Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerder dood door luchtvervuiling

  •  
12-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ANP-file_300_01.jpg
RIVM-rapport onderzoekt gegevens 7 miljoen mensen en vindt duidelijk verband
Mensen in Nederland leven gemiddeld vier maanden korter door luchtverontreiniging met stikstofdioxide. Dat blijkt uit een vandaag verschenen studie van het RIVM en de Universiteit Utrecht. Die vier maanden komen bovenop de al langer bekende negen maanden korter leven door blootstelling aan fijnstof.
Uit een Big Data-analyse van de gegevens van 7 miljoen Nederlanders blijkt dat zowel de hoeveelheid fijn stof als stikstofdioxide direct invloed heeft op de totale sterfte en de sterfte door luchtwegaandoeningen en longkanker in Nederland.
ANP-file_300
Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat er ook voor mensen onder de 65 jaar een verhoogde kans is op sterfte door luchtverontreiniging. Voorheen werd gedacht dat alleen mensen van hoge leeftijd vroegtijdig doodgaan door luchtverontreiniging.
Het RIVM laat weten:
Met deze gegevens beschikt Nederland internationaal over het grootste onderzoekscohort waarin verbanden tussen sterfte en gegevens over de luchtkwaliteit op het woonadres zijn onderzocht. Van deze 7 miljoen mensen is tot eind 2010, dus gedurende 7 jaar, door het CBS geregistreerd wie er is overleden. De gegevens zijn anoniem gekoppeld aan andere data van het CBS, zoals leeftijd, geslacht, burgerlijke staat en woonadres. Op basis van de versleutelde woonadressen zijn vervolgens gegevens over fijn stof en stikstofdioxide uit 2001 aan de woonadressen van de 7 miljoen deelnemers gekoppeld.
Tot nu toe richtte het onderzoek zich alleen op fijn stof. Nu blijkt vootr het eerst dat er ook een onafhankelijk effect van stikstofdioxide op vroegtijdige sterfte is. Het RIVM noemt in de studie zelf niet het aantal maanden, maar RIVM-onderzoeker Paul Fischer bevestigt in de NRC de berekeningen die Milieudefensie maakte op basis van het RIVM-rapport: “Die 4 en 9 maanden levensverlies door stikstofoxide en fijn stof kloppen wel”.
GroenLinks wil dat staatssecretaris Mansveld van infrastructuur en Milieu snel actie onderneemt tegen de luchtvervuiling in de steden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:
Onderzoek laat zien dat luchtvervuiling gevaarlijker is dan we altijd dachten. Mensen in de steden gaan anderhalf jaar eerder dood door vieze lucht. De staatssecretaris moet strengere normen voor luchtvervuiling vaststellen, de snelheid op ringwegen en drukke stadsstraten verlagen en scholen en ziekenhuizen extra beschermen.  Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien in de stad.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.