n1c9h

leeuwenvanj
leeuwenvanj25 mei 2011 - 16:56

Alle woekerpolissen die men aan de man heeft gebracht, waar burgers van dachten hun oude dag een beetje mee te kunnen regelen, weg en nog eens weg. Gespaard voor een stel klootzakken die niet op de vingers getikt worden of met een mea culpa ervan af komen zonder een boterham minder te eten. Compensatie stelt weinig tot niets voor en deze producten worden nog steeds verkocht. Wie zit er van de DSB bank vast,welke VVD toezichthouder heeft zijn bonus moeten inleveren . Ik word er ziek van. Maar men speculeert ook flink in voedsel, ook zo misdadig om te speculeren op leven en dood en daarvan aan de Costa del Sol te gaan liggen. http://voorwie.eu/maatschappelijke-organisaties/activisten/359-help-me Stem tegen voedselspeculatie in EMIR op 24 mei. Zie deze website: http://www.makefinancework.org/beginpagina/food-speculation-69/ (een oproep van CEO, WEED, Solidaridad Don Bosco, SOMO, FoEE, WDM, CRBM)

antondaleman
antondaleman25 mei 2011 - 16:56

Geachte heer Plasterk, Met verstand beleid maken en uitvoeren is moeilijk besef ik mijzelf. Inmiddels is echter het toezicht dermate aan het doorschieten in reactie op het verleden dat dit zelfde toezicht de consument, de adviseur, en de producent meer schade toebrengt dan goed doet. De balans slaat door naar de andere en dus de verkeerde kant op.( zie ook de toespraak van Arno Dolders. ) Uw oproep nu in dit jaartal is mijns inziens niet meer dan populistisch en dat is jammer want onwaardig voor uw iq. Ik had u hoger zitten, maar goed, zucht, geldt dit niet voor (bijna) alle betrokkenen in het politieke metier?

Mursili2
Mursili225 mei 2011 - 16:56

Tjonge jonge jonge. De Euro is geen onwenselijk financieel product, al bekt het lekker (moet ik toegeven). Commercie maakt het onwenselijke financiële product. Als het geleverde product van een bedrijf een bijproduct wordt en het echte product geld, heb je de rapen gaar. Kwaliteit is dan namelijk niet meer van belang. Als banken in diezelfde modus gaan opereren en geld niet meer zien als hun product, maar virtueel geld op de stock exchange het echte product wordt, heb je een crisis. De euro is het probleem niet, het vormt slechts de arena waarin de ramp zich voltrekt.

johnnycomelately
johnnycomelately25 mei 2011 - 16:56

Beste Ronald, Ik begrijp de laatste tijd steeds beter dat je Job's plaats wilt innemen (daar is als zodanig niks mis mee) maar dan moet je wel je verhaal op orde hebben en-helaas- dat heb je niet. Noch de AFM, noch DNB hebben enig benul getoond waar het gaat om het belang, dan wel de (on)wenselijkheid van 'moderne' financiele produkten. Ik geef je raad: Wantrouw/veroordeel ELK financieel produkt dat sinds ca 1985 door in Nederland opererende financiele instellingen op de markt is gebracht. Ik stel: 99% kans dat: a) ze zelf niet weten wat de risiko's van die produkten zijn, b) er door de bank geen dekkende garanties zijn gesteld, c) de eventuele verzekeraar bij ellendesituaties failliet gaat, d) de speculant altijd wint ten koste van de klant. en de tweede kamer geen benul heeft van financiele markten. Hoe kun je -onder deze omstandigheden- beleid maken? Antwoord: stuur mij een email met je vragen. Ik ben gratis.

FritsGuevara
FritsGuevara25 mei 2011 - 16:56

Voer je de gouden standaard weer in, dan valt elke overheids-utopie genadeloos door de mand. Als er iemand is die gigantisch op de pof leeft dan is dat wel een overheid, hoe verder die zich van de gouden standaard af begeeft hoe ernstiger het geval. Met een gouden standaard wordt het een stuk lastiger om vanuit het niets zomaar nepgeld te creëren, dus dat zou vanzelf dat gigantische leengedrag wel moeten beperken waar het inflatoir begint te werken. Stabiliteit is veel waardevoller als je een investering doet, mensen doen die dan met een geruster hart waardoor je ook niet uit angst een woekerrente hoeft te vragen. Ik ben er dus juist een voorstander van dat het probleem dichter bij de wortel wordt aangepakt. Het geklaag over markten en banken is grotendeels gebaseerd op de mogelijkheid die de overheid schept om inflatie te bevorderen, c.q. de dekking voor het geld uit te hollen.

johnnycomelately
johnnycomelately25 mei 2011 - 16:56

Jan Groothuizen: 'Beste heer Plasterk: u schijnt nog steeds niet te begrijpen dat de Euro het zuiverste voorbeeld is van een onwenselijk financieel product is..' Geweldige quote-tweet. HULDE! Inderdaad blijkt Plasterk (met of zonder hoed) de hoed en de rand niet te kennen. Het is treurig te constateren dat van 150 tweedekamerleden er niet 1 is die een behoorlijke analyse van de financiele rambam van de laatste jaren kan maken. Het ge-oh in-de-ruimte klinkt volop. De euro had er (met de huidige leden), uiteraard NOOIT mogen komen en na iets meer dan 10 jaar is het duidelijk dat ook dit wangedrocht de tand des tijds en des onbenuls niet langer kan doorstaan. Er moet dus wat (!) gebeuren. Men zegt dat IN de euro(zone) blijven NL VEEL geld gaat kosten. Men zegt dat UIT de euro(zone) zetten NL VEEL geld gaat kosten. Dan kies ik (helaas net als de heilige Geert) voor UIT de euro zetten. Kost wat, maar dan heb je ook wat (over, te weten landen die wat KUNNEN). Ierland: Leuk ID mbt computers. Te weinig, te laat. Portugal: Mooie eilanden, geen hersens, altijd arm. Spanje: arbeidsmoraal van likmevessie, OG-puinhoop, pensioenen. Italie: arbeidsmoraal van likmevessie, Berlusconi, pensioenen. Frankrijk: arbeidsmoraal van likmevessie, staat zorgt voor U, altijd. Griekenland: corruptie, lieg-gedrag, pensioen met 52. Belgie: vul zelf in.... Weg met die landen die nooit hadden mogen worden toegelaten. Wie wil in NL betalen voor een 52-jarige pensionado? Wie wil opdraaien voor decennialang oplichtingsgedrag? Wie wil? Laten de Grieken maar lekker van hun eigen ellende leren. De markt weet het wel: rente op griekse staatsleningen: 17%! Nu onze 'de jager' nog overtuigen. Wordt moeilijk, hij snapt het nl nog steeds niet....

1 Reactie
Harmen2
Harmen225 mei 2011 - 16:56

Beste Jan, ik heb al eerder aangegeven dat Nederland verdiend aan de EU en al helemaal sinds dat de Euro is ingevoerd. Wat onze Zalm echter heeft nagelaten is om, net zoals in Frankrijk, verkopers aan consumenten te verplichten de prijzen ook aan te geven in Francs, zowel voor als na de introductie van de Euro. Ook jouw heilige Geert heeft geen kennis van de monetaire economie, integendeel, Geert speelt alleen maar in op jouw onderbuik gevoelens en is daar kennelijk succesvol mee.