Joop

Eerste vrouwelijke Zweedse premier sneuvelt binnen dag

  •  
24-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
SWEDEN - POLITICS - BUDGET VOTE - ANDERSSON

© Sweden's Prime Minister-elect Magdalena Andersson addresses a press conference after the budget vote in the Swedish parliament on November 24, 2021. Sweden's Prime Minister-elect Magdalena A

De woensdagochtend aangetreden nieuwe Zweedse premier Magdalena Andersson, de allereerste vrouw in die functie, is een paar uur later alweer afgetreden. Dat melden Zweedse media. De sociaaldemocraat Andersson vormde een coalitie met De Groenen, maar die stemden tegen de begroting en gaven in plaats daarvan steun aan een rechtse tegenbegroting. Dat leidde direct tot een breuk waarna de Groenen uit de kersverse coalitie stapten en Andersson haar ontslag weer indiende.
Het snelle ontslag betekent overigens niet dat het nu gedaan is met Andersson als premier van Zweden. Ze wil nu uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om met alleen haar eigen sociaaldemocratische partij een minderheidsregering te vormen.
Andersson was eerder minister van Financiën. Woensdagochtend kreeg ze bij een vertrouwensstemming de nipte steun van 117 parlementariërs om de nieuwe regering te leiden. 57 parlementariërs onthielden zich van stemming, 174 stemden tegen. Er is een meerderheid aan tegenstemmen nodig om een premierschap tegen te houden. Andersson moest de opvolger worden van partijgenoot Stefan Löfven op, die na zeven jaar opstapt. Vrijdag zou de nieuwe regering worden gepresenteerd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 18:33

Ik besef me dat het gewoon typisch zweeds is Ik kreeg namelijk een bed met kastjes van mijn verhuizende buurvrouw van een bekende zweedse zaagselverkoper Dan zet je met veel pijn en moeite zo'n geval inelkaar en op het TADAA-moment flikkert het hele zooitje weer uiteen. Welnu - is dat niet precies wat hier ook gebeurt? Je zet met veel pijn en moeite een coalitie inelkaar en op het TADAA-moment flikkert het zooitje weer uiteen .

JanVG2
JanVG225 nov. 2021 - 13:07

Bovenstaande is wat kort door de bocht. Magdalena Andersson stond aan het hoofd van een minderheidsregering van Sociaal-Demokraten en Groenen (116 zetels van 349). Ze werd verkozen omdat er "maar" 174 stemmen tegen waren (117 voor -57 onthouding). Het probleem was dat ze om de gedoogsteun van een linkse partij te verkrijgen toezeggingen had gedaan voor een pensioenverhoging. Dat had ze niet duidelijk afgesproken met een liberale partij, die haar regering ook gedoogde. Na de verkiezing tot Minister-presidente, moest ze een begroting indienen, inclusief de toegezegde pensioenverhoging. De liberale partij stemde tegen de begroting, waardoor deze verworpen werd. Vervolgens brachten 3 oppositiepartijen hun begrtingsvoorstel in stemming - en die verkreeg wel meer dan 175 stemmen. Ergo, de regering moest verder met de begroting van de oppositie, inclusief de extreem rechtse Zweedse Demokraten. Magdalena Andersson (en de Sociaal-Demokraten) zei knarsetandend dat ze wel konden werken met de door de oppositie voorgestelde begroting (waar ze zelf tegengestemd hadden, samen met de Groenen). De Groenen, echter, wezen dat af vanwege de stein van de Zweedse-Demokraten. Door het afwijzen van de oppositiebegroting voor de nieuwe regering, moesten de Groenen uit de nieuwe regering. Ergo crisis. Oplossing lijkt te worden: Magdalena Andersson en de Sociaal-Demokraten vormen alleen een regering en hopen dezelfde steun te krijgen als haar eerste regering. (Probleem: Linkse partij wil nog steeds de pensioenverhoging, de liberalen zijn tegen). Mocht ze het redden en opnieuw niet weggestemd worden, dan moet ze bijna zeker met de door de Zweedse-Demokraten gesteunde begroting aan de slag (waarin geen pensioenverhoging staat ...) Kortom, ze krijgt het niet makkelijk, maar moet een invloed van de Zweedse-Demokraten - via de begroting - accepteren, als ze wil regeren. De Linkse partij en de Groenen zullen daarom vaker tegen stemmen, waardoor ze nog afhankelijker wordt van centrum-rechts (en wellicht de Zweedse-Demokraten).

Dehnus
Dehnus25 nov. 2021 - 10:27

Anders dan regent Mark, durft deze vrouw wel de hand in eigen boezem te steken. Hulde dus! Kan Mark met een lijm aan de kont nog wat van leren.

Hoi3
Hoi325 nov. 2021 - 8:55

''Eerste vrouwelijke Zweedse premier sneuvelt binnen dag'' Dit heeft er niets mee te maken of er nu een ''progressieve'' man of vrouw premier is. Maar met het probleem dat ''progressieve'' activistische minderheidsclubs zich steeds onredelijker opstellen. Krijgen ze hun zin niet dan blokkeren ze net zo lang alles tot ze wel hun zin krijgen. En met succes zoals nu ook weer blijkt. Wat dat betreft is het dus ook de vraag hoe lang de nieuwe Duitse regering het gaat volhouden. Niet al te lang is te hopen. De (klimaat) subsidies die aan de rijken ''progressief'' uitgedeeld gaan worden zijn mega. Maar nergens financiering voor gratis poen want de belastingen voor de rijken en hun bedrijven, inkomen, vermogens etc. worden niet verhoogd. De kloof tussen arm en rijk zal alleen maar nog groter gaan worden met als doekje voor het bloeden van de allerarmsten een minimumloon van €12 per uur waarvoor je in Duitsland nog geen droog brood kan kopen als je als arbeider al de huur kan betalen.

1 Reactie
Karingin
Karingin25 nov. 2021 - 10:58

Ja we moeten natuurijk allemaal onze principes over boord gooien zodra de delicate kontjes het pluche hebben mogen aaien - dat is was Kees graag ziet want dan kan ie daar zijn bingokaart weer op loslaten. Allemaal vanuit zijn eigen comfortabele gesubsidieerde huisje, boomp, je beestje. Ongetwijfeld met zijn reet de hele dag met zijn laptop aangesloten op het gloednieuwe Samsung 70 inch 4k-led bakbeest dat zijn halve achterwand domineert, vanaf de ietwat versleten bank (want ja die tv kreeg ondanks protesten van mevr. Kees toch echt voorrang...totdat ie er een paar nachtjes heeft mogen bivakkeren, omdat hij zijn gestoorde bull shit er nu ook bij de kinderen begint in te rammen, en dat zal zelfs mevrouw Kees doen overwegen dat de lieve vrede niet meer opweegt tegen een steeds meer raaskallende gek in huis)

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 nov. 2021 - 22:56

Hoe kan een kabinet nou vallen na één dag? Hadden Groenen en Sociaaldemocraten geen coalitiebesprekingen gehad?

4 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 nov. 2021 - 10:15

Raadselachtig inderdaad. Nergens in vier talen in vele outlets (Zweeds spreek ik niet) iets substantieels gevonden. Maar ja, ''sociaal-democraat'' kan tegenwoordig van alles betekenen. Maar dan nog ... waar ligt Zweden ook alweer - niet specifiek geografisch bedoeld?

Karingin
Karingin25 nov. 2021 - 11:16

Coaltiebsprekingen beginnen gewoonlijk met de inhoud, die weliswaar meestal wel vooraf door partijen worden doorgerekend, maar daarna gaat een of ander "onafhankelijk" bureau er nog eens overheen die alle (financiële) consequenties bij elkaar moet brengen. Dan krijg je gegarandeerd weer heibel *(even uit de dikke duim gezogen voorbeelden), want Olof wil hogere lonen, Britta een versnelde vergroening, Sven eist dat de belastingen niet omhoog gaan en Inga vindt dat op mensenrechtengebied wereldwijd verdomme nou eens op het minst basale niveaus moeten worden gehandhaaft. Dat is het leuke aan cijfers, zijn ze hier ook dól op.Sterker nog, ik vermoed dat creatief boekhouden een NLe uitvinding is

Karingin
Karingin25 nov. 2021 - 11:17

"gehandhaafd"

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 12:58

[ik vermoed dat creatief boekhouden een NLe uitvinding is ] Dat denk ik niet, boekhouden hebben ze ook niet uitgevonden. De dubbele boekhouding schijnt een Italiaanse vinding te zijn en creatief zijn ze daar ook. De directe oorzaak van het aftreden van Andersson is dat de Miljöparti haar regering heeft verlaten naar hun zeggen omdat de extreem rechtse partij Sverigedemokraterna invloed zou hebben op de staatsbegroting. Stefan Löfven blijft nu voorlopig interim MP. Het is nog mogelijk dat Andersson een sociaaldemocratische minderheidsregering kan gaan leiden maar er zijn alleen al 8 vacatures voor ministersposten. https://www.nrk.no/urix/regjeringskrise-i-sverige-_-statsministeren-gar-av-1.15744055 PS mijn Noors is beter dan mijn Zweeds.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2021 - 21:47

Jammer is het wel. Ze kan nog terugkomen.

Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2021 - 21:11

"Er is een meerderheid aan tegenstemmen nodig om een premierschap tegen te houden." Dit systeem bevordert m.i. dan ook de labiliteit van zo'n premierschap. De regering leunt (wettelijk!) niet op een meerderheid, maar op een (nipt) 'geen bezwaar'. Dit zal in NL inderdaad niet snel gebeuren, zoals Onze Psychiator hieronder reeds opmerkte. Bij een volgend premierschap (alleen socialisten) zal dit 'geen bezwaar' nog meer aan een zijden draadje hangen. Jammer, want ik zie graag vrouwelijke premiers. Vrouwen zijn, even afgezien van Ank Broekers-Knol, empathischer.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 8:11

thatcher, verdonk, klijnsma, condoleezzzaaa rice, kaag, ollobollogren etc. zoals u ziet zijn vrouwen net zo kwaadaardig als mannen

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 12:33

De lijst kwaadaardige mannen zou best eens langer kunnen zijn en ze houden ook vaker hun handen niet thuis.....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 18:36

Ik denk dat als je kijkt naar de percentages kwaadaardige vrouwen in de politiek dat je dan de conclusie moet trekken dat je juist beter geen vrouwen in de politiek moet hebben. Maar daarbij wil ik opmerken dat ik denk dat veel vrouwen juist door hun kwaadaardig karakter zo ver in de politiek weten te komen. Een vrouw die wél aardig leek te zijn te weten Vogelaar werd heel snel gewipt door haar eigen partij omdat ze volgens Wilders notabene te aardig was.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 16:51

Denk eens wat verder dan de gebruikelijke vooroordelen over vrouwen.

Joop den Uil
Joop den Uil24 nov. 2021 - 19:15

\De Groenen zijn niet te vertrouwen. Niet in Nederland, niet in Duitsland en nu dus ook niet in Zweden. Landgenoten (en Remkes).... weest gewaarschuwd !

2 Reacties
sr626
sr62625 nov. 2021 - 0:15

Wat een onzin, ga je mond spoelen...

watcher3
watcher325 nov. 2021 - 10:16

Doe je andere oog open.

Uw Psychiator
Uw Psychiator24 nov. 2021 - 17:44

Schot voor open doel - zo iets zie ik in Nederland niet gebeuren.

3 Reacties
JJP2
JJP224 nov. 2021 - 22:55

Een vrouwelijke premier of iemand die na een paar uur al aftreedt?

sr626
sr62625 nov. 2021 - 0:15

echt wel

Uw Psychiator
Uw Psychiator25 nov. 2021 - 8:49

@ JJP & sr626 - dank voor jullie antwoorden. Mijn eerste ingeving was een naam: Rutte. Die blijft 'unverfroren' op zijn positie, wát er ook gebeurt. Al zouden na Shell ook Hema, Blokker, Albert Heijn, Jumbo, NXP, Kruidvat, Philips, Intratuin, Heineken, ING, en onze complete inmiddels semi-legale drugsindustrie Nederland verlaten, Mark R. zou aanblijven, en op geheel eigen wijze deze ontwikkelingen als 'positief' en 'bevorderlijk voor het ondernemingsklimaat in ons land' weten voor te stellen. Ach, wat er in de Tweede Kamer ook gebeurt, niets kan Mark deren. Hij zal blijven lachen. Oh ja: een vrouwelijke premier zou een zegen zijn voor ons land. Niet elke dame is hiervoor geschikt, maar ik heb wel enkele namen in gedachten.