Joop

Congolese presidentsverkiezingen onder hoogspanning

  •  
30-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6430609371_1669ca52f1_z
Voor het eerst sinds jaren kunnen ongeveer 40 miljoen Congolezen vandaag hun stem uitbrengen om zo een nieuwe president te kiezen. Hiermee zal een eind komen aan de heerschappij van de Kabila’s, die sinds de zelfstandigheid een beleid voerde dat vooral gericht was op zelfverrijking en repressie. De huidige president, Joseph Kabila, staat niet op het stembiljet.
Of de verkiezingen ook echt daadwerkelijk democratisch gaan verlopen, valt te betwijfelen. Kabila, die zijn vader zeventien jaar geleden opvolgde, heeft de kiescommissie eigenhandig geselecteerd en in sommige regio’s is het stemmen uitgesteld. Eerder deze week kwam het om die reden tot gewelddadigheden bij een opvangcentrum voor ebola-patiënten uit onvrede. De kliniek ligt in Beni, waar de oppositie erg populair is.
De kiescommissie zegt dat de vertraging in het stemmen is ingebouwd omdat er een uitbraak van ebola wordt gevreesd. Oppositiepartijen geloven daar niets van en verdenken de autoriteiten ervan de verkiezingen te willen beïnvloeden. Hoewel Kabila twee jaar geleden al zou vertrekken, werd de verkiezing voortdurend uitgesteld. Bij verschillende protesten tegen die beslissing werden tientallen Congolezen gedood door regeringstroepen.
Hoe kiezers in steden als Beni, Butembo en Yumbi, waar de verkiezingen zijn uitgesteld en de oppositie juist erg sterk is, uiteindelijk hun stem kunnen laten gelden, is niet duidelijk. Tegen een journalist van de de BBC zei Kabila dat hij geen ‘grote problemen voorziet voor de een punt zoveel miljoen kiezers waar u het over het heeft.”
Cc-foto: Monusco

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Extra belegen
Extra belegen31 dec. 2018 - 14:17

@Satya, "Er moet een leider komen die zijn land op nr1 zet en individuele belangen op 2. Belangen van andere landen zullen hoe dan ook ondergeschikt zijn. Als zakelijke belangen belangrijk zijn voor het land zet je ze door en anders beëindigen. " Dat is dan ook de gedachte waardoor het Westen 'groot' is geworden; eigen belangen eerst. Echter, dit wordt door jou dan, in mijn ogen, weer veroordeeld, omdat andere (landen) daar dan weer het slachtoffer van zijn.

2 Reacties
Extra belegen
Extra belegen31 dec. 2018 - 14:20

"Maar het verheven westen heeft een dubbele standaard. " Nee, het westen heeft de standaard die jij graag voor Afrika ook wil zien; eigen land(s belangen) eerst.

Satya
Satya31 dec. 2018 - 15:48

Tot op zekere hoogte. Anderen beschadigen voor mijn belang vind ik niet nodig. 'Nee, het westen heeft de standaard die jij graag voor Afrika ook wil zien; eigen land(s belangen) eerst.' Eigen belang eerst maar Afrika hoeft niet te bepalen wat de rest van de wereld doet wat vanuit het westen wel geredeneerd wordt.

Satya
Satya30 dec. 2018 - 14:37

Verkiezingen, natuurlijk. Kabila geeft macht uit handen, natuurlijk. Kabila is een zeer corrupt figuur die zijn macht nooit uit handen geeft, achter de schermen blijft hij de baas. De uitkomst van de 'verkiezingen' zullen hem goed uitkomen. De koloniale tijd heeft zoveel schade aangericht, daar mag niet meer over gesproken worden lijkt het af en toe. Natuurlijk is er door Afrikanen na de koloniale tijd beestachtig huisgehouden, stop met die mensen samen te werken. In Afrika is door Afrikanen veel mis, maak daar geen gebruik van. Afrika zal zichzelf moeten bevrijden, dit begint met de mentale slavernij, gelukkig begint mijn generatie dit steeds meer in te zien. https://youtu.be/TaUpS_1Q3-c

18 Reacties
Satya
Satya30 dec. 2018 - 14:38

Dit nummer is overigens van teddy lumumba de kleinzoon van Patrice.

erikbos
erikbos30 dec. 2018 - 17:12

"De koloniale tijd heeft zoveel schade aangericht, daar mag niet meer over gesproken worden lijkt het af en toe." Omdat wel heel gemakkelijk alles op de koloniale tijd wordt afgeschoven. Congo is 90 jaar lang een kolonie geweest en onder Leopold zijn daar vreselijke slachtpartijen geweest. Maar ook daar is Congo niet uniek in. Waarom lukt het landen als bijv. Korea, India of Indonesie wel om een werkende overheid neer te zetten?

Satya
Satya30 dec. 2018 - 19:10

'Waarom lukt het landen als bijv. Korea, India of Indonesie wel om een werkende overheid neer te zetten?' Het lukt je niet dat zelf te bedenken. Het land is verschrikkelijk rijk en de hele wereld heeft belang bij de grondstoffen. Hoover was hier al duidelijk over. De rol van bv dan gertler is duidelijk. Ik weet wel waar jij naartoe wilt, Afrikanen zijn een achterlijk volk en daarom lukt er niets, dat racisme ken ik zo langzamerhand wel. Hoe kan het dat er voor de Europese inmenging toch een kongo beschaving was die zeer geavanceerd was met een belasting stelsel? Blijf maar tegen jezelf liegen Erik. Het maakt de leugen geen waarheid. Het is veel makkelijker om je ogen te sluiten voor de kapitaalvlucht, bedrijven van dan gertler die belasting verplichting aan Nederland hebben en zo gaat de lijst verder. Blijf maar denken dat Afrikanen geen geschiedenis hadden voor Europa kwam waarin werd samengeleeft en gewerkt. Ik schreef en benadrukte zelfs de Afrikaanse rol, hoe slecht sommigen zijn maar zelfs dat was niet genoeg. De koloniale tijd heeft erg veel schade aangericht. Waarom is het verkeerd om dat te benoemen?

VladimirK
VladimirK30 dec. 2018 - 20:18

'gelukkig begint mijn generatie dit steeds meer in te zien. ' Ik denk, dat een gedeelte van jouw generatie t inziet, maar een veel groter gedeelte niet. Heeft de tigde generatie niet last van hetzelfde, waar veel allochtonen van de tigde generatie last hebben: Het land van de voorvaderen idealiseren en- \ of het wel ff gaan regelen daar? En hoe snel zal t moeten gaan? Gaan zakelijke belangen ondergeschikt worden? Lijkt mij een droom, van de hele lange adem.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 dec. 2018 - 21:05

Uw antwoord dat het zo slecht gaat in DR Congo omdat het land zo rijk is aan grondstoffen overtuigt niet. Het is toch al sinds 1960 dat de verantwoordelijkheid voor de verkoop van die grondstoffen berust bij de regering. (Het is niet fatsoenlijk erikbos woorden in de mond te leggen die hij niet heeft gebruikt.)

Satya
Satya30 dec. 2018 - 23:56

'Het is toch al sinds 1960 dat de verantwoordelijkheid voor de verkoop van die grondstoffen berust bij de regering.' Welke regering? De moord op Lumumba zegt genoeg, er is genoeg bekend waarom die gepleegd is. Er is duidelijk geen regering, de dictator doet alles om het land verdeeld te houden en dat voor eigen gewin. Het is onfatsoenlijk om met zo'n iemand zaken te doen, daarmee hou je hem in het zadel. Ik snap niet wat er moeilijk aan is omdat te begrijpen. Hoe je over een regering kunt spreken is mij werkelijk een raadsel? Ik heb veel vaker discussie met Erik gehad en het is mij volkomen duidelijk waar hij op doelt. Want buiten dat ik de koloniale tijd noem als zeer schadelijk benoem ik ook de dictators en daarmee Afrika's eigen probleem. Dan nog meent Erik dat de koloniale schade niet benoemd mag worden en dat alles erop wordt afgeschoven. Het is een combinatie van factoren. Zullen wij Afrikanen werkelijk allemaal zo dom zijn dat er miljarden uit het continent verdwijnen zonder er zelf maar iets beter van te worden? Dat is het enige andere antwoord dat overblijft als je mijn verhaal als onzin afdoet. Ik weiger mezelf en mijn familie en vrienden als een stel domkoppen weg te zetten. Kun jij mij trouwens een paar Afrikanen opnoemen die genoeg bezit bij elkaar opgeteld hebben om te beweren dat uitbuiting niet aan de orde is? Zoals gewoonlijk zul je wel weer geen antwoord geven.

Satya
Satya31 dec. 2018 - 0:04

'Het land van de voorvaderen idealiseren en- \ of het wel ff gaan regelen daar?' Idealiseren? Het tegenovergestelde, ik wil graag dat er een keer eenheid komt. Maar ja met zoveel volken die zo verdeeld zijn is dat al lastig en als er dan ook nog geld te halen is wordt het erg moeilijk. ' Gaan zakelijke belangen ondergeschikt worden?' Er moet een leider komen die zijn land op nr1 zet en individuele belangen op 2. Belangen van andere landen zullen hoe dan ook ondergeschikt zijn. Als zakelijke belangen belangrijk zijn voor het land zet je ze door en anders beëindigen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud31 dec. 2018 - 1:14

Satya, waarom zover terug gaan? Waar denk je dat ruim twee derde van de wereld voorraad aan cobalt vandaan komt? Kabila's fortuin word binnenkort ook op meer dan een half miljard geschat. Fortuin verkregen door de honger voor de elektrische auto en mobieltje met de honger van de Congolezen. Weet je dat ik me nu pas realiseren dat Congo eigenlijk de nieuwe Saudie Arabië is.

erikbos
erikbos31 dec. 2018 - 6:52

@Satya " Ik weet wel waar jij naartoe wilt, " Nee dat weet u niet, en hou het graag bij de feiten die ik noem in plaats van mij smerige beschuldigingen in de schoenen te schuiven. Controleer al mijn reacties maar ik heb nooit en zal nooit mensen/volken inferieur noemen. " De koloniale tijd heeft erg veel schade aangericht. Waarom is het verkeerd om dat te benoemen" Ja de koloniale tijd heeft veel schade aangericht, maar dit is voor heel veel andere landen ook van toepassing is. En die landen hebben wel een redelijk functioneerde overheid opgebouwd. Dus er moeten nog andere belangrijkere factoren in het spel zijn dat het in Congo niet lukt. Mijn punt is dat u de invloed van het kolonialisme zwaar overschat, ja het heeft zeker invloed maar na 50 jaar onafhankelijkheid moet dat wel overbrugd zijn, zoals veel Aziatische landen dat ook hebben gedaan. In Azie zijn veel landen uit de armoede gegroeid door hun industrie te specialiseren. Veel Afrikaanse landen hebben alleen maar focus op grondstoffen export wat je economie extreem gevoelig maakt voor schommelingen op de wereldmarkt, en een grondstoffen economie is eindig.

Satya
Satya31 dec. 2018 - 9:30

'Mijn punt is dat u de invloed van het kolonialisme zwaar overschat, ja het heeft zeker invloed maar na 50 jaar onafhankelijkheid moet dat wel overbrugd zijn, zoals veel Aziatische landen dat ook hebben gedaan.' Omdat die niet zo rijk aan grondstoffen zijn. Vertel mij maar eens welke van die landen zoveel bemoeienis krijgen. Waarom is Lumumba vermoord? Heb je weleens in die moord verdiept en de gevolgen daarvan verdiept? Jij kunt ontkennen wat je wilt, jouw racisme is verhuld achter mooie woorden. Zoveel meer respect voor openlijk racisme. Jij gaat mij hier zitten vertellen dat ik de gevolgen van kolonialisme overdrijf, de verhoudingen tussen volken zijn helemaal omgedraaid, maatschappelijke structuren die eeuwen bestonden zijn uitgewist. De genocide in Rwanda was een direct gevolg hiervan, uiteraard waren de daders afrikaans maar de aanleiding niet. Natuurlijk helpt het Congo dat er in de race om grondstoffen met kabila wordt samengewerkt. We moeten je zeker dankbaar zijn?

Satya
Satya31 dec. 2018 - 9:52

'Weet je dat ik me nu pas realiseren dat Congo eigenlijk de nieuwe Saudie Arabië is.' Die begrijp ik niet helemaal, Congo is al lang geen koninkrijk meer. Het zaken doen met kabila niet als oorzaak van de ellende van de Congolese bevolking beschouwen is voor mij niet te begrijpen. Maar het verheven westen heeft een dubbele standaard.

erikbos
erikbos31 dec. 2018 - 12:13

@Satya "Jij kunt ontkennen wat je wilt, jouw racisme is verhuld achter mooie woorden. Zoveel meer respect voor openlijk racisme." Zucht, ik ben het niet eens met je stelling over de impact van het kolonialisme (50 jaar na dato) en ik ben gelijk een racist. Sterk argument hoor. Maar in het geval van Congo is de rijkdom aan grondstoffen misschien eerder een vloek dan een zegen. In veel landen rijk aan grondstoffen vechten de lokale machthebbers om het geld dat deze grondstoffen opleveren, daarin is Congo niet uniek. Ik denk dan ook dat zonder een koloniale erfenis een land als Congo met veel rijkdom aan grondstoffen en een bevolkingssamenstelling met veel verschillende stammen/clans snel in een machtsstrijd beland. En dat heeft niks van doen met het feit dat het Afrikanen zijn maar het feit dat het mensen zijn. Een snelle blik in de Europese geschiedenis laat zien dat men hier in Europa al voor heel wat minder elkaar de hersens in slaat.

Appi Mohamud
Appi Mohamud31 dec. 2018 - 12:30

Satya. Met die opmerking bedoel ik over de rijkdom wat de cobalt voor Congo kan brengen mits er in goede handen word beheerd.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 dec. 2018 - 13:39

@Satya Er is niets onredelijks aan om je af te vragen waarom er in Aziatische landen na de onafhankelijkheid wel economische ontwikkeling en brede welvaartsgroei van de grond kwam en in Afrika niet. Die vraagstelling leidde tot het onderzoeksproject "Tracking Development" van de Universiteit van Leiden. Hier is een link naar een artikel daarover. (https://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/15/wat-afrika-kan-leren-van-aziatische-tijgers-12133165-a1119630). De onderzoekers - ook Aziaten en Afrikanen- komen tot andere conclusies dan u. Ik ben benieuwd wat u er van vindt. Overigens: De enige die het hier heeft over domme Afrikanen bent u. En de Congolezen die ik ken hebben het allemaal over hun (slechte) regering. Moet ik ze dan vertellen dat ze volgens Satya het volkomen mis hebben. Zie hier de Wikipedialijst van regeringsleiders van DRC. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_presidenten_en_premiers_van_Congo-Kinshasa) En ja, de Belgen zijn medeverantwoordelijk voor de moord op Lulumba en het aan de macht komen van Mobutu. Maar geldt dat dan ook voor de Kabila's? En nogmaals: hou toch op met iemand woorden in de mond te leggen.

VladimirK
VladimirK31 dec. 2018 - 15:03

Oke

Satya
Satya31 dec. 2018 - 15:44

Frans 'De onderzoekers – ook Aziaten en Afrikanen- komen tot andere conclusies dan u. ' Oh ja? Heb je het gelezen? Ik heb mijn bedenkingen bij de samenwerking van het westen met zeer corrupte regimes. Regimes die al heel lang bewijzen er voor hun kliek te zitten en niets voor hun bevolking te doen. Hoe zal dat bijdragen aan de welvaart voor de gemiddelde Afrikaan? Misschien dat jij dat normaal vindt. De conclusies uit de link die jij stuurt stellen niet aan de kaak waar ik het in dat verband over heb alleen dat er vanuit Afrika op een verkeerde manier met beschikbaar geld wordt omgegaan. Bv dat in Kenia subsidie alleen voor de elite is. Wat dan weer simpel te verklaren is omdat kenyatta alleen voor zelfverrijking gaat. Wat mijn hele punt is. Dat het in Congo zo slecht gaat komt vast niet MEDE door dit soort mensen en bedrijven. Dat zelfs de vs onderzoek en sancties tegen dit soort lui wil, die Kabila al jaren financieel steunt en helpt milities te bewapenen is volgens jou waarschijnlijk liefdadigheid en ligt aan het arme deel, de meerderheid van de Congolezen. Ze moeten er dankbaar voor zijn. https://www.globalwitness.org/fr/press-releases/global-witness-reaction-us-sanctions-against-dan-gertler-over-congo-deals/ Je link slaat nergens op in betrekking tot waar ik het over heb. Leonce ndikumana heeft samen met andere Afrikanen zoals plo lumumba kagame van Rwanda geadviseerd en die heeft hun adviezen opgevolgd om zich niet door middel van ontwikkelingssamenwerking ergens toe te laten dwingen en de controle over grondstoffen zelf te behouden. Dat dit een leider is die tenminste vooruitgang brengt voor de gemiddelde Rwandees is niet te ontkennen. Ik begrijp niet hoe jij kunt ontkennen dat neo kolonialisme bestaat en ellende betekent voor Afrika. Ik leg Erik geen woorden in de mond en ben niet van plan mij bij dat figuur in te houden. "De koloniale tijd heeft zoveel schade aangericht, daar mag niet meer over gesproken worden lijkt het af en toe. Natuurlijk is er door Afrikanen na de koloniale tijd beestachtig huisgehouden, stop met die mensen samen te werken. In Afrika is door Afrikanen veel mis, maak daar geen gebruik van. Afrika zal zichzelf moeten bevrijden, dit begint met de mentale slavernij, gelukkig begint mijn generatie dit steeds meer in te zien. " Kun jij mij vertellen wat hier niet aan klopt?

Satya
Satya31 dec. 2018 - 15:56

'Ik denk dan ook dat zonder een koloniale erfenis een land als Congo met veel rijkdom aan grondstoffen en een bevolkingssamenstelling met veel verschillende stammen/clans snel in een machtsstrijd beland. ' Lees eens iets over Afrikaanse geschiedenis voor koloniale tijd. https://www.globalwitness.org/fr/press-releases/global-witness-reaction-us-sanctions-against-dan-gertler-over-congo-deals/ Deze mensen hebben veel invloed en die komt van buitenaf. De verhouding tussen alle volken is in oost Afrika veranderd door de koloniale periode. Neem Hutu tutsi. Zoals je zelf schrijft kijk naar Europa en jij verwacht dat iets in Afrika binnen 50 jaar is opgelost. Afrika heeft erg verrotte leiders. Het helpt niet als zij geld krijgen toegestopt.

Satya
Satya31 dec. 2018 - 16:01

Erik Sorry ik ben soms te emotioneel maar het ontkennen van de rol van het verleden, ik zie het in mijn familie geschiedenis en de rol van mensen als dan Gertler maakt me pissig vooral omdat Ik duidelijk de rol van Afrika zelf beschreef. Ik ben op rechtse forums gewend dat er dan direct veel racisme achterweg komt en ik heb van nature al een grote bek en moeilijk karakter. Ik zit hier fout.