Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Eerste hulp drukker door gebruik apps

  •  
01-07-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Gebruikers lopen als een dolle achter hun mobiele camera aan en kijken daardoor niet meer goed uit
In alle ziekenhuizen is op de afdeling spoedeisende hulp de drukte toegenomen tengevolge van het gebruik van zogenaamde apps op mobiele telefoontoestellen. Voorzitter R. Kruis van de VSHV (Vereniging van Spoedhulp Verpleegkundigen) dringt er bij de ziekenhuizen op aan bij te dragen aan de kosten voor de ontwikkeling van een app die juist ongelukken moet voorkomen.
Als in de maatschappij zaken veranderen, verandert de aard van het werk op de spoedeisende hulp ook. Letsel gerelateerd aan telefoongebruik waren zeldzaam, totdat de mobiele telefoon op de markt kwam. Met name in het verkeer leidt het nog regelmatig tot ongelukken onder automobilisten en fietsers.
De spoedhulpverpleegkundigen en artsen zijn daar inmiddels wel aan gewend en ziekenhuizen hebben hun technologie en roosters al jaren geleden hierop aangepast. Het aantal letsels tengevolge van het mobiele telefoongebruik bleef redelijk stabiel, maar sinds kort wordt de spoedeisende hulp verrast door een golf van been- en armbreuken, hoofdwonden en nekletsels, die te wijten waren aan het gebruik van bepaalde apps op de iPhones en androidtelefoons. 
De slachtoffers vallen met name tijdens vakantiedagen en evenementen als de museumdagen, molendagen en open huis- en kijkdagen in diverse sectoren. Er zijn steeds meer apps die informatie doorgeven als de camera op de mobiele telefoon wordt gericht op de plek waar iemand is. Zo is er een museum-app die beelden laat zien van kunst die gerelateerd is aan diverse gebouwen, straten en pleinen in een stad. Er is en app die na het fotograferen van een straatnaambordje, de snelste en goedkoopste weg naar huis toont.
In het straatbeeld is de ontwikkeling van de apps goed te zien. Het bekende beeld van mensen die in de openbare ruimte hun mobiele telefoon aan hun oor houden wordt langzaam maar zeker verdrongen door het beeld van mensen die hun mobiele telefoon voor zich uit in de lucht houden.
“De ontwikkelingen in dit soort technologie hou je niet tegen”, zegt voorzitter R. Kruis, “maar je kunt er wel gebruik van maken”. De VSHV heeft een bureau in de arm genomen die nu onderzoekt of het mogelijk is alle apps die in de openbare ruimte gebruikt kunnen worden, te voorzien van een signaalwerking die de gebruiker waarschuwt voor verkeerspaaltjes, lantaarnpalen, stoepranden en trappen.
“Het is mogelijk, heeft men mij laten weten”, zegt mevrouw Kruis, “maar de kosten zijn aan de hoge kant. We zijn nu aan het berekenen of deze investering uiteindelijk de toenemende kosten van de spoedeisende hulp zullen terugdringen”.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zet op de hoogte te zijn van de problematiek. Het kabinet had een wet in voorbereiding om het gebruik van apps in de openbare ruimte te verbieden. Door de val van het kabinet zal het hier echter niet van komen. De woordvoerder laat weten dat de minister het toejuicht als bedrijfsleven en ziekenhuizen inzetten op preventieve technologie en hoopt op een spoedige realisatie van de waarschuwingsapp.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Peter de Jonge

Meer over:

opinie, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

lynx234
lynx2341 jul. 2012 - 18:57

Een augmented reality-app die 'let op het afstapje' zegt, dat lijkt me meer een item voor de (veiligheids-)speld...

adriek
adriek1 jul. 2012 - 18:57

Ai... ik zie een verbod op openbaar-appen aankomen... Inclusief bijbehorende torenhoge boetes natuurlijk. Een schone taak erbij voor de Hermandad, en een mooie inkomstenbron voor de schatkist. Het einde van facebook is in zicht. Verkoop je aandelen nu ze nog iets waard zijn.

eeweew
eeweew1 jul. 2012 - 18:57

Doet me denken aan een hele mooie parodie die ik een aantal maanden geleden ergens heb gevonden. Ik zal hen vanmiddag proberen te zoeken.

msj_meijerink
msj_meijerink1 jul. 2012 - 18:57

Fietsende jongeren, mediageile ouderen, allemaal kijken ze niet vooruit. Maar ze eisen wel van het overige verkeer dat zij dat wel doen. Dan komen twee 'appende' mensen in elkaars vaarwater en dan ........

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods1 jul. 2012 - 18:57

"Het kabinet had een wet in voorbereiding om het gebruik van apps in de openbare ruimte te verbieden." >> Yeah, right. Dat is toch zeker een grapje?