Joop

Eerst Allahu Akhbar, dan salsa para el señor, of omgekeerd

  •    •  
19-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
taibah
Zou het niet mooi zijn als de beste predikers en religieuze zangers hierheen kwamen om onze de torens te beklimmen?
In Bimre, dat ook wel wordt aangeduid als Amsterdam Zuid-Oost schijnt het, is ophef ontstaan rond de Taibah-moskee. Sinds enige tijd laat die met nieuwe versterkerinstallaties de vijf oproepen tot het gebed door de wijk galmen. Daar nemen  inwoners aanstoot aan, aldus de stadszender AT5. Eentje volgt zelfs het voorbeeld van de muezzin en speelt tijdens de gebedsoproepen elektrische gitaar op zijn balkon.
Zou het een goed idee zijn als de moskee haar naam wat meer waarmaakte – Taibah betekent berouwvol – en zijn toon  matigde? Of moet Bimre wennen aan de hoorbare aanwezigheid van de islam? Christenen mogen toch ook de klok luiden en Nederland kent vrijheid van godsdienst.
Nu is er wel een verschil tussen kerkklokken en gebedsoproepen. De klok geeft alleen maar signalen. De muezzin op de minaret doet een duidelijke mededeling. Hij brengt al zingend een inhoudelijke boodschap.
Een jaar of veertig geleden zat ik in Makassar op de boulevard naar de ondergaande zon te kijken. De zang uit de moskee was loepzuiver en gaf alles zo’n bijzonder cachet dat ik die avond nooit meer ben vergeten. Net zo min als de middag dat ik mij voor een beker halo halo op Claro M. Recto Avenue tegenover de Far Eastern University in Manila een moment volmaakt gelukkig voelde. Zo’n gezongen gebed kan diepe indruk maken, ook al versta je er niets van, en ik weet niet of de Taibah-moskee de oproepen live brengt. Wie weet halen ze de zang uit de computer.
De kwaliteit van het gebodene is echter niet van betekenis. Het gaat om het principe. Kun je zomaar je toren beklimmen om daar elektronisch versterkt gebeden tot klinken te brengen? Mag de pastoor of de dominee dan ook zijn ochtend- en avondgebed op deze manier in de hele wijk hoorbaar maken voor iedereen? Is het toegestaan het woord Gods op een zodanige wijze te verkondigen dat niemand zich eraan kan onttrekken? Dit alles nog los van wat de Allerhoogste hier zelf van vindt. Zowel in de bijbel als in de koran staan teksten waarin hij zijn dienaren afraadt mensen tot het geloof te dwingen. Aan de andere kant is er wel het “Gaat en onderwijst alle volkeren”. Een onderwijzer maakt zelf uit wanneer hij spreekt. Ook kan hij zijn leerlingen dwingen tot luisteren. Sleep dan de versterkers en de luidsprekers maar aan.
Stel je voor dat Bimre  en alle andere buurten in Nederland  hun religieuze diversiteit daadwerkelijk op deze manier beleefden.
Zou het niet mooi zijn als de beste predikers en religieuze zangers hierheen kwamen om onze de torens te beklimmen? Zou het niet prachtig zijn als de stem van José “Papo” Rivera over heel Bimre daverde als aanvulling op de zang van de muezzin? Eerst Allahu Akhbar, daarna Salsa para el señor.
Of zullen we het toch op zijn Hollands doen? Ieder in zijn waarde laten. Zorgen dat wie wil horen, hore en wie daar geen behoefte aan heeft, recht houdt op zijn rust? En met zijn allen besluiten van de torens en minaretten af te dalen om voor sound via websites en koptelefoons te kiezen. Religie als silent disco.
Of laten we toch die moskee de poort openen naar een nieuwe auditieve stadservaring. José  Rivera en zijn band klinken vast prachtig met de echo’s van de gebouwen erbij: Vuelvo a nacer, ik word opnieuw geboren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (78)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 7:03

Daar zijn die kerkklokjes heilig bij!

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 mei 2020 - 5:59

Naar analogie van de Bond tegen het vloeken: Bidden is aangeleerd. Word geen naprater.

P Haan
P Haan20 mei 2020 - 5:28

Als tegengeluid 'Killing in the name of' keihard terug laten schallen. Ook bij kerkklokken overigens. F* you I won't do what you tell me. We hadden het bijna uitgeroeid, importeer je de volgende. En er is voor Moslims inderdaad een bid app, trouwens. Dat werkt prima.

michellekepen
michellekepen19 mei 2020 - 21:58

"Het gaat om het principe. Kun je zomaar je toren beklimmen om daar elektronisch versterkt gebeden tot klinken te brengen? Mag de pastoor of de dominee dan ook zijn ochtend- en avondgebed op deze manier in de hele wijk hoorbaar maken voor iedereen? Is het toegestaan het woord Gods op een zodanige wijze te verkondigen dat niemand zich eraan kan onttrekken?" Bovenstaande bedenking lijkt als uitgangspunt te nemen, dat het een vaststaand gegeven is dat religieuze uitingen een status aparte hebben. Ik zou graag een stukje (verder) terug willen: waarom heeft iemand (of iets) het recht om 5 x per dag herrie te maken (zelfs versterkt) teneinde een boodschap uit te kunnen zenden? Een boodschap waarmeee de meeste mensen in hun privé-omgeving niet geconfronteerd wensen te worden. Ongevraagd, ongewild en ongewenst, en toch vindt het plaats. Omdat we de religie nu toch even losgelaten hebben (ik weet, voor velen moeilijk): stel dat AH dit gaat doen? Stel dat de hardcore-deathmethal-fan dit gaat doen? Stel dat een politieke partij dit gaat doen? Stel, en nu gaan velen zich op glad ijs begeven, dat 'onwelgevallige' partijen dit gaan doen? Waarom wordt het dan plotseling, maar wel vanzelfsprekend, niet langer als acceptabel gezien? Zie je de contradictie, de spagaat? Dus omdat het een ideologie betreft, die (toevallig) samenvalt en/of meereist met een religie, zouden er andere regels voor moeten gelden? Het vreemde is dat ik meerdere andere religieuze gebruiken kan bedenken, die wél bij de islam horen, maar hier in het westen desondanks (breed gedragen) niet geaccepteerd worden. Kennelijk is iedereen het er over eens dat het terecht is dat sommige 'gebruiken' hier niet zijn toegestaan. Religieuze inperking mag dus. Maar waarom dan een uitzondering maken voor 5x per dag herrie maken? Herrie (en een boodschap!) waar mensen zich in hun privé-leven niet aan kunnen onttrekken? Waar zijn de tijden gebleven, dat secularisme als vanzelfsprekendheid gold? Dat religie iets was dat achter de voordeur thuishoorde? Ik herinner me die tijd nog. En ik weet ook sinds wanneer (en waarom) hier een mouw aan gepast wordt.

marcelhermus
marcelhermus19 mei 2020 - 20:37

Het is niet nodig. De meeste mensen in nederland vinden het herrie. Als de azan niet klinkt kunnen de mensen ook gewoon naar de moskee. Ik zie eigenlijk geen enkele reden om geluid boven een x aantal decibel toe te staan. En dan met name zo vaak per dag. waarom kan dit niet beperkt worden tot 1 dag. Dan weet je morgen is de rust er weer en is die herrie voorbij.

[verwijderd]
[verwijderd]19 mei 2020 - 15:01

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot19 mei 2020 - 16:34

Altijd leuk, een aantal aanvechtbare meningen, apodictisch voor het voetlicht gebracht, die je doodgemakkelijk en naar hartelust kunt omkeren. Waarom moeten wij niet geconfronteerd worden met religie in de openbare ruimte? Is de openbare ruimte niet zelf een religie? Of is het verbannen van religie niet bij uitstek religieus? Zou het in de zomermaanden niet veel beter zijn om naakt over straat te gaan? Hoe bereid je spinazie? Waarom kijkt u zo sip? En wat is de functie van functie en wat is daar verkeerd aan? Waarom is 42 het antwoord? En wat is de vraag? Gewoon deze mening verbieden. Waarom? Daarom? En als je van de trap afvalt dan ben je gauw beneden. Wat was er eerder, God of het woord? Hoe zweefde de geest over de wateren? Wat zijn wateren? Is het solipsisme waar of waar?

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 16:42

Helemaal verbieden gaat misschien te ver maar ik kan mij wel voorstellen dat het geluidsniveau te hoog is. Net zoals al die dance events die het volume zo hoog zet dat ik het op KM afstand nog hoor galmen. Zo ook Oud en Nieuw dat voor veel overlast zorgt. En dan niet te denken aan de schade en letsel aan mensen en milieu.

Marcus A.2
Marcus A.219 mei 2020 - 18:04

@grietje genot Je hebt veel vragen.... maar heb je ook antwoorden?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof20 mei 2020 - 0:19

@Grietje en @Marcus A Het enige antwoord is nu eenmaal 42.

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2020 - 9:31

@boze kouffar "Daarom is Grietje zo blij." https://youtu.be/cFlJ6EvicF0

Starter2
Starter219 mei 2020 - 14:10

Via de APV regelen dat dit gereguleerd wordt. Kan prima, alleen even regelen. Veel gemeenten hebben dat voor kerkklok geluid ook gedaan.

1 Reactie
Starter2
Starter221 mei 2020 - 14:07

Mark, het is absoluut iets anders. Het kan dan ook prima gereguleerd worden. Maar dat moet het gemeente bestuur van Amsterdam dan wel willen en daar ontbreekt het aan.

RuuDW
RuuDW19 mei 2020 - 12:20

Is een gebarentolk boven in een kerktoren of minaret geen optie.

1 Reactie
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 16:44

Iedereen heeft tegenwoordig bijna een mobiele telefoon met apps (smartphone). Maar dan niet zeuren als je bij 100 mensen om je heen hun alarm hoort afgaan in de vorm van de azaan.. :P

mariamaria2
mariamaria219 mei 2020 - 11:32

In de huidige tijden van app en mail is een gezongen oproep overbodig; afschaffen dus. En Han, jij vindt religieuze gezangen weerklinkend tussen gebouwen misschien prachtig, een ander zweert bij André Hazes om 03.00 uur 's nachts. Ik zou zeggen; niet doen!

5 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 16:47

Waar ligt de grens mariamaria? Ik word ook gestoord door dance event muziek die 10 keer harder klinkt dan deze azaan die maar op enkele plekken geluid geven. Ben sowieso van mening dat een zachter geluid goed is en iedereen een app laten downloaden met azaan alarm.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 16:48

iedereen behalve u hoor mariamaria voordat u denkt dat ik u iets opdraag. ;)

Marcus A.2
Marcus A.219 mei 2020 - 18:07

Waarom zouden we allemaal per app of mail moeten communiceren? Hoe je communiceert is toch ook een vrije keuze (behoudens de wet)? De oproep tot gebed gaat traditioneel met het zingen vanaf een minaret gepaard. Die traditie heeft ook zijn waarde voor deze mensen.

mariamaria2
mariamaria219 mei 2020 - 20:25

@Tamer U heeft iedere week 5x dance event muziek? Er is een verschil tussen structureel overlast en incidenteel.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas26 mei 2020 - 13:40

@mariamaria "U heeft iedere week 5x dance event muziek? Er is een verschil tussen structureel overlast en incidenteel." Uhm, het is iedere dag (oproep tot het gebed) 1 minuut of 2 minute lang. per dag zo een 10 minute. Een dance event of "feestje bij de buren" duurt meestal minimal 5uur en dat soms wel weken lang achter elkaar. 365 keer 10 minute = 3650 minuten per jaar, 60u per jaar. Een "dance event" in/bij de (zelfde) buur(t) duurt gemiddeld zo een 20u per week en dan 2 maanden lang dus 20 x 9 (weken) = 180u per jaar. (Er zitten ongeveer 8.760 uren in een jaar.) Nu weet ik zeker dat een groot deel die hier zitten te klagen of nooit een Azaan hebben gehoord of niet hebben gehoord hier in eigen land maar iedereen zeker weten wel een dance event hebben meegemaakt of mee moeten maken.

Grietje Genot
Grietje Genot19 mei 2020 - 11:06

Laten we er maar een beetje van genieten. Want als de tijdgeest ons niet in het ootje neemt, zullen weldra het Io Vivat en het Horst Wessel lied 24/7 van de kantelen schellen.

6 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot19 mei 2020 - 11:08

..schallen...

Grietje Genot
Grietje Genot19 mei 2020 - 12:17

The white zone is for loading and unloading only...

badgast
badgast19 mei 2020 - 14:32

If you want to load or or unload, go to the white zone. You'll love it. It's a way of life.

Grietje Genot
Grietje Genot19 mei 2020 - 15:26

Apropos: gefeliciteerd met uw verjaardag, heer Van der Horst.

Grietje Genot
Grietje Genot19 mei 2020 - 16:06

You is what you eat, badgast.

Grietje Genot
Grietje Genot19 mei 2020 - 16:11

En; the crux of the biscuit is the apostrophe!

Salama.
Salama.19 mei 2020 - 10:58

Ik begreep dat die oproep tot gebed dagelijks en vijf keer per dag is. Nogal een verschil met kerkklokken alleen op zondagmorgen. Ik kan me voorstellen dat je daar als ‘ongelovige’ buurtbewoner niet echt op zit te wachten.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.219 mei 2020 - 18:16

@Sander Dat valt wel mee. Kerk klokken luidden sinds ongeveer 500 na Christus. De "oproep tot gebed" of azan heeft zijn oorsprong ergens tussen 570 en 632.

Markzelluf
Markzelluf19 mei 2020 - 10:51

Han schrijft tot mijn verrassingen iets positiefs over onze volksaard: 'Of zullen we het toch op zijn Hollands doen? Ieder in zijn waarde laten.' Voor de rest van het stukje geldt de 'ironie alert', maar deze lijsten we in.

Folkert2
Folkert219 mei 2020 - 10:30

Ik snap de voorstanders en de tegenstanders. Ik zou een compromis zoeken, de eerste en de laatste gebedsoproep laten vervallen omdat deze nogal overlastgevend zijn. En dan de overige 3 gewoon tolereren, al ben ik er zelf geen voorstander van.

2 Reacties
JasDon
JasDon19 mei 2020 - 11:20

Mijn compromis zou zijn kerkklokken en minaretten alleen nog maar herrie laten maken voor seculiere doeleinden.

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 mei 2020 - 14:09

Mijn compromis is om ook op willekeurige tijdstippen een luidspreker aanzetten met de oproep dat goden niet bestaan.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 9:32

[Zou het een goed idee zijn als de moskee haar naam wat meer waarmaakte – Taibah betekent berouwvol – en zijn toon matigde?] Taibah: “wholesome”, “good”, “pure” Tavbah, Taubah, Tauba: "Repentance" Taiba: "means a woman who loves to repent to Allah for all sins, minor or major, and always prays to God for forgiveness." bijna goed Han. ;)

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof19 mei 2020 - 9:11

Ik heb al de pest aan dat gebimbam voor de wolkenridder, nu moet er in naam van gelijkheid ook nog geschreeuwd worden dat die wolkenridder groter is dan alle andere. En dat dan nog met de woorden die deze eeuw meer vlak voor massamoorden zijn gebruikt dan welk woord dan ook. Ik ben helemaal voor gelijkheid dus kunnen we dan aub ook die bimbams in die torens uitzetten? DAN ZULLEN ZIJN HUN KLOKKEN TOT PLOEGSCHAREN OMSMEDEN.

Eric Minnens
Eric Minnens19 mei 2020 - 8:58

Azan of salsa, het is allebei even erg. Dan hoor ik nog liever een elektrisch versterkte grasmaaimachine.

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 mei 2020 - 9:22

Asjeblief: en besef: het komt uit een goed hart. https://www.youtube.com/watch?v=BcxeZ4Wwdn0

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 9:40

Eric Minnens. U heeft nooit een Azaan gehoord denk ik want anders had u wel iets anders gevoeld. Daarom de volgende link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=iaWZ_3D6vOQ&feature=emb_logo

Juppé🎗
Juppé🎗19 mei 2020 - 10:03

« Asjeblief: en besef: het komt uit een goed hart. https://www.youtube.com/watch?v=BcxeZ4Wwdn0« ..........12 uur, in die tijd kun je 3keer heel Nou Camp maaien......

Eric Minnens
Eric Minnens19 mei 2020 - 10:27

Bedankt voor je begrip Han. Dit overtreft mijn verwachtingen.

Ch0k3r
Ch0k3r19 mei 2020 - 10:57

@Tamer Aslantas Smaken verschillen. Ik vind het gejank. Vreselijk. Voor de crisis zat ik nog in Bali, in een hotel tussen twee moskeeen in. 5 keer per dag 4 minuten lang dat gekrijs. Stel jij hebt buren die 5 keer per dag een liedje die jij echt verschrikkelijk vindt keihard afspelen.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 16:40

@Ch0k3r U kunt ook hewoon zeggen dat u het niet mooi vind maar om het gejank te noemen of iets dat "slechter klinkt dan een grasmaaier", zoals anderen hier op deze forum, is gewoon bedoeld om te beledigen. Jammer dat u zo laag moet zinken om uzelf uit te kunnen drukken. Ik begrijp om deze reden wel waarom u dit "gejank" vindt. Een beetje fatsoenlijk gedrag is niet erg hoor.

Ch0k3r
Ch0k3r19 mei 2020 - 18:30

@Tamer Ik zeg dat ik het gejank vind, niet dat het gejank is. Jij beledigt overigens, simpelweg door te stellen dat Eric Minnens nog nooit een Azaan heeft gehoord 'want dan had hij wel wat anders gevoeld' Get off your high horse man.

Eric Minnens
Eric Minnens19 mei 2020 - 20:19

@Tamer "gewoon bedoeld om te beledigen." Klopt niet. Ik heb verschillende islamitische landen bezocht en vaak een azan gehoord, en zoo lelijk vind ik hem nou ook weer niet. Het is NOOIT mijn bedoeling om te beledigen, ik doe dat alleen terug, als mensen mij bashen of beledigen. For the sake of the argument overdrijf ik wel eens, dat is alles. In de hoop dat mensen dat snappen. Soms raak ik helaas een te gevoelige snaar. En overigens, die 12 uur grasmaaier werkt wél therapeutisch... Jammer dat ik geen tuin heb, anders ging ik daar elke dag mee aan de slag. Hoe rustgevend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2020 - 11:07

Eric Minnens 19 mei 2020 at 22:19 Geen godshuizen binnen gehoorsafstand. Wel een tuin en grasmaaien is heel rustgevend.

Marcus A.2
Marcus A.219 mei 2020 - 8:33

Lang geleden hebben we gekozen voor een multi culturele samenleving. In islamitische culturen is de oproep tot gebed vanaf een minaret de normaalste zaak van de wereld. Zeker de helft van de Amsterdammers, en zeker in deze wijk, zijn mensen met een islamitische geloofsovertuiging of culturele achtergrond. In Elspeet hoor je de kerkklokken, in Amsterdam de oproep tot gebed. Dat heet een multi culturele samenleving, waarin je andere culturen omarmt en de ruimte geeft. Cherry picking hoort daar natuurlijk niet bij.

5 Reacties
Pensionada2
Pensionada219 mei 2020 - 11:55

Marcus: ik kan me niet herinneren dat er een soort referendum is geweest waarin men kon kiezen voor een multiculturele samenleving. Ik denk meer dat deze samenleving ons is overkomen. Niets mis mee hoor. Ik zou me trouwens wel storen aan het 5 keer per dag oproepen tot gebed. Net zoals ik het luiden van de kerkklokken om een dienst aan te kondigen niets van deze tijd meer vind. Het grootste gedeelte van de bevolking heeft helemaal niets meer met het geloof en zou daar ook geen last van moeten ondervinden.

jandebakker
jandebakker19 mei 2020 - 12:26

@Marcus A. De vraag is natuurlijk in hoeverre het multi-cultureel is om via een luidspreker te roepen dat de god(en) van andere mensen niet bestaan. Eigenlijk heb je hier dus precies hetzelfde probleem als met tolerantie. Als een multi-culturele samenevling andere culturen omarmt en de ruimte geeft, moet men dan ook culturele gebruiken omarmen die andere culturele gebruiken niet omarmt en de ruimte geeft? Als je je intolerantie tolereert onder het mom van tolerantie ben je in tegenspraak met jezelf maar als je intolerantie niet tolereert vanwege de tolerantie ben je dat ook. n.b. het argument: Elspeet is christelijk dus hoor je kerkklokken en deze Amsterdamse wijk is Islamitisch dus hoor je een Azaan is geen teken van multiculturaliteit maar van culturele segregatie.

JasDon
JasDon19 mei 2020 - 14:33

"Dat heet een multi culturele samenleving" Nee, dat heet de tirannie van de meerderheid.

Marcus A.2
Marcus A.219 mei 2020 - 18:03

@Dus als de meerderheid iets wil, is dat tirannie? Is dat niet wat vergezocht? Of leidt de oproep tot gebed tot tirannie?

JasDon
JasDon20 mei 2020 - 6:54

"@Dus als de meerderheid iets wil, is dat tirannie? Is dat niet wat vergezocht? Of leidt de oproep tot gebed tot tirannie?" Nee, op het moment dat er blijkbaar een meerderheid aan moslims in jouw buurt woont moet je volgens jou maar accepteren dat er 5 keer per dag herrie wordt omgeroepen, in een vreemde taal, met een vreemde boodschap. Feitelijk wordt je recht op een rustige leefomgeving daarmee aangetast, idem voor kerken hoor. Ik heb geen favoriete geloven.

Joop den Uil
Joop den Uil19 mei 2020 - 8:31

geluidsoverlast is milieuvervuiling ; niets meer niets minder gerard joling en het wilhelmus door speakers duld ik ook niet, laat staan 5 x per dag en te beginnen voor 6 uur (smorgens).. of bij ons aan de dijk die motorfietsen met uitdagende en provocerende herrie.

[verwijderd]
[verwijderd]19 mei 2020 - 7:54

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet19 mei 2020 - 11:01

''Je zou ook eens met een open en niet bekrompen blik kennis'' Dat geldt dus ook voor jou. Want anders zou je wel begrijpen dat er heel veel mensen zijn die hier gewoon niet op zitten te wachten.

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 mei 2020 - 11:36

Ik heb in mijn leven ontelbare keren te maken gehad met dit fenomeen in het buitenland. Ik heb het zelfs meegemaakt dat we alleen achterbleven tijdens een vergadering omdat onze lokale partner zonder waarschuwing de ruimte verliet om te gaan bidden. Ik heb die gebedsoproep daar maar te accepteren. In onze seculiere samenleving kies ik er echter voor om het niet te accepteren, want het is een inbreuk op mijn recht om gevrijwaard te blijven van religie.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 16:53

@Hank Nozemans Volgens welke wet is dat? Deze (wat u zegt) kan ik ook heel ander interpreteren, namelijk dat ik ook het recht heb om gevrijwaard te worden van drugs, alcohol, onzedelijk gedrag, rente, gokken. Misschien moet zwaarder tillen voor u als mens omdat deze dingen een maatschappij verkloot, niet het gebed waar mensen naar worden geroepen die met eerdergenoemde niks te maken willen hebben.

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 mei 2020 - 21:47

Dat is heel makkelijk Tamer. U hoeft slechts geen alcohol te nuttigen, niet te gokken en geen drugs te nemen en uw probleem is opgelost. Niemand dwingt u te drinken of te snuiven en ook wil ook niet gedwongen naar gebedsoproepen luisteren.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas26 mei 2020 - 13:48

@Hank Nozemans Heel mooi maar u vergeet er echter (opzettelijk?) 2 op te noemen namelijk rente en "rondneuken" om het maar even anders te verwoorden. Ziet het niet als een probleem omdat u denkt dat wij toch alles zelf in de hand hebben, toch? U wordt ook niet gedwongen om te luisteren, als wij toch bezig zijn..

Rick Hofland
Rick Hofland19 mei 2020 - 7:33

Zelf heb ik ook zo’n ervaring als die van Han in Bimre gehad, bij een rondreis door Marokko in een dorpje waar ik zo snel de naam niet meer van weet, waar ik bevangen van de zwoele lucht vol met geuren van de Noord-Afrikaanse natuur samen met de gastheer van de B&B samen naar de ondergaande zon zat te kijken en een prachtig gesprek hadden over zonder dat ook maar iets taboe was. Helaas is bij dezelfde reis later ook een keer bij een heel klein hotel in het oosten een zeer vervelend moment geweest waarbij de receptionist van een klein hotel zeer onbeschoft was tegen mijn vrienden toen hij weigerde met haar te praten en op bitse en zelfs valse toon tegen mij zei dat hij niet met vrouwen praatte. In dat stadje heerste een hele andere sfeer waar mijn vriendin en ik ons door verschillende bewoners niet bepaald welkom voelden. Toen in de vroege ochtend er 4 moskeeën tegelijkertijd keihard een schreeuwerige oproep lieten horen (volgens ons waren het slechte bandopnames) hebben wij heel snel onze spullen gepakt en zijn zonder ontbijt weggescheurd. Het is dus niet echt re presentabel hoe één goede ervaring garant zou moeten staan voor hoe hier in Nederland deze oproepen kunnen worden ervaren. Krijg je een mooi gezang te horen, of wordt het een vreselijk gekrijs en ook al is het wel een zuivere toon, als je een dagje niet zo goed in je vel zit of ziek bent dan is het echt vreselijk als ongewild anderen hun religieuze boodschap op hoge toon bij jou door het raam naar binnen komen roepen. Dit is overigens wat mij betreft precies hetzelfde voor het geluid van kerkklokken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 mei 2020 - 6:57

Zelf ben ik van mening om dit niet toe te staan. De vergelijking met kerkklokken vind ik niet op gaan. Als moskeeën net als kerken kiezen voor een neutraler geluid dan zou het redelijker zijn. De volgende boodschap wordt door moskeeën omgeroepen: God is de grootste, God is de grootste, God is de grootste, God is de grootste Ik getuig dat er geen godheid is dan God Ik getuig dat er geen godheid is dan God Ik getuig dat Mohammed Gods boodschapper is Ik getuig dat Mohammed Gods boodschapper is Haast u naar het gebed Haast u naar het gebed Haast u naar het welslagen Haast u naar het welslagen God is de grootste, God is de grootste, Er is geen godheid dan God Met alle respect maar ik vind het volledig ongepast in onze seculiere en diverse samenleving om zo assertief je religieuze boodschap te verspreiden. De meeste mensen zullen het niet kunnen verstaan, maar het is geen prettige boodschap voor hen die dat wel kunnen en zelf geen moslim zijn.

4 Reacties
rvb2
rvb219 mei 2020 - 8:38

Ik vind er weinig ongepast aan, vergelijkbaar met het in het openbaar laten horen van het Wilhelmus.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 9:20

Hahaha LOL. Wat een onzin. Er wordt niet gescholden toch, dus doe even normaal! Alsof mensen die het wel begrijpen een kanon aan scheldwoorden ontvangen. Zo interpreter u het (voor hen).

Ch0k3r
Ch0k3r19 mei 2020 - 10:53

@Tamer Aslantas Er wordt opgeroepen om een godheid te aanbidden die ervoor zorgt dat allen die niet in hen geloven eeuwig mogen branden in de hel. In diezelfde wijken wonen mensen die gevlucht zijn voor die religie, vanwege overtuiging of geaardheid. Er zit echt een keerzijde aan die boodschap.

Sonic2
Sonic219 mei 2020 - 11:12

Moslims vinden de islam de beste religie. Christenen vinden het christendom de beste religie. FvD stemmers vinden FvD de beste partij. Er is niemand beter als Baudet. Communisten zien in Marx hun grote leider. Dat de geluidsoverlast nogal heftig is dat is wel iets waar je in het algemeen wat aan moet doen. Extreem veel kerkklokken ook. En hard voorbij scheurende auto's ook.

Middenman
Middenman19 mei 2020 - 6:54

Jezus adviseert het zo: "Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is."

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 mei 2020 - 6:49

maak een whatsup groep en laat de rest van de buurt met rust. Achterlijk middeleeuws gedoe. En als je het al op z'n middeleeuws wilt doen, dan moet je ook niet valsspelen met iets moderns als een versterker en luidsprekers.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗19 mei 2020 - 8:10

Precies...er is hier één keer per jaar kermis en op 14 juli karaoke....beide met vergunning. Dat is genoeg en dan zie ik er van af om dagelijks met mijn 600 Watt versterker John Lennon aan iedereen op te dringen.... »Imagine there’s no heaven and no religion too »......

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mei 2020 - 9:41

Dus met andere woorden, Islam staat wel open voor verandering.. ;)

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 mei 2020 - 11:25

Ja tamer, het schijnt dat ze zelfs dingen met het internet doen. Een whatsup groepje moet daarom geen probleem zijn.

Bert VanDuren
Bert VanDuren19 mei 2020 - 11:40

@Tamer ' Islam staat wel open voor verandering.. ????' Waar dan?

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 mei 2020 - 6:49

Je zal er net een huis hebben gekocht, dan mag je spreken van de kat in de zak.

Ewout Pool
Ewout Pool19 mei 2020 - 6:42

Vroeger, toen er nog geen horloges en smartphones waren hadden gebedsoproepen en het luiden van kerkklokken zeker een functie. Nu niet meer. Ik hoef als niet-gelovige niet lastig te worden gevallen met andermans religiehobby. Dus wat mij betreft gewoon al dit soort uitingen verbieden

3 Reacties
Middenman
Middenman19 mei 2020 - 7:18

"andermans religiehobby"- Dat zou dan ook moeten gelden voor alle hobby's. Muziekfestivals en zo, gras maaien, etc.

Eric Minnens
Eric Minnens19 mei 2020 - 9:02

@Middenman "gras maaien" Bedankt voor het idee. (Zie mijn reactie hier ergens boven.) ????

DenFlexwerker
DenFlexwerker19 mei 2020 - 9:26

@Middenman: niet te vergelijken. Muziekfestivals zijn er niet elke dag op diverse tijdstippen. Als je de grasmaaier op diverse momenten van de dag aan zet, met als doel geluid te produceren, dan is dat overlast en dus niet toegestaan. Verder heb je vrijheid van godsdienst, zeker in je eigen huiskamer. Dus mag je niet in de zomer, door een open raam, doelbewust verteld worden dat jouw god niet bestaat.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos19 mei 2020 - 6:39

Is vrijheid van godsdienst ook niet de vrijheid om niet met godsdienst te worden geconfronteerd? Wat mij betreft verbieden ze ook het luiden van de kerkklokken wanneer de kerkdienst begint. Er zijn zoveel technische mogelijkheden om de gelovigen met hun eigen godsdienst te confronteren: whatsapp, internet, email, televisie en ga zo maar door. Het is dan helemaal niet nodig om jouw religie aan anderen op te dringen. Deze religieuze overlast zet alleen maar aan tot haat en minachting. Of is dat nou net de bedoeling?

DenFlexwerker
DenFlexwerker19 mei 2020 - 6:29

Na mijn weten hebben we in Nederland recht op vrije godsdienst. Dat wil ook zeggen dat niemand jouw huiskamer mag binnen banjeren en daar mag roepen dat jouw god niet bestaat en wel de zijne. Als het buiten dertig graden is, moet je jouw ramen bijna wel open zetten. Dan gaat het de moskee zijn die deze boodschap jouw huiskamer in blaast. (Volgens mij is het niet hoeven aan te horen hiervan, een mensenrecht. Hopelijk stapt iemand naar de rechter). Als het die "nieuwe auditieve stadservaring" komen daar nog wat meer opgedrongen boodschappers bij. Doe maar lekker op zijn Nederlands: geloven doe je in de kerk. In dit geval elk religieus gebouw wie wilt maar zeker niet opgedrongen in andermans huiskamer.