Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste Kamer tikt Faber op de vingers, meerderheid tegen asielcrisiswet

  •  
09-10-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2324 keer bekeken
  •  
faber

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft zich gekeerd tegen de kabinetsplannen om een asielcrisis uit te roepen. GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, SGP en OPNL zien het niet zitten om het staatsnoodrecht te gebruiken, meldt de NOS.

Strengere asielwetgeving kan ook via de gebruikelijke wetgevingsroute, vinden de partijen. Bijvoorbeeld met een spoedwet. Daarbij moeten de Tweede en Eerste Kamer vooraf hun goedkeuring geven voordat het kabinet de maatregelen in gang kan zetten. (…) Mocht het zover komen dat het kabinet het noodrecht aan de Eerste Kamer voorlegt, dan is daar hoogstwaarschijnlijk dus geen goedkeuring te vinden en moeten de asielmaatregelen onder die noodwet weer worden ingetrokken.

De opstelling van de senaat is een nieuwe tegenslag voor Marjolein Faber, de minister van Vreemdelingenhaat. Zij kondigt al maanden aan dat ze een asielcrisis wil uitroepen, al is het haar tot nu toe niet gelukt om daarvoor een goede onderbouwing te verzinnen. Vermoedelijk lukt dat niet, omdat er helemaal geen noodtoestand is. Nederland vangt minder vluchtelingen op dan het Europees gemiddelde.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

hgroen2
hgroen2
9 okt. 2024 - 15:28
wat pas echt bizar was, dat MP Schoof, geconfronteerd met deze opstelling van de EK, doodleuk bleef zeggen dat het kabinet niet werkt aan een plan B [spoedwet] dus wilders zet Schoof zo hard onder druk, dat dit zodirect als een zeepbel in de EK uit elkaar spat. En dan kan wilders wijzen naar de EK als een stel wereldvreemde senatoren [en dan druk ik mij voorzichtig uit]
Ewout Pool
Ewout Pool
9 okt. 2024 - 15:06
Ik denk dat ik het niet helemaal begrijp: Door het als een noodmaatregel als KB in te voeren zou toch het parlement omzeild worden? Dus kan de 1e Kamer toch geen invloed geven op het slaan van dit KB, enkel op de uitvoering ervan?
Eenmeningg
Eenmeningg
9 okt. 2024 - 13:28
De Eerste Kamer kan in principe alle voorstellen van de regering wegstemmen en kabinet Schoof het regeren bijzonder moeilijk of zelfs onmogelijk maken. De is niet de eigenlijke taak van de Eerste Kamer maar nood breekt wet.
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 14:46
Er zijn allerlei theorieën in omloop over de functie van de Eerste Kamer, zoals dat die op wetgevingskwaliteit zou moeten letten. Maar daar is de Raad van State al voor. De Eerste Kamer is gewoon een tweede politiek orgaan, en zo worden de leden ook gekozen. Ik denk dat sommige leden van de Tweede Kamer het vervelend vinden tegengesproken te worden door leden van de Eerste Kamer en dan vals gaan spelen door hun bevoegdheid ter discussie te stellen. Tegen de tijd dat we eindelijk een Constitutioneel Hof hebben kan dit vraagstuk ook nog aan een rechter worden voorgelegd. "Bicamerale" systemen (systemen met twee kamers) zijn geen zeldzaamheid in de wereld, en moeten vooral voorkomen dat beslissingen bij de waan van de dag worden genomen. Overigens klopt de kop niet. De meerderheid is ertegen om noodrecht in te zette. Dat geeft het Kabinet een volmacht allerlei beslissingen te nemen zonder parlementaire controle. De voorkeur van de Eerste Kamer gaat eerder uit naar een spoedwet. Die doorloopt wel een normaal wetgevingsproces, maar sneller.
PVDB2
PVDB2
9 okt. 2024 - 10:53
Als je veel rumoer maakt met berichten en uitspraken die al dan niet over de grens gaan die de democratische rechtstaat stelt, dan springt de media erop. Een bepaalde gebeurtenis kan je dan politiek goed uitbuiten om de aandacht op iets anders te kunnen vermijden. Als je tijdens onderhandelingen alles hebt of moeten weggeven om maar je keyselling point te kunnen binnenhalen dan wil je dat wel verzilverd zien. En als blijkt dat juist dit standpunt en wens geen enkele vooruitgang heeft na 100 dagen regeren heeft, wat iedereen je al had kunnen vertellen, dan zorg je dat de aandacht ergens anders op richt. Een nutteloos briefje richting Brussel in slecht Engels en naar de verkeerde personen, een trip naar Denemarken en een verzonnen tekst en bord. Het proberen ondemocratisch en rechtstatelijk de beide Kamers of afstand te zetten. Deze PVV gekkies, met soms dictatoriale trekjes, net als de grote baas, denken onbedoeld dat ze in een positie zitten om alles alleen te beslissen. Als een zonnekoningin in haar bloemetjesjurk uitdragend: Le politique, ce'st moi. Met bijna 15.000 euro per maand en veel stoere taal vooral voor de bühne zou ze dat nog bijna gaan geloven. Het is dan ook de vraag met wat voor onderbouwing men ze zal komen eind deze maand. In de hoop dat door beëindigde regeling er zodanig meer criminaliteit en overlast komt zal worden dat het een crisis wordt. Waarop de kans klein is. Een waar het zo mocht zijn de RvS, de EU en vele advocaten er gehakt van maken.
D. Maat
D. Maat
9 okt. 2024 - 10:48
Logisch dat, gezien de intussen achterhaalde politieke samenstelling van de 1e kamer, deze nu voor haar beurt spreekt en met dit 100% politieke advies komt. Tweespalt dus en dat zou helemaal niet nodig hoeven te zijn. Er is immers helemaal geen asielcrisis. Boeren, burgers en buitenlui, complete dorpen, steden, gemeentes, provincies werkelijk bijna iedereen die deugt staat te springen om te voorzien in reguliere opvang van asielzoekers in de eigen achtertuin en dat niet alleen, ook in de voortuin. Noodopvang in dure hotels e.d. is helemaal niet nodig! Wie zijn toch die mensen die het presteren dit soort verwerpelijke asielindustrie aldoor gaande te houden.
4 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 okt. 2024 - 12:30
"Logisch dat, gezien de intussen achterhaalde politieke samenstelling van de 1e kamer, deze nu voor haar beurt spreekt en met dit 100% politieke advies komt." De echo. Uit lang vervlogen tijden. Toen ook moslims nog mensen waren en gazanen niet onverdoofd geslacht mochten worden.
Zandb
Zandb9 okt. 2024 - 12:43
Maat De Eerste Kamer spreekt voor zijn beurt? Wat is dan uw definitie van "voor je beurt". Volgens mij is het zo dat als je mag spreken, dan is het gewoon je beurt. Feitelijk is de samenstelling van de Eerste Kamer niet "achterhaald", zelfs niet "intussen". En niet een politieke samenstelling spreekt in dit geval - volgens mij ook niet voor haar beurt - maar de Eerste Kamer. Tot slot kunt u wel ironisch beweren dat er geen asielcrisis is maar dat neemt 'gewoonweg niet weg' dat er inderdaad geen asielcrisis is. En dat ondanks het feit dat u zo sarcastisch vaststelt dat niemand staat te springen omdat er vluchtelingen zijn die opvang nodig hebben. Uw laatste zin lezend, vraag ik me af, waarom wilt u die iemand wilt zijn, die met dergelijke dwaze reacties meent de lezers te moeten te bewerken.
Volrin
Volrin9 okt. 2024 - 13:31
"Logisch dat, gezien de intussen achterhaalde politieke samenstelling van de 1e kamer," U snapt dus niet waarom 1e en 2e kamerverkiezingen niet tegelijk plaatsvinden, duidelijk. Dat is dus juist om te voorkomen dat de kamer elkaar naar de mond praten/stemmen. De samenstelling van de 1e kamer is dus niet achterhaald. "deze nu voor haar beurt spreekt" Onzin, ze doet gewoon haar werk. " en met dit 100% politieke advies komt." Nog meer onzin. Het hele plan van Wilders en Faber druist tegen de rechtstaat en democratie in. "Tweespalt dus en dat zou helemaal niet nodig hoeven te zijn. Er is immers helemaal geen asielcrisis." Dan bent u het toch eens dat dit voorstel niet door kan gaan? "Wie zijn toch die mensen die het presteren dit soort verwerpelijke asielindustrie aldoor gaande te houden?" 12 jaar kabinetten Rutte.
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 14:54
De samenstelling van de Eerste Kamer is niet "achterhaald" omdat die verschilt van de Tweede Kamer. Het grondwettelijke systeem voorziet erin dat zulke verschillen optreden, en niet bij vergissing: de Eerste Kamer moet onbesuisde beslissingen voorkomen. Uiteindelijk worden wetten niet aangenomen voor een bepaalde politieke partij, maar voor het hele land.
Joop  den Uil
Joop den Uil
9 okt. 2024 - 10:23
Goed lezen...: de 1e Kamer heeft slecht een ''advies/aanbeveling'' gegeven. Naar traditie wordt dat meestal opgevolgd maar ik heb een bruin vermoeden dat dit deze keer in de wind wordt geslagen. En dan toch .... COA wappert met budget en de meeste gemeentes gaan daarvoor overstag. Dus: met of zonder wet: er verandert niets .
2 Reacties
LaBou
LaBou 9 okt. 2024 - 11:08
"ik heb een bruin vermoeden" Kijk aan: de denkwereld van een uil.
Zandb
Zandb9 okt. 2024 - 12:49
Joop Goed lezen is blijkbaar niet genoeg. Je moet ook de context begrijpen dat OOK de Eerste Kamer geen feitelijk aantoonbare dwingende redenen gepresenteerd heeft gekregen van de regering om van een crisis te kunnen spreken waarvoor een noodprocedure in werking MOET worden gezet.
Frits Jansen
Frits Jansen
9 okt. 2024 - 9:50
De Eerste Kamer heeft niets over de leden van de Tweede Kamer te zeggen, kan hoogstens hun voorstellen afwijzen.
1 Reactie
Volrin
Volrin9 okt. 2024 - 13:32
Snapt u nu werkelijk niet dat dit advies bedoelt is zodat de TK niet nodeloos een wetsvoorstel naar de EK stuurt omdat zij daar tegen zullen stemmen?
WillemdeGroot
WillemdeGroot
9 okt. 2024 - 9:33
Het moet iedereen met ook maar een klein beetje politiek besef duidelijk zijn waar Wilders en zijn partij (zijn partij bestaat uit een persoon, Wilders zelf) naartoe willen: het kopiëren van de dictatoriale politiek in Hongarije. Het land waar de Grote Blonde (kunstmatig geverfde) Leider verliefd op is en waar hij als een schoothondje achteraanloopt. Dit soort populisten is niet uniek in de wereld, was het niet en is het niet. Ze zijn en waren er in allerlei gedaanten, wit en zwart, met en zonder snor, met diverse religies, etc. En allen zoeken de zondebokken van alles dat als negatief ervaren wordt onder minderheden, politiek en religieus. Goed, maar waar zijn in ons land de leiders die opgewassen zijn tegen deze enge ontwikkelingen? En hoe dom, griezelig en gevaarlijk kun je zijn door als politieke partij je aan te sluiten bij deze dictatoriale en de democratie uithollende PVV? Let wel, dan ben je direct medeschuldig aan wat zich afspeelt, ook in dit artikel, en aan alles dat nog komt. Dan niet zielig doen: we hebben het niet kunnen (moet zijn: willen) weten.
5 Reacties
just29
just299 okt. 2024 - 12:16
Overdrijf jij niet een beetje. De PVV is hier ( NL) alles behalve de bepalende factor, is eigenmachtig zelfs niet in staat wat dan ook naar zijn hand te zetten, laat staan een gelijkschakeling als in Hongarije te realiseren. Wat ze wel voor elkaar hebben gekregen , zo lijkt het, is op één dossier, (asiel)migratie, stappen maken. Daarvoor is, gelet op de verkiezingsuitslag, ook een breed mandaat. Er is een, met veel moeite, uit onderhandeld compromis met de coalitiepartners bereikt in de vorm van een voorgenomen ‘noodwet’’. Wat hierbij helpend is geweest is dat ook de coalitiepartners doordrongen zijn van de ernst van de problematiek en inzien dat ingrijpen dringend gewenst en noodzakelijk is. De bevolking is in meerderheid ook die mening toegedaan. Anders is dat met de criticasters van de noodwet. Zij zijn in meerderheid zelfs van mening dat van problemen op dit gebied überhaupt geen sprake is. Hier lijkt geen kruid meer tegen gewassen. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de coalitie liefst afziet van ‘spoedwetgeving’ en inzet op een ‘noodwet’. Een spoedprocedure biedt, anders dan naam doet vermoeden, veel mogelijkheden tot traineren. Mogelijkheden die de, m.n. linkse, criticasters niet ongebruikt zullen laten. Inzet is afstel, zo mogelijk uitstel en in ieder geval bereiken van maximaal beperken van wetswijzingen. Dat kan echt niet meer. De asielwetgeving vereist, en zo snel mogelijk, significante aanpassingen.
Vuurrood
Vuurrood9 okt. 2024 - 13:29
just29: Mocht jij het nog niet door hebben maar de PVV heeft zelfs op dat ene dossier (asiel)migratie nog helemaal niets voor elkaar gekregen. Dit hele kabinet heeft op dat dossier niets voor elkaar gekregen ondanks hun oorverdovend schreeuwen! Zelfs Schoof moest toegeven dat er zelfs geen plan B is mocht het hele fascistische streven van de PVV geen doorgang vinden. Over spelletjes spelen met de democratische rechtstaat gesproken. Die hele verzameling nitwitten welke zegt onze regering te zijn is een aanfluiting voor het begrip "democratische rechtstaat"! Met de staart tussen de benen opzouten en voorlopig je niet meer vertonen op het politieke toneel!
just29
just299 okt. 2024 - 14:54
Rood Er ligt inderdaad nog niets concreet voor. Maar ik wil dit, hoewel ik me realiseer dat dit jou niet uitkomt, toch even weghalen bij de PVV. De coalitie als geheel is voornemens maatregelen te nemen op dit dossier. Ik ga er vanuit dat er op korte termijn concrete plannen worden gepresenteerd. Dat is ook wel de verwachting want (asiel)migratie lijkt speerpunt van deze coalitie. Er is altijd een plan B. In dit geval in de vorm van spoedwetgeving, zie eerder. Ook na, ogenschijnlijke, afwijzing door eerste kamer, gaat naar ik begrijp voorkeur nog altijd uit naar ‘noodwetgeving’. We zijn benieuwd.
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 15:01
Ik geloof dat Orbán toch anders functioneert dan Wilders. Orbán is gewoon ouderwets corrupt: sluist EU subsidies door naar zijn vriendjes. Ook zijn houding tegenover de EU is corrupt: hij slaat een slaatje uit zijn machtspositie. Ik ben alles behalve een fan van Wilders, maar van zulke praktijken verdenk ik hem niet. Wilders wil alleen maar macht - en weet volgens mij niet wat hij ermee moet als hij nu macht heeft. Poetin heeft weer heel andere drijfveren. Die handelt - kort samengevat - uit haat en wrok vanwege de teloorgang van het machtige Russische Rijk. En Trump? Een bejaarde die niet van ophouden weet?
WillemdeGroot
WillemdeGroot9 okt. 2024 - 15:07
just. Kun je onderbouwen hoe je tot je 'meningen' komt? Behalve dan door te stellen dat 'het volk' het wil. Van een asielinvasie is geen sprake (vergelijk maar met andere Europese landen); hooguit kun je vraagtekens zetten bij het grote aantal, met name Oost-Europese mensen die hier, via uitzendbureaus en werkgevers, OP VERZOEK, komen werken. Maar dat meestal (moeten) doen zonder sociale voorzieningen etc. Jouw asielinvasie is het bekende sprookje van populisten, waar ook ter wereld, die zondebokken zoeken voor onlustgevoelens. Asielzoekers, joden, islamieten, noord-Afrikanen, noem maar op. En dus gaat dit kabinet ontwikkelingsgelden inperken en aldus nog meer jouw asielinstroom stimulerend, just. Wordt toch wijzer, of denk tenminste eerst na voordat je al die populisten met hun oneliners gelooft.
Gijs Diekman
Gijs Diekman
9 okt. 2024 - 9:24
De Eerste Kamer heeft niet de positie om de minister "op de vingers te tikken" laat staan haar haar plannen te verbieden. Wel kan zij met adviseren niet te kiezen voor een noodwet. Redenen voor dat advies zijn dan niet politiek, want dat is niet aan de Eerste Kamer, maar naar het te verwachten oordeel bij toetsing aan de wettelijke voorwaarden voor het toepassen van de noodwet. Het is daarom dat zij adviseert voor de wat minder snelle weg via een spoedwet te kiezen.
4 Reacties
Zandb
Zandb9 okt. 2024 - 12:57
Gijs Formeel hebt u gelijk. Maar in deze praktijk - het is overduidelijk deze Minister voor zo'n noodwet pleit - zegt de Eerste Kamer dat de Minister onvoldoende aantoont, dat die noodzaak er is. Dat het niet aan de Eerste Kamer zou moeten zijn, om 'een politiek oordeel' te vellen, dan ben ik met u eens. Daarom zouden ook de regeringspartijen in de Eerste Kamer tegen deze asielcrisisheisa moeten zijn: Politiek gezien namelijk niet haalbaar.
Volrin
Volrin9 okt. 2024 - 13:34
"De Eerste Kamer heeft niet de positie om de minister "op de vingers te tikken" Zeker wel. Net als de TK heeft de EK het recht van interpellatie, inclusief kritiek geven op de plannen van een minister. "laat staan haar haar plannen te verbieden. " Wel als die plannen in strijd zijn met de (grond)wet en de goedkeuring van de EK nodig heeft, zoals in dit geval.
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 15:06
@ZandB: de Eerste Kamer is welzeker bevoegd om een politiek oordeel te vellen. Wetten worden alleen aangenomen als beide Kamers vóór stemmen. De Eerste Kamer heeft minder mogelijkheden om wetten te amenderen, maar dat is hier niet aan de orde.
Zandb
Zandb9 okt. 2024 - 15:55
Met "politiek niet haalbaar" bedoel ik dat volgens mij de wet niet zo uitgelegd kan worden, dat er een noodwet kan komen.
Frits Jansen
Frits Jansen
9 okt. 2024 - 8:34
De PVV bereidt een wetsontwerp voor om de Eerste Kamer af te schaffen. De VVD koesterde al lang geleden het idee: wie ons tegenspreekt schaffen wij af. Want tegenspraak is niet in ons belang, al wordt vanuit "linkse" kring geroepen dat die bij democratie hoort.
Inzicht
Inzicht
9 okt. 2024 - 8:11
En weer zitten er nu ruim 100 zeer goedbetaalde mensen bij elkaar gedwongen te praten over een noodwet waarvan elke kleuter kan zien dat het geen noodwet is. Hopen dat de PVV als antidemocratische vereniging snel verboden wordt. Deze onzin slaat helemaal nergens meer op.
6 Reacties
Zandb
Zandb9 okt. 2024 - 8:35
Inzicht Met uw laatste zin ben ik het volledig eens. Ook met wat dit aan verspilling van geld en energie met zich meebrengt. En wat wat mij betreft alleen maar tot doel heeft om (bepaal)de kiezers voor de gek te houden. Dat de PVV maar beter verboden kan worden, dat vind ik een zeer gevaarlijk voorstel. Stel dat de PVV aan de macht komt. Dan lijkt het mij net zo ongewenst dat die een vergelijkbare met een christelijke, islamtische politieke partij zou kunnen verbieden. Terroristische of criminele organisaties kunnen overigens gewoon verboden worden. Hoef je alleen maar de juiste bewijzen aan te voeren.
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 8:37
De klacht is dat de PVV juist geen vereniging is. In Duitsland zijn wel partijen verboden maar daarbij past terughoudendheid want een verboden partij gaat gegarandeerd ondergronds.
Inzicht
Inzicht9 okt. 2024 - 11:01
Hallo Zandb, Het lijkt me dat antidemocratische organisaties moeten worden uitgesloten van het democratische proces, of deze nu links, religieus of populistisch zijn. Je kunt niet tolerant zijn voor intolerantie, je kunt niet praten met wie niet met jou wil praten. Je staat altijd met 1-0 achter. En de PVV is in alles antidemocratisch: - De partij zelf wordt dictatoriaal geleid; - Het eerste en enige wat ze willen nu ze in de regering zitten is het parlement uitschakelen; - Ze steunen antidemocratische buutenlandse leiders, zoals Orban en Poetin; - Tegen inhoudelijke kritiek maken ze steevast bezwaar als zijnde beledigend; - Over politieke tegenstanders wordt gesproken als probleem dat moet verdwijnen door deportatie. Ik kan me voorstellen dat u bang bent dat de pvv misbruik zou maken van wetgeving die politieke partijen uitsluit, maar er is geen enkele reden te veronderstellen dat ze de democratie niet hoe dan ook zouden afschaffen als ze daartoe in staat zijn.
Zandb
Zandb9 okt. 2024 - 13:04
Inzicht Mij hoeft u niet te overtuigen. Waar het om gaat: Als tijdens een rechtszaak bewezen kan worden dat, welke organisatie ook, anti-democratisch is, dan kan die zonder meer verboden worden. Alleen bij de PVV is dat, voor zover ik kan beoordelen, (nog) niet het geval. En als ik gelijk heb, dan is het gevaarlijk om toch de PVV te verbieden.
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 15:08
De cybernetica leert dat de beste beslissingen tot stand komen bij lichte tegenwerking.
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 15:13
@Inzicht: een partij hoeft intern niet democratisch te zijn. Of een partij het waard is het land te vertegenwoordigen bepalen kiezers bij de *algemene* verkiezingen. PVV-er schijnen massaal te spijbelen voor hun vorstelijke "schadeloosstelling", maar het is aan hun kiezers om daar een oordeel over te vellen. De staat bepaalt natuurlijk niet of volksvertegenwoordigers deugen, al kan de rechter iemand zijn kiesrecht afnemen, maar dat moet het wel heel grijs worden.
MG1968-2
MG1968-2
9 okt. 2024 - 8:01
"Mocht het zover komen dat het kabinet het noodrecht aan de Eerste Kamer voorlegt, dan is daar hoogstwaarschijnlijk dus geen goedkeuring te vinden en moeten de asielmaatregelen onder die noodwet weer worden ingetrokken." Maakt niet uit aldus Wilders en Faber. Maar dan is het kwaad al geschied en zijn de doden al gevallen. De hele gedachte erachter is juist omdat het in 3 maanden goed mogelijk is om maartregelen te treffen waarbij de gevolgen permanent en niet terug te draaien zijn dan wel een generatie duren om te herstellen. Vraag het de polen maar hoe dat (door)werkt. Daarbij. Na die drie maanden zijn de coalitiepartners daadwerkelijk partner in crime en behoort het elkaar loslaten niet meer tot de mogelijkheden. Daar wordt na aangestuurd door de PVV. Wilders maakt er dan ook helemaal geen geheim van dat die de rechtstaat en democratie helemaal niet in stand wil houden. Sterker nog. Hij eist de afbraak er van.
2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 8:39
Inderdaad. Ook als er al lang een spoedwet zou kunnen zijn blijft Wilders hameren op die noodwet want ruzie is voor hem geen middel maar doel.
MG1968-2
MG1968-29 okt. 2024 - 12:37
Nee @Frits Ik denk dat het installeren van die dictatuur middels de stille staatsgreep wel degelijk zijn doel en middel is. Dat als dat niet lukt het in zijn voordeel is als de verhoudingen op scherp staan omdat de kiezer hem daar historisch gezien voor bevoordeeld doet daar niets aan af. Hij streeft wel degelijk naar een over extreem rechtse lijnen getransformeerd nederland. Niet zoals wel eens gedacht wordt de lijnen van Orban. Daarvoor is de nederlander te legalistisch en te weinig vatbaar voor omkoping. Het zal gaan volgens de lijnen van het PIS in Polen. Dat past de nederlandse situatie beter. Maar deze korte klap om de rechtstaat buitenspel te zetten heeft Wilders nodig. Al was het maar om dat daarna de medewerking van de partners in crime gewaarborgd is en ze ook niet meer terug kunnen.
oosterlijker
oosterlijker
9 okt. 2024 - 8:00
Prima, zo werkt democratie. De asielproblemen staan nu wel op de agenda, en het is duidelijk dat er snel wat gedaan moet worden om eea niet verder uit de hand te laten lopen. Waar NL vaak in EU gidsland was, volgen we nu landen zoals Duitsland, die al veel strengere maatregelen hebben geimplementeerd. Daar zijn ze snel van het 'wir schaffen das' teruggekeerd.
4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen9 okt. 2024 - 8:41
Ik schat dat de SPD Kanzler dat vooral roept om die griezelige AfD de wind uit de zeilen te nemen.
Zandb
Zandb9 okt. 2024 - 8:42
oost Neeheee. Zo werkt de democratie niet, dat je met idiote voorstellen de democratie frustreert. De asiel-'problemen' staan al als 'problemen' op de agenda. Letterlijk, want wat inhoudelijk dan precies de problemen zijn, zelfs zo erg dat er gesproken zou kunnen worden van een crisis, dat is na maaaaaaanden onderzoeken, deze regering nog niet gelukt om concreet te maken. En om het helemaal bizar te maken, 'de' oplossing is er al wel: Een noodwet. Als dit de democratie zou moeten zijn, zoals u die zich voorstelt, dan vind ik dat een heel foute democratie.
Anna R. Chist
Anna R. Chist9 okt. 2024 - 10:41
Nederland was gidsland in progressieve zaken. Niet xenofobie. Bekrompen rechtse mannetje en akelige 'linkse' betuttelaars zijn totaal regressief. Nederland zou weer progressief moeten worden, alle partijen zitten vol met buurmannen-die-voetballen-leksteken-types. Een links progressief alternatief voor deze bekrompen kliek van mensenhaters die nu de tweede kamer bevolkt zou Nederland terug op de rails kunnen krijgen. Dat land wat we vroeger waren, waar iedereen jaloers op was. En wat vluchtelingen betreft. Alleen een humaan beleid zonder de mensen jaren te laten wachten in leegt kan het verbeteren. Geneuzel over grenzen dicht en afschrikken is jarenlang zinloos gebleken zoals alle domme rechtse ideeën. Het zou ook wel handig zijn om niet meer mee te doen aan oorlogen die die vluchtelingenstromen op gang brengen.
MG1968-2
MG1968-29 okt. 2024 - 12:42
Je kunt van duitsland veel zeggen. Waaronder dat extreem rechts daar ook zijn opgang beleefd. Verschil met de situatie alhier is dat dat extreem rechts uit het centrum van de macht gehouden wordt en dat besluitvorming plaatsvind op de democratisch afgesproken wijze. Dat je het eerste niet ziet zitten, dat begrijp ik. Je bent immers die persoon die democraten buiten de macht willen houden. En dat jij er na streeft om democratisch rechtstaat en democratie af te schaffen dat is je goed recht. Dat is immers een impliciete mogelijkheid binnen een democratie. Dat je dat echter wil doen door de democratie af te schaffen door de nu nog geldende spelregels domweg te negeren of contrair doel en reikwijdte in te zetten valt je wel degelijk aan te rekenen: dat is immers niets meer en niets minder dan een verkapte staatgreep.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor