Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Privacy-organisaties en bedrijven naar de rechter om omstreden aftapwet

  •  
12-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35725323766_a454af5a5d_z

© cc foto: Roel Wijnants

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond tegen middernacht ingestemd met de omstreden aftapwet die de inlichtingendiensten ruimere toegang geeft tot de kabel. De AIVD en MIVD kunnen zo grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen.
Een ruime meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP, PvdA, 50PLUS en OSF stemde voor de nieuwe wet. De PvdA was kritisch, maar liet zich overtuigen door enkele toezeggingen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden tegen de wet. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ze vinden de wet op veel punten bovendien te vaag. De Tweede Kamer had het voorstel eerder al aangenomen.
De wet moet op 1 januari ingaan. Vanaf dat moment krijgen de inlichtingendiensten de bevoegdheid om het internetverkeer op grote schaal af te tappen. Nu mogen zij alleen individuele internetverbindingen aftappen. Naast een uitbreiding van de tap-mogelijkheden, geeft de wet de diensten meer mogelijkheden om te hacken. De AIVD en MIVD mogen nu al mensen hacken als wordt vermoed dat zij zich bezighouden met duistere zaken. De nieuwe wet maakt het ook mogelijk om mensen te hacken in de omgeving van de directe verdachte. De afgetapte gegevens mogen, indien ze relevant zijn, drie jaar worden bewaard. De rest wordt vernietig. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld in de nieuwe wet.
Update 14.00 Een brede coalitie bestaande uit juristen, journalisten, privacyorganistaties en techbedrijven, legt zich niet neer bij de goedkeuring van de aftapwet door de Eerste Kamer. De coalitie, geleid door the Public Interest Litigation Project, stapt naar de rechter, in de hoop dat de rechter een stokje voor de aftapwet zal steken. Formeel treedt de wet anders 1 januari in werking. “De senaat heeft gefaald om onze mensenrechten te garanderen, dus het is nu aan de rechter. Privacy is ook een mensenrecht”, aldus Jelle Klaas van PILP.
Langs allerlei wegen wordt in Nederland al lange tijd geageerd tegen de nieuwe wetgeving. Zo zijn journalisten bang dat de bronbescherming in het geding is. “Dat dreigt een lege huls te worden”, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning.
Bron: ANP, NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.