Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste CDA’er weg wegens slechte behandeling Omtzigt door partijtop

  •  
24-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
POSTERS CDA

© Breda - Posters van het CDA met daarop Pieter Omzigt en Wobke Hoekstra. . NOVUM COPYRIGHT ERALD VAN DER AA

Bouwien Rutten, die fractievoorzitter van het CDA is geweest in de Provinciale Staten van Overijssel, heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. Aanleiding is de wijze waarop de top van de christendemocratische partij Pieter Omtzigt behandelt, verklaart ze tegenover RTV Oost.
"Rutten noemt Omtzigt ‘met recht’ het beste Kamerlid, maar het CDA weet hem niet op waarde te schatten, stelt ze. “Dat het CDA niet goed met hem omgaat is al langer duidelijk. Een Kamerlid dat zijn taak uitvoert zoals het moet, zou juist op handen zou moeten worden gedragen.”"
Omtzigt, die bij de verkiezingen van vorige week in Overijssel twee keer zoveel stemmen haalde als lijsttrekker Wopke Hoekstra, is het doelwit geworden van een fluistercampagne. Anonieme CDA’ers verklaarden tegen De Telegraaf dat Omtzigt regelmatig in huilen uitbarst, met spullen gooit en symptomen van overspannenheid vertoont.
Rutten is niet de enige die het geroddel over Omtzigt laakt. Ook SP-Kamerlid Renske Leijten sprong woensdag op de bres voor het CDA-Kamerlid, met wie ze de toeslagenaffaire aanhangig maakte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Greendutch
Greendutch26 mrt. 2021 - 7:21

Vanzelfsprekend publiceert de T E L E G R A A F R O D D E L S zoals altijd al is geweest. Als 17 jarig kind legde ik dit inferieure blad weg om reden dat ‘n gewoon weldenkend mens niet een mengeling van het FD met roddelblad Privé leest. Toch laat dit zien wat CDA werkelijk is: ‘n club van schijnheilige achterbakse roddelaars: wel naar de kerk maar anderen zonder bezwaren zwart maken. Duidelijk want tot gisteren heeft niemand binnen die club Omtzigt verdedigd nu knuffelt iedereen hem dood want men moet de faam van de partij hooghouden.

Joop Schouten
Joop Schouten25 mrt. 2021 - 12:11

Het CDA bestaat alleen in de ogen van kiezers. Het is allang geen partij meer. Slijmballen met zogenaamde 'bestuurders'. Neoliberaal en aalgladde griezels zoals Verhagen, Bleker, De Vries en Eurlings. Nu moet Omzigt het ontgelden. Weg met achterbakse leugenaars.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje325 mrt. 2021 - 23:01

CDA is nooit een echte eenheid geweest. Als ze met links regeerden dan was er een rechtse extra colonne en andersom net zo. Denk aan de hekel die Balkenende had aan Bos en kijk naar de interne trubbels in Rutte1. Kijk ook naar Lubbers die even zijn opvolger Brinkman pootje haakte. Instabiel en labiel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mrt. 2021 - 10:00

Volgens mij is dit een basis kernwaarde van het CDA!

nikita72
nikita7225 mrt. 2021 - 8:45

Het wachten is tot Omtzigt zelf het CDA verlaat. Dan wordt die partij weer een zetel of 6 kleiner, en haalt de lijst-Omtzigt bij de volgende verkiezingen een zetel of 5.

P Haan
P Haan25 mrt. 2021 - 6:27

Vreemd verhaal. De vaardigheden van een lijsttrekker, een partijleider en een kamerlid lijken me redelijk verschillend. Ik bewonder Omtzicht, maar had bijna medelijden met hem toen hij in dat circus mee moest draaien om lijsttrekker te worden. Waarom zorgen om zijn gezondheid als zwartmaken worden gezien ontgaat me ook een beetje, dat is geen schande toch? Dan moet je niet uit de partij stappen, dan moet je daar wat aan doen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman25 mrt. 2021 - 8:43

[Waarom zorgen om zijn gezondheid als zwartmaken worden gezien ontgaat me ook een beetje, dat is geen schande toch?] Als je je echt zorgen maakt over iemands gezondheid dan ga je natuurlijk niet in de krant laten zetten dat hij last heeft van huilbuien, met spullen gooit etc. Dat is bedoeld om iemand kapot te maken.

X4
X424 mrt. 2021 - 20:52

Rutte was blij dat Omtzigt niet gekozen werd tot partijleider van het CDA. Maar dat Hugo de Jonge het werd. Dat zegt al alles. Want Omtzigt valt keihard de macht aan. Brengt de waarheid boven. Maakt gruwelijke misstanden zichtbaar. En dat pikt de macht niet. Dus gaan ze hem kapot maken. Pik het ook niet, laat je horen. Steun de strijd van Pieter Omtzigt en SP lid Renske Leijten. Dat is mijn advies. Want als zij tenonder gaan, wat is ons hele politieke systeem dan nog waard? Wat voor toekomst hebben we dan?

Deugkeizer
Deugkeizer24 mrt. 2021 - 18:15

Je ziet vaak dat binnen partijen vriendjespolitiek heel belangrijk is. Als je een eigen koers gaat varen dan wordt je er subtiel uitgewerkt of onschadelijk gemaakt. Je zag het ook bij Rita Verdonk toen ze het lijsttrekkerschap won aanvankelijk, maar omdat er iets mis ging met een klein deel van de internet stemmen moest alles weer opnieuw. Dat resulteerde erin dat de 2e keer er aanzienlijk meer stemmers waren voor Rutte. Binnen partijen gelden vaak de regels van de willekeur, ze bijna gerund als dictaturen. Bij christenen runnen tegenwoordig financiële consultants de boel. Vaak een lager IQ, vriendjespolitiek en een vlotte babbel.

4 Reacties
Sonic2
Sonic224 mrt. 2021 - 19:55

Verdonk was een volslagen mislukking op politiek vlak. Volledig en zwaar ongeschikt voor het partij leiderschap. Ze zou van de VVD een enorme puinzooi gemaakt hebben. Er werd van alles bij gehaald, maar wat Verdonk deed was haar narcistische toneelstukje. Het had niets met eigenwijsheid te maken of met een sterke eigen koers. Het had alles te maken met roekeloosheid en politiek onbenul. 100% de goede keuze geweest van de VVD om voor Rutte gaan. Verdonk had als leider de kerst van 2006 niet eens gehaald. En voor de rest wil ik me door Omtzigt ook laten overtuigen. Of hij de kwaliteiten heeft en de mentale weerbaarheid om het CDA te leiden. Ook met mensen die hem vroeger dwars hebben gezeten. Nu zit ik sowieso op die manier in elkaar. Laat politici vooral mijn ongelijk bewijzen, maar de stelligheid waarmee Omtzigt als een CDA leider wordt gezien. En als de verlosser. En als een verbindend en charismatisch leider. Het doet wat lastig aan.

Deugkeizer
Deugkeizer24 mrt. 2021 - 20:21

@Sonic Uiteindelijk was Rutte ook wel de meest gunstige kandidaat. Het is ook wel goed dat het zo gelopen is. Aan de andere kant zegt het ook wel wat over het karakter van Rutte als hij op die manier lijsttrekker wilde worden. Hij moest ervan geweten hebben. Als die eerlijk lijsttrekker was geworden had die misschien wel ooit mijn stem gekregen...

Tom Lucassen
Tom Lucassen24 mrt. 2021 - 20:53

@Sonic, voor de VVD inderdaad beter niet voor Nederland is wel gebleken na 10 jaar Rutte.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 mrt. 2021 - 21:33

@Sonic Is nu juist niet het punt dat O. niet als leider, verbindend en charismatisch wordt gezien? Om over 'verlosser' maar niet te spreken.

DenFlexwerker
DenFlexwerker24 mrt. 2021 - 17:34

Helaas zie ik het meer en meer: politici die vinden dat de politiek, partij en achterban er zijn voor hunzelf en niet omgekeerd. Democratische check and balances worden als hinderlijk op een zijspoor gezet (Rutte). Partijbeginselen worden afgedankt (referendum door Pechtold, rode veren door Kok of liberalisme door Rutte). Rare egotripperij past ook in dit rijtje (Baudet die de winst van de provinciale verkiezingen, verkwanselde). Omtzigt zet zich in voor een gezonde democratische rechtstaat en lijkt hiermee wat geitenpaadjes en muizengaatjes van de CDA top te blokkeren. Omtzigt blijft Nederlands beste parlementariër.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander24 mrt. 2021 - 16:30

Wopke H. en 'zijn CDA' en Thierry B. en het FvD ontlopen elkaar politiek niet erg veel meer. Diep triest dat degene die er als Kamerlid en volksvertegenwoordiger om hun manier goed hun werk doen zelfs in eigen partij zo worden behandeld. Maar goed als je de campagne en de journalistiek er omheen beschouwd gaan we steeds meer richting Verenigde Staten. Flitsende (schaats) filmpjes, holle slogans en wat gefluister in de achterkamertjes. Alsof er geen problemen zijn in dit land.

Hank Nozemans
Hank Nozemans24 mrt. 2021 - 15:48

Chapeau, principes verloochen je niet.

Libertain
Libertain24 mrt. 2021 - 15:14

Indien Pieter Omtzigt naar zijn politieke verdiensten de terechte fractievoorzitter van CDA zou worden, volgt een Grote Oerknal volgens The Big Bang Theory en zou een nieuwe meer sociale heelal in Nederland kunnen ontstaan. De machthebbers zijn het niet eens omdat WH heeft reeds de financiële programma klaar om de VW af te breken net als dit eerder met de sociale voorzieningen en zorgstelsel gebeurde. Het afbreken van de VW gaat straks het ruggengraat van de regering Teflon IV worden waarbij Omtzigt mogelijk in de weg gaat staan met al zijn sociale ideeën. Ook anderen die het VW afbraak niet zouden gaan accepteren, zullen tot de formatie van Teflon IV niet toegelaten worden.

Bouwman2
Bouwman224 mrt. 2021 - 15:10

Uit Overijssel, daar komt Pieter ook vandaan., daar is ie bekend. In de rest van het land is dat stukken minder. Vanmorgen vroeg oud tante die hier inwoont: een andere naam voor splijtzwam met 6 letters. Met een z en een t op het eind. De vriendin vroeg: Omzigt? Nee zei ze zes letters, geen zeven, domoortje

HarrieV2
HarrieV224 mrt. 2021 - 14:55

Als atheïst zal ik nooit op een christelijke partij stemmen. Ook niet op het CDA. Ben echter wel katholiek opgevoed en hoe je het ook wend of keert, dat was, is en blijft altijd een onderdeel van je wezen. Ben dus toch gevoelig voor de basiswaarden zoals gepredikt door het geloof. Triest dat (de top van) een partij en hun voorman, die zich zo op de ‘C’ laten voorstaan, zo laten zien daar in feite weinig meer mee van doen te hebben. Weet zeker dat het CDA met Omtzigt als voorman, los of hij daar de juiste persoon voor is, meer zetels zou hebben gehaald.

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf24 mrt. 2021 - 15:12

Onbegrijpelijke reactie. Ten eerste, waar laat Hoekstra zich op zijn Christelijkheid voorstaan? Heb je voorbeelden? Je bent zelf atheïst, zeg je, dus je zou nooit op een confessionele partij stemmen. Vind ik een raar principe, maar okay. Maar je vindt het Christen Democratisch Appèl dus niet 'Christelijk', stel je! Dan vraag ik met toch af wat je weerhoudt. En je weet zeker dat het CDA met Omtzigt meer zetels had gehaald. Echter, de voorkeurstemmen op hem vielen toch enigszins tegen - geen Rita cijfers - dus waarop baseer je die zekerheid?

Bouwman2
Bouwman224 mrt. 2021 - 15:24

Gewoon bij twijfel je melden als partijvoorzitter, Harrie V . De huidige, meneer Ploum is net opgestapt dus de positie is net vacant. Schrijf dat je de beginselen van het CDA van harte respecteert, maar verder nooit ter kerke gaat, omdat je de zondag liever besteed aan wereldser zaken. Die transparantie vergroot je kans aanzienlijk. Ik weet dat zo goed als zeker. .

Winterdepressie
Winterdepressie24 mrt. 2021 - 15:57

@Markzelluf, Oh, het CDA mag dan minder fundamentalistisch zijn dan een SGP, CU of JL, maar in deze klucht zien we toch echt wel een kern waarde van het cultureel christendom, namelijk dat achterbakse gedrag waarmee ze hun "broeder" in de rug steken en in de steek laten.

Leontrotsky
Leontrotsky24 mrt. 2021 - 14:44

Het CDA kan worden vergeleken met een 19 jarige kat die niet meer kan lopen, blind is, ernstige lever en nierproblemen heeft en een doorgezakte rug en een vergevorderde darmkanker. Het enige humane is een spuitje en uit haar lijden verlossen.

Wilma3
Wilma324 mrt. 2021 - 14:43

Ik hoop dat Wopke Hoekstra een eigen partij begint. Maar dan zonder de C en graag met sociaal democratische uitgangspunten. Dan zou ik zeker op hem gaan stemmen. En mag meneer Wopke Hoekstra gewoon oververmoeid zijn! Lijkt me vrij menselijk. Ik zie Rutte er overigens ook wel voor aan om met stoelen te smijten. Rutte komt goedlachs en aardig over naar de buitenwereld. Maar de Ruttedoctrine geeft toch een andere indruk.

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf24 mrt. 2021 - 15:13

Over wie heb je het in Godsnaam? Bedoel je Omtzigt?

The Apple
The Apple25 mrt. 2021 - 0:49

Wilma ziet de wereld wel eens vaker een beetje op de kop.

Wilma3
Wilma325 mrt. 2021 - 20:25

Lees dit terug met verbazing. Typte Hoekstra maar bedoelde inderdaad Omtzigt. Hoekstra moet maar mooi gaan schaatsen! The Apple, Oh ja heb je een voorbeeld. De naam Hoekstra typen en Omtzigt bedoelen was inderdaad de wereld op zijn kop want Hoekstra kan op geen enkele wijze tippen aan Omtzigt.

Leman
Leman24 mrt. 2021 - 14:42

Omtzigt is de volksvertegenwoordiger die iedere partij graag binnen zijn gelederen wil hebben behalve het CDA. Wat zijn er al veel pogingen gedaan om deze man op een zijspoor te zetten. Maar nu Omtzigt een zwak moment heeft proberen de farizeeërs het opnieuw.

Thuiszitter
Thuiszitter24 mrt. 2021 - 14:34

Dat is in ieder geval een mooi gebaar .