Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste Publeaks-vangst: zorg-interimmer krijgt ton voor maand werk

  •  
14-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
publeaks300.jpg
Wet die beloning bestuurders semi-publieke beperkt heeft toch nog mazen
Humanitas DMH, een instelling voor gehandicaptenzorg, heeft een interimbestuurder bijna een ton betaald voor een maand werk. Dat blijkt uit declaraties, die de Volkskrant toegestuurd kreeg via Publeaks, het nieuwe online systeem dat 15 media hebben opgezet, zodat klokkenluiders veilig en anoniem zouden kunnen lekken naar de pers.
Omgerekend zou de Schijndelse consultant Raimond Nicodem op jaarbasis ruim 1,1 miljoen euro krijgen. Het maximale jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is wettelijk vastgezet op ruim 187 duizend euro. Maar volgens Nicodem is zijn beloning toch in lijn met de wet, want, zegt hij tegen de Volkskrant:
De norm geldt alleen voor bestuurders die langer dan zes maanden in dienst zijn. En ik hoop hier aan het eind van het jaar weer weg te kunnen.
Nicodems assistente declareerde die maand voor ruim 35 duizend euro.
Lekken
publeaks.jpg
Nicodem zou in eerste instantie twee bestuurders van Humanitas DMH begeleiden. Die waren echter niet ingelicht over zijn komst en stuurden een brief naar de ondernemingsraad en cliëntenraad waarin de afspraken met Nicodem stonden vermeld. De raad van toezicht schorste het duo vervolgens wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Sindsdien heeft Nicodem alleen de leiding. Hoeveel hij nu verdient, is niet bekend bij de Volkskrant.
Volgens Ben Huesmann van de raad van toezicht is de beloning van Nicodem een ‘privé-aangelegenheid’, waarover geen verantwoording hoeft te worden afgelegd in de krant.
Een deel van de 1.100 werknemers heeft boos gereageerd op de exorbitante beloning van de interimmer. Op de gehandicaptenzorg fors wordt door het kabinet fors bezuinigd. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

steppewolf
steppewolf14 sep. 2013 - 7:40

Kom maar op publeaks met die misselijke, asociale graaibestuurders en toezichthouders. Dat misdadige volk dat de werkvloer afknijpt en elkaar de tonnen en miljoenen zorggeld toeschuift. Aan de schandpaal met dat criminele bestuurderstuig.

BioMike
BioMike14 sep. 2013 - 7:40

"Maar volgens Nicodem is zijn beloning toch in lijn met de wet." Dus omdat ermee weg kan komen, doe ik het? Morele armoede... En dan die assistente.. nog zoiets waar je vraagtekens bij kan zetten. 35000 euro voor een maand papierwerk regelen en telefoontjes aannemen? Of komt hier nog enige vorm van verantwoordelijkheid bij kijken?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 sep. 2013 - 7:40

Welja, kan het je rotten gewoon zakken vullen toch! op 22 juli 2013 las ik: De raad van toezicht van Humanitas DMH heeft de voltallige tweehoofdige raad van bestuur geschorst. Volgens de raad van toezicht van de landelijke aanbieder van gehandicaptenzorg leunden de bestuurders te veel op externe adviseurs en interimmers, waardoor de geloofwaardigheid van het personeelsbeleid en het streven naar kostenbeheersing in het gedrang kwamen. - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id15307-rvt-humanitas-dmh-zet-bestuur-aan-de-dijk.html#sthash.SzSfk49X.dpuf

Jantje68
Jantje6814 sep. 2013 - 7:40

Het ligt er aan wat hij voor dat geld doet. Blijkbaar moest de zaak daar flink op de schop en dan heb je ff een doordauwer nodig. Dat de medewerkers boos zijn is logisch, zij zullen wel onderdeel zijn van het reorganisatieproces

adrie2
adrie214 sep. 2013 - 7:40

Bah, wat een misselijk bericht, alweer! Ik ben ooit werkzaam geweest bij een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten. Voor het 'deskundigenteam' en de 'staf' was er altijd geld genoeg (ook al zag je ze nooit), ... maar op de aanschaf van 'potloden' werd beknibbelt!

adrie2
adrie214 sep. 2013 - 7:40

Er blijken heel wat onbetaalde vrijwilligers bij Humanitas-DMH en soortgelijke instellingen te werken. Daar is grote behoefte aan omdat er kennelijk geen geld is voor de aanstelling van voldoende beroepskrachten, zie: http://werkenbijhumanitas-dmh.nl/ Als vrijwilliger zou ik daar (nu) gemengde gevoelens hebben. Ooit werd mij, als vrijwilliger bij een project, direct de deur gewezen omdat ik de euvele moed had om naar de jaarcijfers van de Stichting te vragen! Ik vond dat ik het recht had op inzage daarvan. Er gaan stemmen op om uitkeringsgerechtigden te verplichten om vrijwilligerswerk te doen. Hoe verhoudt zich dit tot zulke riante 'beloningen' voor een maand werk door de interim-er en zijn 'secretaresse' en soortgelijke grootgraaiers in de zorg?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten14 sep. 2013 - 7:40

"Volgens Ben Huesmann van de raad van toezicht is de beloning van Nicodem een 'privé-aangelegenheid', waarover geen verantwoording hoeft te worden afgelegd in de krant." Ehh, ik mis iets denk ik? Hoe kunnen publieke middelen een privé aangelegenheid zijn?

web010
web01014 sep. 2013 - 7:40

http://site.marcelsmit.nl/2013/09/14/publeaks-hoe-het-toch-nog-fout-kan-gaan/

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2013 - 7:40

Dan zal hij wel iets kunnen wat bijna niemand anders kan. En daar wordt hij dan naar betaald. Ik kan er niet wakker van liggen. Misschien heeft hij de helft van het bedrag aan Unicef geschonken, weten wij veel. Maar dat is privé. 'Publeaks' (wie verzint zo'n vreselijke naam) is trouwens ook een handige manier om mensen kapot te maken. Als je kwaadwillend bent verzin je wat documenten en declaraties, een site als Joop krijgt er reuk van en hoppa, je zit in het verdachtenbankje. En dat omdat iemand je onterecht zwart wil maken.

1 Reactie
JanB2
JanB214 sep. 2013 - 7:40

Dan zal hij wel iets kunnen wat bijna niemand anders kan. En daar wordt hij dan naar betaald. Zo schaamteloos je zakken vullen is inderdaad iets wat niet iedereen gegeven is. Zoiets vraagt een gemankeerd normbesef van het kaliber dat in strafzaken garant staat voor TBS.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 sep. 2013 - 7:40

Is er iemand te vinden die hier niet misselijk van wordt?

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 sep. 2013 - 7:40

Ja Schijndelse consultant Raimond Nicodem, die zit er niet mee.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 sep. 2013 - 7:40

Nicodem Consulting: Doorbraken realiseren Nicodem Management Consulting BV is onafhankelijk en adviseert en ondersteunt organisaties op een geheel eigen manier in het realiseren van doorbraken bij grote besturings- en veranderingsvraagstukken. Grenzeloos vermogen tot realisatie De combinatie van passie, trots en plezier behalen een haast grenzeloos vermogen tot realisatie welke, in combinatie met de pragmatische aanpak, koersvastheid en brede ervaringen in programma’s, leiden tot duurzame resultaten. Complexiteitsreductie Gordiaanse knopen, complexe problematiek en uitdagingen, hoe groot dan ook, worden met vooruitziende blik op transparante manier ontward en tot behapbare materie gekneed. Vanuit bestuurder programmatische, praktische aanpak In opdracht van bestuur of directie begeleidt Nicodem Consulting als regisseur het ontwerp, de inrichting en uitvoering van deze veranderingen middels een programmatische, praktische aanpak. Vertrouwen is sleutelwoord Nicodem Consulting acteert als spin in het web tussen bestuurder, toezichthouder, medezeggenschap en andere belangrijke stakeholders en heeft hierin een lang en duurzaam trackrecord. =========================================================== Nah, daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Daar krijg je dan ook wat voor. Kan mij voorstellen dat bij menigéén het stoom uit de oren komt.

1 Reactie
Ignorentia
Ignorentia14 sep. 2013 - 7:40

Iemand moet toch besloten hebben om een man die dit soort afzichtelijke aanbevelingen over zichzelf te berde durft te brengen (je proeft een diepgewortelde zelfoverschatting en een nietsontziende blinde doeners-mentaliteit er dwars doorheen), aan te stellen als interim. Daar begint de fout.

MrOoijer
MrOoijer14 sep. 2013 - 7:40

Het is geen ton. Het is 52,000 euro (209 uur @ € 250), dat zijn alleen een beetje veel uren tegen een hoog tarief. De rest is de uren van een assistent en 21% BTW - maar dat gaat direct naar de staat. De VK heeft boter op zijn hoofd met het opkloppen van dit gegeven. Gelukkig zijn ze zo dom om de rekening af te drukken, dus dit kan iedereen controleren.

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 sep. 2013 - 7:40

Scheelt inderdaad een slok op een borrel. Op jaarbasis nog steeds 6.000.000. Alsof je in een emmer pist.

JanB2
JanB214 sep. 2013 - 7:40

dat zijn alleen een beetje veel uren tegen een hoog tarief Een veel te hoog tarief zul je bedoelen. En in guldens uitgedrukt is 52.000 Euro ruim boven een ton.

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2013 - 7:40

Tijd voor een verbod op externe consultants bij de overheid.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 sep. 2013 - 7:40

Tijd voor vaste tarieven

steppewolf
steppewolf14 sep. 2013 - 7:40

Dit volk spoort toch niet. Eerst een stel overbetaalde bestuurders met "bijzondere kwaliteiten" die niet in staat zijn om hun werk goed te doen en vervolgens elkaar maar de tent uit gaan vechten ( echt topbestuurders!!) De raad van toezicht vervolgens, die ook vol zit met zogenaamde topbestuurders, die zich ook goed laten betalen om toezicht te houden en een paar keer per jaar te vergaderen blijken niet in staat om de zaak goed aan te sturen en gaan dan maar weer met miljoenen smijten voor externe consultants en interimmers om het werk van die overbetaalde bestuurders te doen. Wat een kwaliteit, wat een kwaliteit. Één verzameling overbetaalde, incompetente bende graaiers die het de normaalste zaak van de wereld vinden om miljoenen uit het werkvloerbudget te trekken om hun eigen onbekwaamheid te financieren. Varkensvolk is het, met de complimenten en de steun van de politici die zelf met hun graaivingers bijzonder graag zelf overal in de raden van toezicht plaatsnemen ook al hebben ze de ballen verstand van het werk in de organisatie. Toezicht houden of er wel genoeg gegraaid wordt is volgens mij hun enige taakomschrijving en taakopvatting.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 sep. 2013 - 7:40

Helemaal juist geachte Peter Wolfs, Top analyse! niets aan toe te voegen.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten14 sep. 2013 - 7:40

Nicodem claimt dat hij 1M besparingen heeft gerealiseerd. Vraag is of dat zo is? Dat weten we pas aan het eind van het jaar en dan is hij alweer weg. Bezuinigen door mensen te ontslaan is verschuiven van het probleem naar de overheid omdat het bij het bedrijf van de payroll afgaat en vervolgens de overheid voor de uitkering kan opdraaien. Hoezo besparen??? Meneer Nicodem u bent een zakkenroller!

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat14 sep. 2013 - 7:40

Exact !