Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste schip hulpvloot zet koers naar Gaza

  •  
26-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schip_300_01.jpg
Update: Nederlandse journalisten haken af … Israël dreigt buitenlandse journalisten aan boord met jarenlange verbanning
Zaterdag heeft het eerste schip van de internationale protestvloot met hulpgoederen koers gezet richting Gaza. De Franse Dignite al Karama vertrok vanuit Corsica. Dinsdag kiest een schip met Nederlanders het ruime sop vanuit Griekenland. Uiteindelijk treffen zo’n twaalf schepen elkaar op zee om gezamenlijk koers te zetten naar het door Israël afgeschermde gebied.
Update 18:12   Trouw heeft zijn verslaggever teruggetrokken, meldt Nu.nl. Hoofdredacteur Willem Schoonen stelt dat de journalist onderdeel van de actie dreigde te worden en dat daarmee de onafhankelijke berichtgeving in gevaar kwam. Een journalist van de Wereldomroep werd op het laatste moment teruggefloten door zijn de hoofdredactie omdat meevaren te risicovol zou zijn.
—-
Aan boord van het Nederlandse schip is onder meer Joop-redacteur  Hasna El Maroudi. Israël dreigt buitenlandse journalisten die meevaren met de vloot voor jaren uit het land te verbannen. 
Nu.nl schrijft:
Het is de bedoeling dat de Nederlandse boot het Griekse eiland Corfu verlaat, waar het schip in de haven ligt. In totaal varen vijftig activisten mee op de boot, onder wie twaalf Nederlanders. Onder hen bevindt zich het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali. Het uitvaren van het Nederlandse schip kan nog vertraging oplopen doordat op het laatste moment enkele Zwitserse en Duitse actievoerders aan de bemanning zijn toegevoegd. Zij moeten echter eerst een geweldloosheidscursus volgen, stelt de zegsman. Ook varen er journalisten mee van dagblad Trouw, EenVandaag en de Wereldomroep.
Israël zou nerveus zijn over de komst van de vloot. Vorig jaar hebben Israëlische commando’s bij een aanval op een soortgelijk vreedzaam protest negen activisten gedood.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

DikkieDik3
DikkieDik326 jun. 2011 - 12:07

Dit noem ik nou een provocatie, dit zal het vredesproces absoluut niet ten goede komen!

Joeri2
Joeri226 jun. 2011 - 12:07

" Israël dreigt buitenlandse journalisten die meevaren met de vloot voor jaren uit het land te verbannen. " Ja dat is die beroemde christen-joodse cultuur die we hier terug willen. Waar Wilders zo hard voor vecht: Vrijheid voor 1 mening, de rest verbannen.

fjacobse
fjacobse26 jun. 2011 - 12:07

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Gazastrook_Nederlandstalige_kaart.svg Van de Egyptische grens tot elke willekeurige plek in de Gazastrook is max. 50 kilometer. Zeg Den Haag - Utrecht. En dat wordt dan verkocht aan de buitenwereld als een gevangenis waar niets in en uit kan.

Meta Foor
Meta Foor26 jun. 2011 - 12:07

Graag een plaatsje reserveren voor de gegijzelde IDF soldaat om mee terug te nemen ... dan was de reis nog nuttig ook ! (en Gretchen daar achterlaten bitte ... gelijk oversteken)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jun. 2011 - 12:07

Israel kent de volle vrijheid behalve dé waarheid.

Sedmorteza
Sedmorteza26 jun. 2011 - 12:07

een land die bang is voor Journalisten en hen bedreigd. lijkt Iran en Noord Korea en co.

sjaakie2
sjaakie226 jun. 2011 - 12:07

Ik hoop dat er niks gebeurt maar met Israel weet je het maar nooit, de israelische overheid is namelijk nogal snel op haar teentjes getrapt.

harry12345
harry1234526 jun. 2011 - 12:07

Als Israel slim is laten ze die boten gewoon komen, aanleggen, lossen en weer vertrekken. Is de lol er snel vanaf. Belletjetrekken is immers ook alleen maar leuk als de huiseigenaar boos wordt...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jun. 2011 - 12:07

[Israël dreigt buitenlandse journalisten aan boord met jarenlange verbanning] Tsja, begrijpelijk, stel je voor dat de wereld te zien krijgt hoe Israël met Palestijen omgaat, dat mag toch niet gebeuren!

Ginerted
Ginerted26 jun. 2011 - 12:07

"There is only one corner of the universe you can be certain of improving, and that is your own self. So you have to begin there, not outside, not on other people. That comes afterwards, when you have worked on your own corner." Aldous Huxley (1894 - 1963) Schrijver van o.m. Eyeless in Gaza (sic) Ik hoop dat deze opvarenden als ze al in Gaza aankomen zich niet de laten misbruiken door de Hamas-regering aldaar. Dan komt het misschien bij hen op bij hun oproep tot bevrijding van het Palestijnse volk dat niet alleen van de Israël te eisen, die de Gazanen niet zozeer bezetten als wel insluiten en maltraiteren, een onmiskenbaar feit, maar dat ook te eisen van de totalitaire, terroriserende 'eigen', want zelfgekozen, Hamas-regering. Anders is het zoals de Huxley-quote al zegt beter zichzelf als object ter verbetering te nemen. Maar ik vrees ze straks, als ze aankomen, zij aan zij met Hamas-vertegenwoordigers te zien, breed lachend, met de ogen uitgestoken in Gaza.

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 jun. 2011 - 12:07

http://www.vriendenvansabeelnederland.nl/pdf.2011/Christendommelijk%20venijn%202.pdf Sabeel is druk om de vrede tussen Palestijnen en Israelieten te bewerkstelligen. Dit doen zij uit de overtuiging dat het leed van de Palestijnen niet onderbelicht mag worden . Zij worden geassocieerd met neonazi's . 3. Bij de sprekers over antisemitisme en antizionisme en de mogelijke bronnen daarvan ontbreekt m.i. een analyse van de bezetting en de uitwerking daarvan geheel. Erger nog: het feit van de illegale bezetting wordt ontkend. Het bruuskeren door Israel en haar ‘vrienden’ van het internationaal recht blijkt door de overgrote meerderheid van de aanwezigen in de zaal gesteund te worden. Op mijn vraag aan het panel of de bezetting die beide volken corrumpeert misschien bijdraagt aan antizionistische opstellingen, reageerde de heer M. Leerling met een forse ontkenning van de bezetting. Zijn openlijke steun aan de nederzettingenpolitiek werd door de zaal gehonoreerd met een krachtig en spontaan applaus. In mijn oren klonk dit applaus als een geweersalvo. De parlementsleden die aan deze conferentie meewerkten hebben zich er niet van gedistantieerd! van der Staaij van de SGP en Joel Voordewind waren net zoals Hans van Baalen en onze grote vriend Hans Jansen( deskundige volgens Wilders) aanwezig en klapte hard mee . http://tora-yeshua.nl/2011/06/symposium-stichting-waar-in-nijkerk-3-juni-met-hans-jansen-hans-van-baalen-tzvi-marx-en-matthijs-de-blois/ Met deze mensen is het internationaal recht in groot gevaar. Sabeel associëren met neonazi's is werkelijk schandalig.

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 jun. 2011 - 12:07

http://972mag.com/bilin2462011/ Overwinning van jarenlang protesteren tegen de muur op Palestijns grondgebied. Kosten waren hoog,arrestaties, gewonden,veel traangas, angst en vernedering.

DikkieDik3
DikkieDik326 jun. 2011 - 12:07

Dit noem ik nou een provocatie, dit zal het vredesproces absoluut niet ten goede komen!

3 Reacties
Joeri2
Joeri226 jun. 2011 - 12:07

Nou en of, je mening uiten, zou niet moeten mogen. Hier mag je beledigen en denigreren, maar met een bootje varen... Dat gaat echt veel te ver! Zal ik maar vast een afpraak maken met de kronkel dokter?

Hasna El Maroudi
Hasna El Maroudi26 jun. 2011 - 12:07

Beste Inter Bella, De provocatie is begonnen op het moment dat Israël de blokkade opzette en 1,5 miljoen Gazanen gevangen nam. Dit is slechts een reactie op de actie van de Israëlische overheid. We hebben verschillende organisaties aangeboden de goederen te komen controleren, desnoods midden op zee, maar dat is geweigerd. Eenieder die de zaak niet vertrouwt, is van harte welkom ons te komen controleren. We varen naar Gaza, niet naar Israël. Waarom zou Israël zich dan geprovoceerd moeten voelen? Het is oneerlijk te stellen dat het wijzen op een illegale actie van een ander provoceren is. Als een vrouw op straat wordt aangerand en jij vertelt de wereld daarover, dan provoceer je niet. Ook niet wanneer je tegen de dader zegt dat wat hij doet verkeerd is. Met vriendelijke groetjes, Hasna El Maroudi

JanB2
JanB226 jun. 2011 - 12:07

Welk vredesproces?

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2011 - 12:07

Heerlijk, zo'n democratische en verlichte staat als Israel. Niet te beroerd om concentratiekampen in te richten. Niet te belazerd om vluchtelingenkampen uit te roeien. Zulke vrienden hebben we graag.

1 Reactie
Rolandus
Rolandus26 jun. 2011 - 12:07

Ben het met je eens. Bij Hamas zit je veel beter. Aardige lui.

Bardamu
Bardamu26 jun. 2011 - 12:07

Ze kunnen ook naar Ashdod varen, dan mogen ze net zoveel goederen naar Gaza sturen als ze willen. Voorwaarde is dat Israel de boten mag doorzoeken, maar aangezien dit vreedzame goedmensen zijn kan dat geen problemen opleveren. Toch?

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen26 jun. 2011 - 12:07

Ja Ferdinand, ze mogen ook naar Haifa varen of naar Jeruzalem. Het gaat erom dat honderduizende burgers van de willekeur van een bezetter afhankelijk is. Dat aan de kaak stellen is net zo relevant als die paar hulpgoederen... strategisch en taktisch is het nodig om beide doelen na te streven, hulp bieden en te protesteren - iets aan de kaak te stellen - op een geweldloze manier. Daar kan Israël nog wat van leren.

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 jun. 2011 - 12:07

Ferdinand de spullen van de eerste hulpvloot ligt nog ergens, net zoals de hulporganisaties die schrijven dat Israel veel geld verdient aan de bezetting en hulporganisaties.

WinstonSmith
WinstonSmith26 jun. 2011 - 12:07

Lekker hoor, een politiek statement maken. Maar hoeveel hulpgoederen nemen ze nou mee? En was het niet effectiever geweest die 250.000 euro die in het schip is gestoken in hulpgoederen te steken en die via de VN naar gaza te transporteren via Egypte? Dit lijkt me een typische actie van mensen die graag willen laten zien hoe goed en dapper ze wel niet zijn, zonder na te denken of de actie enig positief effect heeft op de levens van de inwoners van Gaza. Veel geschreeuw en weinig hulp....

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen26 jun. 2011 - 12:07

Winston even nadenken voordat je prietpraat schrijft... denk je werkelijk dat hard schreeuwen niets helpt. Denk je werkelijk dat symbolische acties hoe klein ook niets helpen? Hoe naïef en dronken van de welvaart en dom door de vrede in ons eigen land geworden lijkt je reactie. Lees eens een goed geschiedenis boek over protestacties - etc. Geloof me, zulke ongeïnformeerde domme reacties als die jij geeft motiveert mensen om door te gaan.

Yggdrasil
Yggdrasil26 jun. 2011 - 12:07

Aan boord van het Nederlandse schip is onder meer Joop-redacteur Hasna El Maroudi. ============== En welk Nederlands marinevaartuig gaat er dan mee als escorte om de Nederlanders te beschermen tegen de Israëlische agressie.?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen26 jun. 2011 - 12:07

Ik heb begrepen dat wij mercenaries zijn geworden. mariniers zijn tegen kostprijs beschikbaar voor Nederlandse koopvaardijschepen... Geluidsloos heeft de Nederland militaire macht zich ontpopt - uit de cocoon kruipt het eerste commerciële nationale leger. You need military power... hire Dutch soldiers...

Ewout2
Ewout226 jun. 2011 - 12:07

Heel veel sterkte Hasna! Ik vind het een heel dappere beslissing van je, dat je met deze vloot meevaart. Ik hoop en bid (bidden doe ik zelden trouwens) dat er niets ernstigs gebeurt, en jullie en de hulpgoederen veilig in Gaza zullen aankomen. Mijn indruk is dat de huidige politieke werkelijkheid veel te erg gepolitiseerd is, met als gevolg dat de huidige Nederlandse regering geen oog heeft voor het vreselijke lot van de Palestijnen in de Gaza-strook. Vooral dankzij de gedoogsteun van de eenzijdige pro-Israëlpartijen PVV en SGP durft onze regering niets kritisch over de mensenrechtenschendingen van Israël te zeggen. Overigens hoorde ik laatst dat veel Israëliërs het ook niet eens zijn met de huidige bezettingspolitiek van hun regering, of met de blokkade van Gaza. Ook de Israëliërs worden gegijzeld door een conservatieve regering (vooral door de Israëlische Geert Wilders/Cees van der Staaij mininster Avigdor Lieberman) en velen daar willen gewoon vrede.

2 Reacties
Leodeondernemer
Leodeondernemer26 jun. 2011 - 12:07

Dat lot van de Palestijnen wordt ook niet beter door het Hamas-bewind in Gaza, dat op grote schaal de vrouwenrechten schendt.

geejeehaa
geejeehaa26 jun. 2011 - 12:07

Tja uiteindelijk wil iedereen natuurlijk vrede, vraag is onder welke condities dat is en hoever je de tegenstander de hand wilt reiken.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2011 - 12:07

Waarom brengen ze die hulpgoederen niet gewoon via de Egyptische grensovergang?

2 Reacties
JanB2
JanB226 jun. 2011 - 12:07

Omdat Gaza een eigen haven heeft.

matrix2
matrix226 jun. 2011 - 12:07

Dan kunnen ze Israel niet in een kwaad daglicht stellen. Hulp verlenen is namelijk niet het doel.

Pjotrs
Pjotrs26 jun. 2011 - 12:07

Trouw heeft haar verslaggever teruggetrokken, omdat het aan boord niet mogelijk blijkt onafhankelijk verslag te doen.

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie226 jun. 2011 - 12:07

Hoezo is dat niet mogelijk dan?

geejeehaa
geejeehaa26 jun. 2011 - 12:07

Dat hadden ze wel eerder mogen snappen, gezien de organisatoren van deze tocht.

Chaki
Chaki26 jun. 2011 - 12:07

Waarheidsgetrouwe berichtgeving over Israel vind je sowieso niet in Nederland. (Kun je ook wel zien aan sommige reacties hier, tssk) Dus of Nederlandse 'journalisten' zich terugtrekken of dat ze jaren verbannen worden maakt helemaal niks uit. De waarheid over Israel staat hier nauwelijks in de kranten. Gelukkig wordt de verontwaardiging over wat Israel met de Palestijnen flikt buiten Nederland groter en groter. Het gebral hier dat deze missie wordt gedaan om Israel in een kwaad daglicht te stellen, is op zich al een kwaadaardige uitspraak vind ik. Want het is nog altijd Israel zelf die zich beestachtig gedraagt. Ik heb een diep respect voor de mensen, die meedoen aan deze missie, en wens ze een behouden vaart.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs26 jun. 2011 - 12:07

"Waarheidsgetrouwe berichtgeving over Israel vind je sowieso niet in Nederland." Je bedoelt dat de berichtgeving niet overeenkomt met de propaganda die jij graag zou lezen. Ik zou zeggen: probeer het blaadje van de Internationale Socialisten eens of dat van de SP.

matrix2
matrix226 jun. 2011 - 12:07

Beste N.C. Het tegengestelde is nu juist waar. De waarheid over het Israelisch/palestijse conflict komt nu juist boven water. De politiek correcte media en linksbevooroordeelde media hebben altijd partij gekozen voor de palestijen. Peilingen tonen aan dat Nederland ook langzaam begint te draaien naar een voorkeur voor Israel ipv de palestijnen. hetzelfde geldt overigens voor global warming, kernenergie, islam en immigratie. het linkse gedachtegoed begint langzaam ineen te storten.

geejeehaa
geejeehaa26 jun. 2011 - 12:07

"Vorig jaar hebben Israëlische commando's bij een aanval op een soortgelijk vreedzaam protest negen activisten gedood." Ja, dat was een vreedzaam protest. Kijk maar eens wat die vreedzame demonstranten vol enthousiasme scandeerden voorafgaand aan het rendez-vous met de Israëlische marine. http://www.youtube.com/watch?v=b3L7OV414Kk

2 Reacties
Jahannas
Jahannas26 jun. 2011 - 12:07

"Schelden doet geen pijn", zei mijn (heeeel verstandige) moeder altijd...

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 jun. 2011 - 12:07

Israel heeft de meest vreselijke flimpjes gemaakt over de mensen die op de eerste flottila zaten. Propaganda van de eerste plank. Ik heb met een opvarende gesproken die het onderzoek wat Israel heeft uitgevoerd een lachertje vindt. De mensen zijn van boven uit de helicopters door het hoofd geschoten, niets zelfverdediging maar gewoon geliquideerd. Zolang Verhagen met Lieberman en Nethanjahu spreekt over diplomatieke oplossingen en dialoog zal er niets veranderen op het bouwen van nieuwe nederzettingen na. Go for it.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2011 - 12:07

Als deze mensen hulp gingen bieden aan hrt Syrische volk dan waren het helden. Als ze hulp gingen bieden aan Christenen is Saudi Arabie, dan waren het helden. Als ze hulp bieden aan de Palestijnen in Gaza via de officiele wegen ( via de grensovergangen in Egypte of Israel) dan waren het helden. Nu vind ik het een eenzijdige en provocerende bedoeling, vooral bedoelt voor zelfverheerlijking.

4 Reacties
Tealc2
Tealc226 jun. 2011 - 12:07

--Als deze mensen hulp gingen bieden aan hrt Syrische volk dan waren het helden. Als ze hulp gingen bieden aan Christenen is Saudi Arabie, dan waren het helden. Als ze hulp bieden aan de Palestijnen in Gaza via de officiele wegen ( via de grensovergangen in Egypte of Israel) dan waren het helden. Nu vind ik het een eenzijdige en provocerende bedoeling, vooral bedoelt voor zelfverheerlijking.-- Zij die hulp nodig hebben,krijgen hulp.. Wat jij daarvan vind irrelevant. Trouwens er zijn geen saudische christenen in Saudi Arabie..

harry12345
harry1234526 jun. 2011 - 12:07

"Als ze hulp gingen bieden aan Christenen is Saudi Arabie, dan waren het helden" Wat een domme en kansloze opmerking. Er wonen geen christenen in Saoedie Arabie. Welllicht eens een keer een boekje lezen over het M-Oosten?!

drsAndus
drsAndus26 jun. 2011 - 12:07

Geheel met je eens Peet! Zegt die mevrouw ook nog eens dat 'wij' Gaza niet vergeten mogen. Alsof dat kán?? Mooie show voor eigen bühne!

Jensson
Jensson26 jun. 2011 - 12:07

Goed idee...! Als jij nu eens actie gaat voeren voor/tegen Syrië of tegen/voor Christenen in Saudi Arabie, onderwerpen die je klaarblijkelijk na aan het hart liggen dan slaan we drie vliegen in één klap! Afgesproken...??

fjacobse
fjacobse26 jun. 2011 - 12:07

Geweldig nieuws. Het schijnt dat ook Israel en Egypte zich hebben gebogen over de vraag "Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan"? 'Vloot Gaza kan goederen lossen in Egypte' JERUZALEM - De boten van de hulpvloot naar de Gazastrook zouden hun goederen kunnen lossen in de Egyptische havenstad El-Arish. De spullen zouden dan na controle via land naar Gaza worden gebracht. Dat zouden Israël en Egypte zijn overeengekomen, meldden Israëlische media maandag. http://www.telegraaf.nl/buitenland/10094827/___Vloot_Gaza_kan_lossen___.html?sn=buitenland Eind goed, al goed.

2 Reacties
NNenNN
NNenNN26 jun. 2011 - 12:07

Het gaat er ook om de illegale blokkade te breken.

daniel565
daniel56526 jun. 2011 - 12:07

Dat was al lang zo. Maar je hebt hier te maken met mensen die graag een conflict willen. Dus die gaan geen spullen via Egypte naar de Gaza strook brengen. Die willen confrontatie.

TulayM
TulayM26 jun. 2011 - 12:07

http://brabosh.com/2010/08/08/gaza-unplugged-wat-u-nooit-te-zien-krijgt/ part 1 http://brabosh.com/2010/08/28/gaza-unplugged-wat-u-nooit-te-zien-krijgt-deel-2/ Ieder oordele voor zich over deze hasbara. Jammer is dat het filmpje over het boottochtje over de Oude Gracht inmiddels door de maker ervan is verwijderd. Overigens terecht want ik heb mevrouw Meulenbelt zelden zo zout op een viool horen blazen !

2 Reacties
TulayM
TulayM26 jun. 2011 - 12:07

Het filmpje is verwijderd door de maker ervan maar nog wel elders op het internet te vinden met de Bloetsinn daarin van mevrouw Meulenbelt die zegt dat Gaza hermetisch afgesloten is http://www.youtube.com/watch?v=PAgxXDX3E2M&feature=player_embedded Ik wil van deze Tuthola foto's en videootjes zien van ruines en vuilnisbelten met door oedeem getroffen kindjes die hun kostjes bijeen scharrelen ! Waar zijn ze ?

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 jun. 2011 - 12:07

Brabosh, vind je hem geloofwaardig en begrijp je waarom Likoud NL zijn informatie van deze man haalt? Ik vind deze man net zo erg als mensen die de holocaust ontkennen.