Binnenkort kan het kabinet het Nederlanderschap intrekken onder andere vermeende Syriëgangers. Zonder toestemming van een rechter, die de intrekking kan toetsen aan de wet. Met dit wetsvoorstel van minister Stef Blok (VVD) is dinsdag nipt toegestemd door de Eerste Kamer.
De minister van Justitie meent dat het gaat om mensen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid en die een dubbel paspoort hebben. Omdat het volgens internationaal recht niet toegestaan is om burgers stateloos te maken, zal het kabinet alleen de Nederlandse nationaliteit van burgers met een dubbele nationaliteit kunnen afpakken. Let wel: het is het kabinet dat tot deze beslissing kan komen, op basis van bijvoorbeeld een ambtsbericht van de AIVD, zonder tussenkomst van een rechter. De beslissingen van het kabinet zullen pas achteraf aan een rechter worden voorgelegd. De vermeende Syriëganger zal bij intrekking van het Nederlanderschap ook tot ongewenst vreemdeling worden verklaard, waardoor deze niet meer naar Nederland of andere Schengenlanden kan terugkeren.
Dinsdag stemde de Eerste Kamer ook in met een tijdelijk wet waarmee het kabinet de komende vijf jaar mensen die volgens het kabinet aan het radicaliseren zijn een meldplicht, contactverbod of gebiedsverbod opleggen. Het gaat hierbij om personen die niet veroordeeld zijn, maar toch strenge eisen opgelegd krijgen. Het kabinet zegt hiermee te willen voorkomen dat deze mensen naar Syrië uitreizen.
In de Senaat stemden de VVD, CDA, PVV, SGP en 50PLUS voor. Regeringspartij PvdA, die het voorstel in de Tweede Kamer nog steunde, stemde in de Eerste Kamer tegen.
Advocaat Florimond Wassenaar vergelijkt de nieuwe wetgeving zelfs met de moslimban van Donald Trump. Volgens Wassenaar lijkt het erop dat de maatregel vooral bedoeld is om Marokkaanse-Nederlanders te treffen, omdat zij geen afstand kunnen doen van hun Marokkaanse nationaliteit. Wassenaar tegenover NOS:
"Je geeft hier wel een signaal af aan de Marokkaanse gemeenschap van ‘kijk uit, we hebben jullie in de gaten’. Het is eigenlijk precies hetzelfde als wat Trump doet. Die zegt ook: ‘Mensen uit verschillende landen die ik niet zo prettig vind, zie ik sowieso als probleemgeval. Nog los van de vraag of die personen dat individueel zijn.’"