Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Eerste genderneutrale Nederlandse paspoort uitgereikt

  •  
19-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-10-19 om 08.58.50
Een primeur in Nederland: vrijdag wordt het allereerste genderneutrale paspoort uitgereikt. Dat is het gevolg van een rechtszaak die Leonne Zeegers uit Roermand dit jaar won. In het paspoort komt in plaats van een M of V een X te staan.
Toen Zeegers in 1961 werd geboren, kon het geslacht niet worden vastgesteld. Besloten werd toen de baby aan te merken als man. In de puberteit bleek dit niet te kloppen en ging Zeegers na medische behandelingen door het leven als vrouw. Ook dit bleek echter niet te passen. Zeegers omschrijft zichzelf als genderneutraal. In mei van dit jaar besloot de rechtbank dat ‘gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen’ de tijd rijp is voor erkenning van een derde gender, X.
Het COC, de belangenorganisatie voor intersekse personen, zegt blij te zijn met de overwinning voor Zeegers: ‘En het is een wake up call voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.’
Hoewel het genderneutrale paspoort vanaf vandaag bestaat, is het niet direct voor iedereen mogelijk om er een aan te vragen. Vooralsnog is het aan de rechter om te bepalen of iemand wel of geen X in het document krijgt.
Bron: NOS 

Meer over:

leven, nieuws, gender

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 0:18

Dit lijkt me een logische ontwikkeling. In het personen- en familierecht is geleidelijk steeds meer aangesloten op de maatschappelijke realiteit. Dat zien we b.v. ook bij de openstelling van het huwelijk voor personen met hetzelfde geslacht ("homohuwelijk' is een foute term) en het gezag over kinderen na echtscheiding. Dat problemen kunnen ontstaan met landen die zoiets niet erkennen is niet doorslaggevend. Dat komt ook voor bij gehuwden met hetzelfde geslacht. Andere landen zullen een geldig Nederlands paspoort als zodanig moeten erkennen.

marcelhermus
marcelhermus19 okt. 2018 - 20:56

Waarom boeit het eigenlijk welk geslacht die mensen hebben? En waarom boeit het die mensen zelf hoe het in hun paspoort staat. Laten we wel wezen een verkeerd geslacht is in principe gewoon een defect. Wel of niet vergelijkbaar met andere defecten, albino, autisme, schizofreen. Dit zetten we ook niet in een paspoort, waarom dit dan wel? Weet iemand eigenlijk waarom er man of vrouw in een paspoort staat?

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt20 okt. 2018 - 8:24

Ik denk dat het traditioneel eenvoudiger is om te identificeren. Zo van, je bent man maar dit paspoort is voor een vrouw uitgeschreven, kom even mee want het klopt niet. Ik vul zojuist een webpagina in en daar werd gevraagd, man of vrouw. Ik had kunnen proberen niets in te vullen maar 9 van de 10 programmeurs zijn niet vergevensgezind genoeg om dat te laten passeren. Moet je toch nog kiezen.

KM2
KM220 okt. 2018 - 9:06

Je geslacht is onderdeel van je identiteit. Door middel van diverse kenmerken is het mogelijk om iemand te identificeren. Staat het geslacht niet vermeld, dan is het (een beetje) moeilijker om iemand snel te kunnen controleren, daarnaast is het makkelijker om te frauderen als geslacht niet vermeld zou staan.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal19 okt. 2018 - 15:51

begrijp de meerwaarde niet helemaal. dan staat er een kruisjes in het paspoort. maar kijk je naar de foto, dan zie je waarschijnlijk toch echt een man of een vrouw. geen ondefinieerbaar geslacht. het gaat er volgens mij sowieso om hoe iemand zichzelf voelt, niet hoe je geregistreerd staat in het paspoort. dit is oa een reisdocument. succes wanneer je naar minder tolerante landen reist!

1 Reactie
Luneau
Luneau20 okt. 2018 - 0:12

Het gaat natuurlijk niet alleen om het paspoort, maar om elk formulier dat je je hele leven lang moet invullen. Als je als hermafrodiet ter wereld bent gekomen, wordt je elke keer geconfronteerd met het invullen van een sekse die je niet bent. Het is in feite een ontkenning van een stukje van je eigen identiteit als de juiste genderkeuze er niet tussen staat.

Sam V
Sam V19 okt. 2018 - 15:31

Ik vind het mooi dat deze mensen meer erkenning krijgen. De praktische kant is wel lastig: - Hoe spreek je iemand aan die genderneutraal is? - Wat is de waarde van het paspoort in het buitenland? - Wat doe je met kleedkamers, toiletten, etc? Plekken waar een bepaalde mate van sexescheiding gewenst wordt. - Levert problemen op in de sportwereld. Moet een genderneutraal persoon dan voortaan uitgesloten worden? Maar het lastigste lijkt mij nog de dagelijkse omgang.. Of de genderneutrale persoon kleedt zich mannelijk. Dan zal ik deze persoon een hij noemen. Of zij kleedt zich als vrouw. Dan is het voor mij ook een vrouw. Ik hoop dan maar dat het de genderneutrale persoon niets uitmaakt hoe hij/zij aangesproken wordt als de kleding- en haarstijl geen duidelijkheid biedt.

henk-alexander
henk-alexander19 okt. 2018 - 15:26

Fijn voor Leonne Zeegers voor deze juridische erkenning. Eigenlijk is een genderaanduiding vandaag de dag onnodig, want met bijv. vingerafdruk, irisscan en/of DNA is de identiteit al nauwkeurig vast te stellen. De registratie als M, V, X (of misschien wel 0) is dan optioneel - als iemand er gelukkig van denkt te worden.

1 Reactie
Pieter Z
Pieter Z20 okt. 2018 - 4:49

Probleem is niet bij Zeegers, maar bij mensen die hier misbruik van maken en dan zal de oog van een agent ofzo wel heel belangrijk zijn bij opsporing. We zoeken naar man/vrouw/X wordt dan wel heel vervelend en je kan ook niet even snel erachter aan rennen en vragen om een vingerafdruk, iriscan en of DNA sample.

ruma ankka
ruma ankka19 okt. 2018 - 15:16

Hoe spreek je zo iemand aan? Niet meneer, niet mevrouw, maar .....

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 okt. 2018 - 5:44

Dinges.

punt2
punt220 okt. 2018 - 10:23

Hey

Rechtse Bal
Rechtse Bal19 okt. 2018 - 8:51

een goede zaak, edoch , wat mij betreft kan dat onderdeel helemaal weggelaten worden in paspoort; heeft geen enkele toegevoegde waarde, en door een kruisje trekt het alleen maar extra aandacht van overijverige controleurs:

1 Reactie
B4
B419 okt. 2018 - 18:21

Mee eens. Nationaliteit heeft niets met geslacht te maken.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks19 okt. 2018 - 8:30

M, V, X. Waarom niet gewoon XX of XY, objectief, niet aan persoonlijke voorkeur gebonden, zonder waardeoordeel en verifieerbaar als het nodig blijkt.

3 Reacties
rvb2
rvb219 okt. 2018 - 8:56

en wat doen we dan met mensen met XXY of XYY? Door in het paspoort genotype aan te geven in plaats van fenotype wordt het probleem niet opgelost.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 okt. 2018 - 17:13

en syndroom van Turner (X0)?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks21 okt. 2018 - 8:08

[en wat doen we dan met mensen met XXY of XYY?] Gewoon, in het paspoort zetten. Dat is wat mensen zijn. Wat ze er zelf voor een stempel op willen plakken of juist niet dat is voor mensen die onderlinge relaties hebben interessant, niet voor paspoorten.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2018 - 8:05

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
kindval
kindval19 okt. 2018 - 14:57

Die kans lijkt me ook groot..

Markzelluf
Markzelluf19 okt. 2018 - 8:01

Waarom staat er eigenlijk een geslacht in een paspoort vermeld? Mij hebben ze nog nooit in de broek gekeken of het klopt.

4 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2018 - 10:14

Dan kunnen ze in voorkomende gevallen de juiste beambte (m/v/x) kiezen om je te laten fouilleren.

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige19 okt. 2018 - 11:02

Omdat in geval van twijfel het paspoort bepaald of jij gefouilleerd word door een man of een vrouw

Karingin
Karingin19 okt. 2018 - 12:06

Mja. Dat kun je natuurlijk ook gewoon vragen. Hoewel het antwoord dan wel vaak zal zijn; geen van beiden haha...

JStokx
JStokx19 okt. 2018 - 16:21

Elk vliegveld ter wereld heeft vanaf nu een security-medewerker met geslacht X in dienst.