Joop

Eerste JSF crasht tijdens vlucht in de Verenigde Staten

  •    •  
28-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
f35

© cc-foto: U.S. Pacific Fleet https://flic.kr/p/29DM8q2

Voor het eerst is een F-35 neergestort tijdens een vlucht. De crash vond plaats in South Carolina. De piloot kon zich met een schietstoel in veiligheid brengen. Voor zo ver bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Het gaat om een F-35B van de Amerikaanse marine.
De ontwikkeling van de F-35 kampt met grote problemen en vertragingen waardoor onder andere de prijs enorm opliep.
De F-35, beter bekend als de JSF, is een nieuw peperduur gevechtsvliegtuig dat ook door Nederland is aangeschaft om de 61 operationele F-16’s te vervangen. Omdat het toestel zo duur is, konden er slechts 37 vliegtuigen aangeschaft worden. Daarvan is inmiddels een exemplaar afgeleverd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Fred444
Fred4441 okt. 2018 - 8:51

De JSF - ook wel vliegend varken genoemd - is een ontwerp van 15 jaar terug toen vliegtuigen nog een rol speelden in de oorlogvoering. Inmiddels zijn allerlei andere technologieën zoals drones etc. zo ver ontwikkeld dat de JSF volledig overbodig is, al helemaal wanneer dit vod over tig jaar eindelijk operationeel wordt. VVD en CDA hebben zich heerlijk laten masseren door lobbyisten om deze miskoop te doen. Een van de vele voorbeelden dat de burger besodemieterd wordt vanwege eigenbelang van politici. Een heel duur drama, nog veel duurder dan de Rutte afschaffing van de dividendbelasting.

Bluesboy
Bluesboy29 sep. 2018 - 22:15

Dit is een zware teleurstelling voor de JSF lobbyisten :-( https://www.ftm.nl/artikelen/jsf-lobby-trekt-ten-strijde

Meta  Foor
Meta Foor29 sep. 2018 - 17:55

- oorlogen bestaan niet meer .. het zijn momenteel (en in toekomst) guerilla strijden geworden, incl economische interventie en cybertechnieken. Een straaljager is in dat opzicht een dinosaurus. Welke gek heeft daarvoor gekozen ? Inderdaad ja, smeergeld van de wapenindustrie. Ik wil dat nog wel eens doen: alle ex-ministers (NL en EU) van Defensie controleren waar ze nu terecht zijn gekomen. Ik vermoed dat ze allemaal een riant inkomen genieten van organisaties die wat met bommen en kogels te maken hebben.

Purper Floyd
Purper Floyd29 sep. 2018 - 15:47

Deze JSF was er een van het ‘B’ type, dus met een verticale start en landingsmogelijkheid, iets wat de door NLD aangeschafte JSF A niet heeft. Bovendien wordt veel cruciale software specifiek op behoefte van de klant gemaakt en is zeker in ieder type behoorlijk anders. Dit hele voorval zegt dus helemaal niets over de JSF die voor Nederland bestemd is.

1 Reactie
W-74
W-7429 sep. 2018 - 17:52

Het is ook de B versie (marineversie, vtol) geweest die erg veel ontwikkelingsproblemen had en de orijs opdreef. Dat ‘straalde’ ook af op de luchtmachtversie, die wij dus aanschaffen en in de praktijk heeft die laatste nauwelijks problemen vertoond.

Libertain
Libertain29 sep. 2018 - 12:23

Het schijnt dat hetbsoftware van deze type vliegtuigen is zover doorontwikkeld dat het piloot onder het vliegen zijn Facebook pagina kan aanvullen en e-mails lezen en versturen. Moeten ze nog enkel vlekkeloos gaan vliegen.

Klaas Punt
Klaas Punt29 sep. 2018 - 12:19

Ik lees zojuist dat afgelopen maandag een JSF een emergency landing heeft gemaakt op een civiel vliegveld. Er branden een paar waarschuwingslampjes maar het was een minor problem is gemeld.

Rechtse Bal
Rechtse Bal29 sep. 2018 - 9:13

alle pech en kapotte toestellen is een enorm voordeel voor de Nederlandse industrieen , die immers -zoals door het PvdA kabinet voortdurend werd beloofd, een groot aandeel zou hebben in de bouw en ontwikkeling van de JSF; enorme toename werkgelegenheid werd er toen gezegd... en dat zien we ! economie groeit daardoor ...

frankie48
frankie4829 sep. 2018 - 8:07

Zal Lockheed Martin als systemen blijven uitvallen of er zelfs onderdelen vanaf gaan vallen bij de JSF, net zo onder druk worden gezet als wat bij het Italiaanse AnsaldoBreda door de politiek is gebeurd bij de Fyra-treinen. De Amerikaanse President Donald Trump dreigde wel richting deze vliegtuigbouwer om bestellingen te gaan lopen afblazen, als ze niet sneller goedkoper en betrouwbaarder zouden worden. Of gaan we na alle politieke leugens in ons parlement met medewerking van de Nederlandse Militaire Top, nu weer als burgers van dit land ervaren dat zij zich weer tussen paal en pruim gaan verplaatsen!

1 Reactie
Purper Floyd
Purper Floyd29 sep. 2018 - 15:49

Haha, de JSF vliegtuigen voor de Europese klanten worden bij Ansaldo Breda gemaakt.

punt2
punt229 sep. 2018 - 7:10

Apart, ik lees overal dat de JSF juist goedkoper uitvalt dan verwacht....

5 Reacties
Marc2406
Marc240629 sep. 2018 - 9:30

Om jouw reactie niet als een losse flodder af te laten gaan, zou het misschien helpen als je ook aangeeft waar je dit hebt gelezen? Ik zeg niet dat dit niet het geval is, het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat bijvoorbeeld officials van Lockheed Martin er alles aan gelegen is om "goed nieuws" te verkondigen over hun product. Dat hun positie dan niet helemaal neutraal is lijkt evident. Oftewel je kan iets hebben gehoord, maar dat wil dus niet zeggen dat die "bron" van informatie correct is. En door niet aan te geven waar je hebt gehoord dat "de kosten van de JSF wel meevallen." kan men niet oordelen in hoeverre dit geloofwaardig is of niet. Er zijn verder nogal veel berichten die aangeven niet alleen hoe duur het vliegtuig is, maar vooral hoe het vooral een heel duur apparaat is wat eigenlijk niets echt goed kan doen. Dit komt vooral omdat men heeft geprobeerd een vliegend "Zwitsers zakmes" te ontwikkelen wat nu eenmaal tot gevolg heeft dat dit vliegtuig niet in alles kan exelleren simpelweg omdat de kenmerken die nodig zijn om bijvoorbeeld als bommenwerper in te zetten een belemmering vormen om dit vliegtuig goed als dogfighter te gebruiken. Wat de beleidsmakers hebben geprobeerd te ontwikkelen kan eigenlijk niet, en de fout bij de JSF zit dus op dit nogal basale conceptuele punt. De reden dat men ondanks de vele moeilijkheden en tegenslagen toch doorgaan met dit project zullen vooral politiek zijn, misschien wel omdat het voor politici het aantrekkelijker is om te dealen met het ontwikkelen van een vliegtuig die een oplossing is voor alles in plaats van het ontwikkelen van meerdere type vliegtuigen die toegesneden zijn op hun specifieke taken. Ook hebben bepaalde partijen natuurlijk grote belangen bij dit project (zowel financieel als politieke belangen), wat ervoor zorgt dat zij niet graag zouden willen toegeven dat er grote problemen zijn rondom de F-35 die voor een groot deel terug te voeren is tot het in de praktijk onmogelijke concept van een vliegtuig die op alle fronten kan pieken. https://edition.cnn.com/2015/07/16/politics/f-35-jsf-operational-costs/index.html https://www.popularmechanics.com/military/a21957/wtf-35/

punt2
punt229 sep. 2018 - 13:16

@Marc, : 2018 :Telegraaf "AMSTERDAM - De prijs per stuk van de nieuwe JSF, de F-35-straaljager, gaat een flink stuk omlaag. Bouwer Lockheed-Martin beloofde dit vorige maand en zegt nu dichtbij een overeenkomst hierover te zijn met het Amerikaanse ministerie van Defensie. 2018 : AD ,De straaljagers die Nederland wil aanschaffen als vervanging van de F-16, worden steeds goedkoper. De prijs voor de Joint Strike Fighter of F-35 is inmiddels gedaald naar zo'n 89 miljoen dollar, omgerekend 77 miljoen euro, en kan nog verder zakken.

13372
1337229 sep. 2018 - 15:12

En hier kun je lezen hoe ze dat bereiken https://warisboring.com/f-35-program-still-cutting-corners-to-complete-development/ Als de JSF een auto was, dan zou je er niet in mogen rijden op de openbare weg

Hiltermann
Hiltermann29 sep. 2018 - 15:14

Na enorme aantallen prijsverhogingen heeft Lockheed inderdaad aangekondigd dat de F35 goedkoper wordt. Even zoeken op internet levert diverse bevestigingen op van de prijsverlaging. De F35 is nog steeds veel duurder dan de eerste prijs die werd opgegeven voor het toestel.

Klaas Punt
Klaas Punt30 sep. 2018 - 9:30

Tip aan het kabinet: als we die straaljagers af bestellen dan moet er zeker nog een douceurtje voor andere belastingbetalers inzitten, en misschien wel een vestigingspremie voor grote bedrijven. En 77 miljoen, het lijkt een schijntje, maar moet je eens uitrekenen hoeveel woningwetwoningen (ik weet het, oude term) je zou kunnen bouwen. En hoeveel gelukkige landgenoten je daarmee creeert.

koffieleut2
koffieleut229 sep. 2018 - 5:34

Joint star fighter

quatsch
quatsch28 sep. 2018 - 23:39

Om hun vertrouwen in het project te laten blijken, stel ik voor dat de Nederlandse legertop meegaat met de volgende proefvluchten.

msj_meijerink
msj_meijerink28 sep. 2018 - 21:47

Dure plof

Hiltermann
Hiltermann28 sep. 2018 - 21:44

Dat is de eerste, het zal zeker niet de laatste zijn. Dat kost 80 miljoen USD. Nederland heeft er maar 38, toen was het geld op. Beter niet mee vliegen, voor jet het weet zijn ze gecrashed. Herinneringen aan de Starfighter komen weer boven. Die kist stond bekend als de widowmaker. De grenzen wat mensen nog aan kunnen worden overschreden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin28 sep. 2018 - 21:10

Tja - ik denk aan de hulpsinterklaas*) van Jan Peter Balkenende, Jack de Vries. Niet een man van een onbesproken levenswandel, helaas was hij wel invloedrijk. https://www.ftm.nl/artikelen/de-jsf-afleidingsmanoeuvre-van-jack-de-vries?share=1 https://nimh-beeldbank.defensie.nl/memorix/dc023fc4-138d-74c8-3730-dfd85125899d Historici zullen ook over dit kostbare, gigantische échec boeiende, schokkende, en ontroerende verhalen schrijven, daar kun je staat op maken. Echt, het politieke leven in Nederland is al een jaar of dertig een farce, een Commedia Dell'Arte, een doorlopend carnaval. *) De eer van de term 'hulpsinterklaas' als beschrijving voor de functie van Jack de Vries komt toe aan de onvolprezen Marc Chavannes.

Klaas Punt
Klaas Punt28 sep. 2018 - 21:06

O, er is al 1 JSF. Dus we zijn veilig!

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann29 sep. 2018 - 11:48

Ja de eerste is "al" geleverd. Tegen de tijd dat die andere 37 of is het 36 exemplaren zijn geleverd voeren we alleen nog maar oorlog met drones. Dat scheelt in ieder geval weer wat gecrashde F35 toestellen.