Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerst gooide de wethouder zijn oude schoenen weg voor hij nieuwe had, nu volgt hij klakkeloos een discutabel advies

  •  
01-10-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3109 keer bekeken
  •  
38189966132_16633b6ba0_k

cc-foto: Rene Passet / Flickr

Door: Judith Bokhove en Co Engberts

Eens in de vier jaar worden de grote cultuursubsidies verdeeld. Dat gebeurt landelijk maar ook in Rotterdam. De gemeenteraad wordt binnenkort gevraagd de verdeling formeel vast te stellen, maar daar gaat een heel proces aan vooraf. Wethouder Kasmi heeft vorige week zijn voorstel gedaan voor de verdeling van de cultuursubsidies voor de komende vier jaar. Daarvoor heeft hij zich laten adviseren door een tijdelijke commissie van deskundigen. Bij dat advies is het een en ander misgegaan, getuige de grote hoeveelheid gerespecteerde instellingen die bij ons aan de bel hebben getrokken.

Het is voor ons dan ook onbegrijpelijk dat de wethouder het advies klakkeloos volgt. Hij ontloopt daarmee zijn verantwoordelijkheid voor het culturele leven van Rotterdam. Het begon er natuurlijk al mee dat de wethouder zijn oude vertrouwde adviesclub de nek omdraaide. Niemand die begreep waarom dat nou moest. Zeker nu er nog geen alternatief was. Was de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) te kritisch geweest op zijn beleid? De adviescommissie die in plaats daarvan en rijkelijk laat uit de grond moest worden gestampt, kwam onlangs met zijn advies.

Die kan de wethouder blijkbaar niet anders dan omarmen; het was tenslotte zijn eigen idee om het zo te doen. Maar bij veel te veel adviezen is de vraag, of de commissie wel voldoende kennis had van de Rotterdamse situatie. Kende de adviseurs Rotterdam wel goed genoeg? Is het historische geheugen sterk genoeg? Heeft er voldoende hoor en wederhoor plaats gevonden? Want hoe kunnen clubs als Hiphop In Je Smoel en Sinfonia Rotterdam na alle lovende adviezen in het verleden plots zo weggestuurd worden? De adviezen op dit punt zijn onbegrijpelijk, onvoldoende onderbouwd en oncontroleerbaar.

De eis was dat de adviseurs langs zouden gaan bij de instellingen die subsidie aanvragen. Dat is toch wel het minste wat je kan vragen om de clubs een beetje te kennen? Veel organisaties kunnen aantonen dat niemand is geweest. Het verweer ‘we gingen incognito’ slaat nergens op. Zo kunnen wij niet controleren en weten of gedaan is wat is afgesproken. De instellingen worden zo te kort gedaan, sterker: zijn er slachtoffer van. Hier blijft het niet bij. Een grote groep instellingen heeft wel een positief advies, maar krijgen geen geld. De koek was al op.

Het staat er doodleuk: positief, maar buiten budget. Waarom de ene wel in het budget en valt de andere daarbuiten? Hoe ze tot die afweging komen is niet transparant en daarmee niet controleerbaar. Dat kan natuurlijk zo niet. Als je niet duidelijk kan maken waarom ergens de grens is getrokken, komt verwijt van willekeur om de hoek kijken. Instellingen als Flow, House of Urban arts, Altstad, Mooi Weer en Chabot Museum mogen niet zo worden aan de kant worden gezet. Om er maar een paar te noemen. Met zo’n rammelend advies moet je ingrijpen. De wethouder heeft het niet aangedurfd. Hij volgt het advies: op drie instellingen na. Die worden (deels) gecorrigeerd. Waarom dat zo is? De argumenten die hij gebruikt, kunnen ook voor de andere instellingen gelden.

Wat GroenLinks en PvdA Rotterdam betreft kan dat niet. De wethouder moet terug naar de adviseurs en een nader advies vragen. Beter onderbouwd, transparanter, binnen het budget en met een heroverweging bij keuzes/instellingen waar zoveel vragen over zijn. Doet hij dat niet? Dan stellen wij een second opinion voor met een heldere opdracht. Wil de wethouder daar niet aan, dan zullen we helaas zelf dit op moeten pakken.

Dit is de tweede keer dat onder regie van deze wethouder een cultuurplanperiode wordt ingegaan. Het is onbegrijpelijk dat dit proces niet beter, maar juist minder goed gaat.

Judith Bokhove is fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam
Co Engberts is fractievoorzitter PvdA Rotterdam

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Eenmeningg
Eenmeningg
2 okt. 2024 - 18:32
Cultuur is belangrijk maar er spelen belangrijkere zaken in Rotterdam, met name in Zuid. Door 40 jaar wanbeleid van o.a. de PvdA - van 1962 - 2002 - is Rotterdam de armste grote stad van Nederland geworden, en is met name Zuid een rampgebied. Heel Rotterdam-Zuid bestaat inmiddels uit zogenaamde "krachtwijken". Het heeft flink wat voorbereidingstijd gekost, maar in 2011 is het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid gestart. De hoeksteen van dit programma is gentrification. Slechte corporatiewoningen worden gesloopt en vervangen door koopwoningen, duurdere corporatiewoningen worden verkocht. Het programma omvat ook andere verbetermaatregelen op het gebied van veiliheid, cultuur, scholing en werk. Zachte heelmeesters hebben in 40 jaar stinkende wonden gemaakt. Daarom is dit ingrijpende programma bittere noodzaak. Het ligt voor de hand om deze aanpak in alle grote steden door te voeren en daarna in provinciesteden met vergelijkbare problemen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
2 okt. 2024 - 9:23
Cultuurbeleid zou niet moeten draaien om ambtenaren die geld geven aan selecte groepen. Men moet de obstakels wegnemen voor creatieven hun ding te doen. Ambtenaren zijn wel de laatsten die verstand hebben van dat soort zaken.
Gajes
Gajes
1 okt. 2024 - 20:47
Het hele gemeentelijke Rotterdamse gemeentebestuur is een puinhoop. Een hebberig graai en gun gebeuren. 20 miljoen voor een park bij Maashaven, ik woon daar en dat is een arme buurt die langzaam weggeduwd wordt omdat men de rijkdom van Kop van Zuid wilt doortrekken. Maar zover zijn we nog niet dus, wel 20 miljoen uitrekken voor een park, wat denk je dat daar gaat gebeuren uit het oog van de politie. Miljoenen voor dat strand waar het water intens vervuild is en omwonende alleen maar last van hebben. Brood, Bed en Bad sluiten alsof we al niet genoeg arbeidsmigranten hebben die hier rondzwerven, jatten, tuinhuisjes en alles openbreken voor een slaapplek en de winter komt eraan. Wat moet er godverdomme met die mensen gebeuren, de straat opsturen omdat een prestige project belangrijker is. De Erasmus opknapbeurt gunnen aan een veel te duur bedrijf, vriendjes politiek, 2 miljoen. Werkelijk, wat kan mij die cultuur schelen als jullie alle nood en mensen in nood in onze stad negeren!! Sta op of stap op !!!
6 Reacties
adamgmail
adamgmail2 okt. 2024 - 9:06
Afgelopen maandag middag heb ik een een controle uitgevoerd in een woning wat behoorlijk aan het vervallen is en ook omdat de omwonenden veel over deze locatie hebben geklaagd. Wat ik aantrof was verschrikkelijk: 1. geen vloer, dus de bewoner loopt op zand; 2. geen keuken of andere voorziening voor voorbereiding voedsel; 3. geen rookmelders; 4. smerige badkamer; 5. te veel huisdieren wat weer de enorme stank verklaarde; Er zal dus een rapport worden opgesteld en deze zal waarschijnlijk in een lade verdwijnen met daarop een tekst: "niet belangrijk genoeg". Vreemd want er is wel geld binnen de gemeente maar dat wordt weer besteed aan een of ander cultuur of ict project die weer te duur uitvalt en alle aandacht en tijd naar zich toetrekt. Jammer!
DaanOuwens
DaanOuwens2 okt. 2024 - 9:51
@ Gajes Jij schrijft: Brood, Bed en Bad sluiten alsof we al niet genoeg arbeidsmigranten hebben die hier rondzwerven Dat is inderdaad weer een compleet maf besluit. Eerst heeft Simons er maanden over gedaan in te zien dat arbeidsmigranten op straat zetten voor overlast bij zijn eigen kiezers zou zorgen. En vervolgens wordt exact hetzelfde domme besluit genomen.
DaanOuwens
DaanOuwens2 okt. 2024 - 10:51
@ adamgmail In Rotterdam zijn 320.000 woningen. Daarvan komen er jaarlijks 30.000 vrij voor een nieuwe bewoner. In 2023 zijn er daarvan 1300 naar statushouders gegaan. Dat vindt rechts Rotterdam een groot probleem. En verklaart waarom Leefbaar de grootste partij is. Gemiddeld staan 5% van de huizen leeg in Rotterdam. Dat zijn er dus ook ongeveer 16.000. Kortom het probleem is niet te veel geld voor cultuur maar te weinig beleid. Dus jouw klacht mist ieder argument.
oosterlijker
oosterlijker2 okt. 2024 - 14:57
Heel dom dit Daan. Jaarlijks komen er 6000 sociale huurwoningen vrij. Als er 1300 naar statushouders gaan is dat 22%... Ja maar feiten.... https://www.woneninrotterdam.nl/wp-content/uploads/2023/10/Rotterdamse-Woonvisie-102023.pdf
jandebakker
jandebakker2 okt. 2024 - 20:36
@Daan ouwens De cijfers die u noemt zijn misleidend en geven geen goede weergave van de werkelijkheid. Statushouders concureren qua woonruimte met andere mensen die aanspraak maken op sociale huurwoningen. Het gaat dus niet om 1300 woningen op een totaal van 30.000 vrijgekomen woningen maar op 1300 woningen op een totaal van ca. 6.000 vrijgekomen sociale huurwoningen. En een leegstand van 5% klinkt hoog. Maar het grootste gedeelte hiervan staat kortstondig leeg. (Als er 30.000 woningen vrijkomen zijn er ook 30.000 woningen waar mensen moeten klussen en verhuizen ;) ). Volgens Vers Beton staan er ca. 5750 woningen >1 jaar leeg ,waarvan een deel ook met een valide reden . Dat zijn uiteraard 5750 huizen teveel (bijna genoeg om de wachttijd voor een sociale huurwoning met 1 jaar in te korten).
Gajes
Gajes3 okt. 2024 - 1:32
adamgmail Dat is jouw interpretatie, maar wat ik zeg is dat gemeente Rotterdam wel erg naar zich toerekent en fraudeert met ons belastinggeld zoals het onderhoud aan de Erasmusbrug. Beleidsmatig waardeloos is, dat strand wat miljoenen kost en het zwemwater is de Maas, zoiets als de Seine, en dure koopflats als buren van dronken strandgangers. Een park in een drugsbuurt, van 20 miljoen belastinggeld, maar dan wel voorzieningen sluiten voor daklozen, wat zwaar is voor die mensen, en zwaar voor buurten. Het gaat mij niet om cultuur, want dat is ook belangrijk, en belangrijker dan iemand wat gunnen, 2 miljoen aan belastinggeld. Huisjesmelkers blijven ongehinderd bezig, misschien was dat zo'n woning. Of een ggz persoon met wel liefde maar geen geld voor dieren, of zo'n eenzaam iemand, het kan allemaal. En dat kan allemaal omdat politiek corrupt is in alle overheden, en dat maakt meer mensen kwetsbaar.
DaanOuwens
DaanOuwens
1 okt. 2024 - 19:17
Er ligt een nieuwe Rotterdamse begroting voor volgend jaar waar grote bezuinigingen gedaan moeten worden. Ik heb de begroting in de laatste versie net enkele dagen kunnen bekijken en de eerste conclusie is dat er op vrijwel geen enkel beleidsterrein een herkenbare visie, een helder besluit en een goede onderbouwing te vinden is. Het zou raar zijn als er bij cultuur ineens wel een zinnige en degelijke procedure gevolgd zou zijn. Mijn eerste indruk is een amateuristische puinbak. Maar in die context snap ik dit artikel ook niet. Waarom specifiek cultuur? Kom dan met een degelijk artikel ter onderbouwing van het hele verhaal. Het Rotterdamse college van Leefbaar, VVD, D66 en Denk hangt als los zand aan elkaar en iedere wethouder heeft zijn eigen winkeltje dat wordt beheerd zonder te kijken en te weten wat de buurman doet. Rotterdam loopt dus een paar jaar voor op het kabinet Schoof dat een vergelijkbare puinbak zal worden. Of het artikel zou ook kunnen gaan over onderwerpen als bezuinigingen op sport voor kinderen, armoedebestrijding, hulpverlening, begeleiding werklozen naar werk. En over de belachelijke reeds ingeplande besparing op het ambtelijk apparaat die net zoals landelijk vermoedelijk niet gerealiseerd zal worden. Maar niet alleen over cultuur. Ik wil het geen bijzaak noemen want cultuur is belangrijk in Rotterdam maar er is veel meer ellende die dit college aanricht. Doe dan het hele verhaal.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor