Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste topambtenaar vertrekt om PVV

  •  
01-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1845 keer bekeken
  •  
Nijhof_300.jpg
Het verharde politieke klimaat en de PVV die 'landgenoten wegzet als fundamentalisten' doen directeur-generaal Water besluiten op te stappen
Voor het eerst stapt een topambtenaar op vanwege de PVV. Dat bericht NRC. Annemieke Nijhof, directeur-generaal Water binnen het nieuwe departement van Infrastructuur en Milieu dient haar vertrek aan. Nijhof is na de secretaris-generaal de hoogste ambtenaar op het departement. Onder Balkenende was ze raadsadviseur.
Ik vond dat ik in het huidige politieke klimaat niet meer voor vijf jaar kon bijtekenen”, zegt ze in NRC. “Van de drie directeuren-generaal binnen het nieuwe departement wordt straks terecht meer dan 100 procent energie en toewijding gevraagd. Die kan ik niet meer opbrengen. Ik doel daarbij op de rol van de PVV in de politiek en in de coalitie. Door de PVV worden 1,6 miljoen landgenoten collectief als fundamentalisten weggezet die onze rechtsstaat bedreigen.
Na de uitslag van de verkiezingen wachtte volgens Nijhof een ‘vervelend medisch onderzoek’, hoewel de coalitievorming haar enigszins opluchtte. “Ik had sindsdien geen enkel probleem met het beleid van het kabinet en ook niet met de mensen die het uitvoeren.” Door de reorganisatie tussen het ministerie van VROM en Verkeer & Waterstaat begon haar ‘onderbuik’ ook mee te spelen. Volgens ingewijden was ze verzekerd van één van de drie topfuncties, maar uiteindelijk  heeft ze haar afweging gemaakt ‘als mens’, zegt ze.
“In het dorp waar ik woon, is mijn man actief in het vluchtelingenwerk. Ook ben ik al vijftien jaar bevriend met mensen die uit Irak hierheen gevlucht zijn. Ze klagen over het hardere, ruwere klimaat in Nederland. Er ontstaat langzamerhand een taboe om daarvoor te waarschuwen. Als je dat doet, zoals Thomas von der Dunk onlangs, dan word je meteen bij de enkels afgezaagd, zoals dat heet. Ik ben bang voor het verder afglijden van dit land, en wacht met angst en beven de volgende verkiezingen af.
Opvallend gegeven is dat ruim de helft van ondervraagde ambtenaren voor de coalitievorming aangaven op te stappen als ze onder een PVV-bestuurder zouden moeten werken. Zo bleek uit een enquete van het blad Binnenlands Bestuur. Volgens Jan Hut van de ambtelijke vakcentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen is Nijhof de eerste topambtenaar die opstapt. De ambtelijke weerstand is volgens hem wat weggeëbd. “Het lijkt wel alsof de PVV onderdeel is geworden van het poldermodel, en ambtenaren dit ook zo zien.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.